fbpx

Rosu in gat la copii – cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Tot ce trebuie sa stii despre rosu in gat la copii, vei afla din acest articol. Este miezul noptii si bebelusul este agitat, pare sa aiba un disconfort in timpul hranirii si plange cu o voce ragusita? Cel mic ar putea avea rosu in gat, o problema medicala nu foarte grava, dar care necesita o evaluare medicala atenta. Cu toate acestea, daca sunteti ingrijorat ca ar putea fi ceva mai grav, cum ar fi faringita streptococica sau amigdalita, luati legatura cu medicul pediatru.

O durere in gat la copii reprezinta rareori o urgenta medicala in sine, insa poate fi un simptom ingrijorator atat pentru parintii aflati la prima experienta, cat si pentru cei “cu vechime”. Primul pas este sa observati simptomele bebelusului si sa le urmariti indeaproape.

Este esential sa-i spuneti medicului pediatru ce simptome are cel mic. In acest fel, specialistul poate sa determine daca trebuie sa va aduceti copilul la cabinet pentru a fi investigat sau daca ar trebui sa-l tineti acasa pentru a se odihni.

Tratamentul la domiciliu poate oferi o ameliorare in caz de rosu in gat la copii. Antibioticele trebuie administrate doar daca cel mic are o infectie bacteriana streptococica, cum ar fi faringita streptococica provocata de bacteriile streptococice (streptococi).

Ce inseamna „rosu in gat”?

Durerile in gat sunt frecvente la orice varsta si pot fi unul dintre primele semne ale unei alte boli, cum ar fi o raceala, gripa sau mononucleoza. De asemenea, multi copii fac rosu in gat din cauza unei infectii streptococice, cu toate ca acest lucru este rar la copiii mai mici de 2 ani.

Rosu in gat la copii – cauze si factori de risc

Exista o serie de cauze frecvente pentru rosu in gat la copii.

Raceala

Durerea in gat la sugari si copii este adesea cauzata de o infectie virala precum raceala obisnuita. Principalele simptome ale unei raceli sunt congestia nazala si secretiile nazale abundente. Acestea semne si simptome apar in plus fata de durerea in gat pe care o observati la cel mic.

In medie, bebelusii se pot confrunta cu pana la sapte raceli in primul lor an de viata, din cauza faptului ca sistemul lor imunitar este in plin proces de dezvoltare si maturizare.

Daca banuiti ca bebelusul este racit, specialistii recomanda sa-l tineti acasa daca:

  • Are febra. Una dintre regulile de baza prevede ca un copil sa ramana acasa cat timp are febra activa si pentru inca 24 de ore dupa incetarea febrei.
  • Are o stare vadita de disconfort. Daca bebelusul plange mult sau are un comportament total neobisnuit, este important ca acesta sa ramana acasa pana se vindeca.

Amigdalita

Amigdalita, care este o inflamatie a amigdalelor, poate provoca, de asemenea, rosu in gat la copii. Amigdalita este de obicei cauzata de o infectie virala. Un copil care are amigdalita de obicei refuza sa fie hranit. In plus, poate avea si urmatoarele semne si simptome:

  • dificultati la inghitire
  • salivare excesiva
  • febra
  • voce ragusita

Pediatrul poate prescrie acetaminofen sau ibuprofen pentru sugari, daca este necesar. Daca bebelusul a inceput sa fie hranit deja cu alimente solide, va trebui sa manance pentru o perioada scurta alimente moi.

Daca parintii decid sa-l tina pe cel mic acasa pentru cateva zile, este recomandat sa urmeze aceleasi sfaturi ca in cazul unei raceli.

    De exemplu, pe langa tratamentul recomandat de medic, o varianta buna pot fi si produsele alternative, cum ar fi Naturalis Septocalmin Islandica, un supliment care protejeaza mucoasa orala si faringiana. Datorita extractului de Cetraria islandica, produsul are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, ajutand la combaterea tusei. Afectarea corzilor vocale sensibile este semnalata de prezenta raguselii. Talul de Cetraria islandica contine cantitati mari de mucilagii hidrosolubile care acopera, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului.

    Mod de utilizare Naturalis Septocalmin Islandica:

    • Adulti si copii cu varsta de peste 3 ani: cate 1-2 drajeuri de supt de mai multe ori pe zi, in functie de necesitate. Drajeurile se tin in cavitatea bucala pana la dizolvare. Nu se mesteca si nici nu se inghit intregi. Se consuma intre mese.

    Boala gura-mana-picior

    Boala gura-mana-picior este cauzata de diverse virusuri si este frecventa la copiii sub 5 ani. Afectiunea provoaca, de obicei, febra, dureri in gat si dureri la nivelul cavitatii orale. Acestea sunt cauzate de vezicule si leziuni care apar la nivelul gurii si care ingreuneaza inghitirea.

    In plus, pot fi observate eruptii insotite de umflaturi rosii si vezicule pe maini, picioare, gura sau fesele copilului. Pediatrul poate recomanda lichide, odihna si acetaminofen pentru sugari sau ibuprofen pentru sugari, daca este necesar.

    Boala gura-mana-picior este extrem de contagioasa. Din acest motiv, copilul trebuie sa ramana acasa pana la vindecarea eruptiei cutanate, lucru care poate dura intre 7 si 10 zile. Chiar daca dupa cateva zile nu mai prezinta semne ale afectiunii, cel mic va continua sa fie contagios pana cand eruptia se va vindeca.

    Faringita streptococica

    Faringita atreptococica este un tip de amigdalita care este cauzat de o infectie bacteriana. Cu toate ca este neobisnuita la copiii sub 3 ani, faringita streptococica poate provoca totusi rosu in gat la copii.

    Faringita streptococica la sugari poate provoca semne si simptome precum febra si amigdale foarte rosii. De asemenea, poate cauza inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului.

    Daca banuiti ca bebelusul are faringita streptococica, contactati medicul pediatru. Acesta poate preleva o proba de lichid din gat pentru a descoperi problema. In acest caz, principalul tratament este cel cu antibiotice, daca medicul considera ca este necesar.

    Rosu in gat la copii – simptome frecvente

    Principalele semne si simptome de rosu in gat la copii sunt:

    • durerile in gat
    • febra
    • glande inflamate la nivelul gatului
    • respiratie urat mirositoare
    • gat iritat
    • roseata in partea din spate a gurii

    Diagnosticul de rosu in gat

    Daca suspecteaza ca durerea in gat a copilului este cauzata de o infectie streptococica, medicul va prelua cel mai probabil o proba de secretii din gat pentru a confirma diagnosticul.

    Daca banuieste ca durerea in gat a copilului este provocata de un virus, medicul ar putea sa comande un test de sange pentru a afla care dintre virusuri a provocat infectia. Medicul nu va propune efectuarea unei analize de sange daca crede ca copilul are o raceala comuna sau gripa.

    Rosu in gat – tratament

    Alegerea tipului de tratament pentru rosu in gat la copii depinde de cauza problemei.

    Rosu in gat cauzat de un virus

    Pentru acest tip de rosu in gat la copii puteti trata simptomele astfel:

    • Dati-i copilului picaturi nazale saline pentru a ameliora congestia nazala.
    • Dati-i copilului paracetamol sau ibuprofen in dozele recomandate pentru a-i ameliora durerea.
    • Incurajati copiii mai mari sa ia pastile de gat sau sa foloseasca spray-uri care amortesc gatul.
    • Incurajati copiii sa bea des lichide pentru a ramane hidratati.

      De asemenea, ii puteti administra Naturalis Septocalmin forte, un supliment alimentar special conceput pentru a calma gatul iritat. Are la baza o combinatie unica de 8 substante bioactive care, potentandu-se reciproc, asigura o ameliorare rapida a suparatoarelor dureri de gat. Acestea sunt un simptom frecvent intalnit in faringita, a carei cauza este de cele mai multe ori o infectie virala, raceala sau gripa.

      Doze si mod de administrare pentru Naturalis Septocalmin Forte:

      • Adulti si copii cu varsta de peste 6 ani: 3 pana la 5 drajeuri pe zi
      • Drajeurile se tin in cavitatea bucala pana la dizolvare
      • Nu se mesteca si nici nu se inghit intregi
      • Se consuma intre mese.

      Dureri in gat cauzate de bacterii

      Daca durerea in gat a copilului are la baza o infectie bacteriana, ca in cazul unei infectii streptococice, medicul va prescrie cel mai probabil antibiotice pentru a trata infectia.

      Daca infectia bacteriana provoaca acumularea unei cantitati semnificative de puroi in partea din spate a gatului, ar putea fi nevoiti sa mearga la spital. Acest lucru necesita adesea tratament cu antibiotice intravenoase.

      Rosu in gat la copii – masuri pentru preventie

      Durerea in gat nu poate fi prevenita mereu, in special daca este cauzata de raceala. Cu toate acestea, puteti lua anumite masuri pentru a reduce riscul ca micutul sa se imbolnaveasca din nou:

      • tineti-va copilul departe de alti sugari, frati sau adulti care prezinta semne si simptome ale unei raceli
      • daca este posibil, evitati transportul public si adunarile publice cu un nou-nascut
      • curatati de multe ori jucariile si suzetele bebelusului
      • spalati-va pe maini inainte de a va hrani sau de a va atinge copilul
      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: