fbpx

Ce este vitamina C lipozomala si cum ajuta la cresterea imunitatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina C lipozomala nu se deosebeste cu nimic de forma naturala a acestui nutrient in ceea ce priveste modul de actiune si efectele benefice asupra sanatatii, insa este absorbita mult mai eficient in organism. In fond, este vorba tot de vitamina C naturala, insa ambalata in niste structuri create in laborator, numite lipozomi. Scopul pentru care a fost creata vitamina C  lipozomala este acela de a imbunatati absorbtia s ide a impiedica pierderea unei parti din acest nutrient, asa cum se intampla cand este administrat sub forma naturala prin consumul de alimente sau suplimente alimentare care il contin.

Vitamina C lipozomala constituie si subiectul materialului de fata, in care iti vom oferi toate informatiile necesare pentru a cunoaste in detaliu acest produs.

Ce este vitamina C lipozomala?

Desi exista numeroase surse alimentare bogate in vitamina C, organismul beneficiaza doar de o mica parte din aportul pe care aceste alimente il aduc, pentru ca vorbim de o vitamina hidrosolubila ce care se degradeaza in stomac si intestine. Prin urmare, doar o parte este absorbita efectiv, iar restul se iroseste, fiind eliminata prin urina. Vitamina C lipozomala este un supliment alimentar creat dupa o noua formula ce vine sa inlature acest inconvenient si sa asigure o rata de absorbtie de pana la 98%.

    Desi este creata in laborator vitamina C liposolubila nu este un produs sintetic, avand la baza acest nutrient in forma sa naturala, dar incapsulat in structuri minuscule numite lipozomi fosfoipidici. Rolul acestora este acela de a proteja vitamina de sucul gastric si enzimele digestive, astfel incat pierderile sa fie infime, iar gradul de absorbtie ridicat.

    Vitamina C lipozomala si imunitatea

    Dupa cum am precizat deja, vitamina C lipozomala actioneaza in acelasi mod asupra organismului ca si vitamina C in stare naturala, iar aceasta este cunoscuta ca un bun sustinator al sistemului imunitar. Astfel, vitamina C lipozomala stimuleaza in primul rand productia de globule albe din sange, care sunt un instrument de baza prin care actioneaza sistemul imunitar. In acelasi timp, vitamina C lipozomala imbunatateste functiile acestor celule si totodata contribuie la productia de colagen care intra in compozitie pielii, aceasta fiind principala bariera externa in fata agentilor patogeni.

    Vitamina C clasica vs. vitamina C lipozomala

    Atat vitamina C lipozomala cat si cea clasica aduc beneficii incontestabile organismului si putem spune ca orice alegere este una inspirata. Totusi, daca nu ai probleme cu deficitul de vitamina C iar consumul de alimente sau suplimente cu acest nutrient nu iti provoaca disconfort gastric, nu are rost sa iei vitamina C lipozomala, care este tot un supliment alimentar, dar mai scump decat cele obisnuite.

    In schimb, daca ai urmat o dieta cu un aport redus de acid ascorbic, ai imunitatea scazuta sau administrarea acestui nutrient iti provoaca arsuri la stomac sau diaree, este recomandat sa iei vitamina C lipozomala. Aceasta iti asigura un aport sporit de vitamina C si totodata previne disconfortul gastric datorita lipozomilor ce impiedica mucoasa gastrica sa intre in contact direct cu vitamina.

    Asadar, vitamina C lipozomala este solutia recomandata in cazul persoanelor care au nevoie de o cantitate sporita din acest nutrient sau se confrunta cu probleme digestive cand il administreaza, in timp ce varianta clasica e recomandata pentru administrarea in mod uzual, in scopul intaririi imunitatii si prevenirii stresului oxidativ.

    Cum se administreaza vitamina C lipozomala

    Vitamina C lipozomala este un supliment alimentar, asadar se administreaza in completarea unei diete care include acest nutrient si nicidecum ca inlocuitor pentru alimentele ce il contin. Este disponibila sub forma de capsule, tablete, pulbere sau drajeuri ce contin cantitati variabile de vitamina C naturala. 

    Intotdeauna trebuie respectate cantitatile mentionate in prospect sau recomandate de medic, tinand cont de faptul ca vitamina C lipozomala asigura o absorbtie superioara in comparatie cu alte suplimente, iar orice depasire a dozei recomandate poate crea neplaceri.

    Sfaturi privind administrarea la copii

    In cazul copiilor este de preferat administrarea de vitamina C lipozomala sub forma de drajeuri cu o aroma placuta sau de pulbere adaugata in alimente, apa sau sucuri. Tabletele sau capsulele ar putea fi greu de inghitit mai ales de catre cei de varste mici, iar cei mari ar putea sa le refuze. Si de aceasta data este importanta respectarea dozelor zilnice care se stabilesc in functie de varsta dupa cum urmeaza:

    • 0-6 luni – 40 de miligrame pe zi;
    • 7-12 luni – 50 de miligrame pe zi;
    • 1-3 ani – 15 de miligrame pe zi;
    • 4-8 ani – 25 de miligrame pe zi;
    • 9-13 ani – 45 de miligrame pe zi;
    • Baieti, 14-18 ani – 75 de miligrame pe zi;
    • Fete, 15-18 ani – 65 de miligrame pe zi.

    Sfaturi privind administrarea la adulti

    In cazul adultilor, varsta este mai putin importanta, iar doza recomandata de vitamina C lipozomala variaza in functie de nevoile individuale, starea de sanatate si stilul de viata.

    Doza normala pentru barbati este de 90 de miligrame pe zi, iar femeile au nevoie de 75 de miligrame zilnic. In cazul femeilor insarcinate doza creste la 85 de miligrame pe zi, iar femeile care alapteaza au nevoie de 115 miligrame zilnic.

    Ce vitamina C lipozomala sa alegi?

    Forma de prezentare este mai putin importanta in acest context, detaliul esential fiind cantitatea de vitamina C pe care o contine produsul ales. In functie de necesitati, poti opta pentru un supliment care iti ofera o doza mai concentrata sau pentru unul cu o cantitate mai mica de vitamina.

    Cand si cat timp se administreaza vitamina C lipozomala?

    Vitamina C lipozomala poate fi administrata in orice moment la zilei, inainte sau dupa masa, iar daca iti doresti mai multa energie in prima parte a zilei e bine sa o iei dimineata, odata cu micul dejun. De asemenea reamintim faptul ca un astfel de supliment se recomanda in special celor care au deficit de vitamina C si celor carora administrarea invarianta clasica le provoaca probleme digestive.

    Perioada de administrare poate fi mai scurta sau mai indelungata, insa acest lucru nu il poate hotari decat medicul.

    Vitamina C lipozomala – contraindicatii

    Vitamina C lipozomala poate avea si efecte nedorite in anumite situatii, de aceea exista si anumite contraindicatii cu privire la administrarea sa. Persoanele cu hemocromatoza ar trebui sa evite acest supliment pentru ca favorizeaza acumularea de fier, iar boala respectiva se datoreaza tocmai acestui mineral in exces.

    Este contraindicata si in cazul pacientilor cu boli ale sangelui precum si al celor cu afectiuni oncologice care fac radioterapie sau chimioterapie. Nu este recomandata nici in cazul celor care urmeaza tratamente cu anticoagulante, iar diabeticii trebuie sa o administreze cu precautie, doar la recomandarea medicului.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: