O planta erbacee, ghimbirul este unul dintre cele mai versatile ingrediente. Zingiber officinale este utilizat in toate tipurile de preparate culinare, de la supe pana la deserturi. Datorita rizomului de ghimbir, acesta este folosit si in industria parfumurilor. Rolurile sale nu se opresc insa aici, ghimbirul avand si utilizari medicale extrem de vaste.
In general, este folosit sub forma de ceai, dar odata cu avansarea medicinei, suplimentele alimentare pe baza de ghimbir au devenit tot mai populare. Acestea pot avea efecte diverse, de la prevenirea raului de avion, de mare sau de rotatie, pana la sustinerea sistemului imunitar.
Ghimbirul a devenit extrem de popular si in tara noastra, putand fi gasit in numeroase forme, de la radacina, la ceai sau suplimente alimentare. Dar, pe langa combaterea racelii si a raului de miscare, ghimbirul mai are o multime de beneficii pentru organismul uman, pe care le puteti afla din articolul urmator.
Informatii generale despre ghimbir
Ghimbirul a fost folosit in medicina inca din antichitate, renumitul Pitagora fiind unul dintre cei care a inteles beneficiile ghimbirului. Si medicina traditionala din China a utilizat ghimbirul, inca de acum 2000 de ani. A aparut in Romania, adus de turci, sub numele de piper alb.
In radacina de ghimbir gasim vitamina B6, magneziu, potasiu, vitamina C, calciu, fosfor si zinc. Toate aceste vitamine si minerale sunt extrem de benefice pentru organismul uman. Compusii gasiti in ghimbir se numesc gingeroli, fenoli si ulei volatil.
Studiile mai importante asupra ghimbirului au fost realizate de oamenii de stiinta occidentali dupa 1980, rizomul fiind cel care a atras atentia cercetatorilor, in mod special.
Cele mai cunoscute 7 beneficii ale consumului de ghimbir
Exista o multime de beneficii pe care ghimbirul le are. Tocmai de aceea, si pornind de la utilizarea acestei plante din antichitate, o serie de institutii medicale din intreaga lume au realizat cercetari care au demonstrat efectele benefice pe care ghimbirul le are.
Ameliorarea raului de miscare, stimularea functiei digestive, ajutor in cazul racelii si gripei, reducerea inflamatiilor, scaderea colesterolului si contributie la ingrijirea parului si a unghiilor sunt doar cateva dintre beneficiile ghimbirului.
Amelioreaza raul de miscare
Beneficii ghimbir : Raul de miscare, ce poate duce la stari de greata si de voma, poate fi combatut cu success prin utilizarea ghimbirului. In acest scop, au fost create si suplimente alimentare care ajuta la ameliorarea raului de miscare.
Naturalis Acadea Bombovit de calatorie este un supliment alimentar pe baza de radacina de ghimbir ideal pentru eliminarea disconfortului creat de raul de miscare (de mare, masina, rotatie) sau de altitudine.
Stimuleaza functia digestiva
Beneficii ghimbir : In caz de balonare sau indigestie, ghimbirul are proprietatea de ameliorare a acestor stari neplacute, prin stimularea functiei digestive. Pe langa efectele positive pe care le are dupa mese mai grele, ghimbirul este de ajutor si in curele de slabire, datorita faptului ca accelereaza metabolismul, avand un rol asemanator cu ardeiul iute.
Ajutor in cazul racelii si gripei
Beneficii ghimbir : Probabil unul dintre cele mai cunoscute efecte benefice pe care ghimbirul le are, este cel referitor la ameliorarea starilor de gripa sau raceala. Ghimbirul sustine sistemul imun, dar este de ajutor si in diverse probleme respiratorii. Poate fi consumat si preventiv, avand rolul de a intari sistemul imunitar in perioadele in care virusurile sunt mai contagioase.
Reducerea inflamatiilor
Beneficii ghimbir : Un antiinflamator natural, ghimbirul este recomandat in cazurile inc are suferiti de dureri cronice sau acute, luxatii, diverse dureri articulare sau febra musculara.
Cercetarile arata ca folosirea compreselor pe baza de ghimbir poate duce la ameliorarea durerilor care apar in perioada menstruatiei. Persoanele in varsta ii apreciaza calitatile si datorita efectelor de ameliorare pe care le are in cazul osteoartritei sau artritei.
Scaderea colesterolului
Beneficii ghimbir : Colesterolul crescut reprezinta un dusman extrem de puternic al organismului nostru. Cercetarile arata ca ghimbirul este estrem de util in reducerea colesterolului rau, dar si al trigliceridelor.
Referitor la problemele cardiovasculare, ghimbirul poate duce la scaderea presiunii diastolice si sistolice, dar in aceste cazuri este recomandata consultarea unui medic specialist, pentru a afla care este doza recomandata in fiecare zi, tinand cont de afectiunile de care suferiti.
Ajuta la ingrijirea unghiilor si parului
Beneficii ghimbir : Ghimbirul are un rol important si in domeniul frumusetii, vitaminele si mineralele din compozitie fiind ideale pentru hidratare si efect antioxidant.
Exista studii care atesta faptul ca sucul de ghimbir este recomandat si in caz de acnee, la curatarea pielii si la eliminarea diverselor toxine ce apar pe piele.
Un antioxidant puternic
Beneficii ghimbir : Atunci cand este folosit in mod regulat, ghimbirul ofera proprietati antioxidante remarcabile organismului nostru, fiind un ajutor in sustinerea functiilor cognitive si ajutand la imbunatatirea memoriei. Si nu doar atat. Pentru cei care nu beau cafea, ghimbirul poate fi un inlocuitor perfect.
Concluzii si contraindicatii
Beneficiile ghimbirului pentru organismul uman sunt indiscutabile. De la raceli la probleme digestive si pana la ameliorarea raului de miscare, aceasta planta este extrem de apreciata. Cercetarile ne arata ca suplimentele alimentare pe baza de ghimbir sunt utile in multe afectiuni, dar pe langa consumul acestei plante nu uitati importanta unui stil de viata corect.
Ghimbirul nu poate suplini diverse alte lipsuri ale organismului uman, de aceea este importanta o nutritie corecta. In mod normal nu exista contraindicatii, daca este consumat in dozele recomandate. In cazul afectiunilor cronica sau al sarcinii se recomanda consultarea medicului pentru stabilirea contraindicatiilor sau dozelor recomandate.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: