fbpx

Totul despre electroliti: ce sunt si de ce sunt importanti

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Numeroase procese care au loc in organism depind in buna masura si de electroliti, care sunt responsabili cu transmiterea impulsurilor electrice ce le declanseaza. Fara electroliti, organismul nu poate functiona normal iar acest lucru il poti constata cu usurinta dupa un efort intens sau in zilele caniculare, cand se transpira din abundenta.

Prin transpiratie, organismul pierde o anumita cantitate de electroliti si astfel apar mici dezechilibre care genereaza oboseala sau senzatia de slabiciune musculara. Sunt cele mai usoare simptome ale deficitului de electroliti insa manifestarile pot fi mult mai severe daca rezerva organismului nu este completata cat mai curand.

Pentru a intelege mai bine ce sunt electrolitii si de ce corpul tau are atat de mare nevoie de ei, iti recomandam sa parcurgi randurile de mai jos in care ne-am straduit sa-ti oferim toate informatiile de care ai nevoie.  

Ce sunt electrolitii

Cand vorbim de electroliti ne referim la niste substante minerale care se dizolva in fluidele din corp si de disociaza in ioni cu sarcina electrica pozitiva si ioni cu sarcina electrica negativa. Primii se numesc anioni iar cei cu sarcina negativa sunt cationi iar prin intermediul lor sunt conduse prin corp impulsurile electrice de care depind o serie de functii vitale si procese metabolice din organism.

Electrolitii sunt minerale esentiale, indispensabile pentru fictionarea organismului dar pe care acesta nu are capacitatea de a si le sintetiza singur. Prin urmare, trebuie sa fie permanent „aprovizionat” cu astfel de minerale, care provin cu preponderenta din alimentele consumate. De asemenea, exista si numeroase suplimente alimentare cu electroliti, dar si bauturi special destinate refacerii echilibrului electrolitic.

Care sunt electroliti necesari organismului uman

In organism exista mai multe tipuri de electroliti care indeplinesc roluri specifice dupa cum urmeaza:

Sodiul

Este un cation ce se gaseste in lichidul extracelular avand rolul de a mentine la nivel optim volumul acestui lichid si totodata de a controla volumul de apa din organism si a preveni deshidratarea. De asemenea, sodiul este unul dintre electrolitii care mentin stabil nivelul pH-ului din sange, la valoarea optima de 7,4.

Contribuie si la transmiterea impulsurilor nervoase catre muschi si la absorbtia elementelor nutritive din intestine in sange.

Potasiul

Vorbim si de aceasta data tot de un cation care este insa prezent in lichidul intracelular. Potasiul si sodiul sunt cei doi electroliti responsabili cu mentinerea echilibrului hidric in organism, asigurand totodata si transportul unor molecule acolo unde este nevoie de ele.

In acelasi timp, potasiul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite optime, stimuland eliminarea lichidului in exces, care ar duce la o crestere a volumului de sange, implicit a presiunii cu care acesta circula prin vase. Nu in ultimul rand, mentine un pH stabil in interiorul celulelor si faciliteaza transmiterea impulsurilor nervoase.

Calciul

Este prezent in proportie de 99% in oase si dinti, iar restul de 1% se gaseste in sange si celule. Este esential pentru cresterea si rezistenta oaselor si a danturii, precum si pentru functionarea muschilor, inclusiv a muschiului cardiac. Totodata, faciliteaza coagularea sangelui si transmiterea impulsurilor nervoase.

Magneziul

Impreuna cu calciul, contribuie la dezvoltarea sistemului osos si la functionarea sistemului muscular iar in acelasi timp este implicat in peste 300 de reactii biochimice, datorita carora regleaza tensiunea arteriala si sustine sistemul imunitar. De asemenea, e implicat in sinteza proteinelor si a ADN-ului.

Clorul

Este principalul anion prezent in lichidul extracelular, avand un rol esential in producerea acidului clorhidric necesar in procesul de digestie la nivelul stomacului. In acelasi timp, clorul asigura transportul nutrientilor si a moleculelor esentiale si contribuie la mentinerea pH-ului optim al sangelui.

Ce legatura exista intre transpiratie si electroliti

Dupa cum am precizat, electrolitii sunt saruri minerale care se dizolva in lichidele din corp si astfel indeplinesc o serie de functii pe care le-am descris mai sus. Prin transpiratie, corpul elimina apa cu ajutorul careia isi regleaza temperatura atunci cand se supraincalzeste in conditii de solicitare intensa sau caldura. In apa eliminata prin transpiratie sunt dizolvati electroliti care astfel se pierd si pot genera dezechilibre in anumite conditii.

Astfel, cu cat transpiratia este mai abundenta si se manifesta pe o perioada mai indelungata se pierde o cantitate mai mare de electroliti care trebuie compensata pentru a evita astfel de dezechilibre. De aceea se recomanda ca atunci cand faci efort sau cand afara este foarte cald sa consumi mai multa apa sau alte lichide, pentru a reduce astfel cantitatea de electroliti pierduti prin transpiratie.

De asemenea, in timpul activitatilor intense, mai ales daca acestea au loc si in conditii de temperaturi ridicate, este recomandat consumul de alimente sau bauturi care contin electroliti, pentru a compensa astfel cantitatea de saruri minerale pierduta prin transpiratie.

Cum se manifesta deficitul de electroliti

Sunt mai multe moduri in care deficitul de electroliti isi poate face simtita prezenta, care difera in functie de substantele minerale implicate si de cantitatea acestora. In general, o cantitate insuficienta de electroliti genereaza  o stare de oboseala si indispozitie,  slabiciune musculara, dureri usoare de cap, ameteala, iritabilitate si dificultati de concentrare.

In cazul deficitului de sodiu sunt specifice slabiciunea musculara, greturile insotite uneori de varsaturi, ameteala si starile confuze. Persoanele cu deficit de potasiu pot avea aritmii, crampe musculare iar in cazurile severe poate aparea chiar si paralizia membrelor, in timp ce deficitul de clor este insotit de tulburari digestive precum greturile si varsaturile.

Deficitul de calciu si magneziu, genereaza crampe musculare, slabiciune la nivelul muschilor iar in formele severe pot aparea convulsii.

Care sunt cel mai bune surse de electroliti

Nu este nevoie de un regim special pentru a-ti asigura aportul necesar de electroliti, intrucat acestia sunt prezenti intr-o gama larga si variata de alimente. Daca ne referim la sodiu, orice aliment care contine sare constituie o sursa buna, iar ca exemple iti putem oferi muraturile, maslinele sarate, branza, snacks-urile, conservele, sosul de soia. In privinta potasiului te poti baza pe banane, leguminoase, cartofi, verdeturi, avocado, pepene, citrice, nuci si seminte.

Laptele si produsele lactate constituie cea mai importanta sursa de calciu, care mai este prezent in cantitati mici si in crucifere, spanac, soia, si crustacee. Pentru a-ti asigura necesarul de magneziu iti recomandam verdeturile, telina, varza si alte crucifere, leguminoasele, cerealele integrale, nucile si semintele.

Clorul se gaseste in cantitati mici dar suficiente in fructe si legume, alge, fulgi de ovaz, telina, masline, seminte de quinoa peste si leguminoase.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: