Doua dintre caracteristicile comune ale afectiunilor respiratorii sunt secretia de mucus si tusea productiva – simptome care contribuie la starea de disconfort generata de aceste boli. Secretia de mucus se produce in caile respiratorii ca o reactie fireasca a organismului la patrunderea agentilor patogeni, avand rolul de a constitui o bariera naturala pentru a-i impiedica pe acestia sa ajunga in plamani. Acumularea de mucus determina o alta reactie normala a organismului, care se declanseaza atunci cand caile respiratorii sunt obstructionate. Este vorba de tuse, care are rolul de a elibera caile respiratorii, iar in cazul de fata vorbim de tuse productiva, numita asa pentru ca este insotita de expectoratii de mucus.
Am facut aceasta introducere pentru a te ajuta sa intelegi mai bine rolul acetilcisteinei in tratarea afectiunilor respiratorii. Aceasta se administreaza pentru calmarea tusei productive, avand ca efect fluidificarea secretiilor de mucus, ceea ce duce la decongestionarea cailor respiratorii si disparitia cauzei care declanseaza tusea.
Mai multe amanunte despre acetilcisteina si modul in care aceasta protejeaza sanatatea respiratorie si nu numai, poti gasi in capitolele ce urmeaza.
Ce este acetilcisteina
Acetilcisteina este o substanta activa sintetica, produsa in laborator prin modificarea unui aminoacid numit cisteina, care se gaseste in mod natural in alimente precum carnea, ouale, branzeturile si lactatele. Pentru a obtine acetilcisteina, moleculelor de cisteina le se adauga un grup acetil, prin cateva reactii chimice specifice. Procedura se numeste acetilare si se realizeaza in laboratoare farmaceutice, iar acetilcisteina astfel obtinuta este folosita ulterior ca substanta activa in producerea de medicamente antitusive.
Acestea sunt disponibile in farmacii sub forma de comprimate orale, capsule, tablete efervescente, siropuri de tuse sau solutii injectabile destinate ameliorarii tusei productive specifice gripelor, racelilor, bronsitelor si altor afectiuni respiratorii.
Cum actioneaza acetilcisteina
Acetilcisteina face parte dintr-o categorie de substante numite mucolitice, folosite in tratarea afectiunilor respiratorii printre simptomele carora se numara si tusea productiva. Mecanismul producerii tusei productive l-am explicat putin mai devreme in introducerea acestui material si mai trebuie sa adaugam ca mucusul este o substanta vascoasa si umeda secretata de glandele prezente preponderent in caile respiratorii. Vascozitatea mucusului impiedica agentii patogeni sa patrunda mai profund in caile respiratorii, insa totodata ajunge sa le obstructioneze, atunci cand secretiile se acumuleaza in exces.
In momentul in care se declanseaza tusea productiva, poti sa apelezi la un tratament pe baza de acetilcisteina, care actioneaza in mod direct asupra secretiilor de mucus din caile respiratorii. Datorita unor compusi chimici specifici, acetilcisteina determina reactii chimice care duc la scindarea unor legaturi din structura proteinelor continute in secretiile de mucus.
Prin urmare, mucusul isi pierde vascozitate si se fluidifica, scurgandu-se astfel mai usor din caile respiratorii, care se decongestioneaza. Se elimina astfel cauza declansatoare a tusei productive, asa ca odata cu decongestionarea cailor respiratorii dispare si tusea,
De asemenea, acetilcisteina este folosita frecvent si ca antidot in cazul intoxicatiilor cu paracetamol, atunci cand acest medicament este administrat in cantitati prea mari, fara a se respecta recomandarile privind dozajul si frecventa administrarii. Intoxicatia cu paracetamol afecteaza ficatul, iar prin administrarea unui antidot pe baza de acetilcisteina se stimuleaza cresterea nivelului de glutation, care este un compus chimic in structura caruia intra si cisteina. Printre altele glutationul este implicat si in detoxifierea organismului, atasandu-se de moleculele substantelor toxice si neutralizandu-le.
Datorita acestui efect, acetilcisteina poate fi administrata si pentru sustinerea functiilor ficatului in cazul pacientilor cu afectiuni hepatice, insa doar pe baza recomandarilor unui medic.
Care sunt dozele optime de acetilcisteina
Dozajul optim de acetilcisteina difera in functie de varsta pacientului si de forma de administrare a medicamentului.
Astfel, daca vorbim de medicamentele cu administrare orala, doza zilnica recomandata de acetilcisteina este cuprinsa intre 400 si 600 de miligrame in cazul adultilor si intre 50 si 200 de miligrame in cazul copiilor sub 14 ani. Este important de retinut ca nu se administreaza intreaga doza odata, ci se imparte in doze mai mici, care se iau de 2-3 ori pe zi. Daca tratamentul este unul de lunga durata si depaseste o saptamana, doza zilnica nu trebuie sa fie mai mare de 400 de miligrame pe zi.
Preparatele injectabile pe baza de acetilcisteina pot fi administrate intramuscular sau intravenos, iar in acest caz doza zilnica este de cel mult 300 de miligrame pentru adulti si 150 de miligrame pentru copii. De aceasta data este permisa administrarea intregii doze printr-o singura injectie.
Acetilcisteina poate fi administrata si prin inhalare, sub forma de aerosoli, caz in care doza recomandata este de 300 de miligrame pe zi, pe parcursul unei cure de 5-10 zile. Pe parcursul unei zile, doza poate fi impartita in 1-4 reprize de administrare.
Care sunt riscurile asociate supradozajului
Este recomandat sa respecti dozajele prezentate mai sus pentru ca, administrata in exces, acetilcisteina poate genera niste reactii adverse care nu sunt foarte grave dar se pot manifesta destul de sever. Mai precis, depasirea dozelor maxime recomandate duce la aparitia unor simptome precum:
- Dureri de cap;
- Senzatia de zgomote in urechi;
- Greata insotita uneori de varsaturi;
- Crampe abdominale;
- Diaree;
- Palpitatii;
- Scaderea tensiunii arteriale.
Precautii in administrarea acetilcisteinei
Desi riscurile unor efecte adverse grave sunt reduse, exista anumite situatii ce impun administrarea cu precautie tratamentelor pe baza de acetilcisteina, neaparat cerand si sfatul unui medic. Iata care sunt aceste situatii:
- In cazul pacientilor cu astm, acetilcisteina poate declansa o criza specifica, datorata bronhospasmului. Este vorba de o contractie brusca si temporara a muschilor din peretele bronhiilor, ce duce la obstructionarea cailor respiratorii, iar pentru prevenirea unei astfel de situatii se recomanda administrarea impreuna cu un medicament bronhodilatator.
- Medicamentele pe baza de acetilcisteina nu se administreaza niciodata impreuna cu alte antitusive, pentru ca astfel se poate ajunge la o acumulare excesiva de secretii la nivelul cailor respiratorii, existand chiar si riscul de asfixiere.
- Nu este recomandata nici combinarea tratamentelor pe baza de acetilcisteina cu administrarea de tetraciclina sau eritromicina, intrucat efectul acestor antibiotice poate fi diminuat. Pentru mai multa siguranta, trebuie sa existe un interval de cel putin doua ore intre administrarea de acetilcisteina si unul din antibioticele mentionate.
- Este contraindicata administrarea de antitusive cu acetilcisteina persoanelor alergice la aceasta substanta sau la altele din aceeasi clasa, iar in cazul persoanelor cu alergii multiple se recomanda efectuarea unui test alergologic in prealabil.
- In cazul pacientilor cu afectiuni respiratorii cronice severe, precum si al celor cu alte tipuri de boli cronice in stadii avansate, tratamentele cu acetilcisteina se administreaza numai daca sunt recomandate de medic si sub monitorizarea acestuia.
- Precautie se recomanda si in cazul femeilor insarcinate sau in perioada de alaptare, dat fiind faptul ca nu exista suficiente studii care sa confirme ca administrarea de acetilcisteina este 100% sigura pentru ele. In acelasi timp, nu sunt cunoscute situatii in care acetilcisteina a generat probleme in timpul sarcinii sau in perioada alaptarii, astfel ca nu se poate spune cu certitudine daca aceasta substanta este sau nu contraindicata. Pentru a evita orice risc, este de preferat ca femeile insarcinate sa se adreseze medicului curant pentru orice problema de sanatate cu care se confrunta, iar acesta este cel mai in masura sa recomande un tratament adecvat.
In concluzie, acetilcisteina este o substanta activa obtinuta in laborator si folosita in industria farmaceutica pentru producerea medicamentelor mucolitice recomandate in tratamentul tusei productive. Este utilizata in tratarea afectiunilor respiratorii, fara a avea insa vreun efect impotriva agentiilor patogeni care stau la baza acestora, ci avand rolul de a ameliora unul dintre simptomele specifice, care este tusea productiva.
Poate fi administrata pe mai multe cai, insa indiferent de modul de administrare trebuie sa se tina cont de doza recomandata, pentru a preveni aparitia unor efecte adverse. In general, medicamentele pe baza de acetilcisteina sunt considerate sigure si eficiente, insa in anumite situatii se recomanda precautie in ceea ce priveste administrarea.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: