Vitamina C este foarte importanta in intregul proces de dezvoltare a copiilor, mai ales atunci cand este administrata in doze adecvate. Cand incepe administrarea de vitamina C pentru copii, este important sa se ia in considerare faptul ca dozele difera in functie de varsta copilului. Cand vine vorba de sugarii de pana intr-un an, aportul zilnic este furnizat de laptele matern. Incepand de la varsta de 1 ani, doza recomandata creste.
Vitamina C joaca un rol important in sanatatea sistemului imunitar mai ales cand vine vorba de copii. Intareste muschii si pielea si promoveaza vindecarea ranilor si a oaselor. Vitamina C ajuta, de asemenea, la absorbtia fierului, un alt mineral important in organism, care transporta oxigen in tot corpul, astfel incat celulele sa poata produce energie. Iar cand nivelul de fier este scazut, cei mici se pot simti obositi si/sau slabiti.
Pentru ca exista momente speciale in care imunitatea copilului trebuie sustinuta, Naturalis a creat Imunovit. Sub forma de jeleuri delicioase, cu aroma naturala de portocala, acest supliment alimentar cu un continut echilibrat de vitamina C si zinc ajuta la buna functionare a sistemului imunitar, astfel incat starea de sanatate a micutului sa fie mentinuta.
Vitamina C – rol si beneficii
Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este vorba de un nutrient care ajuta la formarea vaselor de sange, a cartilajelor, a muschilor si a colagenului care se regaseste in oase. Administrarea de Vitamina C este, de asemenea, vitala in fiecare proces de vindecare a organismului. Ca antioxidant, protejeaza celulele de daune.
Vitamina C ajuta si gingiile copilului sa ramana sanatoase. Intareste sistemul imunitar si tine la distanta infectiile. De asemenea, este importanta pentru producerea de colagen, o proteina care ajuta copiii sa formeze ligamente si tendoane sanatoase, oase si dinti. Colagenul este important si pentru sanatatea pielii.
Fructele si legumele viu colorate sunt surse excelente de Vitamina C, cum ar fi:
- portocale
- kiwi
- grapefruit roz
- ardei gras rosu
- broccoli
- capsuni
- pepene galben
- mango
- rosii
- spanac, etc.
Asadar, ca nutrient minune, acidul ascorbic (vitamina C) joaca un rol in multe dintre sistemele organismului, dupa cum detaliem in urmatoarele randuri.
Vitamina C – Rol in crestere si reparare
Vitamina C construieste si mentine oasele, dintii, pielea si cartilajele. Joaca un rol in dezvoltarea scheletului aflat in crestere – ca sa nu mai vorbim de vindecarea acelor taieturi si zgarieturi inevitabile pe care le “experimenteaza” orice copil. Ajuta, de asemenea, organismul sa formeze vase de sange si colagen in oase.
Vitamina C sustine sistemului imunitar
Vitamina C poate ajuta la stimularea sistemului de aparare al micutului si poate reduce durata simptomelor racelii.
Energie din plin!
Ca antioxidant, administrarea de Vitamina C ajuta la producerea neurotransmitatorilor, o parte importanta a sistemului nervos, precum si a carnitinei, o substanta care ajuta ca micutul sa fie plin de energie.
Protectie antioxidanta
Administrarea de Vitamina C protejeaza impotriva radicalilor liberi, care sunt creati atunci cand organismul proceseaza alimente sau cand copilul este expus la radiatii de la soare (sau razele X).
Administrare vitamina C la bebelusi si copii: sfaturi importante
S-ar putea ca parintii sa fie tentati sa ofere un plus de Vitamina C mai ales in perioada in care copilul este foarte mic, insa cel mai bine este sa consultati un specialist inainte de a oferi copilului orice tip de remediu decat ce se regaseste in dieta recomandata varstei sale.
Insa, de regula, vitamina C este solubila in apa, astfel incat orice exces ar putea fi eliminat usor din organism prin urina de copil.
In unele cazuri, dozele mai mari de acid ascorbic ar putea provoca stari de greata, diaree, insa chiar si pietre la rinichi, gastrita – inflamatia mucoasei stomacului.
Vitamina C pentru bebelusi
Cand vine vorba de bebelusi, in primele 6 luni isi vor obtine Vitamina C in mod natural prin alaptare. Dupa 6 luni, cand incepe diversificarea si primesc alimente solide, acidul ascorbic va incepe sa fie asimilata din mancarea aleasa cu grija de parinti. Fructele si legumele vor ajuta copilul mic sa primeasca suficienta Vitamina C.
Dar se poate ca unii bebelusi sa intampine dificultati cu citricele si alimentele acide, asa ca la inceput este bine ca parintii sa incerce surse de vitamina C mai balnde, cum ar fi conopida, cartofii sau broccoli.
Recomandari pentru Vitamina C
Doza zilnica recomandata de Vitamina C variaza intre:
- 15-45 mg pentru varstele 1-13 ani
- 65-75 mg pentru vârstele 14-18 ani
Cantitatile recomandate difera usor in acele intervale de varsta, asa ca este necesara o discutie in prealabil intre parinte si medicul pediatru despre doza corecta de Vitamina C.
In general, administrarea de Vitamina C este mai mare in timpul infectiilor sau starilor inflamatorii la copii.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: