Genunchiul este una dintre articulatiile cele mai intens solicitate, sustinand greutatea partii superioare a corpului si permitand totodata o serie de miscari esentiale pentru o buna mobilitate. Pentru a putea face fata solicitarii, genunchiul are si o structura complexa, formata din mai multe oase, tendoane, ligamente si cartilaje.
Din pacate, solicitarea intensa si strictura complexa sunt in acelasi timp si factori care favorizeaza uzura si aparitia unor probleme care dau nastere, printre altele, si durerilor de genunchi.
Asupra acestui simptom vom insista in materialul de fata, din care vei afla de cate tipuri pot fi durerile de genunchi, care sunt cauzele si factorii de risc precum si ce remedii sunt recomandate. De asemenea, vom vorbi si despre posibilele complicatii, iar la final iti vom oferi cateva sfaturi pentru a preveni durerile de genunchi.
Tipuri de dureri de genunchi
In functie de zona in care sunt localizate, durerile de genunchi pot fi de patru tipuri, fiecare determinat de anumite cauze si lezarea unor anumite parti ale articulatiei.
Dureri de genunchi anterioare
Sunt localizate in partea din fata a genunchiului si apar mai frecvent la persoanele foarte active din punct de vedere fizic. Ciclistii si atletii se confrunta cel mai des cu astfel de dureri de genunchi, determinate de suprasolicitarea articulatiilor sau de uzura cartilajului rotulian.
De asemenea, exista si o serie de alte afectiuni care se manifesta prin aparitia durerilor de genunchi in partea anterioara.
Disponibil la
Dureri de genunchi laterale
Aceste dureri apar la exteriorul genunchiului in partile laterale, cel mai adesea in urma unor traumatisme sau rasuciri bruste. Schiorii si practicantii sporturilor de contact sunt cei mai predispusi riscului de a suferi dureri de genunchi laterale, ca urmare a unei leziuni la nivelul meniscului sau a ligamentului colateral lateral, aflat pe partea exterioara a genunchiului.
Dureri de genunchi mediale
Si de aceasta data, durerea poate aparea in urma unui traumatism sau a unei rasuciri bruste, care duce la lezarea meniscului medial sau la ligamentului colateral medial.
Durerile de genunchi mediale sunt localizate in interiorul articulatiei iar intensitatea acestora variaza in functie de gradul de lezare a tesuturilor.
Dureri de genunchi posterioare
Din denumire, este evident pentru toata lumea ca acest tip de dureri se manifesta in partea din spate a genunchiului. Cel mai adesea, apar in urma cazaturilor in genunchi sau a traumatismelor suferite in partea anterioara a acestora.
Socul produs in urma unor astfel de incidente determina lezarea tendonului popliteu sau a ligamentului incrucisat posterior, ceea ce explica aparitia durerii in spatele genunchiului.
Dureri de genunchi – cauze si factori de risc
Durerile de genunchi pot aparea in urma unor traumatisme sau a unor miscari bruste ori gresite, dar pot fi si o consecinta a activitatilor fizice intense sau a suprasolicitarii.
Toate aceste conditii favorizante duc la aparitia unor leziuni la nivelul genunchiului, care constituie cauzele durerii. Ne referim la fracturi, entorse, luxatii, inflamatii ale tesuturilor si rupturi de menisc – care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de genunchi.
De asemenea, durerile pot aparea si ca urmare unor boli care afecteaza articulatiile si ne referim in primul rand la artrita si bursita.
In ceea ce priveste factorii de risc, am amintit deja activitatile fizice intense sau foarte solicitante, sporturile de contact, miscarile efectuate brusc si traumatismele. Acestora li se adauga si alti factori precum sedentarismul urmat de cresterea in greutate si slabirea muschilor de la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, daca genunchiul a mai avut in trecut probleme, sunt sanse mai mari ca acestea sa recidiveze sau sa apara altele noi, care sa provoace durere.
Remedii pentru dureri de genunchi
In cazul de fata, remediile au rolul de a ameliora durerile de genunchi si totodata de a elimina cauza care a dus la aparitia acestora. Daca durerile au aparut in urma unor accidente minore si nu sunt foarte puternice, sunt toate sansele ca problema sa se rezolve de la sine in decurs de cateva zile, daca genunchiul nu este suprasolicitat in aceasta perioada.
In cazurile mai, grave remediile pentru inlaturarea cauzelor durerilor de genunchi presupun administrarea unor medicamente si aplicarea anumitor proceduri medicale, putandu-se ajunge chiar si la interventii chirurgicale complexe, urmate de perioade de recuperare.
In ceea ce priveste ameliorarea durerilor de genunchi, exista cateva remedii eficiente, la indemana oricui.
Gheata
Aplicata pe locul dureros timp de 15-20 de minute, gheata reduce inflamatia si totodata intensitatea durerii, iar un astfel de remediu folosit de mai multe ori pe zi duce la disparitia durerii de genunchi in urma accidentelor usoare.
Caldura
Poti alterna compresele cu gheata cu aplicarea de caldura pe locul dureros, pentru ca aceasta are darul de a relaxa muschii si a imbunatati mobilitatea articulara. O sticla cu apa calda, un prosop inmuiat in apa fierbinte sau o patura electrica sunt solutiile cele mai accesibile pentru a aplica un astfel de remediu.
Compresia cu bandaj elastic sau orteza
Bandajele elastice si ortezele ajuta in ameliorarea durerilor de genunchi aparute in urma unor entorse, luxatii, traumatisme sau leziuni ale meniscului. Acestea aplica presiune asupra genunchiului, stabilizand rotula si ligamentele, mentinand caldura in jurul zonei afectate si reducand inflamatia prin compresie uniforma pe articulatie.
Medicamente si unguente antiinflamatoare
Produsele din aceasta gama au rolul de a bloca secretia de substante chimice care determina inflamarea tesuturilor, iar odata cu inflamatia dispare si sursa durerii de genunchi.
Mai trebuie precizat ca se recomanda ca aparitia durerilor de genunchi sa fie urmata de o perioada de repaus pentru a da posibilitatea tesuturilor afectate sa se refaca. In aceasta perioada, genunchiul trebuie sa fie cat mai putin solicitat, iar daca este cazul se impune chiar un repaus total timp de cateva zile.
De asemenea daca, medicul ortoped recomanda acest lucru, sedintele de fizioterapie si kinetoterapie ajuta la ameliorarea durerii de genunchi si redau mobilitatea articulatiei.
Dureri de genunchi – posibile complicatii
Daca persista o perioada mai indelungata sau daca devin tot mai suparatoare pe zi ce trece, durerile de genunchi nu trebuie ignorate, pentru ca pot duce la aparitia unor complicatii care sa afecteze temporar sau chiar definitiv mobilitatea. In plus, interventiile medicale pentru rezolvarea acestor probleme sunt de o mare complexitate, iar costurile sunt pe masura.
Instabilitatea genunchiului
Atunci cand ligamentele, meniscul sau tendoanele sunt grav afectate, apare instabilitatea genunchiului, manifestata prin miscari anormale si uzura prematura a cartilajelor. Explicatia sta in faptul ca tesuturile lezate nu mai pot sustine articulatia, sub presiunea greutatii corpului.
Tromboza venoasa profunda
Aceasta complicatie consta in formarea unor cheaguri in interiorul venelor profunde ale muschilor piciorului, ca urmare a unor traumatisme sau a perioadelor indelungate de repaus. Cheagurile astfel formate ingreuneaza sau chiar blocheaza circulatia sangelui la nivelul venelor profunde, iar in unele cazuri pot fi purtate de fluxul sanguin pana in plamani, unde provoaca embolie pulmonara.
Deformarea genunchiului
Oasele, ligamentele si cartilajele din structura genunchiului pot suferi modificari in urma proceselor degenerative inflamatorii sau infectioase, ceea ce duce si la o modificare a aspectului genunchiului, implicit la limitarea functiilor acestuia s ia mobilitatii.
Sfaturi pentru preventie
Prevenirea durerilor de genunchi presupune adoptarea unui stil de viata mai sanatos, evitarea suprasolicitarii genunchilor si protejarea acestora pe parcursul activitatilor care presupun un risc de accidentare.
Aspectele care tin de stilul de viata sanatos se refera la scaderea in greutate pentru a slabi presiunea asupra genunchilor, efectuarea de exercitii zilnice sau activitati fizice care imbunatatesc mobilitatea, precum si la o alimentatie bogata in vitamine minerale si alti nutrienti care cresc rezistenta si elasticitatea articulatiilor.
Foarte importanta este si incalzirea inaintea exercitiilor intense, precum si evitarea activitatilor care duc la suprasolicitarea genunchilor.
De asemenea, daca practici sporturi de contact, iesi la un fotbal sau un baschet cu prietenii, mergi mult pe bicicleta sau practici activitati care iti expun genunchii unui risc de accidentare, este bine sa ii protejezi de fiecare data in astfel de situatii. Nu in ultimul rand, in cazul in care durerile de genunchi nu dispar in cateva zile, trebuie sa ajungi fara intarziere la un medic ortoped pentru a preveni complicatiile despre care tocmai am amintit in capitolul anterior.
Autor: Catalin Tantareanu
Data publicarii: 19.05.2023
Data ultimei actualizari: 09.06.2023
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: