Miocardul este muschiul inimii caruia i se datoreaza functionarea acestui organ, fiecare contractie asigurand pomparea unei cantitati de sange in artere, care transporta lichidul vital catre celelalte organe si tesuturi din corp. Pentru a functiona, miocardul are nevoie la randul sau de sange care ii este furnizat prin intermediul arterelor coronare ce iriga inima. In anumite conditii una sau mai multe artere coronare se pot infunda, ceea ce afecteaza alimentarea cu sange a unei anumite regiuni a miocardicului.
Un astfel de incident duce la infarct miocardic, afectiune ce constituie o urgenta medicala si care poate duce la decesul pacientului daca nu se intervine prompt in ce mai scurt timp posibil.
De asemenea, chiar daca pacientul este salvat dupa o interventie tardiva, acesta poate ramane cu sechele grave in urma unui infarct miocardic, din cauza faptului ca un astfel de eveniment cardiac determina intreruperea oxigenarii creierului daca inima se opreste. In lipsa oxigenului, celulele cerebrale incep sa moara dupa cateva minute, fiind astfel afectate iremediabil diferite regiuni ale creierului care controleaza functii importante precum mobilitatea membrelor, vorbirea, vazul sau auzul.
Ce este infarctul miocardic
Infarctul miocardic mai este cunoscut si sub denumirea de atac de cord sau sindrom coronarian acut, fiind vorba de un eveniment cardiac major determinat de afectarea celulelor muschiului cardiac pe fondul unui aport insuficient de oxigen si nutrienti.
Infarctul miocardic survine ca urmare a infundarii unei artere coronare, ceea ce duce la reducerea sau chiar blocarea volumului de sange care trebuie sa ajunga la celulele miocardului pentru a le asigura necesarul de oxigen si nutrienti.
In aceste conditii zona irigata de artera infundata incepe sa se necrozeze, fapt ce afecteaza functionarea inimii pentru ca isi reduce capacitatea de pompare a sangelui catre toate organele si tesuturile din organism. In unele cazuri inima chiar se poate opri, situatie in care pacientul trebuie resuscitat de urgenta pentru a-i fi salvata viata.
Chiar daca inima nu se opreste in toate cazurile de infarct miocardic, orice astfel de eveniment constituie o urgenta medicala, intrucat tesutul cardiac necrozat se extinde, facand ca starea de sanatate a pacientilor sa se deprecieze considerabil in decurs de cateva ore, putandu-se ajunge chiar la un deznodamant fatal.
Infarct miocardic – cauze si factori de risc
Am precizat mai devreme ca infarctul miocardic se produce din cauza infundarii arterelor coronare, iar pentru acest fenomen exista o serie de factori determinanti. Cel mai adesea, infundarea arterelor coronare se datoreaza depunerii progresive de colesterol pe interiorul peretilor acestora, ceea ce duce la ingustarea vaselor sanguine si chiar la blocarea acestora.
Depozitele de colesterol formate in interiorul arterelor se numesc placi de aterom, iar procesul de formare a acestor placi se numeste arteroscleroza. Pe masura ce placile de aterom se acumuleaza, se reduce volumul de sange care iriga muschiul inimii iar portiunile respective devin tot mai slabite din cauza aportului scazut de oxigen si nutrienti. Uneori, fluxul sanguin este blocat complet de placile de aterom ingrosate, iar atunci procesul de necrozare a tesutului miocardic este mult mai rapid.
In alte situatii placile de aterom se pot desprinde in interiorul arterelor coronare, favorizand formarea unui cheag de sange care obtureaza sau blocheaza fluxul sanguin, ducand, de asemenea, la infarct miocardic.
Alte cauze ale infarctului miocardic mai pot fi traumatismele, malformatiile cardiace, dezechilibrele electrolitice sau bolile cardiovasculare.
Ca factori de risc pentru infarct miocardic trebuie sa mentionam in primul rand alimentatia nesanatoasa, bogata in grasimi saturate si grasimi trans – care determina cresterea nivelului de colesterol – excesul ponderal, sedentarismul, fumatul si hipertensiunea. De asemenea persoanele peste 45 de ani sunt mai predispuse riscului de a suferi un infarct miocardic, precum si cele care au antecedente in familie. Pacientii cardiaci, cei cu boli autoimune si cei cu diabet reprezinta la randul lor o alta grupa de risc.
Ce simptome prezinta un pacient cu infarct miocardic?
Este important ca simptomele de infarct miocardic sa fie cunoscute de cat mai multa lume, pentru ca, dupa cum spuneam, este vorba de o urgenta medicala, iar pacientii trebuie sa beneficieze cat mai rapid de ajutor specializat.
Trebuie precizat de la bun inceput ca simptomele de infarct miocardic sunt variate si pot sa difere de la caz la caz, existand si simptome nespecifice care pot fi depistate prin intermediul investigatiilor medicale, cum ar fi electrocardiograma.
De cele mai multe ori insa, tabloul clinic al simptomelor infarctului miocardic debuteaza cu o senzatie de presiune sau apasare in piept si durere toracica recurenta care radiaza catre gat, brate spate si zona maxilarului inferior.
Pacientii cu infarct miocardic mai pot avea tulburari de ritm cardiac, transpiratii reci, accese de tuse, stari de ameteala, anxietate sau senzatia de oboseala epuizanta. Pot aparea si manifestari de natura digestiva precum dureri abdominale, arsuri gastrice, indigestie sau greturi. Nu in ultimul rand respiratia dificila poate fi un alt simptom care insoteste infarctul miocardic.
In cazurile foarte grave, producerea infarctului miocardic determina oprirea batailor inimii si pierderea cunostintei, caz in care se impun de urgenta manevre de resuscitare care constau in masaj cardiac si respiratie artificiala.
Din pacate exista si riscul ca infarctul miocardic sa provoace decesul pacientului inainte sa ii poata fi acordat primul ajutor.
Cum poate fi prevenit infarctul miocardic
Pentru a preveni producerea infarctului miocardic trebuie sa ai grija de sanatatea inimii, evitand toti factorii de risc ce pot determina infundarea arterelor coronare si reducerea sau intreruperea fluxului de sange care iriga miocardul. In cele ce urmeaza iti vom arata cum trebuie sa procedezi pentru a avea o inima sanatoasa si un risc de infarct cat mai scazut.
Mananca sanatos
Alimentatia este foarte importanta in prevenirea riscului cardiac, pentru ca de aici isi au originea majoritatea problemelor care pot afecta sanatatea inimii. In primul rand, trebuie sa limitezi consumul de alimente care contin grasimi de origine animala, pentru ca acestea favorizeaza cresterea nivelului de colesterol care ajunge sa se depuna pe interiorul arterelor.
Ne referim la carnea grasa de porc, oaie, vita, pielea de pe carnea de pasare si produsele lactate nedegresate. Acestea nu trebuie excluse definitiv din alimentatie, dar se recomanda sa fie consumate ocazional si in cantitati limitate. Aceeasi recomandare se refera si la prajelile de orice fel, care contin grasimi trans, si contribuie, de asemenea la cresterea nivelului de colesterol.
De cealalta parte, este benefic sa consumi preponderent fructe si legume, cereale integrale, lactate degresate, peste gras, carne de pasare (fara piele), fructe de mare, nici si seminte.
Fa mai multa miscare
Exercitiile fizice de intensitate medie si mare imbunatatesc circulatia sanguina si reduc riscul formarii de cheaguri care pot infunda arterele coronare, antrenand totodata muschiul inimii si facandu-l sa devina mai puternic si mai putin vulnerabil.
De asemenea, exercitiile fizice contribuie la reducerea nivelului de grasime implicit a nivelului de colesterol, reducand astfel riscul formarii placilor de aterom care constituie una din cauzele cele mai frecvente de infarct miocardic. Prin scaderea grasimilor, miscarea previne si aparitia hipertensiunii arteriale, care este principalul factor declansator al afectiunilor cardiovasculare care pot duce la infarct.
Mentine-te la o greutate normala
Pentru a tine cont de acest sfat este de ajuns sa dai curs celor doua recomandari anterioare care te vor ajuta sa scapi de kilogramele in plus si sa te mentii la o greutate optima in raport cu constitutia ta. Excesul ponderal nu doar ca este asociat cu un nivel ridicat de colesterol, dar pune si presiune pe inima suprasolicitand muschiul cardiac.
Aceasta, pentru ca fiecare gram de grasime acumulat determina formarea unor noi vase de sange in tesutul adipos. Astfel, un kilogram de grasime poate aduce cu sine pana la 22 de kilometri de vase sanguine noi, in care inima trebuie pompeze sange, fara a creste si capacitatea sa de lucru. In acest mod, inima devine tot mai solicitata iar eficienta sa scade, aceasta in timp ce in arterele coronare se acumuleaza colesterol ce reduce tot mai mult cantitatea de sange care iriga miocardul.
Fa-ti controale medicale periodic
Afectiunile cardiace sunt boli tacute, in sensul ca multa vreme evolueaza asimptomatic fara a lasa in vreun fel de inteles ca persoanele afectate ar avea vreo problema de sanatate. Formarea placilor de aterom in arterele coronare are loc in timp, fara a genera simptome, la fel cum se intampla si in cazul hipertensiunii arteriale, ce consta intr-o crestere a presiunii sangelui, care nu se simte dar afecteaza progresiv inima si vasele de sange.
Pentru a preveni producerea unui infarct atunci cand astfel de probleme ajung in stadii avansate este recomandat sa iti faci periodic analize si controale medicale de rutina. Analizele de sange masoara cu exactitate nivelul de colesterol si alte substante periculoase, astfel incat sa iti poti ajusta din timp alimentatia si stilul de viata in functie de valorile indicate.
De asemenea, o simpla masurare a tensiunii poate identifica prezenta hipertensiunii arteriale, in timp ce o consultatie de rutina la un cabinet de cardiologie poate depista din timp eventuale probleme la nivelul inimii, astfel incat sa poata fi evitat riscul unui infarct miocardic sau al altor complicatii.
Persoanele sanatoase ar trebui sa isi faca astfel de investigatii cel putin o data pe an, in timp ce pacienti diagnosticati cu diferite afectiuni pot fi nevoiti sa mearga mai des la medic pentru monitorizarea starii de sanatate.
Recomandarea de a merge la un control se adreseaza in special persoanelor supraponderale, celor care au o alimentatie bogata in grasimi, fumatorilor si persoanelor trecute de varsta de 45 de ani, care fac parte din categoriile expuse unui risc mai mare de a suferi un infarct miocardic.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: