fbpx

Spondilita anchilozanta – cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Spondilita anchilozanta este o boala reumatica de natura inflamatorie, cu un debut timpuriu, in intervalul de varsta 20-30 de ani. Odata instalata, spondilita anchilozanta nu se mai vindeca, iar pacientii trebuie sa urmeze toata viata un tratament pentru ameliorarea simptomelor si incetinirea progresiei bolii.Prin urmare, consecintele sale sunt de lunga durata si pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii pacientilor, prin faptul ca reduc mobilitatea si cauzeaza dureri articulare.

Din pacate aceasta afectiune nu poate fi nici pe deplin prevenita, intrucat cauzele sale nu sunt inca foarte clare, dar se pare ca o importanta contributie o are factorul genetic, care nu poate fi in niciun fel influentat.

Despre cauzele si remediile spondilitei anchilozante vom vorbi mai pe larg  in cele ce urmeaza, precum si despre simptomele specifice ale acestei boli si principalii factori de risc.

Din ce cauze apare spondilita anchilozanta

Trebuie sa precizam din start ca spondilita anchilozanta este considerata o forma de artrita, avand la baza o inflamatie cronica la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta inflamatie apare mai intai la nivelul articulatiilor sacroiliace, care fac legatura intre coloana vertebrala si pelvis, pentru ca ulterior sa avanseze pe coloana, afectand rand pe rand articulatiile dintre vertebre.

Organismul percepe aceste inflamatii ca un semn ca la nivelul respectivelor articulatii este nevoie de mai mult calciu pentru a consolida coloana vertebrala, si reactioneaza in consecinta. Asadar, inflamatia articulatiilor intervertebrale este urmata de suplimentarea cantitatii de calciu distribuita in zonele respective, care se depune sub forma unor depozite in jurul vertebrelor. Se formeaza astfel osteofite, care sunt excrescente osoase datorate aportului ridicat de calciu si care rigidizeaza coloana vertebrala, iar daca ating nervii spinali provoaca durere.

    Excesul de calciu poate duce uneori chiar si la fuzionarea vertebrelor, ceea ce ingreuneaza si mai mult mobilitatea, putand deforma coloana si determina o postura inclinata.

    Nu se stie insa cu exactitate care este cauza ce determina aparitia inflamatiei cronice. In cele mai multe cazuri este vorba de o reactie imunitara nefireasca a organismului, dar spondilita anchilozanta poate fi provocata si de o infectie netratata sau de tulburari frecvente la nivelul florei intestinale.

    Asadar, boala este considerata de natura autoimuna, iar circa 95% dintre pacienti au mostenit-o pe cale genetica.

    Care sunt simptomele in caz de spondilita anchilozanta

    Durerea si rigiditatea la nivelul spatelui sunt principalele simptome ale bolii si totodata cele mai deranjante. Asa cu spuneam, rigiditatea se datoreaza depunerilor de calciu din jurul articulatiilor, iar durerea apare ca urmare a inflamatiei cronice si a faptului ca unele dintre osteofitele astfel create ating nervii spinali care trec prin coloana.

    In prima faza, durerea si rigiditatea se manifesta doar in zona lombara, pentru ca acolo apare pentru prima data inflamatia. Simptomele sunt mai pronuntate dimineata, dar se amelioreaza dupa circa o jumatate de ora si dispar treptat pe parcursul zilei.

    Pe masura ce inflamatia se extinde si cuprinde articulatiile dintre vertebre, durerea si rigiditatea pot aparea si in zona toracica precum si in zona cervicala.

    De asemenea, pot aparea dureri si la articulatiile periferice de la maini si picioare, precum si dureri in zona bazinului. In unele cazuri, spondilita anchilozanta se mai poate manifesta prin aparitia unor umflaturi la nivelul articulatilor, mai ales daca boala s-a instalat la o varsta frageda.

    Unii pacienti pot intampina dificultati de respiratie daca inflamatia ajunge pana la nivelul cutiei toracice, in timp ce in cazul altora se poate modifica postura din cauza acumularii excesive de calciu, ce duce la fuziunea vertebrelor.

    Nu in ultimul rand, in aproximativ 40% din cazuri, spondilita anchilozanta se manifesta si la nivel ocular, prin roseata, sensibilitate la lumina, senzatia de disconfort si chiar slabirea vederii.

      Spondilita anchilozanta – factori de risc

      Cel mai important factor de risc in cazul acestei boli este de natura genetica si din pacate nu se poate face nimic pentru a-l preveni. Este vorba de o mutatie a genei antigenului leucocitar uman-B, care determina secretia unei proteine HLA-B27. Prezenta acestei proteine creste riscul aparitiei spondilitei anchilozante, iar mutatia despre care am amintit este transmisa pe cale genetica de la parinti la copii.

      Totusi, exista sanse destul de mari ca un copil care mosteneste aceasta gena cu mutatii de la unul din parinti sa nu dezvolte boala, insa riscul este mai mare in comparatie cu un copil nascut din parinti care nu prezinta mutatia.

      Varsta este un alt factor de risc, iar in acest caz, cele mai expuse sunt persoanele intre 20 si 30 de ani. Boala poate aparea la orice varsta, insa cele mai multe cazuri debuteaza in acest interval.

      Din statistici reiese faptul ca spondilita anchilozanta are o incidenta de 3 ori mai mare in randul barbatilor, iar astfel putem deduce cu usurinta ca acestia sunt expusi unui risc mai ridicat, in comparatie cu femeile.

      De asemenea, infectiile netratate si desele tulburari digestive datorate dereglarii florei intestinale sunt alti doi factori de risc ce pot fi asociati cu aparitia spondilitei anchilozante.

      Ce remedii sunt recomandate pentru spondilita anchilozanta

      Pacientii diagnosticati cu spondilita anchilozanta trebuie in primul rand sa se obisnuiasca cu gandul ca vor trai cu aceasta boala pana la sfarsitul vietii si sa invete sa managerieze simptomele astfel incat acestea sa le afecteze cat mai putin calitatea vietii.

      Acesta este si scopul metodelor terapeutice existente la acest moment, care nu pot vindeca boala, dar pot incetini considerabil progresia si pot tine sub control manifestarile specifice. Exista mai multe alternative pentru tratamentul spondilitei anchilozante, pe care le descriem in cele ce urmeaza.

      Tratamentul medicamentos

      Aceasta metoda are rolul de a reduce durerea si inflamatia, bazandu-se pe diferite medicamente care trebuie administrate doar la recomandarea medicului si conform indicatiilor acestuia. Optiunile sunt variate si pot include medicamente antiinflamatoare non-steroidiene sau pe baza de steroizi, imunosupresoare sau medicamente biologice, acestea din urma recomandate doar in cazurile severe sau care nu raspund la alte tratamente.

      Terapia prin miscare

      Miscarea este esentiala pentru managementul spondilozei anchilozante, pentru ca ii ajuta pe pacienti sa isi recapete si sa isi mentina mobilitatea. In acest sens sunt recomandate sedinte de fizioterapie si kinetoterapie, in cursul carora pacientii fac diferite exercitii fizice sub indrumarea unor specialisti. 

      Atat exercitiile fizice, cat si sedintele de masaj precum si alte proceduri specifice intaresc muschii si imbunatatesc mobilitatea articulatiilor, in timp ce sfaturile specialistilor ii ajuta pe pacienti sa faca singuri aceste exercitii, in cadrul unui program pe care trebuie sa il respecte zilnic.

      Tratamentul naturist

      In completarea procedurilor enumerate pana acum, pacientii pot sa apeleze si la diferite metode naturiste pentru a ameliora durerile si a reduce inflamatia, imbunatatind astfel si mobilitatea. 

      Ghimbirul, turmericul, piperul negru si gheara diavolului sunt doar cateva din ingredientele naturale care pot fi folosite in tratamentul naturist al spondilitei anchilozante.

      Tratamentul complementar

      Exista si cateva metode la indemana oricui, care pot ameliora durerile specifice acestei boli si pot imbunatati mobilitatea, insa acestea nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul prescris de medic.

      Spre exemplu, compresele calde sau reci aplicate pe zonele dureroase, acupunctura, exercitiile de streching sau diferite tehnici pentru mentinerea posturii s-au dovedit metode complementare eficiente in tratarea spondilitei anchilozante.

      Tratamentul chirurgical

      Interventia chirurgicala este necesara doar in cazurile grave, in care exista o afectare severa a coloanei, daca aceasta este deformata sau daca inflamatia s-a extins la alte articulatii si ingreuneaza semnificativ miscarea. Operatia presupune corectarea sau inlocuirea articulatiilor afectate, fiind folosite diferite metode interventionale, in functie de specificul fiecarui caz in parte.

      Trebuie sa mai precizam la final ca stabilirea diagnosticului de spondilita anchilozanta nu trebuie privita ca un verdict dur, ci ca pe un semnal ca a venit momentul sa faci cateva schimbari in stilul tau de viata, care iti vor aduce mai multe beneficii in ceea ce priveste sanatatea.

      Mai precis, trebuie sa devii o persoana mai activa, sa te concentrezi mai mult asupra unei posturi corecte cand stai la birou sau in fotoliu, sa ai o alimentatie echilibrata pentru a evita excesul ponderal, sa iti faci analizele si controalele medicale periodice in mod regulat. In acest mod vei putea tine mai usor boala sub control si totodata te vei proteja de alte afectiuni cronice precum obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: