fbpx

Muscatura de paianjen – cum o recunosti si cum actionezi

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Desi unii dintre ei au o dimensiune sau un aspect care iti dau oarece fiori pe sira spinarii, paianjenii sunt insecte inofensive in raport cu oamenii, atacand doar atunci cand se simt amenintati. Asadar, daca vezi un painjen si il lasi in pace nu ai niciun motiv sa te temi de el, indiferent cat de periculos ti s-ar parea.

Totusi sunt si situatii in care poti deranja fara intentie o astfel de insecta, iar aceste lucru se intampla de cele mai multe ori atunci cand nu observi la timp prezenta sa, iar paianjenul reactioneaza pentru a se apara.

Muscatura este calea sa de atac, pe care o foloseste si pentru a anihila insectele cu care se hraneste. Spre deosebire de insectele hematofage, care musca pentru a se hrani cu sangele „victimelor”, paianjenii musca pentru a se apara, iar in loc sa suga sangele din rana, injecteaza un venin.

In functie de specie, muscatura de paianjen poate fi mai mult sau mai putin periculoasa, iar in cele ce urmeaza iti vom arat cum o poti recunoaste si cum trebuie sa actionezi intr-o astfel de situatie.

Cum recunosti un paianjen periculos

Exista cateva sute sau chiar mii de specii de paianjeni, care se diferentiaza in functie de dimensiuni, aspect, mediul de viata si, nu in ultimul rand, puterea veninului. Aceste ultim criteriu este si cel pe baza caruia un paianjen poate fi considerat mai mult sau mai putin periculos, existand si alte indicii in functie de care ii poti recunoaste pe cei de care trebuie sa te feresti in mod special.

Culori distinctive

Paianjenii care prezinta pe corp pete in culori vii precum rosu ori portocaliu sau modele distinctive care ies in evidenta, sunt de obicei foarte veninosi, iar aceste semne au rolul de a-i avertiza pe potentialii pradatori sa se tina la distanta.

Dimensiunea si forma corpului

Un paianjen de dimensiuni mai mari nu este neaparat periculos daca forma corpului este una comuna, asemanatoare cu a altor insecte din aceeasi familie. Paianjenii cu adevarat periculosi se remarca prin forme deosebite ale corpului, prin care se diferentiaza clar de alte specii similare.

Aspectul picioarelor

Paianjenii periculosi ies in evidenta si prin dimensiunea si aspectul picioarelor. De obicei, picioarele subtiri, cele foarte lungi si cele acoperite cu fire fine de par reprezinta un indiciu ca exemplarul respectiv este unul de care trebuie sa te feresti.

Marimea chelicerelor

Chelicerele sunt „coltii” pe care paianjenul ii foloseste pentru a musca victimele si totodata pentru a le injecta veninul menit sa le amorteasca sau chiar sa le ucida. In general, speciile de paianjeni cu chelicerele mari si usor vizibile sunt considerate periculoase, avand un venin puternic.

Care sunt simptomele caracteristice ale muscaturii de paianjen

Din fericire, cei mai periculosi paianjeni nu traiesc in Romania, insa exista si aici cateva specii a caror muscatura poate provoca reactii mai severe. Predomina insa speciile considerate inofensive, a caror muscatura nu difera cu nimic de cele ale altor insecte, fiind deseori confundata cu acesta.

Mai precis, muscatura de paianjen provoaca o usoara inflamatie locala a zonei afectate, insotita de roseata si o durere usoara. Uneori poate aparea si senzatia de mancarime, in functie de specia de paianjen si de sensibilitatea organismului la veninul injectat. Simptomele pot persista cateva zile, timp in care scad in intensitate, pentru ca in final sa dispara definitiv, fara a ridica vreo problema deosebita.

Lucrurile sunt putin mai complicate daca ai ghinionul de a fi muscat de un paianjen cu un venin mai puternic asa cum e Vaduva Neagra. Este considerata cea mai periculoasa specie de paianjen care traieste in Romania, iar muscatura sa poate genera simptome mai severe, care trebuie tratate cu toata seriozitatea.

Si in acest caz este prezenta roseata, inflamatia si durerea, insa este posibil ca acestea sa se extinda si in zona abdomenului, toracelui sau pe spate. De asemenea, in zona muscaturii poate aparea o eruptie cutanata mai extinsa, insotita de mancarime puternica.

Dincolo de reactiile cutanate, muscatura Vaduvei Negre poate induce salivatie abundenta, tremur al membrelor, durere de cap, transpiratie si stari de greata insotite uneori de varsaturi. De asemenea, respiratie poate deveni dificila, iar la nivel abdominal pot aparea crampe ce provoaca dureri similare crizelor de apendicita.

Primele masuri in cazul muscaturii de paianjen

Indiferent de specia paianjenului care a produs muscatura,  modul de actiune in primele momente este acelasi, iar masurile nu difera cu nimic de cele pe cate trebuie sa le iei in cazul oricarei muscaturi de insecta. In caz ca nu esti la curent cu „protocolul”, iti prezentam in continuare principalii pasi de urmat.

Imediat ce ti-ai dat seama ca te-a muscat un paianjen (sau orice alta insecta) trebuie sa cureti bine zona respectiva, pentru a preveni infectarea. In acest scop este suficient sa speli pielea cu apa si sapun, indepartand astfel praful, impuritatile si microorganismele care ar putea patrunde in rana. Pentru mai multa siguranta, poti folosi si un gel dezinfectant sau orice substanta din aceeasi categorie.

Daca pielea este inflamata sau daca durerea este puternica, este recomandat sa aplici o compresa rece peste muscatura. Gheata este cel mai bun remediu, dar daca nu ai la dispozitie asa ceva poti improviza udand un prosop si lasandu-l cateva minute in congelator. Tine compresa pe locul muscaturii circa 10 minute dupa care lasa pielea sa se usuce si aplica din nou daca simptomele nu se amelioreaza.

In cazul in care compresele reci nu dau rezultate, poti lua un antihistaminic pentru ameliorarea mancarimii, a durerii si a inflamatiei.

Daca apar simptome mai severe precum cele pe care le-am descris mai sus, in cazul muscaturii Vaduvei Negre, cel mai bine este sa suni la numarul de urgenta pentru a solicita asistenta medicala, sau sa te deplasezi fara intarziere la cea mai apropiata unitate medicala. Este foarte important ca tratamentul in astfel de cazuri grave sa fie administrat in primele 24 de ore dupa muscatura, pentru a neutraliza veninul injectat in corp si a preveni astfel eventuale complicatii.

Cum sa previi muscatura de paianjen

Asa cum spuneam si la inceputul acestui material, atunci cand vezi un paianjen, cel mai bine este sa nu il deranjezi, daca prezenta sa nu te incurca in vreun fel. Este totusi imposibil sa observi toti paianjenii care pot ajunge in preajma ta, asa ca trebuie sa iti iei cateva masuri de precautie. De exemplu, poarta haine lungi atunci cand lucrezi in gradina, faci curat prin magazie sau au de lucru prin alte spatii in care stii ca ar putea fi astfel de insecte!

Pentru a preveni patrunderea paianjenilor in casa, instaleaza plase la usi si la geamuri, iar daca apar crapaturi in tencuiala nu intarzia sa le repari. Ori ce cate ori gasesti panze de paianjen in casa indeparteaza-le, iar daca observi frecvent prezenta acestora, foloseste un insecticid. Nu in ultimul rand, mentinerea curateniei atat in locuinta cat si in celelalte dependinte tine la distanta paianjenii.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: