Cu siguranta ati auzit macar o data pe cineva plangandu-se ca are reumatism si aveti convingerea ca este vorba de o boala care are ca simptome durerea de oase sau de articulatii. In realitate, reumatismul nu exista ca boala in sine, ci este un termen atribuit unei grupe de afectiuni cu simptome comune, manifestate prin dureri cronice.
In acelasi timp, exista si simptome specifice fiecarei afectiuni in parte iar in acest material va vom spune care sunt acestea precum si care sunt cele mai frecvente boli catalogate ca reumatism.
Reumatism – informatii generale
Termenul de „reumatism” este o denumire simplificata a unei categorii vaste de afectiuni numite boli reumatice. Asa cum spuneam, in perceptia generala reumatismul afecteaza oasele si articulatiile, insa in realitate se poate manifesta si la nivelul muschilor, al tendoanelor, ligamentelor, al altor organe si al tesuturilor conjunctive. Durerea este una din simptomele caracteristice pentru reumatism, iar aceasta se manifesta cronic cu episoade intermitente, insa nu doar la nivelul oaselor si articulatiilor.
Exista aproximativ 200 de afectiuni catalogate ca reumatism care, cumulat, afecteaza peste jumatate din populatia globului.
Reumatism – cauze si factori de risc
Reumatismul poate fi cauzat de uzura in timp a structurilor anatomice afectate – caz in care putem vorbi de afectiuni degenerative – sau poate aparea ca urmare a inflamatiilor, caz in care este de natura inflamatorie.
Inflamatiile care duc la reumatism pot fi determinate la randul lor de anumite infectii care apar preponderent la nivelul articulatiilor, dar si de expunerea prelungita la anumite substante chimice, la fum de tigara sau la un mediu poluat.
In ceea ce priveste reumatismul degenerativ, principalii factori de risc sunt inaintarea in varsta, mai ales daca este coroborata cu un stil de viata caracterizat prin lipsa de miscare, fumat si o alimentatie nesanatoasa. Un astfel de stil de viata favorizeaza aparitia obezitatii si a diabetului, care sunt alti factori de risc pentru reumatism.
Mai trebuie spus ca predispozitia genetica si mostenirea ereditara reprezinta factori favorizanti atat pentru reumatismul degenerativ, cat si pentru cel inflamator.
Simptome reumatism
Pentru ca durerea, dar si celelalte simptome se manifesta diferit in functie de specificul bolii, in cele ce urmeaza vom prezenta cele mai frecvente boli reumatice impreuna cu manifestarile clinice si simptomele specifice.
Artrita reumatoida
Artrita reumatoida este cea mai frecventa forma de boala reumatismala de natura inflamatorie. Consta de obicei in inflamarea articulatiilor, ceea ce duce in formele avansate la deformarea acestora din cauza slabirii tendoanelor si ligamentelor.
Simptomele specifice artritei reumatoide se manifesta prin:
- Umflarea articulatiilor;
- O temperatura mai mare in zona articulatiilor inflamate;
- Durere articulara chiar si la miscarile usoare;
- Rigiditate a articulatiilor mai ales dimineata imediat dupa trezire sau dupa o perioada mai lunga de inactivitate;
- Oboseala persistenta;
- Stari febrile;
- Afectarea mobilitatii.
Simptomele apar mai intai la nivelul articulatiilor mici de la degete, pentru ca ulterior se extinda la incheieturi.
Artrita reumatoida poate afecta si alte structuri anatomice in afara articulatiilor, cum ar fi pielea, ochii, nervii, vasele sanguine, inima, rinichii, plamanii, maduva osoasa sau glandele salivare.
Osteoartroza
Este o afectiune care se identifica cel mai bine cu termenul de „reumatism” in perceptia sa generala, intrucat intruneste toate simptomele asociate in mentalul colectiv cu aceasta „boala”.
Face parte din categoria bolilor reumatice degenerative si este cea mai frecvent intalnita afectiune de acest tip. Este specifica in special varstnicilor, pentru ca apare ca urmare a uzurii in timp a cartilajelor care protejeaza articulatiile iar in unele cazuri poate fi provocata de anumite traumatisme.
Ca simptome, osteoporoza se manifesta prin:
- Durere la nivelul articulatiilor afectate;
- Rigiditate articulara care dureaza aproximativ o ora dupa trezirea din somn sau dupa o perioada de inactivitate;
- Limitarea miscarilor din cauza durerii si a rigiditatii;
- Deformarea articulatiilor, in stadiile avansate.
Simptomele se manifesta de obicei la nivelul genunchilor, soldurilor sau coloanei vertebrale, iar pe masura ce boala avanseaza articulatiile afectate isi pierd functionalitatea.
Spondilita anchilozanta
Vorbim din nou de o forma de reumatism de natura inflamatorie, care se manifesta preponderent la nivelul coloanei vertebrale. Este o boala autoimuna, inflamatia fiind cauzata de sistemul imunitar care percepe eronat celulele sanatoase ale tesuturilor ca fiind o potentiala amenintare si le ataca.
Simptomele din spondilita anchilozanta sunt:
- Durerea in zona lombara care radiaza uneori catre muschii fesieri si se manifesta mai pregnant pe timpul noptii;
- Rigiditatea articulatiilor dupa trezire sau lipsa de activitate, care persista cel putin 30 de minute sau chiar mai mult de o ora;
- Tulburari ale somnului datorate durerilor nocturne;
- Oboseala;
- Dificultati de respiratie determinate tot de durerea la nivelul spatelui.
Spondilita anchilozanta se poate manifesta insa si la nivelul ochilor prin dureri oculare, vedere incetosata, sensibilitate la lumina, roseata.
Lupusul eritematos sistemic
Si de aceasta data este vorba de o boala autoimuna, care poate afecta orice organ sau parte anatomica din corp. Din acest motiv, simptomele sunt foarte variate in functie de zonele afectate de boala.
In cazul articulatiilor, lupusul eritematos sistemic se manifesta prin dureri la nivelul degetelor, genunchilor si coatelor. Pacientii acuza deseori si stari febrile prelungite si oboseala persistenta.
Sfaturi pentru preventie
Nu toate formele de reumatism pot fi prevenite in proportie 100%, insa exista mai multe metode de a reduce considerabil simptomele si riscurile.
O alimentatie echilibrata axata in special pe fructe, legume, cereale integrale, peste, carne slaba, nuci si seminte ajuta la mentinerea greutatii optime si prevenirea excesului ponderal care pune presiune pe articulatii.
Acelasi beneficiu il are si miscarea, iar un alt avantaj consta in faptul ca mentine flexibilitatea articulatiilor si previne inflamatiile. De asemenea, renuntarea la fumat si evitarea pe cat posibil a expunerii la substante chimice si la medii poluate sunt alte masuri eficiente de prevenire a bolilor reumatice. Reumatismul este favorizat adesea si de temperaturile cazute sau umiditate crescuta, astfel ca este bine sa eviti si sa stai multa vreme in frig sau in medii umede.
Daca lucrati la birou, folositi un scaun ergonomic si adoptati permanent o pozitie corecta, cu spatele drept, lipit de spatar, picioarele indoite in unghi de 90 degrade, cu talpile lipide de podea, iar mainile formand un unghi similar, cu coatele si antebratele sprijinite pe manerele laterale ale scaunului. Totodata, faceti pauze scurte de circa 10 minute la fiecare ora, timp in care trebuie sa va ridicati de pe scaun si sa faceti cativa pasi sau chiar cateva exercitii fizice simple pentru a va dezmorti.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: