fbpx

Administrarea de vitamina D vara – informatii si recomandari

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina D mai este cunoscuta si sub denumirea de „vitamina soarelui”, fiind singura vitamina pe care organismul o poate sintetiza, iar acest proces are loc doar sub actiunea razelor solare, mai precis a razelor ultraviolete. Asadar, intre vitamina D si sezonul cald exista o stransa legatura, fiind perioada cea mai propice din an in care organismul poate sintetiza acest nutrient.

La prima vedere poate parea ca pentru administrarea de vitamina D vara este suficient sa stai la soare iar acest lucru este in mare parte adevarat, insa exista anumite reguli de care trebuie sa tii cont, precum si situatii in care este nevoie de o suplimentare din surse externe cu vitamina D pentru a  satisface necesarul organismului.

Despre rolul acestei vitamine si despre modul in care se administreaza in perioada verii si in general poti afla mai multe daca vei continua ca citesti acest articol pana la final.    

Ce este vitamina D

Vitamina D este o substanta organica liposolubila din categoria nutrientilor esentiali, de care organismul are nevoie pentru a functiona dar care trebuie sa ii fie asigurati in mod constant din surse externe, pentru ca nu are capacitatea de a-i produce singur.

Spre deosebire de celelalte 12 vitamine pe care organismul le absoarbe din alimentele consumate, vitamina D este sintetizata la nivelul pielii, sub actiunea razelor solare. Aceasta este prezenta si in unele alimente dar in cazul sau nu alimentatia este cea mai importanta, ci expunerea la soare. Exista mai multe tipuri de vitamina D, insa cele mai importante sunt vitamina D3 – care este sintetizata in mod natural de organism  si se gaseste si in produsele de origine animala – si D2, care este produsa de plante.

Atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea, la nivelul acesteia are loc un proces prin care o substanta numita dehidrocolesterol se transforma in vitamina D, care ajunge apoi in ficat unde este procesata, dupa care incepe sa circule in sange. Pentru ca in general se produce mai multa vitamina D fata de necesarul organismului, cantitatea in exces este stocata in depozitele de grasime.  

Ce functii indeplineste vitamina D

Cel mai important rol pe care vitamina D il are in organism consta in intermedierea absorbtiei calciului din alimente, mai precis la trecerea acestuia din intestine in sange, pentru ca apoi sa ajunga in proportie de 99% in oase. Asadar, fara un aport optim al acestui nutrient oasele nu pot creste si nu se pot dezvolta, deficitul de vitamina D fiind una din cauzele rahitismului la copii si a osteomalaciei in cazul adultilor – afectiune caracterizata prin slabirea oaselor din cauza lipsei de calciu.

In acelasi timp, vitamina D este un aliat important al sistemului imunitar, fiind implicata si in functionarea tiroidei si a glandei hipofize, in reglarea ritmului cardiac si functionarea sistemului muscular.

Cum se asigura necesarul de vitamina D

Cantitatea de vitamina D necesara zilnic variaza in functie de varsta, incepand cu 400 UI (unitati internationale) in cazul copiilor sub un an, continuand cu 600 UI in cazul copiilor mai mari, adolescentilor, adultilor si varstnicilor pana in 70 de ani si ajungand la 80 UI – doza necesara dupa 70 de ani.

Pentru a mentine la un nivel optim doza de vitamina D din organism este suficient sa te expui la soare timp de cel mult un sfert de ora de 2-3 ori pe saptamana, evident prelungind perioada de expunere si marind frecventa in sezonul rece sau in perioadele cand soarele e scump la vedere.

Pentru suplimentarea aportului de vitamina D poti sa apelezi si la surse alimentare de origine animala si vegetala. Cele de origine animala precum pestele gras, carnea rosie, ouale si lactatele contin vitamina D3 similara cu cea produsa de organismul uman, in timp ce ciupercile contin cantitati mici de vitamina D2.

Totodata, o alta sursa o reprezinta suplimentele alimentare cu vitamina D.

Cum se face o cura de vitamina D in sezonul cald

Am precizat deja ca principala sursa de vitamina D este lumina soarelui, alimentele mentionate mai sus asigurand o cantitate mult mai mica in comparatie cu cea pe care organismul o poate sintetiza singur. Asadar, vara este sezonul perfect pentru o cura de vitamina D, mai ales ca poti imbina astfel utilul cu placutul relaxandu-te la plaja si totodata incarcandu-ti organismul cu acest nutrient. Cu cat suprafata pielii expuse la soare este mai intinsa, cu atat este stimulata mai mult productia de vitamina D, insa trebuie sa tii cont si de faptul ca razele ultraviolete sunt nocive pentru sanatatea pielii.

Desigur, exista creme de protectie solara foarte eficiente insa problema in contextul dat este ca acestea blocheaza contactul razelor ultraviolete cu pielea implicit procesul de sinteza a vitaminei D.

In acest caz trebuie sa gasesti o solutie de compromis, profitand de beneficiile expunerii la razele solare si protejandu-te totodata de riscurile asociate cu expunerea prelungita.

Din fericire, pentru o doza optima de vitamina D nu trebuie sa stai foarte mult la soare, astfel ca te poti expune fara protectie cate 15 minute de 2-3 ori pe saptamana. Pentru cura de vitamina D iti recomandam sa mergi la plaja sau sa te expui la soare dimineata pana cel tarziu la ora 13.00, cand razele ultraviolete nu sunt atat de puternice.

Astfel, poti sta 20-30 de minute la soare cu pielea neprotejata fara a te expune unui risc crescut. Intre orele 13.00 si 16.00 nu este recomandat sa stai la soare nici cu crema de protectie, pe care trebuie sa o folosesti in restul timpului cand nu faci cura de vitamina D.

Cand e necesara suplimentarea cu vitamina D vara

Capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D scade treptat odata cu inaintarea invarsta, astfel ca in jurul varstei de 70% ajunge sa fie cu aproximativ 50% mai redusa ca la 20 de ani. Prin urmare, este nevoie de o expunere mai lunga la soare, insa tot pe fondul inaintarii in varsta creste si sensibilitatea pielii la actiunea razelor ultraviolete, implicit riscul aparitiei cancerului cutanat. Daca tinem cont si de faptul ca dupa 70 de ani creste doza de vitamina D necesara zilnic este evident faptul ca persoanele varstnice au nevoie de o suplimentare fie prin intermediul alimentelor care contin vitamina D, fie prin intermediul suplimentelor alimentare.

De asemenea, bolile de natura renala, hepatica sau digestiva pot afecta productia si absorbtia acestui nutrient, asa ca si in cazul persoanelor cu astfel de probleme este nevoie deseori de un aport suplimentar de vitamina D. Si obezitatea este asociata deseori cu un deficit de vitamina D, dat fiind faptul ca grasimea in exces izoleaza aceasta substanta si impiedica astfel eliberarea sa in sange.

Nu in ultimul rand, putem vorbi de un posibil deficit de vitamina D chiar si vara in cazul persoanelor cu pielea mai inchisa la culoare si al celor care urmeaza anumite tratamente medicamentoase.  

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: