fbpx

Lumanarica – beneficii si proprietati terapeutice

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Lumanarica este o planta medicinala ale carei prime beneficii au fost descoperite inca din antichitate, iar pe parcursul timpului aceasta a capatat numeroase utilizari terapeutice. In scrierile lui Hipocrate, lumanarica este mentionata ca remediu in tratarea ranilor, existand dovezi ca in Grecia antica era folosita frecvent si impotriva tusei.

Acestea nu sunt insa singurele beneficii asociate cu lumanarica, iar pe parcursul articolului de fata vei putea afla lista completa impreuna cu alte informatii despre utilizarea acestei plante in scop terapeutic.

Ce este lumanarica?

Pentru un necunoscator, lumanarica poate parea la prima vedere o simpla buruiana, intalnita frecvent pe marginea drumurilor, pe malurile apelor dar si pe terenurile uscate din zona de campie si deal. Atrage atentia datorita florilor de un galben intens insa nimic nu da de inteles ca este vorba de o planta cu multiple beneficii pentru sanatate. Lumanarica este o planta erbacee a carei tulpina poate atinge inaltimea de un metru, cea ce face florile galbene sa fie mai usor de observat. Atat tulpina cat si frunzele de lumanarica sunt acoperite cu peri desi si moi iar florile sunt dispuse sub forma de spic in varful tulpinii, avand terminatii alungite si fiind usor asimetrice. Din aceste flori se formeaza fructe sub forma unor capsule pline cu seminte.

Lumanarica prefera lumina si solurile uscate, acesta fiind motivul pentru care este intalnita cu preponderenta in zonele nisipoase sau aride precum si pe terenurile necultivate din cauza calitatii slabe a solului. De asemenea, lumanarica se dezvolta si in zonele mai inalte ajungand pana la altitudinea de 1.500 de metri.

In limbaj stiintific, lumanarica se numeste Verbascum densiflorum iar denumirile alternative in limba romana sunt „coada lupului”, „lumanarea domnului” sau coada mielului”.

Ce utilizari are lumanarica?

De la lumanarica se folosesc preponderent florile, care infloresc incepand din luna mai pana in septembrie. Aceasta este si perioada de recoltare, care se face esalonat pe masura ce planta infloreste. Recoltarea se face in prima parte a zilei, dupa ce se usuca roua, de preferat in intervalul orar 11.00 – 12.00. Daca te duci vreodata sa culegi cu mana ta flori de lumanarica este recomandat sa porti haine lungi si sa te echipezi cu manusi de protectie pentru ca perii fini de pe tulpina si frunze provoaca iritatii daca intra in contact cu pielea. Se recolteaza doar corola, dupa care florile se lasa la uscat.

Din florile uscate se prepara ceaiuri, decocturi uleiuri si tincturi, care se folosesc atat intern, cat si extern. Intern, lumanarica este folosita preponderent pentru tratarea problemelor respiratorii in timp ce aplicarea externa aduce beneficii in ceea ce priveste tratamentul otitei, al hemoroizilor si al problemelor cutanate, inclusiv al arsurilor.  

Lumanarica – proprietati curative si beneficii

In compozitia florilor, frunzelor si tulpinilor de lumanarica intra substante naturale precum flavonoidele, taninurile, uleiurile volatile, carotenoidele, glicozidele si acizii polifenolcarboxilici. Probabil ca aceste denumiri nu-ti spun mare lucru, dar substantelor mentionate li se datoreaza proprietatile terapeutice atribuite plantei precum si numeroasele beneficii care decurg de aici.

Datorita acestor substante, remediile pe baza de lumanarica au proprietati calmante  si antispastice – eficiente impotriva tusei – si totodata actioneaza ca un antiinflamator, reducand inflamatia. De asemenea, lumanarica are si proprietati expectorante datorita carora faciliteaza eliminarea secretiilor din caile respiratorii iar folosita extern are efecte emolient asupra pielii. In baza acestor proprietati, lumanarica aduce o serie de beneficii in tratarea unor afectiuni mai mult sau mai putin severe. Iata care sunt acestea:

Decongestionarea cailor respiratorii

Lumanarica este folosita cel mai adesea in tratarea afectiunilor respiratorii, incepand cu banala gripa sau raceala pana la probleme mai grave precum bronsita, pneumonia sau tuberculoza. Datorita proprietatilor expectorante, ceaiul de lumanarica ajuta la eliminarea secretiilor de mucus din plamani si caile respiratorii ameliorand tusea si imbunatatind respiratia. Formarea de mucus este o reactie imunitara a organismului, care incearca astfel sa impiedice patrunderea mai in profunzime a virusurilor in caile respiratorii.

Cu toate acestea, acumularea de mucus in exces duce la congestia cailor respiratorii fiind si cauza principala a tusei. Si tusea este tot o reactie normala a organismului prin care se incearca eliberarea cailor respiratorii. Ceaiul de lumanarica inmoaie acele secretii de mucus, care astfel sunt eliminate mai usor, ceea ce duce la ameliorarea simptomelor descrise mai sus.

Ameliorarea durerilor asociate cu artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie caracterizata de inflamarea articulatiilor, care devin astfel mai rigide si dureroase. Aceste simptome fac dificile chiar si cele mai simple miscari iar cu timpul ajung sa afecteze mobilitatea. Tratamentul cu ceai de lumanarica aduce beneficii si in cazul pacientilor cu artrita datorita efectului sau antiinflamator. Lumanarica reduce inflamatia la nivelul articulatiilor si astfel amelioreaza durerea, imbunatatind totodata mobilitatea acestora.

In acelasi timp, compresele cu ceai de lumanarica aplicate pe piele reduc inflamatia cauzata de furuncule sau alte infectii cutanate.

Efectul emolient asupra pielii

Asa cum spuneam, lumanarica este un remediu care poate fi folosit si pentru uz extern, datorita efectului sau emolient. Mai exact, aceasta inmoaie si hidrateaza pielea grabind astfel vindecarea in cazul iritatiilor, eczemelor si altor forme de dermatita. In acelasi timp, remediile pe baza de lumanarica amelioreaza usturimea cauzata de arsurile solare precum si durerile sau mancarimea asociate cu hemoroizii.

Lumanarica – informatii despre contraindicatii

Dupa cum am aratat mai devreme, perii fini de pe tulpina si frunzele de lumanarica au efect iritant asupra pielii, motiv pentru care aceste parti vegetale nu sunt utilizate frecvent. In cazul  in care totusi le folosesti, ceaiul preparat din frunze si tulpini trebuie sa fie bine strecurat printr-o bucata de panza deasa pentru a retine astfel perisorii ce pot irita si mucoasa gatului, daca sunt inghititi.

In acelasi timp este de evitat folosirea fructelor de lumanarica intrucat acestea au un grad crescut de toxicitate si ar putea genera intoxicatii mai ales in cazul copiilor.

Florile sunt cele mai sigure pentru a fi folosite ca remediu naturist insa si in cazul lor e nevoie de putina atentie la momentul recoltarii, pentru ca trebuie evitate cele cu antene violet care sunt mai putin eficiente si contin substante care pot cauza efecte adverse.

Persoanele alergice este bine sa isi faca un test de toleranta inainte de a folosi un astfel de remediu pentru ca substantele pe care le contine planta pot avea potential alergen. De asemenea, in cazul femeilor insarcinate si celor care alapteaza se recomanda evitarea utilizarii interne a remediilor pe baza de lumanarica, nu neaparat pentru ca acestea ar fi periculoase, ci pentru ca efectul lor in astfel de situatii nu a fost indeajuns studiat.

Nu in ultimul rand, pacientii aflati sub tratament medicamentos este recomandat sa se consulte cu medicul in privinta oportunitatii folosirii unui astfel de remediu, pentru ca substantele pe care le contine lumanarica pot interactiona cu cele din compozitia medicamentelor.

In concluzie, lumanarica este o planta medicinala de la care se folosesc preponderent florile, din care se prepara ceaiuri, decocturi, tincturi si uleiuri. Este folosita ca remediu natural in tratarea afectiunilor respiratorii si totodata pentru reducerea inflamatiei asociate cu anumite boli sau infectii. Nu in ultimul rand, ajuta la vindecarea eczemelor si altor probleme cutanate, calmand totodata usturimea si senzatia de mancarime asociate cu acestea.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: