fbpx

Ghimbirul, un condiment versatil cu proprietati terapeutice remarcabile

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ghimbirul este o planta perena originara din China si India, a carei popularitate a depasit granitele continentului asiatic inca din antichitate. Folosit concomitent atat post de condiment cat si ca planta medicinala, ghimbirul a fost multa vreme apreciat in zona europeana, inclusiv in cele trei tari romanesti. In Moldova si Muntenia ghimbirul a fost adus de turci, pe vremea Imperiului Otoman, in timp ce in Ardeal a devenit cunoscut in perioada in care aceasta regiune se afla sub dominatia Imperiului Austro-Ungar.

Ulterior, ghimbirul si-a pierdut din popularitate atat in Romania cat si in Europa intrucat nu putea fi cultivat aici iar cantitatile provenite din zona Asiei de sud-Est erau tot mai mici. A revenit insa in prim-planul atentiei mai ales dupa ce beneficiile sale pentru sanatate au inceput sa fie confirmate de numeroase studii, iar in prezent constituie din nou un ingredient intens utilizat in intreaga lume.

Ghimbir – informatii generale

Ghimbirul este o planta tropicala care prefera zonele calde cu multa umiditate, motiv pentru care nu poate fi cultivat cu succes in Europa. Denumirea de „ghimbir” provine din greaca veche si este inspirata din doi termeni folositi la acea vreme pe teritoriul Indiei, care in traducere ar insemna „corn de cerb”. Aceasta denumire face referire la aspectul rizomului de ghimbir, care este partea plantei folosita pentru consum. Rizomul este tulpina subterana, care in cazul de fata are forma neregulata, este noduroasa si atinge o lungime de 5-6 centimetri.

Ghimbirul este cunoscut datorita aromei sale specifice si a gustului usor iute, ambele datorate unei substante numite gingerol, care inglobeaza si majoritatea proprietatilor terapeutice ale plantei.

Ca ingredient culinar, ghimbirul poate fi folosit pentru orice preparat, de la supe si salate la feluri principale, deserturi si chiar bauturi. Folosit in scopuri medicinale, ghimbirul este bun pentru digestie, infectii respiratorii si dureri articulare, insa beneficiile sale nu se rezuma doar la atat, dupa cum vom arata in continuare.

Beneficiile consumului de ghimbir

Pe langa satisfactia pe care o confera datorita aromei si gustului usor picant, ghimbirul aduce celor care il consuma si o serie de beneficii pentru sanatate, care au fost descoperite cu mii de ani in urma si au fost confirmate mai recent de o serie de studii de specialitate.

In urma acestor studii s-a constatat ca ghimbirul contine peste 400 de compusi chimici, dintre care cel mai important este gingerolul. In compozitia sa mai intra si vitamine din complexul B impreuna cu vitamina C, alaturi de minerale precum magneziu, potasiu, zinc, mangan sau fosfor. Datorita gingerolului si celorlalte substante pe care le contine, ghimbirul are proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene din care rezulta beneficiile de mai jos.

Ameliorarea starilor de greata

Indiferent care ar fi cauza care determina senzatia de greata insotita uneori si de varsaturi, ghimbirul este intotdeauna un remediu eficient. Acesta reduce contractiile intestinale si inflamatiile la nivelul tubului digestiv, ce pot sta la originea sararilor de greata si a varsaturilor. Daca ai rau de miscare, este recomandat sa iti iei la tine cateva bucatele de ghimbir crud pe care sa le mesteci cand simti ca apar efectele neplacute atunci cand te deplasezi cu masina, trenul avionul sau vaporul. De asemenea, acelasi remediu poate fi folosit pentru greturile asociate cu perioada de sarcina sau cele generate de tratamentul cu citostatice, folosite in chimioterapie.

Imbunatatirea digestiei

Pe langa faptul ca inlatura greata, ghimbirul este si un bun remediu impotriva indigestiei si balonarii. Consumul de ghimbir stimuleaza secretia de enzime digestive care intra in compozitia sucului gastric, determinand astfel o digestie mai  rapida si mai eficienta. In acelasi timp, ghimbirul are si proprietati carminative, ceea ce inseamna ca ajuta la eliminarea gazului care se acumuleaza in tractul digestiv, ameliorand astfel disconfortul asociat cu balonarea sau indigestia.

Scaderea in greutate

Ghimbirul este si un ingredient recomandat in curele de slabire pentru ca ofera un ajutor important in pierderea kilogramelor in plus si in mentinerea siluetei. Aceasta intrucat induce o senzatie de satietate ce reduce apetitul pe timpul zilei si te determina astfel sa mananci mai rar si mai putin, ceea ce inseamna un aport mai scazut de calorii. 

De asemenea, ghimbirul stimuleaza si procesul metabolic prin care organismul arde caloriile pentru a le transforma in energie. Prin urmare, se reduce consumul zilnic de calorii si totodata creste numarul caloriilor arse, care astfel se transforma in energie in loc sa se depuna sub forma de grasime.

Ameliorarea durerilor

Proprietatile sale antiinflamatoare recomanda ghimbirul si in tratamentul artritelor, durerilor menstruale, durerilor musculare si oricaror alte probleme de sanatate care genereaza durere. Inflamatia este un raspuns firesc al sistemului imunitar in urma unor traume sau leziuni si face parte din procesul de vindecare. Este insotita frecvent de durere, care poate fi ameliorata  consumand ghimbir in orice forma. Gingerolul din compozitia acestuia blocheaza moleculele inflamatorii si astfel reduce inflamatia, implicit durerea asociata cu aceasta.

Protejarea sistemului cardiovascular

Revenind putin la rolul pe care ghimbirul il are in ceea ce priveste digestia, trebuie sa mai precizam ca acesta reduce absorbtia de grasimi saturate din intestinul subtire, stiut fiind faptul ca acestea sunt principala cauza a cresterii nivelului de colesterol rau.

Acest tip de colesterol se depune in interiorul vaselor sanguine, pe care le ingusteaza si le face mai rigide, ceea ce duce la cresterea presiunii sangelui si la aparitia hipertensiuni arteriale. La randul sau, aceasta constituie principala cauza a majoritatii afectiunilor cardiovasculare, iar prin reducerea cantitatii de grasimi saturate absorbite din intestin, ghimbirul contribuie la prevenirea acestor probleme.

Reducerea stresului oxidativ

Spuneam despre ghimbir ca are si proprietati antioxidante, iar acestea se datoreaza gingerolului dar si vitaminei C pe care o contine. Aceste doua substante neutralizeaza niste compusi care se formeaza sau patrund in organism, iar daca depasesc  un anumit nivel afecteaza structura si functionalitatea celulelor. 

Este vorba de radicalii liberi, iar actiunea nociva pe care o au asupra celulelor se numeste stres oxidativ. Acesta poate sta la baza aparitiei unor forme de cancer si a altor afectiuni cronice iar consumul de ghimbir reduce acest risc prin faptul ca neutralizeaza radicali liberi care il genereaza.

Combaterea infectiilor

Ghimbirul are si efect antimicrobian, fiind eficient in anihilarea virusurilor si bacteriilor care provoaca infectii. Datorita acestei calitati este folosit in special ca remediu impotriva racelii si gripei, care sunt infectii respiratorii provocate de virusuri specifice. 

De aceea se recomanda ca in sezonul rece sa se bea ceai de ghimbir sau sa se consume acest ingredient sub alte forme, in acest mod putand fi prevenite infectiile respiratorii si totodata grabindu-se vindecarea in cazul persoanelor care deja au contractat boala.

 Modalitatile de consum ale ghimbirului

Dupa cum spune si titlul acestui material, ghimbirul este un ingredient foarte versatil putand fi folosit atat proaspat cat si uscat, fie taiat in bucatele mici, fie dat pe razatoare fie  sub forma de pulbere obtinuta prin macinarea rizomului uscat.

Pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale este de preferat ca ghimbirul sa fie consumat pe cat posibil in stare proaspata, insa trebuie spus ca isi pastreaza proprietatile si dupa ce este uscat.

O combinatie foarte potrivita este cea dintre ghimbir si miere, intrucat imbina beneficiile a doua ingrediente naturale recunoscute pentru calitatile lor terapeutice. Aceasta poate fi consumata ca atare sau poate fi folosita ca indulcitor pentru ceaiuri, sucuri naturale si diferite deserturi fara zahar adaugat.

Ceaiul de ghimbir este una dintre cele mai cunoscute modalitati de consum, putand fi preparat atat din rizomul proaspat cat si din cel uscat  sau macinat sub forma de pulbere. Beneficiile sunt cu atat mai mari daca se adauga si o lingurita de miere ca indulcitor precum si 2-3 felii de lamaie pentru un aport suplimentar de vitamina C.

Pentru a-ti potoli pofta de dulce poti sa mesteci o bucata de ghimbir confiat, fara a exagera insa cu cantitatile intrucat procesul de confiere presupune fierberea intr-un sirop gros din apa cu zahar.

Ghimbirul poate fi consumat si sub forma de sirop, iar  prin macerarea in alcool se obtine o tinctura care se administreaza in cantitati mici.

Ca ingredient culinar, ghimbirul poate fi adaugat in supe, sosuri, salate, feluri principale si mai ales deserturi. De asemenea, ghimbirul constituie si un ingredient perfect pentru somoothie-uri, sucuri naturale si cocktailuri, carora le confera o savoare aparte.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: