fbpx

Imunitatea la adulti – ce masuri sa iei pentru a-ti mentine sanatatea

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Chiar daca adultii sunt mai rezistenti la boli in comparatie cu copiii pentru ca au un sistem imunitar mai bine dezvoltat, aceasta nu inseamna ca sunt scutiti de problemele de sanatate cauzate de diversii agenti patogeni. Imunitatea la adulti poate slabi foarte usor in anumite conditii, iar in acest mod persoanele mature devin chiar mai vulnerabile decat copiii.

De asemenea, trebuie sa tinem cont si de faptul ca imunitatea la adulti scade odata cu inaintarea in varsta, astfel ca dupa varsta de 65 de ani organismul beneficiaza de un grad mai redus de protectie si este expus unui risc mai mare de imbolnavire.

In acest articol iti vom explica ce este imunitatea, cum functioneaza sistemul imunitar si mai ales cum trebuie sa actionezi pentru a beneficia de o imunitate crescuta.

Ce inseamna imunitate

Imunitatea constituie capacitatea organismului de a se apara impotriva agentilor patogeni precum bacteriile, virusurile sau ciupercile parazite si totodata de a impiedica evolutia unor boli si a grabi vindecarea. Toti oamenii au o imunitate nativa, transmisa pe cale ereditara, insa aceasta nu este suficienta pentru a-i proteja pe tot parcursul vietii. De aceea nou-nascutii sunt foarte vulnerabili in primele luni de viata, cand sistemul lor imunitar se dezvolta si se adapteaza. Un rol important il are alaptarea, pentru ca prin intermediul laptelui matern copilul primeste de la mama anticorpi care, impreuna cu cei primiti prin placenta in viata intrauterina, protejeaza copiii in primii ani de viata.

    Acest tip de imunitate se numeste imunitate pasiva, iar impreuna cu cea nativa constituie baza sistemului imunitar. Ulterior, pe parcursul vietii se dezvolta un al treilea tip de imunitate numit imunitate dobandita, pe masura ce organismul ia contact cu o gama variata de agenti patogeni si  invata sa formeze anticorpi specifici impotriva acestora. Imunitatea dobandita se dezvolta in mod natural dar poate fi indusa si prin vaccinare.

    Aceasta procedura medicala presupune introducerea in organism a unei cantitati mici de agenti patogeni sau de agenti patogeni atenuati, astfel incat sistemul imunitar sa ii recunoasca si sa  formeze anticorpi impotriva lor, eliminand riscul de imbolnavire, care ar aparea daca acest contact cu agentii patogeni s-ar produce prin contaminare pe cale naturala. De aceea, vaccinarea se mai numeste imunizare si este o procedura cat se poate de benefica, in ciuda informatiilor false si fara niciun temei stiintific ce au inceput sa circule pe aceasta tema, in special in perioada pandemiei.

    Asadar, imunitatea la adulti este mai puternica decat in cazul copiilor pentru ca organismul a avut timp sa ia contact cu o gama variata de agenti patogeni si sa isi creeze un mecanism de aparare mai complex.

    Care e structura sistemului imunitar

    Pentru a-si asigura protectia impotriva agentilor patogeni, organismul are la dispozitie mai multe mecanisme si structuri care formeaza sistemul imunitar.

    Pielea reprezinta o prima componenta a sistemului imunitar, actionand ca o bariera ce protejeaza tot corpul impotriva agentilor patogeni. Cavitatea bucala constituie principala poarta de intrare in organism, iar o alta bariera importanta amplasata la acest nivel o constituie amigdalele. De asemenea, caile aeriene sunt protejate la nivelul bronhiilor de niste celule care produc mucus pentru a impiedica patrunderea agentilor patogeni.

    Tubul digestiv contine la randul sau o retea de tesuturi limfatice si ganglioni ce formeaza un sistem de protectie care actioneaza impotriva agentilor patogeni ce patrund in organism prin intermediul alimentelor.

      In maduva osoasa sunt produse globulele albe din sange, care au rolul de a lupta cu agentii patogeni, acestea fiind produse si de splina, dar in cantitati mai mici. In schimb, splina filtreaza sangele si totodata stocheaza o parte din el pentru a-l folosi in situatii de urgenta.

      Sistemul limfatic produce, transporta si inmagazineaza in ganglioni celulele imunitare, fiind o alta componenta importanta a sistemului imunitar. Nu in ultimul rand, din acest sistem face parte si timusul – o glanda mixta care este mai activa in perioada copilariei si se reduce in dimensiuni la maturitate. Cu toate acestea continua sa functioneze, asa ca are un rol important si in mentinerea imunitatii la adulti, prin faptul ca produce un alt tip de celule imunitare numite celule T. Acestea actioneaza atat impotriva agentilor patogeni, cat si impotriva celulelor organismului care au fost afectate de actiunea microbiana, prevenind astfel extinderea infectiilor si facilitand vindecarea.

      Metode de intarire a imunitatii la adulti

      Dupa cum ai constatat, sistemul imunitar este unul foarte complex iar pentru ca toate mecanismele din structura lui sa functioneze perfect, trebuie „ajutate” din exterior.

      Nu este deloc dificil, iar in cele ce urmeaza isi vom arata cum trebuie sa procedezi pentru a-ti proteja si intari sistemul imunitar.

      Consumul de fructe si legume

      Vitaminele si mineralele constituie principala materie prima de care sistemul imunitar are nevoie zi de zi, iar cea mai eficienta cale pentru a-i asigura aceste resurse este alimentatia. Un rol esential in sustinerea imunitatii il are vitamina C, de aceea din dieta nu trebuie sa lipseasca citricele, fructele de padure, catina, macesele si nici patrunjelul.

      De asemenea, si vitamina E constituie un nutrient important pentru sistemul imunitar, iar aceasta se gaseste in alimente precum verdeturi, nuci si seminte, avocado sau uleiuri vegetale.

      In acelasi timp, fructele si legumele contin flavonoide si alte substante cu efect antioxidant care sustin sistemul imunitar in lupta impotriva radicalilor liberi ce provoaca stresul oxidativ.

        Odihna suficienta

        Sistemul imunitar nu poate functiona fara energie, iar daca nivelul acesteia este unul redus pentru o perioada mai indelungata, organismul devine mai vulnerabil in fata bolilor. Rezervele de energie se reduc la finalul zilei si se refac pe parcursul noptii, in timpul somnului, dar pentru aceasta este nevoie de un program de odihna care sa includa 7-8 ore de somn.

        De asemenea, este importanta si calitatea somnului, la fel si respectarea unor ore fixe pentru culcare si trezire. In acest mod, vei incepe fiecare zi cu bateriile incarcate si vei avea suficienta energie pentru a-ti desfasura activitatile obisnuite si a asigura totodata buna functionare a sistemului imunitar.

        Expunerea la soare

        Copiii care se joaca preponderent in casa dar si adultii sedentari care isi petrec majoritatea timpului la birou si in confortul locuintei sunt de multe ori mai bolnaviciosi, iar una dintre explicatii este lipsa expunerii la soare. Intr-adevar chiar si razele soarelui te pot ajuta sa-ti intaresti imunitatea prin faptul ca, sub influenta lor, organismul isi sintetizeaza la nivelul pielii vitamina D3.

        Aceasta stimuleaza productia de celule imunitare si totodata contribuie la reglarea raspunsului imunitar, prevenind reactiile excesive. Pentru un aport optim de vitamina D3 este suficient sa te expui zilnic razelor solare, avand grija ca acestea sa intre in contact cu pielea pe o suprafata cat mai intinsa. In perioada verii sunt suficiente cateva minute petrecute la plaja, in timp ce in sezonul rece trebuie sa stai afara o perioada mai indelungata, dat fiind ca intensitatea razelor de soare nu mai este atat de mare iar pielea este expusa pe o suprafata mult mai redusa.

        Exercitiile fizice

        Un stil de viata activ are o contributie importanta in ceea ce priveste imunitatea la adulti, actionand pe mai multe cai. In primul rand, exercitiile fizice de intensitate moderata te ajuta sa scapi de kilogramele in plus si iti imbunatatesc circulatia – doua conditii esentiale pentru un sistem imunitar puternic. Efectuate cu regularitate, aceste exercitii ajung sa stimuleze productia de celule imunitare, favorizeaza procesele de regenerare celulara si eliminarea toxinelor. In plus, miscarea constituie si un excelent pretext pentru a iesi la aer si astfel iti poti asigura si doza necesara de vitamina D3.

        Evitarea starilor emotionale negative

        Stresul, anxietatea, depresia si starile emotionale negative care persista mai mult timp au un efect negativ nu doar asupra psihicului, ci si a imunitatii. Hormonii de stres eliberati in astfel de situatii suprima partial functiile sistemului imunitar, iar o parte dintre resurse sunt directionate catre alte zone, unde organismul considera ca este mai multa nevoie de ele. Daca sistemul imunitar este lipsit pentru o perioada mai indelungata de aceste resurse, evident ca rezistenta in fata agentilor va slabi si va creste riscul de imbolnavire.

          Respectarea regulilor de igiena

          Nu trebuie sa te bazezi doar pe imunitatea ta in ceea ce priveste protectia in fata agentilor patogeni, ci este important sa iti iei la randul tau toate masurile de protectie. Aceasta inseamna in primul rand sa respecti regulile de igiena ce impun spalarea pe maini dupa utilizarea toaletei si inainte de a te aseza la masa, spalarea fructelor si legumelor inainte de a le consuma. De asemenea, un rol important il are si igiena orala precum si curatarea mainilor dupa contactul cu suprafete intens utilizate din spatii publice. Ne referim la balustrade, clante, manerele de la usile ascensoarelor si alte suprafete care poata de obicei o bogata incarcatura microbiana.

          Nu in ultimul rand, revenim la o tema pe care am mentionat-o anterior, mai precis cea referitoare la vaccinare. Nu ezita sa te vaccinezi impotriva bolilor transmisibile, mai ales in perioadele de circulatie intensa a virusurilor care pot provoca aceste afectiuni. Vaccinarea continua sa ramana cea mai sigura metoda de imunizare, ajutand organismul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor patogeni fara ca acesta sa treaca prin boala si sa fie expus unor riscuri ce pot fi evitate usor.

          Autor: Catalin Tantareanu

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: