fbpx

Luxatia de glezna – factori de risc, simptome, recuperare si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Luxatia de glezna este unul dintre motivele cele mai frecvente ale prezentarilor la sectiile de Ortopedie, fiind vorba de un traumatism grav, care necesita ingrijiri medicale de specialitate.

Se poate spune la modul propriu ca riscul de a suferi o luxatie de glezna este prezent „la fiecare pas”, pentru ca orice secunda de neatentie si orice pas gresit se poate solda cu un astfel de accident. Bineinteles, conteaza mult si starea trotuarelor, care in multe zone lasa de dorit, insa aceasta este o alta discutie.

Revenind la luxatia de glezna, aceasta se produce ca urmare a unei rasuciri fortate sau a unui traumatism puternic care poate duce la rupturi de ligamente si uneori la desprinderea capetelor osoase care fac legatura intre laba piciorului si oasele gambei – tibia si peroneul.

Avand in vedere incidenta ridicata a accidentelor de acest tip si riscurile despre care spuneam ca sunt prezente la tot pasul, ne-am propus sa iti oferim in acest articol informatii complete despre  luxatia de glezna.

Luxatia de glezna – factori de risc

Oricine si oricand poate suferi o luxatie de glezna, fie pe strada, fie chiar si in propria locuinta, insa exista anumite persoane si anumite activitati cu o predispozitie mai mare pentru astfel de accidente.

Activitatile sportive

Sportul aduce beneficii incontestabile pentru sanatate, insa totodata creste si riscul unor accidentari. In cazul de fata ne referim la sporturile care implica miscari rapide, schimbari bruste de directie sau sarituri. Mai precis, fotbalul, handbalul, baschetul, tenisul atletismul si gimnastica sunt sporturile care prezinta cel mai ridicat risc de a suferi o accidentare soldata cu o luxatie de glezna.

Incaltamintea inadecvata

O pereche de incaltari cu talpa alunecoasa sau care nu asigura un suport adecvat la nivelul gleznei creste sansele de accidentare. La fel se poate spune si despre pantofii incomozi sau cu 2-3 numere mai mici ori mai mari, care modifica mersul si astfel cresc riscul de a calca gresit la un moment dat si a suferi o luxatie de glezna.

Fracturi sau traumatisme anterioare

Daca ai suferit in trecut o fractura, un traumatism puternic sau chiar o alta luxatie de glezna, riscul de recidiva este mai mare, intrucat tesuturile si oasele articulatiei nu sunt complet refacute sau au devenit mai vulnerabile.

Excesul ponderal

Acumularea kilogramelor in plus pune mai multa presiune pe glezne, care trebuie sa suporte astfel o greutate tot mai mare. In aceste conditii, un pas gresit cat de mic sau o alunecare usoara poate determina o luxatie de glezna din cauza excesului ponderal care pune o presiune suplimentara pe ligamente si oasele piciorului.

Anomaliile structurale

Unele persoane se nasc cu astfel de anomalii la nivelul gleznei, in timp ce altele le pot dobandi pe parcursul vietii, ca urmare au unor accidente, interventii chirurgicale sau boli. O structura osoasa anormala, ligamentele prea flexibile sau slabite, precum si muschii slabiti la nivelul picioarelor reprezinta alti factori de risc pentru luxatia de glezna.

Luxatia de glezna – cauze

Luxatia de glezna este consecinta unui soc puternic asupra articulatiei piciorului, determinat de o rasucire fortata, lovitura violenta sau o cadere de la inaltime.

Socul determina deplasarea din pozitia normala a capetelor osoase care formeaza articulatia, iar  in cazurile mai grave rupe ligamentele sau provoaca fracturarea acestor oase.

In marea majoritate a cauzelor, luxatia de glezna apare in urma unui accident iar conditiile in care acesta poate avea loc sunt din cele mai variate.

Un pas gresit facut pe strada, o groapa in asfalt sau niste dale care lipsesc din pavajul de pe trotuar sunt cele mai banale cauze ale unui astfel de accident. De asemenea, incidenta luxatiilor de glezna creste in sezonul rece, cand oamenii aluneca pe gheata sau polei sau sufera anumite accidente pe partia de schi sau la patinoar.

Sportivii amatori, dar si cei profesionisti, se aleg deseori cu luxatie de glezna ca urmare a autoaccidentarilor sau a loviturilor suferite pe teren, cei mai expusi fiind practicantii sporturilor de contact, fotbalistii, atletii (in special alergatorii si saritorii in lungime sau inaltime), gimnastii, dar si parasutistii.

Cazaturile de la inaltime sunt o alta cauza frecventa a luxatiilor de glezna, iar acestora li se adauga accidentele de circulatie, accidentele de munca, precum si accidentele casnice.

Simptome in luxatia de glezna

Simptomele luxatiei de glezna apar in momentul imediat urmator dupa accidentare si sunt imposibil de ignorat din cauza durerilor atroce.

Asadar prima manifestare a simptomelor specifice este durerea puternica ce apare imediat dupa incident, urmata la scurt timp de umflarea gleznei si apoi de invinetirea acesteia. Durerea poate persista pe parcursul intregului proces de vindecare, in timp ce inflamatia se poate retrage treptat iar tegumentul invinetit sa revina usor la culoarea normala.

Odata cu inflamarea si invinetirea gleznei, pielea din zona afectata devine foarte sensibila la atingere – sensibilitate care se mentine, de asemenea, pe parcursul mai multor zile.

Daca luxatia de glezna s-a soldat si cu deplasarea sau chiar fracturarea oaselor un alt simptom care se manifesta imediat este deformarea vizibila a articulatiei, Mai exact glezna, este dislocata sau deplasata intr-o pozitie nefireasca iar uneori capetele oaselor ies in relief prin piele.

Din cauza manifestarilor enumerate pana acum, mobilitatea gleznei este redusa, iar pacientii pot simti o rigiditate sau un blocaj la nivelul articulatiei afectate.

In majoritatea cazurilor, persoanele care sufera o luxatie de glezna nu mai pot pune piciorul in pamant din cauza durerii si nici nu este indicat sa incerce sa faca acest lucru, pentru ca greutatea corpului poate agrava daunele deja produse.

In perioada de recuperare, pacientii pot simti o oarecare instabilitate sau slabiciune la nivelul gleznei afectate, intrucat ligamentele si celelalte structuri care alcatuiesc articulatia sunt inca insuficient refacute. Din acest motiv, glezna nu trebuie fortata, pentru ca exista riscul de recidiva.

Diagnosticul de luxatie de glezna

Luxatia de glezna reprezinta un motiv intemeiat pentru prezentarea la cea mai apropiata sectie de urgente, unde pacientul este evaluat si directionat apoi catre un medic ortoped.

Examinarea vizuala a gleznei ii poate oferi acestuia suficiente indicii in stabilirea unui diagnostic, insa  este necesara si o discutie cu pacientul pentru a afla imprejurarile in care s-a produs accidentarea, precum si istoricul medical al acestuia.

Gradul de invinetire si intensitatea durerii in diferite zone de pe laba piciorului constituie alte indicii pe care ortopedul le va examina pentru a stabili gradul de afectare a tesuturilor oaselor si vaselor de sange.

De asemenea, acesta poate solicita o radiografie pentru a putea descoperi cu usurinta o eventuala fractura, iar in anumite cazuri pot fi necesare si alte investigatii imagistice precum tomografia computerizata sau RMN-ul.

Luxatia de glezna – recuperare si tratament

Tratamentul luxatiei de glezna se stabileste in functie de severitatea acesteia, avand ca prin scop refacerea articulatiei. Astfel, daca oasele s-au deplasat fara ruperea ligamentelor, prima masura este readucerea acestora in pozitia normala printr-o procedura care trebuie facuta doar de un medic specialist.

Dupa repozitionarea oaselor, glezna se imobilizeaza pentru a permite vindecarea tesuturilor afectate si stabilizarea articulatiei. In cazurile usoare, imobilizarea se face cu ajutorul unui bandaj elastic sau a unei orteze speciale, insa daca situatia o impune, poate fi necesara aplicarea unui aparat ghipsat.

Un al doilea scop al tratamentului este reducerea inflamatiei si durerii asociate luxatiei de glezna, iar in acest sens medicul poate recomanda administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene. In acelasi timp si aplicarea de comprese cu gheata pe glezna accidentata poate atenua inflamatia si durerea, insa aceasta procedura e mai greu de aplicat atat timp cat pielea este inca foarte sensibila.

In cazurile grave, cand luxatia de glezna determina ruperea ligamentelor sau fracturi, cea mai eficienta procedura pentru refacerea articulatiei este cea chirurgicala.

In ceea ce priveste recuperarea, aceasta poate incepe dupa ce inflamatia si durerea au scazut in intensitate, evident cu acordul medicului. Cele mai bune rezultate in acest caz le poate da un program de recuperare sub indrumarea unui fizioterapeut, ce include o serie de exercitii specifice pentru intarirea muschilor si ligamentelor, restabilirea mobilitatii articulatiei, imbunatatirea echilibrului si stabilitatii gleznei.

    Luxatia de glezna – complicatii si riscuri

    Si in acest caz putem vorbi de posibile riscuri si complicatii care pot fi determinate in special de luxatiile grave, cu ruperi de ligamente sau fracturi.

    Instabilitate cronica a gleznei

    Daca ligamentele si structurile de sustinere ale gleznei nu se vindeca corect sau sunt grav afectate, poate rezulta o instabilitate cronica a articulatiei gleznei, care va afecta activitatile zilnice li totodata va creste riscul unei noi accidentari.

    Osteoartrita

    Osteoartrita este o afectiune degenerativa care poate provoca durere, inflamatie si limitarea mobilitatii articulatiei gleznei. Luxatia de glezna poate creste riscul de dezvoltare a osteoartritei in articulatia afectata pe termen lung.

    Dizabilitate motorie

    Luxatia de glezna grava sau neglijata poate duce la limitari permanente ale functionalitatii gleznei. Mobilitatea limitata si dificultatile de mers sunt principalele dizabilitati care vor avea un impact negativ permanent asupra calitati vietii.

    Sfaturi pentru preventie

    Riscul de a suferi o astfel de accidentare nu poate fi exclus in proportie de 100%, insa cateva masuri simple il reduc considerabil

    • In primul rand, evita drumurile accidentate, iar daca acest lucru nu este posibil paseste cu mare atentie.
    • Daca mergi pe munte sau prin zone cu teren alunecos ori denivelat, poarta incaltaminte adecvata, cu talpa aderenta si o buna protectie la nivelul gleznei.
    • Inainte de a face miscare, incalzeste-te timp de 10-15 minute pentru a pregati muschii si ligamentele sa faca fata efortului. De asemenea, la finalul activitatii acorda alte 5-10 minute streching-ului.
    • Nu ezita sa schimbi incaltarile care iti sunt prea mari sau prea mici precum si pe cele care nu iti ofera confortul necesar.

    Controleaza-ti greutatea pentru a o metine in limitele normale, iar acest lucru il poti face prin miscare, intrucat astfel articulatiile devin mai flexibile si mai rezistente.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: