Conjunctivita alergica este o consecinta a reactiei organismului sub actiunea unui alergen si se manifesta la nivelul ochilor, mai exact al membranei transparente care protejeaza globii oculari si suprafata interioara a pleoapelor. Aceasta membrana se numeste „conjunctiva”, iar de aici si numele afectiunii specifice.
Exista mai multe tipuri de conjunctivita, iar conjunctivita alergica este unul dintre ele, afectand persoanele care sufera de anumite alergii. In cazul acestora, una dintre reactiile alergice consta in inflamarea vaselor de sange care iriga conjunctiva, si astfel acestea devin mai vizibile, dand ochilor acel aspect iritat.
Inflamatia genereaza si alte senzatii neplacute la nivelul ochilor, despre care vom vorbi mai tarziu pe parcursul acestui articol si care, cumulate, constituie simptomele caracteristice conjunctivitei alergice.
In functie de factorii declansatori, putem vorbi de patru forme de conjunctivita alergica, iar daca tinem cont de perioada de manifestare, putem vorbi de doua categorii distincte.
Ce este conjunctivita
Conjunctivita face parte din categoria afectiunilor oculare, fiind o problema care apare frecvent sub influenta a diferiti factori si care este mai mult neplacuta decat periculoasa.
Boala consta in inflamarea vaselor de sange de la nivelul membranei care acopera globii oculari si captuseste interiorul pleoapelor. Cel mai adesea, se manifesta pentru inceput la un singur ochi, pentru ca in decurs de cateva ore, inflamatia sa se produca si la celalalt glob ocular.
In cazul conjunctivitei alergice, aceasta inflamatie apare in urma contactului cu un alergen, deseori fiind prilejul cu care persoanele afectate afla ca au o astfel de alergie.
In formele sale usoare, boala nu afecteaza vederea, insa daca este ignorata poate da nastere unor complicatii cu consecinte mai severe.
-
Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Tipuri de conjunctivita
Sunt cunoscute trei tipuri comune de conjunctivita, carora li se adauga alte trei forme mai putin intalnite. Clasificarea se face in functie de factorii declansatori, iar pe baza acestui criteriu, cele trei tipuri comune sunt urmatoarele:
- Conjunctivita virala – Este forma cea mai des intalnita, cauzata de un virus care poate ajunge la nivelul ochilor prin intermediul picaturilor de saliva de la o persoana infectata sau prin contactul mainilor cu ochii, dupa ce acestea au atins in prealabil o suprafata contaminata.
- Conjunctivita bacteriana – se transmite prin aceleasi mecanisme ca forma virala, cu deosebirea ca in acest caz, factorul declansator este o bacterie.
- Conjunctivita alergica – spre deosebire de primele doua tipuri prezentate, conjunctivita alergica nu este contagioasa, aparand ca urmare a unei reactii alergice a organismului.
Celelalte trei tipuri mai putin intalnite sunt conjunctivita neonatala – specifica noilor nascuti – conjunctivita papilara giganta si cea cauzata de diferite substante sau compusi iritanti. Este de retinut faptul ca ultimele doua tipuri enumerate anterior pot fi considerate forme ale conjunctivitei alergice, dupa cum vom arata in continuare.
Conjunctivita alergica
Asadar, conjunctivita alergica este una din formele comune de conjunctivita si totodata singura necontagioasa dintre ele. La randul sau, conjunctivita alergica poate fi de mai multe tipuri, dupa factorii declansatori.
- Conjunctivita alergica sezoniera – este declansata de alergeni care circula in atmosfera in anumite perioade din an, cel mai frecvent dintre ei fiind polenul.
- Conjunctivita alergica perena – spre deosebire de forma sezoniera, acest tip de conjunctivita poate aparea pe tot parcursul anului, fiind provocat de alergeni precum acarienii sau particulele de praf.
- Conjunctivita alergica de contact – este provocata de substante iritante care intra in contact cu ochii, provocand o reactie alergica in cazul persoanelor mai sensibile. Cel mai adesea, acest tip de conjunctivita apare ca urmare a folosirii unor produse cosmetice sau a unor picaturi pentru ochi.
- Conjunctivita papilara giganta – in acest caz, inflamarea vaselor de sange de la nivelul conjunctivei este determinata de o reactie alergica la purtarea lentilelor de contact.
De asemenea, in functie de perioada de manifestare, putem vorbi de conjunctivita alergica acuta si cronica. Prima forma se manifesta pe termen scurt, cu precadere in sezonul alergiilor la polen, in timp ce forma cronica se poate manifesta pe tot parcursul anului.
-
Assista Oftapic Intensive picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Conjunctivita alergica – factori de risc si cauze
Cauzele acestei afectiuni sunt reactiile alergice, care duc la inflamarea vaselor de sange ale tesutului conjunctival. Prin urmare, este lesne de intuit ca factorii de risc sunt reprezentati de alergenii care provoaca aceste reactii si care difera in functie de sensibilitatile fiecarei persoane.
Cum spuneam, polenul este cel mai frecvent alergen, astfel ca poate fi mentionat in fruntea listei cu factorii de risc pentru conjunctivita alergica. De asemenea, multe persoane sunt alergice la parul din blana animalelor, in timp ce altele sunt sensibile la praf sau la acarieni si sporii de mucegai.
Reactii alergice pot provoca si anumite substante din compozitia produselor cosmetice, a parfumurilor sau odorizantelor de camera precum si cele din compozitia picaturilor pentru ochi.
Expunerea la acesti alergeni este principalul factor de risc, insa conjunctivita alergica nu poate fi intotdeauna evitata, pentru ca exista multe persoane care nu stiu ca au o astfel de sensibilitate si afla despre ea abia in momentul in care dezvolta aceasta afectiune.
Nu in ultimul rand, purtarea lentilelor de contact poate reprezenta un alt factor de risc pentru conjunctivita alergica, in cazul in care acestea provoaca iritatii care duc la inflamarea tesutului conjunctival.
Conjunctivita alergica – manifestari
Manifestarile conjunctivitei alergice apar la scurt tip dupa ce se intra in contact cu alergenii, iar in majoritatea cazurilor sunt prezente la ambii ochi, desi pot debuta doar la unul din ei
Din cauza inflamarii vaselor de sange ale tesutului conjunctival, ochii se inrosesc, iar la nivelul lor se simte un usor disconfort, asemanator unei arsuri. Ulterior, apare si sensibilitatea la lumina, iar disconfortul se accentueaza, fiind insotit de mancarimi. Acestea determina pacientii sa se frece la ochi, insa in acest mod nu fac decat sa accentueze inflamatia, ceea ce va determina umflarea pleoapelor si accentuarea mancarimii.
De asemenea, conjunctivita alergica poate fi insotita de alte reactii specifice alergiilor precum secretiile nazale apoase, stranut, gat iritat sau manifestari astmatice.
Diagnosticul de conjunctivita alergica
Diagnosticarea conjunctivitei alergice se face de un medic oftalmolog, pe baza unor discutii prealabile purtate cu pacientul si a examenului clinic. In prima faza, pacientii sunt chestionati in privinta simptomelor, a istoricului alergiilor si a eventualei expuneri in ultima perioada la factori alergeni.
Urmeaza apoi consultatia oftalmologica, in cursul careia medicul examineaza ambii ochi pentru a observa modificarile aparute la nivelul pleoapelor si tesutului conjunctival de pe suprafata globilor oculari.
In cazul in care pacientul nu are cunostinta despre existenta vreunei alergii, pot fi recomandate teste suplimentare pentru identificarea alergenului, astfel incat sa fie evitat pe viitor contactul cu acesta.
-
Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Tratamentul conjunctivitei alergice
Primul pas catre vindecarea conjunctivitei alergice consta in identificarea factorului alergen si indepartarea acestuia. Apoi, simptomele pot fi atenuate pana la disparitia acestora cu ajutorul compreselor reci aplicate pe ochi si a unor medicamente administrate sub forma de picaturi sau comprimate orale. Tratamentul medicamentos consta in antihistaminice si stabilizatori de mastocite, care amelioreaza simptomele si ofera protectie pentru anumite perioade impotriva alergenilor.
In cazul formelor mai severe, medicul poate prescrie administrarea de corticosteroizi.
De asemenea, tratamentul conjunctivitei alergice mai presupune folosirea de lubrifianti sub forma de picaturi pentru ochi sau unguente, ce reduc inflamatia.
Complicatiile conjunctivitei alergice
Din fericire vorbim despre o boala care dezvolta foarte rar complicatii, insa riscul de a ajunge intr-o astfel de situatie nu trebuie ignorat. Astfel, in unele cazuri, inflamatia de la nivelul tesutului conjunctival se poate extinde si la cornee, iar daca lucrurile se complica si mai mult, inflamarea corneei poate duce la aparitia unor leziuni care afecteaza vederea.
O alta complicatie este cicatrizarea subconjunctivala, care consta in formarea unui tesut fibros sub conjunctiva. De asemenea, exista si un oarecare risc de opacizare a cristalinului, ceea ce duce la aparitia cataractei.
Sfaturi pentru preventie
Cea mai importanta masura preventiva este evitarea contactului cu factorii alergeni. Astfel, persoanele alergice la polen trebuie sa evite zonele cu vegetatie bogata, precum si iesirile in aer liber dimineata si seara, atunci cand atmosfera este mai incarcata de polen.
Pastrarea curateniei le este de mare ajutor persoanelor alergice la praf, in timp ce saltelele antialergice le sunt recomandate celor cu alergii la acarieni.
Purtarea ochelarilor de soare si folosirea de lacrimi artificiale sub forma de picaturi asigura un plus de protectie la nivelul ochilor. Totodata, este de evitat folosirea lentilelor de contact, a cosmeticelor si odorizantelor cu mirosuri puternice, precum si frecarea ochilor, mai ales cu mainile murdare.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: