fbpx

Simeticona – ce este si ce rol are?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Fara indoiala ca pentru multi termenul de „simeticona” suna cunoscut chiar daca nu-i cunosc semnificatia, si este firesc sa se intample asa intrucat intram frecvent in contact cu aceasta denumire, chiar fara sa ne dam seama. Mai exact, o auzim in spoturile publicitare difuzate la radio sau la televizor, o vedem scrisa pe diferite bannere in locuri publice sau o zarim intamplator pe ambalajul unui produs din dulapul cu medicamente.

Aceasta pentru ca simeticona este unul din cele mai vechi si des folosite remedii impotriva unor probleme digestive frecvente, cauzate de acumularea de aer si gaze in tubul digestiv. Toata lumea s-a confruntat la un moment dat cu astfel de probleme mai mult neplacute si jenante decat grave si probabil ca multi au apelat la simeticona fara sa acorde o atentie deosebita acestui detaliu.

O vom face noi, prezentand pe parcursul acestui material toate informatiile esentiale despre simeticona si rolul sau.

Ce este simeticona?

Simeticona este un produs chimic obtinut in laborator, folosit ca substanta activa in industria farmaceutica pentru produsele destinate ameliorarii disconfortului generat de acumularea unei cantitati mari de aer sau de gaze in stomac si intestine.

Din punct de vedere chimic, simeticona este  un polimetilsiloxan stabil combinat cu o cantitate mica de silica gel. Nu vom insista asupra procedurilor si reactiilor chimice prin care se obtine simeticona, dar trebuie sa precizam ca odata preparata aceasta este folosita in procesul de productie a unor medicamente ce ajung apoi in farmacii sub forma de comprimate, tablete masticabile, capsule sau solutii lichide.

In general, sunt medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala iar principala substanta activa din componenta lor este simeticona.

Cand se administreaza simeticona?

Medicamentele pe baza de simeticona sunt recomandate in tratamentul tulburarilor digestive datorate, dupa cum spuneam, acumularii de aer si gaze in stomac si intestine. Mai exact, simeticona se administreaza in caz de balonare, flatulenta sau eructatie excesiva, in scopul eliminarii gazelor si reduceri disconfortului asociat cu aceste tulburari.

In cele mai multe cazuri este vorba de probleme minore datorate de obicei consumului anumitor alimente, mancatului „pe fuga” sau inghitirii de aer in timpul mesei pentru ca nu s-a respectat regula care spune ca „la masa nu se vorbeste”. De asemenea, consumul de bauturi acidulate, obiceiul de a sorbi lichidele cu paiul sau de a bea frecvent apa in timpul mesei pot duce la acumularea de aer si gaze in tractul digestiv, care sa impuna administrarea de medicamente cu simeticona.

Pentru ca astfel de tulburari apar ocazional si nu sunt foarte grave, medicamentele cu simeticona pot fi procurate fara prescriptie medicala. De asemenea, in cazul persoanelor care nu au alte probleme de sanatate nu este neaparat nevoie de o recomandare din partea unui medic, cu conditia de a se respecta intocmai recomandarile din prospect.

Balonarea, eructatiile si flatulenta excesiva pot fi insa asociate si cu afectiuni mai severe, caz in care se impune un consult medical si o recomandare din partea unui specialist in ceea ce priveste administrarea de simeticona.

Totodata, simeticona mai poate fi administrata si pentru eliminarea gazelor din tractul digestiv inaintea efectuarii unor investigatii precum radiografia sau ecografia abdominala.   

Cum actioneaza simeticona?

Simeticona are nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a-si face afectul, astfel ca o ameliorare a disconfortului digestiv va aparea cam la o jumatate de ora dupa administrarea medicamentului. Pentru a intelege mai bine modul de actiune trebuie sa stii faptul ca gazele acumulate in tractul digestiv formeaza bule care mentin senzatia de preaplin si de presiune la nivelul abdomenului.

Aceste bule sunt sustinute de o forta numita tensiune superficiala, iar simeticona actioneaza prin modificarea acestei tensiuni. Mai precis, simeticona formeaza o pelicula subtire pe suprafata bulelor de gaz slabindu-le elasticitatea si facandu-le sa se sparga si sa elibereze gazul din interior. Ulterior, gazul este eliminat prin eructatii sau flatulenta care inceteaza in momentul in care presiunea din abdomen revine la normal.

Simeticona se administreaza pe cale orala si poate actiona la nivelul stomacului si al intestinului subtire in functie de zona in care intalneste bulele de gaz.

Important de retinut este si faptul ca medicamentele cu simeticona au doar rolul de a reduce disconfortul abdominal datorat acumularii de gaze in stomac sau intestin, si nu pot fi folosite pentru tratarea problemelor digestive care provoaca balonarea, eructatiile sau flatulenta excesiva. De asemenea, simeticona nu are efect nici daca este administrata in scop preventiv, pentru ca nu poate impiedica acumularea de gaze.

Care este doza recomandata de simeticona?

Exista mai multe criterii care trebuie avute in vedere pentru a stabili doza optima de simeticona, iar acestea tin de varsta pacientului, motivul administrarii precum si forma de prezentare a produsului folosit.

Astfel, in cazul copiilor peste 12 ani si al adultilor doza de simeticona recomandata variaza intre 80 s 250 de miligrame pe zi, administrate de 2-4 ori pe parcursul zilei.

Daca ne referim la copiii intre 6 si 12 ani doza optima este intre 40 si 80 de miligrame administrate tot de 2-4 ori pe zi.

In ceea ce-i priveste pe copiii sub 6 ani, este de preferat ca administrarea de simeticona sa se faca doar daca o recomanda medicul si respectand dozele precizate de acesta. De regula, pentru flatulenta dozele pot varia intre 100 si 250 de miligrame administrate de 2-3 ori pe zi, de preferat dupa masa si inainte de culcare. Pentru calmarea colicilor abdominale la bebelusi, doza recomandata variaza intre 20 si 40 de miligrame administrate de 1-2 ori pe zi, intotdeauna inainte de masa.

Simeticona, precautii si reactii adverse

Simeticona este folosita de mai bine de 50 de ani ca remediu impotriva problemelor digestive pe care le-am mentionat iar aceasta longevitate se datoreaza si faptului ca s-a dovedit un produs sigur care nu a generat pana acum efecte secundare sau reactii adverse grave.

Aceasta substanta nu este absorbita din tractul intestinal astfel ca nu ajunge in sange si totodata nici nu are vreun efect asupra digestiei. Asadar, este eliminata pe cale naturala dupa ce isi face efetul, fara a ajunge si la alte organe sau tesuturi din corp, iar din acest motiv poate fi folosita in siguranta si de femeile insarcinate sau aflate in perioada de alaptare.

Cu toate acestea, se recomanda sa nu se depaseasca doza recomandata, iar daca se administreaza impreuna cu alte medicamente, este de preferat ca acestea sa fie luate cu cel putin o ora inainte de a administra simeticona, pentru ca efectul lor sa nu fie in vreun fel afectat. De asemenea, se recomanda precautie din partea persoanelor alergice, care trebuie sa se asigure ca produsele cu simeticona pe care si le administreaza nu contin vreun alergen.   

Ca un scurt rezumat al celor spuse pana acum, simeticona este una dintre cel mai vechi si sigure substante folosite in industria farmaceutica pentru ameliorarea disconfortului generat de balonare, flatulenta si eructatii. Aceasta sparge bulele de gaz care se formeaza in stomac si intestine facilitand evacuarea acestora pe cale naturala si reducerea presiunii care provoaca disconfortul abdominal.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: