De buna seama, ti s-a intamplat de multe ori sa simti ca ai picioarele reci atunci cand ti-a fost frig sau cand te-a prins ploaia prin oras si ai calcat intr-o balta. Este normal ca in astfel de situatii sa scada temperatura corpului, iar daca situatia nu persista o perioada indelungata, o astfel de problema nu trebuie sa te ingrijoreze.
Altfel stau lucrurile cand iti simti picioarele reci aparent fara niciun motiv, iar problema se repeta des sau persista timp de mai multe zile. De aceasta data, picioarele reci pot fi un semn al unor probleme de sanatate carora trebuie sa le acorzi atentia cuvenita, pentru a preveni aparitia unor complicatii.
Asa vom face si noi in acest material, in care iti vom prezenta principalii factori de risc in aparitia picioarelor reci, posibilele cauze ale acestei probleme si remediile la care poti apela.
Picioare reci – factori de risc
Exista o serie de factori care pot determina aceasta problema, unii tinand de stilul de viata iar altii de mostenirea generica sau de anumite afectiuni care pot genera, printre altele, si senzatia de picioare reci.
Fumatul si consumul de alcool
Aceste doua vicii au o serie de consecinte negative asupra sanatatii, printre care se numara si ingustarea vaselor de sange de la nivel periferic. Astfel, sangele ajunge tot mai greu la extremitati, iar in lipsa unei vascularizari corespunzatoare este normal sa apara senzatia de picioare reci.
Nivelul mare de colesterol
Colesterolul LDL, cunoscut si sub denumirea de „colesterol rau”, se depune in interiorul vaselor de sange sub forma unor placi ateromatoase. In acest mod, vasele de sange se ingusteaza, ingreunand circulatia catre zonele periferice. Mainile si picioarele nu mai primesc suficient sange, iar una dintre consecinte este scaderea temperaturii la extremitati, si asa se explica prezenta simptomului de picioare reci.
Sedentarismul
Organismul are nevoie de miscare, atat pentru a arde caloriile in plus, dar si pentru imbunatatirea tonusului muscular si a circulatiei.
Persoanele sedentare au o circulatie periferica proasta, pentru ca lipsa miscarii favorizeaza si formarea depozitelor de grasime pe interiorul vaselor de sange.
Incaltamintea neadecvata
Incaltamintea trebuie sa fie cat mai comoda pentru a permite piciorului sa „respire” si totodata pentru a asigura o buna vascularizare a acestuia. O pereche de pantofi prea stramti creeaza presiune asupra vaselor de sange, ceea ce afecteaza circulatia periferica si creeaza senzatia de picioare reci,
De asemenea, un material care nu lasa piciorul sa „respire” duce la aparitia transpiratiei excesive, care se evapora si face astfel ca picioarele sa se raceasca rapid.
Munca prelungita la birou
Daca iti petreci prea mult timp la birou in fata calculatorului sau laptopului, vei incepe sa iti simti la un moment dat picioarele reci, pentru ca pozitia sezand obstructioneaza intr-o anumita masura circulatia la nivelul membrelor inferioare.
Explicatia sta in faptul ca vasele de sange sunt supuse compresiei intr-o astfel de pozitie, iar daca acest lucru se petrece in mod repetat si in intervale indelungate, zona periferica nu va mai beneficia de suficient sange.
Stresul
In situatii de stres, vasele de sange se contracta, fapt ce determina un flux mai redus de sange catre extremitati, care duce la aparitia senzatiei de picioare reci.
Bolile neurologice si cele cardiovasculare
Persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare sau neurologice sunt expuse unui risc sporit de a simti chiar si permanent senzatia de picioare reci. In primul caz, explicatia consta in faptul ca bolile cardiovasculare pot afecta circulatia periferica, in timp ce pacientii cu boli neurologice au o buna circulatie la extremitati, insa isi simt picioarele reci din cauza leziunilor nervilor periferici.
Picioare reci – cauze
Cauzele picioarelor reci sunt multiple, insa in cele ce urmeaza noi am facut o sinteza acelor mai frecvente dintre ele.
Diabetul
Diabetul are o serie de consecinte negative la nivelul intregului organism, iar printre ele se numara si deteriorarea nervilor periferici. Acest lucru se intampla din cauza cresterii nivelului de glucoza din sange, in conditiile in care pacientii cu diabet nu isi tin sub control glicemia.
Se ajunge astfel la o complicatie a diabetului numita neuropatie diabetica, ce consta in deteriorarea nervilor periferici. Una dintre consecinte este si senzatia de picioare reci, insa urmarile pot fi mult mai grave, ajungandu-se de multe ori la amputarea membrului afectat.
Sindromul Raynaud
Aceasta afectiune este caracterizata de contractia excesiva a vaselor periferice ca raspuns la stimuli precum frigul sau stresul, ceea ce duce la o reducere a fluxului sanguin catre extremitati.
In afara de picioare reci, alte simptome ale sindromului Raynaud sunt amortelile la nivelul extremitatilor, durerea si paloarea faciala.
Hiperhidroza plantara
Hiperhidroza este o afectiune care se manifesta prin transpiratie excesiva la nivelul mainilor, axilelor si picioarelor. In acest din urma caz, vorbim de hiperhidroza plantara, care face ca picioarele sa transpire abundent, de obicei in coditii de stres sau temperaturi ridicate.
Prin stimularea excesiva a glandelor sudoripare se ingusteaza temporar vasele de sange, ceea ce are un impact negativ asupra circulatiei. In plus, evaporarea transpiratiei in exces este un alt factor determinant pentru picioarele reci, pentru ca le scade temperatura.
Boala arteriala periferica
Aceasta este una dintre afectiunile cardiovasculare la care ne refeream mai devreme si care se numara printre principalele cauze ale picioarelor reci. Boala se manifesta prin scaderea circulatiei sangelui la nivelul extremitatilor, iar unul dintre cei mai importanti factori determinanti il reprezinta formarea depozitelor de colesterol in interiorul vaselor sanguine.
Anemia
Anemia consta in reducerea cantitatii de hemoglobina, fapt ce afecteaza transportul oxigenului catre tesuturi si organe. In mod evident, sunt afectate si extremitatile, iar pacientii cu anemie isi simt picioarele reci dar au si o senzatie generala de frig.
Hipotiroidismul
Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, care regleaza metabolismul si functiile vitale ale organismului. Unul dintre semnele hipotiroidismului este senzatia de picioare reci, intrucat deficitul de hormoni tiroidieni influenteaza si temperatura corpului.
Remedii pentru picioarele reci
Daca este rezultatul unei probleme de sanatate, senzatia de picioare reci poate fi ameliorata sau eliminata temporar, insa pentru a scapa definitiv de ea trebuie inlaturata cauza generatoare.
Aceasta inseamna urmarea unei terapii adecvate, in functie de problema diagnosticata, alaturi de care poti sa apelezi si la anumite remedii care nu interfereaza cu tratamentul respectiv.
Baile calde si reci
Alternanta dintre temperatura ridicata a apei fierbinti si temperatura scazuta specifica apei reci are darul de a stimula circulatia la nivel periferic. Ai nevoie de doua recipiente cu apa calda (la nivel suportabil) si apa rece, in care sa iti scufunzi picioarele alternativ mentinand-le 2-3 minute. Dupa o astfel de baie, senzatia de picioare reci dispare, iar pentru o eficienta maxima, apeleaza la acest remediu timp de mai multe zile la rand.
Masajul
O alta modalitate eficienta de a stimula circulatia si a inlatura senzatia de picioare reci este masajul, mai ales daca este folosit si un ulei cald, pentru a ridica temperatura la extremitatile corpului.