fbpx

Picioare umflate – solutii pentru atenuarea simptomelor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Picioarele umflate constituie un simptom foarte des intalnit, a carui aparitie este chiar normala in anumite situatii. Din acest motiv, problema este deseori trecuta cu vederea si uitata definitiv dupa ce dispare de la sine, insa uneori se poate intampla sa persiste si chiar sa inceapa sa genereze disconfort. In astfel de situatii, picioarele umflate pot indica o problema de sanatate care necesita toata atentia, intrucat e posibil sa apara si alte complicatii care ar agrava si mai mult situatia.

In cele ce urmeaza iti vom arata care sunt cele mai frecvente cauze pentru picioare umflate, cum poti scapa de o astfel de problema si la ce riscuri te expui daca o ignori.

Picioare umflate – cauze si factori de risc

Este normal ca la finalul unei zile in care ai mers mult pe jos sau nu ai apucat sa te asezi pe un scaun macar 5 minute sa constati ca ai picioare umflate. Totusi, odata revenit la starea de confort, problema se va remedia de la sine in scurt timp, iar, in cel mai rau caz, vei ramane doar cu o usoara senzatie de oboseala, la fel de fireasca.

Motive de ingrijorare apar atunci cand nu exista vreo explicatie plauzibila sau cand problema persista timp de mai multe zile. De asemenea, daca ai picioare umflate insotite de durere, amorteala sau furnicaturi ori daca pielea isi modifica aspectul si devine rosie, vinetie sau palida, trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta si sa mergi fara intarziere la un medic.

Trebuie spus ca femeile sunt mai predispuse sa aiba picioare umflate – problema ce apare mai ales in perioada sarcinii – iar un risc crescut exista si in cazul varstnicilor, al persoanelor supraponderale, celor care au un stil de viata sedentar sau o activitate ce presupune statul in picioare ori in pozitie sezand timp indelungat.

Disponibil la

In continuare iti prezentam cateva din cele mai frecvente cauze pentru picioare umflate.

Retentia de apa

Este vorba de o conditie medicala in care organismul retine o cantitate mai mare de lichide fata de cat i-ar fi necesar, iar apa in exces se acumuleaza in tesuturi. Aceasta acumulare de lichid duce la aparitia de edeme, iar o zona predilecta in care se formeaza sunt picioarele. In acest caz, picioarele umflate se datoreaza acumularii de lichid in partea inferioara a membrelor, iar retentia de apa poate aparea pe fondul unor probleme de sanatate sau ca urmare a consumului frecvent de alimente sarate.

Problemele circulatorii

Insuficienta venoasa si alte boli cardiovasculare constituie o alta cauza frecventa pentru picioare umflate, prin faptul ca afecteaza circulatia periferica si favorizeaza aparitia de edeme la nivelul membrelor inferioare.

Diabetul

Picioarele umflate trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare pentru pacientii cu diabet, intrucat pot sa reprezinte un semn al unei complicatii specifice acestei boli. Este vorba de piciorul diabetic, ce afecteaza circulatia si nervii periferici ai membrelor inferioare, putand duce chiar la amputatie.

Inflamatia

Inflamatia este un proces firesc ce apare in cazul traumatismelor, leziunilor sau infectiilor. Daca astfel de probleme sunt la nivelul membrelor inferioare, constituie si o cauza destul de frecventa pentru picioarele umflate.

Incaltamintea inadecvata

Purtarea indelungata de pantofi cu tocuri inalte, precum si a altor tipuri de incaltaminte de marimi prea mici sau prea stramte ingreuneaza circulatia periferica si nu trebuie sa te miri daca la finalul zilei vei avea picioarele umflate.

Picioare umflate – solutii si remedii

Daca picioarele umflate nu sunt o consecinta a unei cauze serioase care sa necesite un consult medical si tratament adecvat, problema poate fi rezolvata cu ajutorul catorva remedii simple si eficiente pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza.

Mentinerea picioarelor ridicate

Aseaza-te comod in pozitie culcat pe spate, tinand picioarele putin mai ridicate fata de nivelul inimii. Pentru a-ti fi mai usor, foloseste ca suport pentru picioarele umflate o patura sau o perna si mentine-le in aceasta pozitie timp de 20-30 de minute. Datorita gravitatiei, lichidele acumulate in picioare se dreneaza mai usor, se reduce presiunea asupra vaselor capilare si se imbunatateste circulatia.

Aplicarea de comprese reci

Compresele reci aplicate pe picioarele umflate reduc inflamatia si durerea asociate cu traumatismele, leziunile sau cauzele de natura infectioasa si totodata favorizeaza drenarea tesuturilor de lichidul in exces. Poti folosi o punga cu gheata, iar in lipsa acesteia un prosop umezit si tinut cateva minute in congelator. Compresele se aplica timp de 15-20 de minute cu o pauza de cel putin 20 de minute, dupa care poti sa repeti procedura pana ajungi la rezultatele dorite.

Masajul

Masand usor picioarele umflate, se imbunatateste circulatia sanguina si se dreneaza lichidul acumulat in edeme, iar daca este cazul se reduce si inflamatia. De asemenea, masajul relaxeaza si muschii tensionati, reducand durerea si amorteala asociate deseori cu picioarele umflate.

Baile cu sare Epsom

Sarea Epsom, cunoscuta si sub denumirea de sulfat de magneziu, are efect antiinflamator, relaxeaza muschii si stimuleaza circulatia sanguina – calitati cum nu se poate mai potrivite in caz de picioare umflate. Adauga cateva linguri de sare Epsom intr-un lighean cu apa calduta in care trebuie sa tii picioarele 15-25 de minute, repetand procedura de 2-3 ori pe zi.

Picioare umflate – complicatii si riscuri asociate

Cum spuneam si mai devreme, picioarele umflate pot fi si semnul unei afectiuni serioase care se poate agrava daca acest simptom este ignorat. In primul rand apar dificultati in ceea ce priveste mobilitatea, pentru pacientului ii va fi tot mai greu sa se deplaseze, si chiar daca ar putea sa o faca ii va fi tot mai greu sa se incalte daca picioarele vor continua sa se umfle.

Dincolo de aceste inconveniente exista riscuri majore pentru sanatate, in functie de cauzele care au determinat umflarea picioarelor. Daca problema este de natura circulatorie, creste riscul de tromboza venoasa profunda sau de ulcer varicos. In primul caz se formeaza cheaguri de sange in venele de la nivelul piciorului, care pot bloca partial sau total circulatia sau se pot desprinde ajungand pana in plamani unde provoaca embolie pulmonara ce poate fi fatala. In cazul ulcerului varicos, venele cedeaza din cauza presiunii din interior si apar rani deschise la nivelul gambei care sunt, dureroase, sangerande si se vindeca greu.

Daca umflatura e datorata piciorului diabetic, vasele de sange si nervii vor fi tot mai afectate iar intr-un final se vor necroza ducand la aparitia cangrenei ce impune amputarea membrului afectat.

In cazul retentiei de apa, excesul de lichide determina organismul sa produca mai mult sange care va genera o presiune mai mare in vase, ducand la aparitia hipertensiunii arteriale si ulterior a altor probleme cardiovasculare. De asemenea, edemele formate la nivelul tesuturilor cresc riscul de infectie, iar lichidul acumulat in exces poate genera disfunctii la nivelul rinichilor si altor organe.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: