fbpx

Cum sa alegi un spray anti-tantari sigur si eficient pentru copii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Odata cu sosirea sezonului cald este recomandat sa ai in vedere achizitionarea unui spray anti-tantari pentru copii, iar alegerea unui astfel de produs poate fi mai dificila decat pare la prima vedere, avand in vedere oferta variata de pe piata. Un spray anti-tantari pentru copii trebuie sa fie in primul rand sigur si eficient, asigurandu-le protectia necesara fara a le provoca celor mici iritatii sau alte probleme.

Daca esti in cautarea unui astfel de spray anti-tantari pentru copii care sa ofere maximul de eficienta si siguranta avem pentru tine cateva repere dupa care sa te ghidezi pentru a face alegerea potrivita.

Cat trebuie sa dureze efectul unui spray anti-tantari pentru copii

Este de preferat ca sprayul anti-tantari pentru copii sa aiba un efect cat mai indelungat, nu atat pentru a evita administrarea in mod repetat si epuizarea rapida, cat pentru a limita la minim expunerea pielii copilului la actiunea substantelor active.

Spre exemplu, un spray anti-tantari pentru copii cu efect limitat pe durata a 1-2 ore va necesita 2-3 administrari pe parcursul unei zile, in timp ce in cazul unui produs cu un efect de 6 ore poate fi suficienta o singura administrare in functie de timpul pe care copilul il va petrece in aer liber.  

Din acest punct de vedere este recomandat ca sprayul anti-tantari pentru copii sa aiba o durata de actiune de cel putin 4 ore.

De asemenea, trebuie sa tii cont si de timpul necesar pentru ca sprayul anti-tantari pentru copii sa inceapa sa isi faca efectul, pentru ca exista solutii cu efect imediat si solutii care au nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a se activa.

Care sunt cele mai indicate substante repelente dintr-un spray anti-tantari pentru copii

Substantele repelente din sprayul anti-tantari pentru copii sunt cele care tin insectele la distanta datorita mirosului, gustului sau altor proprietati. Pana in prezent sunt cunoscute trei categorii de substante repelente care pot fi folosite cu succes, iar acestea sunt urmatoarele:

Picaridina

Mai este cunoscuta si sub denumirea de icaridina, care poate fi gasita inscrisa in prospectul ce insoteste unele sprayuri anti-tantari pentru copii, insa indiferent de termenul folosit este vorba de una si aceeasi substanta repetenta. Aceasta are un spectru larg de actiune, fiind eficienta atat impotriva tantarilor, cat si a mustelor, capuselor si puricilor astfel ca poti oferi copilului o protectie sporita cu ajutorul unui singur produs.

Sprayurile anti-tantari care contin picaridina in concentratie de 20% ofera protectie pana la 6 ore, putand fi aplicate atat pe piele cat si pe haine, intrucat solutia nu are miros si nu lasa niciun fel de pete.

Dietiltoluamida (DEET)

Este o substanta repelenta creata in anii ’50 si folosita initial de trupele americane care luptau in jungla din Vietnam si aveau mari probleme din cauza tantarilor si altor insecte. Pentru ca s-a dovedit foarte eficienta, DEET este folosita si in prezent ca substanta activa in multe produse repelente, inclusiv sprayuri anti-tantari pentru copii.

Spre deosebire de picaridina, DEET are un miros specific, o consistenta uleioasa si poate lasa pete galbui pe piele sau haine, in functie de concentratia solutiei folosite.

Cu cat aceasta concentratie este mai mare, cu atat sprayul anti-tantari pentru copii va avea un efect mai indelungat, care se rasfrange si asupra altor insecte.

Uleiuri esentiale

Sprayurile anti-tantari pentru copii bazate pe uleiuri esentiale au aparut mai tarziu, ca o alternativa naturala pentru cele care foloseau substantele chimice enumerate mai sus. Exista mai multe uleiuri esentiale folosite ca substante repelente in sprayurile anti-tantari pentru copii, insa dintre toate doar uleiul de eucalipt citronat se poate compara ca  eficienta si durata a efectului cu picaridina si DEET-ul. Efectul repelent al acestui tip de ulei esential poate dura pana la 6 ore, timp in care actioneaza asupra mai multor tipuri de insecte.

In acelasi timp, spray-urile anti-tantari pentru copii care folosesc uleiul esential de cuisoare in concentratie de 10% au efect aproximativ o ora si jumatate, cele cu ulei esential de scortisoara in aceeasi concentratie actioneaza circa 60 de minute iar cele cu ulei esential de citronela au efect doar o jumatate de ora.

Alte detalii de luat in considerare cand alegi un spray anti-tantari pentru copii

Alegerea celui mai bun spray anti-tantari pentru copii se face tinand cont si de anumite particularitati specifice fiecarui caz in parte, dupa cum urmeaza:

Varsta copilului

Daca ai nevoie de un spray pentru bebelusi sau pentru copii de varste foarte mici, trebuie sa alegi un produs special destinat acestei categorii, care contine substante mai blande cu pielea si in concentratii mai reduse. De asemenea, sprayurile destinate copiilor de varste mici sunt testate in conditii speciale pentru un maxim de siguranta, dat fiind ca pielea acestora este mai sensibila si se poate irita usor sub actiunea substantelor repelente.

Tipul de piele

Chiar si cand ajung la varste mai mari, pielea copiilor ramane mai sensibila decat cea a adultilor si de aceea este indicat sa folosesti in cazul lor un spray anti-tantari pentru copii, nicidecum unul pentru adulti. De asemenea, unii copii pot avea o piele mai sensibila care se irita mai usor chiar si daca folosesti un spray adaptat varstei lor, caz  in care trebuie sa alegi un produs special destinat acestui tip de piele. In general, pentru pielea sensibila se recomanda sprayurile pe baza de uleiuri esentiale, care nu contin substante chimice si prezinta un risc mai scazut de a provoca iritatii.

Indiferent de tipul de piele, este foarte important ca sprayul ales sa fie testat dermatologic, specificatie care este mentionata pe ambalaj sau in prospectul produsului.

Rezistenta la umiditate

Daca pleci cu cel mic la mare sau mergeti des la piscina ori la strand este evident ca alegerea trebuie sa se opreasca asupra unui spray anti-tantari pentru copii rezistent la umiditate, care sa nu necesite o noua administrare de fiecare data cand copilul intra in apa.

Chiar si daca nu ajungeti foarte des la piscina, iti recomandam sa alegi tot un spray rezistent la umiditate intrucat copii au tendinta sa se balaceasca sau sa se stropeasca pentru a se racori in zilele calduroase, iar in acest mod isi indeparteaza fara sa stie protectia conferita de un produs sensibil la apa. De asemenea, chiar si transpiratia poate afecta eficienta unui spray care nu este rezistent la umiditate, iar acesta este un alt motiv pentru care te sfatuim sa optezi pentru cealalta varianta.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: