Atunci cand apare un disconfort semnificativ cand mancati si vorbiti poate fi vorba de dureri in gat. O persoana care are dureri in gat poate simti, de asemenea, zgarieturi si iritatii, care se pot agrava la inghitire.
Cele mai frecvente cauze sunt infectiile virale, cum ar fi raceala sau gripa, dar si cele bacteriene. De cele mai multe ori, durerile de gat nu reprezinta o problema grava, insa daca simptomele sunt grave, pot aparea problemele de respiratie.
Timpul de vindecare al unei dureri in gat este influentat de severitatea acesteia si de cauza. De obicei, disconfortul poate fi ameliorat cu ajutorul remediilor la domiciliu. Cu toate acestea, uneori este nevoie de tratament medical.
Cauzele durerilor in gat
Durerile in gat pot avea o serie de cauze, printre care infectiile virale, infectiile bacteriene, sinuzita, alergiile, reflux gastroesofagian, expunerea la iritanti, laringita, procedurile medicale si afectiunile maligne.
Infectiile virale
Infectiile virale care pot cauze dureri in gat sunt gripa, raceala, COVID-19, crupul laringian si mononucleoza. Mai rar, herpangina, rujeola si varicela pot provoca dureri in gat.
Infectiile bacteriene
Faringita streptococica este o infectie bacteriana a gatului. Poate provoca dureri in gat si dureri la inghitire. De asemenea, poate cauza umflarea amigdalelor.
O infectie cu bacteria numita Arcanobacterium haemolyticum poate cauza, de asemenea, dureri in gat, precum si o eruptie cutanata.
Infectiile bacteriene care provoaca dureri in gat sunt tratate cu antibiotice. Daca nu este tratata, faringita streptococica poate cauza complicatii precum probleme cardiace sau renale.
Durerea in gat cauzata de infectiile virale sau bacteriene poate fi ameliorata cu ajutorul Naturalis Septocalmin forte, un supliment alimentar special conceput pentru a calma gatul iritat. Are la baza o combinatie unica de 8 substante bioactive care, potentandu-se reciproc, asigura o ameliorare rapida a suparatoarelor dureri de gat.
Sinuzita
Sinusurile sunt cavitati pneumatice care se gasesc in craniu si care pot fi infectate de bacterii si virusuri. Aceste afectiuni pot provoca picatura postnazala, o problema care se caracterizeaza prin secretii acumulate in spatele nasului. Mucusul infectat poate provoca dureri in gat.
Alergiile
Alergiile la praf, mucegai sau par pot provoca picatura postnazala, care contribuie la aparitia durerii in gat.
Refluxul gastroesofagian
Acidul gastric poate patrunde in esofag, in spatele gatului si poate ajunge in cavitatea orala in timp ce dormiti. De aceea, durerea in gat cauzata de acidul gastroesofagian este mai grava dimineata. Refluxul gastroesofagian poate, de asemenea, sa uzeze smaltul dentar protector.
Iritantii
Iritatia cauzata de aerul uscat, substantele chimice sau fumul de tigara poate provoca dureri in gat. Aceasta problema se poate inrautati daca respirati cu gura deschisa.
Laringita
Laringita este o inflamatie a laringelui care poate fi cauzata de suprasolicitarea vocii. Laringita este o afectiune foarte frecventa in randul cantaretilor si a altor persoane care isi folosesc vocile ca parte a muncii lor. Laringita provoaca, de asemenea, raguseala si dureri in gat care apar in timpul vorbirii.
Intubatia
Intubatia este o procedura care presupune introducerea unui tub de respiratie in caile respiratorii. Acest lucru poate provoca iritatii care provoaca dureri in gat.
Tuburile de respiratie sunt folosite pentru a asigura respiratia in timpul interventiei chirurgicale sau din cauza unei boli sau leziuni. Durerea este temporara si dispare de la sine de obicei la o zi sau doua dupa indepartarea tubului.
Interventia chirurgicala
Operatiile efectuate la nivelul gatului, cum ar fi tiroidectomia (indepartarea tiroidei), pot provoca, de asemenea, dureri in gat.
Alte proceduri medicale
Procedurile medicale precum esofagogastroduodenoscopia (EGD) pot provoca dureri in gat. In timpul unei astfel de proceduri, specialistul introduce un endoscop prin gura si gat. Aceasta procedura mai poarta denumirea de endoscopie digestiva superioara.
5 remedii pentru dureri in gat
Tratamentul medicamentos
De cele mai multe ori, durerile in gat se vindeca fara tratament dupa aproximativ o saptamana, insa timpul de vindecare depinde de cauza.
Daca durerea in gat este cauzata de o infectie bacteriana, medicul prescrie de cele mai multe ori antibiotice. Pacientul trebuie sa urmeze intotdeauna cursul complet al tratamentului, chiar daca observa ca simptomele sale se amelioreaza inainte de a termina toate medicamentele.
Durerea in gat de origine virala nu necesita de obicei tratament medical. Acetaminofenul sau analgezicele usoare pot ajuta la ameliorarea durerii si a febrei, in timp ce copiilor li se pot administra versiuni pediatrice ale acestor medicamente.
Este important sa urmati intotdeauna instructiunile atunci cand luati orice tip de medicament.
Mierea, un ajutor important in tratarea durerilor in gat
Mierea este un remediu traditional pentru durerile de gat. Potrivit unui studiu realizat in 2016, este suficient sa luati o lingura de miere de doua ori pe zi pentru a ameliora durerea in gat. Specialistii au descoperit ca mierea are efecte antiinflamatorii, antibacteriene si antioxidante care pot reduce durerile de gat si care asigura o vindecare mai rapida a acestora.
Gargara cu apa sarata
Specialistii sustin ca gargara cu apa calda sarata poate reduce durerea de gat. Pentru a face gargara cu apa sarata trebuie sa adaugati 1-2 lingurite de sare intr-o cana cu apa fierbinte. Trebuie insa sa asteptati ca apa sa se raceasca inainte de a face gargara. Faceti tot posibilul sa nu inghititi apa sarata. Persoanele care au diabet zaharat sau cele care urmeaza o dieta cu continut scazut de sodiu ar trebui sa fie precaute cu aceasta metoda de tratament.
Vitaminele si suplimentele
Organismul are nevoie de vitamine pentru a lupta impotriva bolilor, inclusiv a celor care provoaca dureri in gat. Un nivel ridicat de vitamine in organism poate ajuta la prevenirea racelilor si a simptomelor acestora.
Potrivit unui studiu realizat in 2018, exista patru suplimente principale care joaca un rol esential in prevenirea racelilor si in imbunatatirea imunitatii, implicit pentru combaterea acestor dureri in gat. Acestea sunt:
- vitamina D
- vitamina C
- zincul
- echinaceea
Cercetatorii au descoperit ca administrarea acestor vitamine si suplimente a redus simptomele racelii comune si a facilitat vindecarea.
Hidratarea
Poate parea evident, insa apa potabila este o modalitate excelenta de a ameliora cele mai inconfortabile dureri in gat. Gatul poate fi afectat de deshidratare, motiv pentru care este important sa beti apa in cantitati suficiente.
In plus, o persoana ar trebui sa bea mai multa apa atunci cand face miscare, daca nu se simte bine si daca se afla intr-un climat cald.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: