fbpx

Ruptura musculara – cauze si solutii de recuperare

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Desi denumirea suna oarecum ingrijorator, ruptura musculara nu este intotdeauna o problema atat de grava pe cat ar parea, insa poate imbraca si forme mai severe iar totodata poate genera complicatii daca nu este tratata corespunzator. Oricine poate suferi o ruptura musculara insa astfel de accidentari apar cu precadere in randul sportivilor, al persoanelor active si al celor care desfasoara activitati ce impun solicitare fizica sau miscari repetitive.

Teoretic, ruptura musculara se poate produce la oricare muschi din corp, dar cel mai adesea se intampla in cazul muschilor de la gambe si coapse, al celor din zona inghinala si zona inferioara a spatelui, a bicepsilor si a muschilor din zona umerilor.

Daca vrei sa afli mai multe despre ruptura musculara, gasesti in randurile urmatoare informatii despre simptomele care te ajuta s-o recunosti, cauze si factori de risc, posibile complicatii precum si sfaturi pentru recuperare si prevenire.

 Ce este si cum recunosti ruptura musculara?

Muschii sunt alcatuiti din fibre elastice care se intind si se contracta in timpul miscarilor, fiind supuse unei tensiuni mai slabe sau mai puternice, in functie de gradul de solicitare. Pe acest fond, fibrele se pot rupe iar in acest caz vorbim de ruptura musculara. Aceasta poate fi definita ca o leziune la nivelul muschilor caracterizata prin ruperea unor fibre musculare sau chiar a muschiului in intregime. De asemenea, termenul de ruptura musculara se refera si la o leziune similara produsa la nivelul tendoanelor, care sunt structuri fibroase situate la capetele muschilor, ce au rolul de a-i fixa de oase.

Daca leziunea afecteaza pana la 5% din fibre vorbim de o ruptura musculara usoara, care nu ar trebui sa ridice probleme deosebite daca muschiul este lasat sa se recupereze. In formele moderate, ruptura musculara afecteaza intre 25% si 30% din fibre iar simptomele sunt mai evidente, in timp ce o ruptura musculara grava afecteaza  peste jumatate din fibre, caz in care putem vorbi si de ruperea totala a muschiului.

Simptome

Ruptura musculara poate fi recunoscuta pe baza simptomelor, care variaza ca intensitate si forma de manifestare in functie de gravitatea leziunii. Cel mai evident semn este durerea care poate fi usoara sau intensa, la nivelul muschiului afectat. Slabiciunea musculara si spasmele sunt alte simptome frecvente, iar daca sunt lezate si vase de sange apar si vanatai. De asemenea, ruptura musculara mai poate provoca inflamatie care determina umflarea si inrosirea zonei afectate.

Durerea poate fi permanenta sau poate aparea doar atunci cand se utilizeaza muschiul lezat, iar aceasta poate afecta si mobilitatea.

Ruptura musculara – cauze si factori de risc

Ruptura musculara se produce in timpul unor activitati ce implica muschiul lezat iar cauzele pot fi urmatoarele:

Suprasolicitarea

Fiecare muschi are o anumita limita pana la care poate fi solicitat, iar daca este fortat sa depaseasca acest prag este firesc ca fibrele sa cedeze si astfel sa apara ruptura musculara. E drept ca nivelul de performanta poate fi imbunatatit, dar acest lucru se face treptat prin antrenament, nu fortand muschii sa isi depaseasca de pe azi pe maine capacitatea.

Oboseala musculara

Dupa fiecare activitate intensa, fibrele musculare sufera un oarecare grad de uzura, iar din acest motiv este nevoie de fiecare data de o perioada de recuperare, in care muschii sa fie lasati sa se odihneasca si sa se refaca. Antrenamentele prea dese nu intaresc muschii mai rapid ci, din contra, ii slabesc si cresc riscul de accidentari precum ruptura musculara.

Lipsa flexibilitatii

Pentru a face fata anumitor exercitii, muschii si articulatiile au nevoie de flexibilitate care se dobandeste treptat, tot prin exercitii, dar cu un grad mai scazut de solicitare, tocmai pentru a antrena corpul. Daca esti o persoana sedentara si te-ai decis sa iti schimbi stilul de viata facand mai multa miscare, trebuie sa tii cont de acest aspect pentru ca te poti alege din start cu o ruptura musculara daca treci direct la activitati care necesita o buna flexibilitate.

Traumatismele

Uneori, si socul unor lovituri puternice in muschi poate cauza ruptura musculara, pe fondul presiunii puternice asupra fibrelor.

Factori de risc

Dupa cum spuneam mai devreme, persoanele active sunt cele mai predispuse riscului de a suferi o ruptura musculara, insa si cele sedentare pot avea parte de un astfel de accident pe fondul lipsei flexibilitatii muschilor.

Practicarea atletismului si a sporturilor de contact prezinta un risc sporit de ruptura musculara, in primul caz pe fondul suprasolicitarii, iar in al doilea caz pe fondul traumatismelor. De asemenea, persoanele care desfasoara activitati ce presupun solicitare fizica sau miscari repetitive pot suferi rupturi musculare datorate suprasolicitarii sau lipsei perioadelor de recuperare.

Nu in ultimul rand, sesiunile de antrenament care nu sunt precedate de incalzire si nu se incheie cu cel putin 15 minute de streching cresc riscul de ruptura musculara, la fel si exercitiile fizice efectuate incorect.

 Ruptura musculara – complicatii asociate

Complicatiile apar cu preponderenta in cazul in care nu se tine cont de perioada necesara de recuperare dupa ruptura musculara, iar muschiul incepe sa fie solicitat atunci cand nu este complet refacut. In astfel de conditii pot aparea accidentari si mai grave care pot duce chiar la ruperea completa a muschiului. De asemenea, in functie de zona in care s-a produs ruptura musculara, reluarea activitatii fizice mai devreme decat este necesar poate duce si la afectarea articulatiilor din proximitate, care vor fi supuse unei presiuni mai mari in conditiile in care muschiul lezat nu le mai poate oferi sustinerea necesara.

Instalarea slabiciunii sau a rigiditatii musculare sunt alte complicatii asociate iar in cazuri mai rare pot aparea si infectii la nivelul leziunilor.

 Ruptura musculara – solutii pentru recuperare

Exista patru aspecte esentiale de care trebuie sa se tina cont in tratarea majoritatii rupturilor musculare, iar acestea sunt:

  • Repaus – presupune o perioada de pauza in ceea ce priveste activitatile ce solicita muschiul lezat, timp in care acesta trebuie lasat sa se odihneasca si sa se refaca;
  • Gheata – se aplica sub forma de compresa, infasurata intr-un prosop, timp de 20 de minute de cel putin 5 ori pe zi, pentru a reduce durerea si inflamatia;
  • Compresie – consta in aplicarea unei fese sau a unei mansete elastice in scopul reducerii inflamatiei, a stimularii circulatiei limfatice si a sustinerii muschiului afectat.
  • Elevatie – membrul afectat de ruptura musculara trebuie mentinut deasupra nivelului inimii, in scopul imbunatatirii circulatiei in zona lezata si a reducerii inflamatiei.

Se poate apela si la medicamente antiinflamatoare sau analgezice precum si la sedinte de kinetoterapie. In cazurile de rupturi musculare severe poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru refacerea muschiului sau tendonului afectat.

Ruptura musculara, sfaturi pentru preventie

Ruptura musculara poate fi usor prevenita respectand cateva recomandari pe care orice persoana care face miscare ar trebui sa le cunoasca. In primul rand, este important sa incepi orice antrenament cu 15 minute de incalzire si sa il inchei cu o sesiune de streching cu aceeasi durata. Apoi, in timpul antrenamentelor, nu iti forta muschii mai mult decat simti ca pot duce, ci concentreaza-te pe exercitii care nu te solicita intens. Chiar daca par mai usoare, acestea iti tonifica muschii astfel incat sa poata face fata ulterior unor activitati mai intense, fara riscul de accidentare.

Daca incerci exercitii noi si ti separ complicate, apeleaza la ajutorul unui instructor sau al cuiva care are mai multa experienta, pana cand deprinzi tehnicile corecte si reduci riscul de a te accidenta.

Acorda muschilor suficient timp pentru a se recupera dupa fiecare antrenament sau activitate fizica intensa, iar daca simti durere sau disconfort, ia o pauza mai lunga pana cand aceste simptome dispar.

In timpul antrenamentelor hidrateaza-te corespunzator, iar dupa, consuma alimente bogate in proteine care ajuta la refacerea tesutului muscular.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: