Pentru a ne asigura o buna imunitate in sezonul rece, este bine sa cunoastem exact care sunt acele vitamine pentru imunitate care mentin sanatatea sistemului imunitar si care ne ajuta sa ne tinem departe de viroze si raceli. Sistemul imunitar are nevoie de atentie speciala, pentru ca el este cel care sustine starea de bine a intregului organism.
Daca acesta este fortificat, activitatile de zi cu zi vor fi mult mai usor de indeplinit si putem astfel beneficia de mai multa productivitate si deschidere spre a duce sarcinile propuse la bun sfarsit. In acelasi timp, imunitatea este tinta principala a bolilor, a toxinelor, poluarii sau a alimentelor nesanatoase.
Chiar si suprasolicitarea, stresul si o stare de dezolare pot duce la scaderea imunitatii. Este important sa invatam sa avem grija de sanatatea generala a intregului organism, pornind astfel din interior, prin suplimentarea adecvata a nutrientilor si a acelor vitamine pentru imunitate de care acesta are cea mai mare nevoie.
Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza v-am pregatit o serie de informatii utile despre cele mai importante vitamine pentru imunitate si despre cum ajuta ele la buna functionare a sistemului imunitar.
Ce este sistemul imunitar?
Supranumit si „cel de-al doilea creier al organismului”, este invizibil, si nu il putem controla niciodata asa incat sa ne dam seama in ce stare se afla. Cu toate acestea, el se dezvolta inca de la nastere si lucreaza in permanenta pentru a ne tine departe de virusuri, ciuperci, substante nocive sau paraziti care cauzeaza boli si afectiuni, folosindu-se si de sustinerea unor nelipsite vitamine pentru imunitate.
Acesta este in stransa corelatie cu sistemul cerebral si trebuie stimulat corespunzator, mai ales pe fondul atator dezechilibre alimentare, al poluarii aerului, de starea psihica a fiecaruia dintre noi. Calitatea sa primordiala este deci, capacitatea de a anihila agentii patogeni cu care ia contact, dezvoltand astfel imunitatea.
Detectand orice corp strain care nu este compatibil cu organismul uman si eliminandu-l, sistemul imunitar are chiar capacitatea extraordinara de a lupta impotriva propriilor celule care si-au modificat forma si structura, in cazul prevenirii si tratarii cancerului.
Mai mult decat atat, studiile au demonstrat faptul ca procesul de imbatranire este in puternica legatura cu imunitatea, iar un bun sistem imunitar inseamna un proces de imbatranire mai lent de-a lungul vietii.
Despre vitamine si cum functioneaza sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este format din mai multe elemente si structuri. Ele sunt extinse la nivelul tuturor organelor si tesuturilor, menite sa ne protejeze in fata pericolelor la care este expusa starea noastra de sanatate, fiind si mai fortificata, cata vreme va avea la dispozitie niste vitamine pentru imunitate de baza pentru functionarea sa optima. Aceste sisteme inteligente de transmisie a mesajului pe cale chimica si electrica asigura comunicarea permanenta intre componentele sistemului imunitar.
Cele mai importante elemente ale sistemului imunitar sunt globulele albe produse de maduva osoasa, care au capacitatea de a se misca liber in mediul sangvin, trecand chiar si prin peretii celulari pana la locul infectiei, depistand agentul patogen si exterminandu-l.
Aceste globule albe sunt de trei feluri: granulocitele, carora le revine distrugerea bacteriilor cu care intra in contact organismul, limfocitele care se ocupa de distrugerea virusurilor care cauzeaza infectii (celule limfocitare de tip B si celulele de tip T, produse de glanda timus, care are rol esential in sistemul limfatic si endocrin) si monocitele, care se ocupa de asimilarea si digerarea particulelor straine, fiind numite si „gunoieri”.
Ca orice sistem complex, pe langa glanda timus si maduva osoasa, responsabile de cresterea imunitatii la nivelul organismului, sistemul imunitar este alcatuit si din:
– Ganglionii limfatici, care produc si depoziteaza celulele care lupta cu infectiile si cu boala, in general (acestia se inflameaza atunci cand organismul este atacat de o infectie);
– Splina, care este cel mai mare organ al sistemului limfatic si contine celule albe ce ne apara impotriva bolilor infectioase.
– Amigdalele sunt pozitionate strategic si germenii care patrund in organism prin cavitatea bucala sau nazala sunt detectati de amigdale, acesti „gardieni” ai sanatatii, care activeaza sistemul imunitar al organismului.
– Sistemul GALT, adica tesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal, este o componenta a tesutului limfoid asociat mucoasei si face parte din sistemul imunitar al organismului; acesta are rolul de a proteja organismul de invazia agentilor patogeni de la nivelul tractului gastrointestinal.
– Placile Peyer sunt de fapt niste foliculi limfatici organizati, care se regasesc in partea terminala a intestinului subtire. Ele sunt parte integranta a sistemului GALT.
– Sistemul BALT este tesutul limfoid asociat arborelui bronsic si are rolul de a proteja caile respiratorii de agentii patogeni care pot patrunde in organism pe cale respiratorie.
Vitamine pentru cresterea imunitatii
Stimularea sistemului imunitar cu vitamine pentru imunitate este unul dintre lucrurile pe care trebuie neaparat sa le facem la inceputul sezonului rece, cand suntem mai expusi la viroze si raceli decat in alte perioade ale anului. Astfel, suplimentarea de vitamine pentru imunitate poate fi provocarea cea mai importanta a acestui sezon, impreuna cu mentinerea unei diete echilibrate si bogate in nutrienti si sustinerea unei activitati fizice constante.
De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au demonstrat eficacitatea anumitor vitamine pentru imunitate de a sustine sistemul imunitar si tocmai de aceea este necesar sa ne inarmam si noi cu ele, pentru a fi de neinvins in fata oricaror amenintari la adresa sanatatii noastre. Iata cam care ar fi cele mai importante 5 vitamine pentru imunitate:
Vitamina C
Vitamina C este una dintre cele mai importante si cunoscute vitamine pentru imunitate, la care apelam imediat ce simtim ca ne paste o raceala sau o gripa. Datorita capacitatii sale impresionante de a se concentra pe cresterea imunitatii in caz de boala, vitamina C are proprietati antioxidante care ajuta la eliminarea de radicali liberi din organism, reducand disconfortul si durata de manifestare a simptomelor generate de afectiune. Aceasta are, de asemenea, puterea de a impiedica substantele toxice sa interfereze cu procesele interne desfasurate in organism.
Vitamina D
Vitamina D este un nutrient deosebit de important pentru cresterea imunitatii, fiind unul dintre cei mai importanti 24 de micronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.
Vitamina D una dintre acele vitamine pentru imunitate care are si alte functii in organism, precum sustinerea absorbtiei calciului (ajutand la sanatatea si rezistenta oaselor), cat si micsorarea probabilitatii de a contacta boli sau afectiuni daca este prezenta in sange in cantitate mai mare. Ea este solubila in grasimi si are doua componente importante pentru sanatatea organismului: vitamina D2, pe care o putem obtine din surse vegetale si vitamina D3, sintetizata in mod natural de organism, atunci cand ne expunem la soare.
Vitamina A
Responsabila si ea de cresterea imunitatii, vitamina A asigura o buna functionare a intregului organism si este necesara pentru sanatatea pielii, a dintilor si a unghiilor. Fiind una din acele vitamine pentru imunitate, ea protejeaza mucoasa bucala si digestiva, protejand sistemul respirator.
In plus, cu efecte antioxidante, ea tine nivelul colesterolului sub control, ajutandu-ne sa stocam grasimi. Vitamina A actioneaza benefic si ne ajuta sa ne vindecam rapid in cazul unor inflamatii sau infectii. Mai mult, aceasta vitamina are efect direct in cresterea imunitatii pentru ca sprijina formarea globulelor albe, cele mai importante elemente ale sistemului imunitar.
Vitamina E
Asa cum am mai mentionat, sistemul imunitar este strans legat de procesul de imbatranire. Astfel, cata vreme vitamina E are efect antioxidant si are grija de sanatatea pielii, fiind un ingredient de baza in suplimentele dermato-cosmetice destinate incetinirii procesului de imbatranire, ea este, fara dubii, una dintre acele vitamine pentru imunitate vitale pentru organismul nostru. Pe de alta parte, prin rolul esential pe care il joaca in cresterea imunitatii, ea ajuta la cresterea rezistentei in fata virusurilor si a bacteriilor.
Complexul de vitamine B
Complexul de vitamine B cuprinde 8 compusi solubili in apa: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12. Vitaminele din complexul B sunt acele vitamine pentru imunitate care au un rol vital in buna desfasurare a metabolismului uman. Impreuna, ele sunt foarte importante pentru functionarea eficienta a creierului, iar tiamina (vitamina B1) este implicata in sinteza unor neurotransmitatori care transmit informatia intre neuroni, intervenind in metabolismul glucozei, aceasta fiind cea mai importanta sursa de energie a creierului.
Dupa cum am mentionat anterior, sistemul imunitar este in deplina conexiune cu sistemul cerebral si cu impulsurile nervoase de la nivelul creierului, iar vitaminele din complexul B au un vadit efect benefic in cresterea imunitatii.
Prin urmare, protejeaza-te impotriva racelilor si gripelor de sezon prin suplimentarea echilibrata a celor mai importante 5 vitamine pentru imunitate!
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: