fbpx

Dureri de ochi: tipuri, cauze si metode de tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Durerile de ochi sunt frecvente, insa rareori reprezinta un simptom al unei afectiuni grave. De cele mai multe ori, aceste dureri dispar de la sine fara tratament.

In functie de locul in care apare disconfortul, durerile de ochi pot fi incadrate in una din urmatoarele doua categorii:

  • durerea oculara, care apare la suprafata ochiului
  • durerea orbitala, care apare in interiorul ochiului.

Durerile de ochi care apar la suprafata pot cauza o senzatie de zgariere, arsura sau mancarime. Durerea de suprafata este de obicei provocata de un obiect strain, o infectie sau un traumatism. In majoritatea cazurilor, acest tip de dureri de ochi se trateaza usor cu picaturi de ochi sau odihna.

Durerea oculara care apare mai adanc in interiorul ochiului poate provoca, in schimb, dureri serioase. Acest tip de dureri de ochi poate necesita un tratament mai aprofundat.

Durerea oculara insotita de pierderea vederii poate fi un simptom al unei probleme medicale de urgenta. Luati imediat legatura cu medicul oftalmolog daca incepeti sa va pierdeti vederea in timp ce aveti dureri de ochi.

Tipuri de dureri de ochi

Exista o serie de dureri de ochi. Printre acestea se numara

Durere de ochi ascutita

Durerea oculara ascutita poate avea mai multe cauze. Fara tratament, unele dintre aceste probleme pot duce la pierderea vederii si la alte complicatii grave. Durerea de ochi ascutita apare in majoritatea cazurilor in urma patrunderii in ochi a unor obiecte.

Acest tip de dureri de ochi poate fi cauzat si de migrene. In unele cazuri, o inflamatie sau o acumulare de lichid la nivelul ochilor poate provoca dureri grave, dar si leziuni ale tesuturilor si probleme de vedere.

Durere de ochi profunda

Durerea de ochi profunda apare atunci cand ochii sunt suprasolicitati in fata ecranelor pe termen lung. In aceasta situatie, durerea este manifestata prin arsura si/sau uscaciune oculara.

Durere de ochi unilaterala

In acest caz, durerea afecteaza un singur ochi, fie dreptul, fie stangul.

Durere de ochi bilaterala

Durerea de ochi bilaterala se manifesta la ambii ochii.

De asemenea, o durere oculara poate fi:

  • insotita de arsura
  • insotita de o senzatie pulsatila

Daca va confruntati cu dureri de ochi, puteti incerca Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml, o solutie oftalmica biocompatibila pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservani, sterila, lubrifianta si hidratanta. Este ideala pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. In plus, este potrivita si pentru lentile de contact, compatibila cu toate lentilele de contact.

Cauzele durerilor de ochi

Urmatoarele probleme pot provoca dureri de ochi care provin de la suprafata acestora:

Patrunderea unui obiect strain

Cele mai multe dureri de ochi sunt cauzate pur si simplu de patrunderea in ochi a unor obiecte. Fie ca este vorba de o gena, de praf sau de machiaj, un obiect strain care intra in ochi poate provoca iritatii, roseata, lacrimare excesiva si durere.

Conjunctivita

Conjunctiva este tesutul care captuseste partea din fata a ochiului si partea inferioara a pleoapei. Acest tesut se poate infecta si inflama. De multe ori, conjunctivita este cauzata de o infectie sau o alergie. Durerea de ochi provocata de conjunctivita este de obicei usoara, insa inflamatia provoaca mancarime, roseata si scurgeri oculare.

Simptomele alergice pot fi ameliorate cu ajutorul Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml, o solutie tampon cu extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum), oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, reconfortanta, izotona si biocompatibila.

Abraziunea corneei

Corneea, suprafata transparenta care acopera ochiul, este predispusa la leziuni. Cand aveti o abraziune a corneei, veti avea senzatia ca aveti ceva in ochi. Cu toate acestea, tratamentele care indeparteaza de obicei iritantii din ochi nu amelioreaza durerea si disconfortul daca aveti o abraziune a corneei.

Iritatie cauzata de lentilele de contact

Persoanele care poarta lentile de contact peste noapte sau nu isi dezinfecteaza corect lentilele se pot alege cu dureri de ochi cauzate de iritatie sau infectie.

Arsuri

Arsurile chimice care se produc la nivelul ochiului pot provoca dureri semnificative. Aceste arsuri apar de cele mai multe ori in urma expunerii la substantele iritante precum inalbitorul sau la sursele intense de lumina, cum ar fi soarele sau cabinele de bronzat.

Urcior

Blefarita poate provoca aparitia unui nodul sau a unei umflaturi pe pleoapa. Aceasta problema medicala poarta denumirea de urcior. Urciorul poate fi foarte dureros, iar zona din jurul acestuia este de obicei foarte sensibila la atingere.

Blefarita

Blefarita apare atunci cand glandele uleioase de pe marginea pleoapei se infecteaza sau inflameaza. Acest lucru poate provoca durere.

Ce cauzeaza durerea orbitala?

Durerea oculara resimtita in interiorul ochiului poate fi cauzata de urmatoarele afectiuni:

Glaucom

Aceasta afectiune apare pe masura ce presiunea intraoculara (presiunea din interiorul ochiului) creste. Glaucomul se mai poate manifesta prin greata, dureri de cap si pierderea vederii.

Nevrita optica

In unele situatii, durerile de ochi sunt insotite de pierderea vederii, aceasta problema fiind cauzata de inflamarea nervului optic, nervul care face legatura intre partea din spate a globului ocular si creier. Inflamatia este provocata de o boala autoimuna sau de o infectie bacteriana sau virala.

Pentru a ameliora ochii uscati, deshidratati, iritati si obositi puteti utiliza Assista Oftapic Intensive picaturi ochi x 10 ml, o solutie tampon cu acid hialuronic 0,15%, Hamamelis (Hamamelis virginiana) si Ginkgo biloba (Ginkgo biloba L.), oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila si izotona.

Migrene

Durerea oculara este un efect secundar frecvent al crizelor de migrena.

Sinuzita

Sinuzita este o infectie a sinusurilor care poate determina cresterea presiunii in spatele ochilor. Sinuzita poate crea durere la unul sau ambii ochi.

Traumatism

Leziunile penetrante ale ochiului, care pot aparea atunci cand o persoana este lovita cu un obiect, pot provoca dureri de ochi semnificative.

Irita

Desi este mai putin frecventa, inflamatia irisului poate provoca durere care apare adanc in interiorul ochiului.

Tratament pentru durerea de ochi

Tratamentul este recomandat in functie de cauza durerii. Cele mai frecvente tratamente sunt:

Odihna

Cel mai bun mod de a trata multe dintre afectiunile care provoaca dureri de ochi este sa va odihniti ochii. De aceea, evitati ecranele telefonului, computerului sau al televizorului pentru ca aceasta activitate poate obosi ochii. Specialistul va poate recomanda sa va odihniti, tinandu-va ochii acoperiti pentru o zi sau mai mult.

Ochelari

Daca purtati frecvent lentile de contact, purtati ochelari pentru a-i acorda timp corneei sa se vindece.

Comprese calde

Persoanele care sufera de blefarita sau urcior pot aplica prosoape calde si umede pe ochi. Acest lucru va ajuta la curatarea glandei uleioase infundate.

Antibiotice

Picaturile antibacteriene si antibioticele orale pot fi utilizate pentru a trata infectiile oculare care provoaca durere, cum ar fi conjunctivita si abraziunile corneene.

Clatiri

In caz ca v-a patruns in ochi un corp strain sau o substanta chimica, clatiti-va ochiul cu apa sau cu o solutie salina pentru a indeparta iritantul.

Antihistaminice

Picaturile pentru ochi si medicamentele orale pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de alergiile care apar la nivelul ochilor.

Picaturi de ochi

Persoanele care sufera de glaucom pot folosi medicamente sub forma de picaturi pentru ochi pentru a reduce presiunea intraoculara.

Corticosteroizi

Corticosteroizii se recomanda pentru tratarea infectiilor mai grave, cum ar fi nevrita optica si uveita anterioara (irita).

Analgezice

Daca durerea este severa si perturba viata pacientului, medicul poate prescrie un analgezic pentru a ajuta la ameliorarea durerii pana cand afectiunea de baza este tratata.

Interventie chirurgicala

Uneori este necesara o operatie pentru a repara problemele provocate de un corp strain sau de arsuri. Cu toate acestea, interventia chirurgicala este rar recomandata. Persoanele cu glaucom pot avea nevoie de un tratament cu laser pentru a drena lichidul acumulat in ochi.

Sfaturi pentru preventie

Durerea oculara nu poate fi prevenita intotdeauna. Cu toate acestea, exista metode de a reduce riscul de afectiuni care cauzeaza dureri de ochi. De exemplu:

  • mentineti zona ochilor curata
  • spalati-va pe maini in mod regulat, mai ales inainte de a atinge fata
  • nu va atingeti ochii si nu stoarceti urcioarele
  • verificati daca apar semne de sensibilitate sau alergie atunci cand utilizati produse noi de ingrijire a pielii sau produse cosmetice
  • protejati-va ochii atunci cand lucrati cu substante iritante pentru ochi, cum ar fi substantele chimice, aerosolii sau materialele care produc praf fin
Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: