fbpx

Muscatura de plosnita – cum o recunosti si cum actionezi

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Plosnita se numara printre cele mai detestate insecte, insasi denumirea ce i-a fost atribuita avand darul de a crea repulsie. Aceasta senzatie este insa nesemnificativa pe langa interactiunea cu astfel de insecte, mai ales cand acestea iti invadeaza locuinta si ajung sa-ti misune prin asternuturi. De cele mai multe ori, o astfel de interactiune presupune si mai multe muscaturi de plosnita, dat fiind faptul ca vorbim de o insecta hematofaga, care se hraneste cu sange.

Astfel de incidente sunt urmate in majoritatea cazurilor de dorinta emergenta de a scapa de acesti paraziti, insa pentru aceasta trebuie sa stii sa recunosti muscatura de plosnita si sa actionezi in consecinta dupa ce ai sesizat-o.

Poti afla toate informatiile necesare din cuprinsul acestui material, la finalul caruia speram ca vei sti cum sa procedezi daca tu sau cineva dintre apropiatii tai va suferi un astfel de „accident”.

Ce sunt plosnitele

Vorbim despre niste insecte parazite care se hranesc cu sangele gazdelor, preferand in acest sens atat oamenii, cat  si animalele. Exista mai multe specii de plosnite, insa cele care ne retin atentia in articolul de fata sunt plosnitele de pat, cele care provoaca acele muscaturi despre care ne-am propus sa vorbim.

Plosnitele prefera sa traiasca in apropierea gazdelor pentru a le fi mai usor sa se hraneasca atunci cand simt nevoia, iar daca ne referim le cele de pat, acestea traiesc in locuinte, preferand asternuturile in care locatarii se odihnesc. 

Ca aspect, sunt mici, de culoare brun-rosiatica, avand corpul oval si turtit, ceea ce le permite sa se ascunda in cele mai inguste si mai ferite locuri asa cum ar fi ramele sau tapiteriile paturilor, crapaturile din parchet sau imbinarile pieselor de mobilier.

Sunt destul de dificil de zarit pe timpul zilei, cand obisnuiesc sa stea ascunse, iesind „la atac” doar dupa lasarea intunericului. De aceea, muscaturile de plosnita se produc preponderent pe timpul noptii, atunci cand victima doarme iar insectele incep sa misune in jurul sau prin asternut.

Au nevoie de 3-10 minute pentru a se satura, timp in care provoaca mai multe muscaturi. Dupa ce a supt suficient sange din corpul gazdei, corpul plosnitei se umfla precum cel al capusei si capata o culoare rosiatica.

Care sunt semnele muscaturii de plosnita

De multe ori se poate intampla sa suferi astfel de muscaturi  fara a avea habar ca locuinta este invadata de acesti musafiri nepoftiti, cu atat mai putin de faptul ca acestia isi fac veacul chiar in patul tau. Chiar daca semnele muscaturii sunt evidente, acestea sunt confundate deseori cu cele ale muscaturilor de purice sau de tantar.

Muscatura de plosnita este usor de observat vizual datorita rosetii care apare pe piele in jurul sau. De asemenea, in zona in care s-a produs muscatura apare o mica umflatura cu un punct rosu in mijloc, in locul din care insecta a supt sangele.

In functie de sensibilitatea persoanei muscate, in zona respectiva poate aparea si o durere usoara, sau pielea poate deveni iritata si sensibila la atingere, dand senzatia de arsura sau disconfort local.

Cel mai neplacut simptom este insa mancarimea intensa si persistenta, care se poate manifesta timp de cateva zile.

Cum spuneam, plosnitele se hranesc intr-un interval cuprins intre 3 si 10 minute, insa nu o fac continuu. Din acest motiv, foarte rar vei gasi o singura muscatura de plosnita, acestea fiind de obicei grupate in aceeasi zona in linii sau formatiuni de 3-5 muscaturi.

Un alt detaliu care te poate ajuta sa recunosti muscatura de plosnita si sa o diferentiezi de muscaturile altor insecte consta in faptul ca plosnitele se hranesc preponderent din zonele care sunt in contact cu patul. De aceea, muscaturile sunt prezente preponderent pe umeri, antebrate si pe partile laterale ale toracelui.

De asemenea, petele de sange aparute pe cearsaf constituie un alt indiciu care poate confirma o muscatura de plosnita, acestea provenind de la insectele satule strivite accidental sub greutatea corpului gazdei.

Ce trebuie sa faci daca te-a muscat o plosnita

In cazul nedorit in care semnele descrise mai sus confirma faptul ca te-a muscat o plosnita, nu trebuie sa te panichezi, pentru ca riscul aparitiei unor complicatii este minim.

Mai intai trebuie sa speli bine zona cu apa si sapun pentru a indeparta praful si alte impuritati care ar putea infecta muscatura. De asemenea, prin curatarea zonei afectate se indeparteaza si particulele de saliva, reducand astfel intensitatea si persistenta mancarimilor. Poti folosi chiar si o solutie dezinfectanta, insa dupa aplicare este foarte important sa usuci bine pielea, pentru ca umezeala favorizeaza iritatia si mancarimea.

Daca zona este inflamata sau daca senzatia de mancarime ori durere este una intensa, este recomandat sa aplici pe muscatura un cub de gheata sau o compresa rece, timp de 10-15 minute. Dupa aceea se lasa pielea sa „respire” cateva minute, iar procedura se repeta pana cand simptomele neplacute se amelioreaza.

Oricat de intensa ar fi mancarimea, evita sa te scarpini, pentru ca astfel vei raspandi particulele de saliva in piele, iar senzatia de mancarime se va extinde. Mult mai eficient este sa aplici pe zona muscata creme sau lotiuni pe baza de calamina sau hidrocortizon, care calmeaza mancarimea si reduc iritatia.

In cazul in care simptomele nu se amelioreaza sau chiar devin mai accentuate, este posibil sa fie vorba de o reactie alergica la saliva insectei, caz in care se recomanda administrarea de medicamente histaminice.

In mod normal, efectele muscaturii de plosnita trebuie sa se estompeze  si sa dispara definitiv  in decurs de cateva zile, insa daca acest lucru nu se intampla, este recomandat sa consulti un medic pentru a evita eventuale complicatii.

Cat de periculoasa e muscatura de plosnita?

In mod surprinzator, muscatura de plosnita este mult mia putin periculoasa decat cea de purice, capusa sau tantar. Pentru ca nu traiesc in medii contaminate si nu se hranesc cu sangele mai multor gazde, plosnitele nu sunt purtatoare de agenti patogeni periculosi, iar muscatura lor provoaca foarte rar boli.

Chiar si aparitia lor intr-o locuinta nu este asociata cu lipsa de igiena, aceste putand fi aduse accidental in bagaje dintr-o camera de hotel sau migrand din apartamentul vecin.

Singurele riscuri sunt reprezentate de faptul ca muscatura lor se poate infecta si de faptul ca pot genera reactii alergice mai severe persoanelor sensibile la substantele secretate de aceste insecte.

Cu toate acestea, prezenta plosnitelor in locuinta nu trebuie tratata cu indiferenta, pentru ca acestea pot deveni un adevarat cosmar. Plosnitele au o capacitate reproductiva foarte ridicata, care le face sa se inmulteasca in ritm accelerat, aceasta in conditiile in care durata medie de viata este de 12 luni.

Astfel, in scurt timp dupa ce au ajuns in locuinta, plosnitele incepe sa se inmulteasca, iar in decurse de cateva luni se poate ajunge la o infestare masiva. Nu dorim nimanui sa simta pe pielea sa (la propriu) ce inseamna ca asternutul sa ii fie invadat noapte de noapte de sute de astfel de insecte care nu vor decat sa ii suga sangele, iar pentru ca acest lucru sa nu se intample trebuie luate masuri din timp.

Aceste constau intr-o curatenie temeinica la nivelul intregii locuinte, ocazie cu care trebuie spalate covoarele si asternuturile, iar saltelele, pernele, ramele de la pat si celelalte locuri in care se pot ascunde plosnitele trebuie bine aspirate. Daca exista obiecte sau piese de mobilier in care se constata o prezenta masiva a insectelor, acestea trebuie eliminate din locuinta si distruse, pentru ca reprezinta o sursa de infestare. Nu in ultimul rand, daca este cazul, poti sa aplici si tratamente cu insecticide sau poti apela in acest sens la serviciile unei firme specializate.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: