Laringele este o componenta a sistemului respirator amplasata la nivelul gatului, intre laringe si trahee. Se prezinta sub forma unui tub cartilaginos, in interiorul caruia se afla corzile vocale, care vibreaza la trecerea aerului si produc sunete. Pe langa functia de fonatie – considerata ca fiind cea mai importanta – laringele are si rolul de a proteja caile respiratorii, impiedicand alimentele si lichidele sa patrunda in plamani si directionandu-le catre tubul digestiv.
Principala afectiune care poate aparea la nivelul acestui organ este laringita, despre care vom vorbi pe larg in cuprinsul acestui articol. Astfel, vei putea afla pentru inceput ce este laringita, care sunt cauzele sale si formele de manifestare, urmand sa iti vorbim si despre modul de diagnosticare.
De asemenea, tratamentul pentru laringita si complicatiile acestei afectiuni sunt alte subiecte pe care le vom aborda, iar la final iti vom oferi si cateva sfaturi preventive.
Ce este laringita
Dupa cum am precizat deja, laringita este o afectiune care se manifesta la nivelul laringelui, atunci cand corzile vocale sau mucoasa care captuseste la interior acel tub cartilaginos se inflameaza.
In functie de gravitate si de durata, laringita poate imbraca doua forme, respectiv laringita acuta si laringita cronica. La randul sau, laringita acuta poate fi simpla, subglotica sau spasmica, iar in forma sa cea mai severa vorbim de laringita acuta maligna.
Formele acute de laringita sunt considerate mai usoare, in timp ce laringita cronica are o durata mai indelungata sau apare in mod repetat.
Septocalmin Islandica este un supliment care protejeaza mucoasa orala si faringiana. Datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, ajutand la combaterea tusei. Afectarea corzilor vocale sensibile este semnalata de prezenta raguselii. Talul de Cetraria islandica contine cantitati mari de mucilagii hidrosolubile care acopera, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului.
Laringita – factori de risc si cauze
De cele mai multe ori, laringita apare ca urmare a unei infectii sau a suprasolicitarii corzilor vocale. Laringele este parte a unei importante porti de intrare in organism, astfel ca este expus actiunii virusurilor sau altor agenti patogeni prezenti in aerul inspirat sau pe alimentele consumate. Atunci cand se localizeaza la nivelul laringelui, aceste virusuri sau bacterii provoaca inflamatii, si astfel apare laringita.
De asemenea, suprasolicitarea corzilor vocale duce la inflamarea acestora, implicit la laringita, care, de aceasta data, nu este de natura virala.
Afectiunea are o incidenta mai ridicata in sezonul rece, atunci cand se intensifica circulatia virusurilor care cauzeaza infectii respiratorii, astfel ca temperaturile scazute reprezinta un important factor de risc. De asemenea, mediile cu o umiditate crescuta sau cu un grad ridicat de poluare favorizeaza aparitia acestei boli, precum si expunerea la vapori toxici.
Fumatul este un alt factor de risc in aparitia laringitei, alaturi de alte afectiuni cronice.
Nu in ultimul rand, persoanele care fac in mod frecvent efort vocal, cum este cazul cantaretilor sau actorilor, sunt mai predispuse la a dezvolta laringita, din cauza suprasolicitarii corzilor vocale.
Laringita – simptome si manifestari
Primul si cel mai evident semn al inflamarii laringelui este raguseala, numita in termeni de specialitate „disfonie”. In formele usoare, acesta este singurul simptom, care trece de la sine in interval de cateva zile.
In cazurile mai severe, raguseala este insotita de tuse seaca si de dureri sau usturimi in gat, care provoaca dificultati la inghitire. Totodata, atunci cand corzile vocale sunt foarte inflamate se poate ajunge si la pierderea temporara a vocii.
Exista si forme grave de laringita, in cazul carora respiratia este considerabil ingreunata din cauza epuizarii muschilor reparatori. Prin urmare, organismul nu mai primeste suficient oxigen, iar in sange se acumuleaza o cantitate tot mai mare de dioxid de carbon. Primele semne ca organismul nu mai este oxigenat corespunzator sunt aparitia cianozei la nivelul gurii si extremitatilor, precum si transpiratiile abundente. De asemenea, pacientii cu astfel de probleme sunt agitati sau confuzi, iar adesea apare si deshidratarea, datorata transpiratiei abundente si imposibilitatii de a inghiti lichide.
Astfel de cazuri constituie urgente medicale, iar pacientii trebuie sa fie transportati in cel mai scurt timp la spital, pentru ca aceste manifestari grave le pot fi fatale.
Sub forma de drajeuri de supt, fara zahar, Septocalmin Forte este un supliment alimentar special conceput pentru a calma gatul iritat. Are la baza o combinatie unica de 8 substante bioactive care, potentandu-se reciproc, asigura o ameliorare rapida a suparatoarelor dureri de gat. Acestea sunt un simptom frecvent intalnit in faringita, a carei cauza este de cele mai multe ori o infectie virala, raceala sau gripa.
Diagnosticul de laringita
Pentru un medic ORL nu este deloc dificil sa stabileasca diagnosticul de laringita, pe baza simptomelor descrise de pacient si a unui examen clinic. Examenul presupune in primul rand controlul laringelui, cu ajutorul unui dispozitiv special, numit laringoscop, sau prin intermediul unui endoscop.
Astfel, medicul poate examina corzile vocale si mucoasa care captuseste laringele, iar in functie de cele constatate poate cere investigatii suplimentare. De exemplu, daca pe suprafata corzilor vocale exista noduli, va fi necesara o biopsie pentru a se stabili natura acestora si a se exclude diagnosticul ce cancer laringian.
Totodata, medicul mai poate solicita un exsudat faringian pentru a stabili natura infectiei care a provocat inflamatia laringelui sau un test de alergie, pentru ca inflamatia poate sa fie si o reactie alergica.
Mai pot fi constatate si anumite anomalii la nivelul gatului, care sa necesite investigatii suplimentare, dar si semne ale altor afectiuni care au dus la laringita.
Tratament laringita
In cazurile usoare, laringita se vindeca de la sine in interval de circa 7 zile, fara a fi nevoie de vreun tratament si nici de control medical. In aceasta perioada se recomanda repaus vocal si o buna hidratare, precum si evitarea fumatului, a mediilor umede sau foarte poluate. De asemenea, daca este cazul, pot fi administrate analgezice pentru calmarea durerilor sau usturimilor in gat. De mare ajutor sunt si ceaiurile calde, precum si aplicarea de comprese caldute la nivelul gatului.
Daca simptomele persista mai mult de 10 – 14 zile, se impune un consult medical, in urma caruia se va stabili un diagnostic, conform procedurilor descrise mai sus.
In cazul in care este vorba de o infectie, medicul va prescrie un tratament adecvat, in functie de natura acesteia. Este foarte important de retinut ca antibioticele sunt eficiente doar in cazul infectiilor bacteriene si trebuie administrate doar la recomandarea medicului.
De asemenea, administrarea de antiinflamatoare, inhalatiile sau masajul terapeutic sunt alte metode de tratament care pot fi prescrise in caz de laringita.
Complicatiile in laringita
Desi apar destul de rar, complicatiile acestei afectiuni au forme severe si se pot dovedi fatale daca nu se intervine in timp util.
Laringita cronica este cea mai usoara complicatie, care se manifesta in acelasi mod ca forma acuta, insa pe o perioada de timp ce poate depasi chiar si trei saptamani.
Cateodata, afectiunea poate fi insotita de edem laringian, care provoaca o durere acuta la nivelul gatului, insotita de ingreunarea respiratiei si dificultati la inghitire.
In cazul infectiilor de natura stafilococica sau streptococica, apare uneori abcesul laringian, care colecteaza puroi la nivelul laringelui. Acesta genereaza o durere intensa, care radiaza spre zona urechilor, salivatie abundenta si tuse iritativa.
Daca infectia de la nivelul laringelui se extinde si in alte zone ale gatului, poate aparea flegmonul perilaringian, care este o alta complicatie grava a laringitei.
Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere este un supliment alimentar, sub forma de sirop, cu rol antitusiv. Acesta sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele 7 plante pe care le contine.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni in mod eficient aceasta afectiune, trebuie sa eviti pe cat posibil factorii de risc despre care am amintit putin mai devreme. Astfel, in sezonul rece, protejeaza-ti nasul si gura cand iesi din casa pentru, a bloca aerul rece care poate provoca inflamatia laringelui. Totodata, in acest mod te protejezi si impotriva virusurilor care circula in aer. Procedeaza la fel si in cazul in care iti petreci mult timp intr-o atmosfera poluata, precum si in medii cu vapori toxici.
Daca fumezi, incearca sa renunti la acest viciu sau macar sa reduci treptat numarul tigarilor. Si fumatul pasiv poate provoca inflamatia laringelui asa ca e bine sa nu petreci foarte mult timp in spatii in care se fumeaza.
De asemenea, menajeaza-ti vocea pentru a proteja corzile vocale si nu consuma alimente foarte picante, pentru ca pot provoca reflux esofagian care determina si inflamarea laringelui.
In schimb poti, consuma alte alimente bogate in vitamine si minerale, care intaresc sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva infectiilor.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: