fbpx

Ficat gras? Sfaturi pentru a reduce nivelul de grasime din ficat

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ficatul gras este o afectiune hepatica ce se manifesta preponderent asimptomatic, de cele mai multe ori fiind depistata intamplator cu ocazia analizelor de rutina (pe care este recomandat sa vi le faci periodic) sau a unor investigatii pentru alte probleme de sanatate. Atunci cand apar, simptomele ficatului gras constau in general intr-un usor disconfort in partea dreapta a abdomenului sau intr-o stare de oboseala, fiind deseori ignorate.

Afectiunea mai poarta denumirea de steatoza hepatica, iar in functie de factorii determinanti, poate fi de doua feluri: nonalcoolica si alcoolica

Ficatul gras nonalcoolic apare atunci cand la nivelul acestui organ se acumuleaza grasime in exces, din diferite cauze. Cel mai adesea, alimentatia nesanatoasa combinata cu un stil de viata sedentar duc la aparitia acestei boli.

    Si in cazul ficatului gras alcoolic vorbim tot de o acumulare de grasime in ficat, insa de aceasta data, cauza principala este consumul de alcool, care afecteaza functiile acestui organ. Astfel, ficatul nu mai are capacitatea optima de a descompune grasimea, care se depune in jurul sau.

    Va confruntati cu problema ficatului gras? Sfaturi de ajutor

    Daca tocmai ati aflat ca suferiti de ficat gras, nu trebuie sa intrati in panica, pentru ca problema se poate rezolva de la sine, tinand cont de cateva sfaturi pe care vi le vom prezenta in continuare.

    Adoptati o dieta sanatoasa

    Primul lucru pe care trebuie sa il faca o persoana cu ficat gras este sa isi schimbe dieta si sa renunte la alimentele considerate nesanatoase. Din aceasta categorie fac parte produse precum carnea grasa, alimentele tip fast-food, produsele de patiserie, alimentele procesate, mezelurile, chipsurile si prajelile de orice fel. 

    Aceste alimente contin cantitati mari de grasimi nesaturate, zaharuri si sare – ingrediente care duc la aparitia ficatului gras si pot contribui in continuare la acumularea de grasime.

    In schimb, poti consuma fara probleme fructe, legume si verdeturi, cereale integrale, carne slaba de pasare, peste, branzeturi si lactate degresate. Toate aceste alimente au proprietati benefice si contribuie la diminuarea treptata a grasimii acumulate in ficat.

    Evitati alcoolul

    Chiar si atunci cand nu este factorul determinant al bolii, alcoolul face mult rau ficatului gras, ingreunand-i functiile si asa afectate. Ficatul are capacitatea de a se regenera, insa alcoolul ii provoaca leziuni care se cicatrizeaza si afecteaza aceasta functie, ducand la aparitia fibrozei hepatice.

    De asemenea, exista si alte mecanisme prin care alcoolul poate afecta functiile hepatice, fiecare constituind un argument in favoarea recomandarii de nu consuma astfel de bauturi daca ai ficat gras.

      Faceti mai multa miscare

      Pentru a scapa de ficatul gras, trebuie sa scapati mai intai de kilogramele in plus, iar in acest scop, dieta sanatoasa despre care am amintit mai devreme trebuie sa fie completata si de un program zilnic ceva mai activ. 

      Pentru persoanele sedentare se recomanda cel putin 30 de minute de activitate mai intensa de 3-5 ori pe saptamana. Puteti incepe cu mersul pe jos sau unele activitati in gospodarie care necesita efort fizic, iar pe parcurs trebuie sa mariti numarul minutelor alocate zilnic miscarii.

      In acest mod, organismul va arde mai multe calorii, reducandu-se totodata cantitatea de grasime din ficat.

      Evitati fluctuatiile de greutate

      Daca ati reusit sa slabiti cateva kilograme tinand cont de aceste sfaturi, nu inseamna ca ati rezolvat problema si puteti reveni la obiceiurile nesanatoase care au dus la aparitia ficatului gras. Grasimea din ficat dispare mult mai greu decat se depune, astfel ca va fi nevoie de o perioada mai indelungata pana cand aceasta afectiune poate fi considerata vindecata.

      Cu toate acestea, boala ficatului gras isi poate face din nou aparitia imediat ce ati inceput sa puneti la loc kilogramele pierdute, asa ca este recomandat sa va mentineti la greutatea normala pentru statura dumneavoastra.

      Monitorizati-va glicemia, colesterolul  si trigliceridele

      Intr-o paranteza din introducerea acestui articol am facut o recomandare privitoare la analizele de sange care trebuie efectuate periodic, indiferent de starea de sanatate.

      Este cu atat mai indicat sa faceti aceste analize daca suferiti de ficat gras, pentru ca acestea masoara anumiti parametri care ofera indicii importante despre evolutia bolii.

      Nivelul glicemiei, al colesterolului si al trigliceridelor din sange este in stransa corelatie cu ficatul gras, fapt pentru care se impune monitorizarea acestor valori, pentru a preveni aparitia complicatiilor.

        Renuntati la fumat

        Printre multele efecte negative pe care le are fumatul se numara si afectarea metabolismului lipidic al ficatului, ceea ce duce la acumularea de grasime. Asadar, fumatul poate fi considerat unul din factorii declansatori ai ficatului gras si totodata un obicei nociv pentru cei care  sufera de aceasta boala.

        Sfatul se adreseaza si nefumatorilor, pentru ca aceleasi efecte le poate avea si fumatul pasiv, daca petreceti mult timp in spatii in care se fumeaza.

        Ficat gras – complicatii

        Complicatiile ficatului gras apar in general ca urmare a neglijarii acestei afectiuni, in baza faptului ca nu este nimic grav din moment ce se manifesta asimptomatic. Situatia se schimba radical cand apar aceste complicatii, pentru ca sunt de cele mai multe ori grave si pot pune in pericol viata pacientului.

        Atunci cand acumularea grasimii in ficat este urmata de inflamarea acestuia, apare o prima complicatie denumita steatohepatita. Netratata la timp, aceasta deterioreaza tesutul hepatic, ducand la aparitia cicatricilor care impiedica regenerarea portiunilor afectate.

        Formarea acestor cicatrici se numeste fibroza hepatica, aceasta fiind o alta complicatie ce atrage la randul sau alte probleme grave.

          Una dintre aceste probleme este ciroza hepatica, ce reprezinta un stadiu avansat al fibrozei, in care celulele hepatice sunt inlocuite in majoritate de tesut cicatricial, iar functiile ficatului sunt afectate ireversibil.

          Se ajunge astfel la insuficienta hepatica, situatie in care ficatul nu isi mai poate indeplini functiile esentiale, iar singura sansa de supravietuire a pacientului este transplantul hepatic.

          De asemenea, o alta complicatie grava a ficatului gras poate fi carcinomul hepatocelular – cea mai des intalnita forma de cancer la ficat.

          Mai trebuie precizat ca pacientii cu ficat gras au o mai mare predispozitie spre obezitate, dar si spre alte boli precum diabetul zaharat si afectiunile cardiovasculare.

          In final, trebuie sa mai precizam faptul ca toate aceste riscuri pot fi evitate printr-o alimentatie sanatoasa, un stil de viata activ si prin controale medicale periodice.

          Autor: Catalin Tantareanu

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: