fbpx

Lipaza: enzima cheie in digestie si metabolismul grasimilor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Lipaza este o enzima importanta implicata in procesul digestiv si totodata poate deveni un important indicator pentru anumite afectiuni. Fiind vorba de o enzima digestiva, este firesc ca lipaza sa se gaseasca in sistemul digestiv, insa nici prezenta acesteia in sange nu constituie neaparat un motiv de ingrijorare, daca este depista in cantitati reduse.

Despre rolul pe care il joaca lipaza in digestie  si despre problemele de sanatate pe care aceasta le poate semnala prin intermediul analizelor de sange poti afla mai multe detalii din randurile de mai jos.

Ce este lipaza si ce rol are?

Am precizat deja ca lipaza este o enzima, adica o molecula care actioneaza precum un catalizator pentru diferitele reactii chimice care au loc in corp. Mai exact, accelereaza aceste reactii pentru ca functiile organismului sa se deruleze la parametri normali. Lipaza face parte din categoria enzimelor hidrolaze, care utilizeaza apa pentru a descompune alte molecule, iar rolul sau este acela de a descompune trigliceridele in acizi grasi si glicerol. Mai pe intelesul tuturor, lipaza asigura digestia grasimilor din alimente, pe care le transforma in molecule mai mici astfel incat sa poata fie absorbite cu usurinta din peretele intestinal in sange. Ulterior, moleculele respective sunt transformate in energie la nivelul tesuturilor sau sunt stocate sub forma de grasime ca sursa potentiala de energie.

Datorita rolului pe care-l indeplineste, lipaza este esentiala si pentru absorbtia din sistemul digestiv a vitaminelor liposolubile – care se dizolva in grasimi – precum si pentru reglarea metabolismului lipidic.

Despre lipaza mai trebuie sa stii ca este secretata cu precadere de pancreas, insa in cantitati mult mai mici este produsa si in intestinul subtire, stomac, ficat, dar si la nivelul limbii.

Informatii despre dozarea lipazei sanguine

Dozarea lipazei sanguine este un test de laborator folosit cu preponderenta pentru a evalua functia pancreasului, dat fiind faptul ca vorbim este principalul furnizor la acestei enzime. Testul vizeaza masurarea nivelului lipazei intr-o proba de sange recoltata de la pacient si se recomanda atunci cand exista suspiciunea de pancreatita acuta sau alta afectiune a pancreasului. Nivelul de lipaza din sange poate indica insa si alte probleme de sanatate despre care vom discuta imediat.

Ce recomandari exista inainte de recoltare?

Determinarea nivelului de lipaza se face doar la recomandarea medicului cand acesta suspecteaza existenta unor probleme la nivelul pancreasului, iar pentru ca rezultatul sa fie cat mai concludent, proba de sange se recolteaza pe stomacul gol. Asadar, pacientului i se recomanda sa nu manance cu cel putin 8 ore inainte de ora la care este programat la analize si totodata sa evite consumul de grasimi cu cel putin 12ore inainte. De asemenea, nu se recomanda administrarea de medicamente fara prescriptie sau de suplimente alimentare iar daca pacientul se afla sub tratament, trebuie sa-i comunice acest lucru medicului, precizand si care sunt medicamentele pe care le ia. Atat grasimile cat si anumite substante din alimente, medicamente sau suplimente alimentare pot influenta nivelul de lipaza din sange, implicit rezultatul analizei.

Este de evitat si consumul de alcool cu 12 de ore inainte de recoltarea probelor, iar fumatorii este bine sa se abtina de la tigari cu cel putin o ora inainte. Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa informeze medicul despre aceste aspecte, iar pacientii care sufera de alte afectiuni trebuie sa comunice la randul lor astfel de informatii.

Cum se recolteaza?

Pentru masurarea nivelului de lipaza este nevoie de o proba se sange care se recolteaza din vena, de obicei de la unul dintre brate. In general, recoltarea se face dimineata pentru ca pacientului sa-i fie astfel mai usor sa respecte recomandarea de a nu manca nimic cu cel putin 8 ore inainte. Pacientul trebuie sa se prezinte la centrul de recoltare conform programarii, iar dupa verificarea datelor de identificare este invitat in sala in care are loc procedura.

Dupa ce pacientul este pozitionat comod pe un scaun sau o masa de examinare, i se aplica un garou pe partea superioara a bratului dupa care se localizeaza vena potrivita si se dezinfecteaza local pielea cu un antiseptic. In vena se introduce apoi un ac special prin intermediul caruia se preleveaza proba de sange care este trimisa apoi catre laborator intr-un recipient sigilat.

Interpretarea rezultatelor

Nivelul de lipaza din sange se masoara in unitati pe litru U/L iar valorile normale variaza in functie de varsta, sex si istoricul medical. Astfel, in cazul adultilor pana in 60 de ani, un nivel de lipaza considerat normal este intre 10 si 140 U/L, in timp ce in cazul celor trecuti de aceasta varsta, nivelul de lipaza normal este intre 24 si 151 U/L.

Ca valoare de referinta a fost stabilit un nivel de 60 U/L si de fiecare data este de preferat ca nivelul de lipaza din sange sa fie sub acest prag. Trebuie mentionat insa faptul ca valoarea de referinta variaza de a un laborator la altul in functie de metodele de analiza folosite si de reactivii utilizati.

Lipaza – valori crescute

Dupa cum spuneam mai devreme, lipaza se gaseste cu preponderenta in sistemul digestiv, mai exact in intestinul subtire, unde ajunge din pancreas si contribuie la digestia grasimilor. Cantitati mici din aceasta enzima pot ajunge si in fluxul sanguin dar lipaza nu indeplineste niciun rol in sange si este eliminata prin intermediul ficatului. Cand exista insa anumite probleme la nivelul pancreasului, ficatului, vezicii biliare sau altor componente ale sistemului digestiv cantitatea de lipaza care ajunge in sange creste. Acest lucru se observa in urma testului de dozare a lipazei sanguine si poate indica prezenta pancreatitei acute sau a altor afectiuni precum obstructie biliara sau intestinala, colecistita acuta, hepatita, cancer pancreatic, peritonita, ulcer peptic sau cetoacidoza diabetica. De asemenea, asociate cu alte simptome, valorile crescute ale lipazei pot indica si o posibila insuficienta renala dar si o tumora la nivelul glandelor salivare sau un simplu oreion.

Lipaza – valori scazute Este de dorit ca testul despre care vorbim sa aiba un asemenea rezultat intrucat nivelul scazut de lipaza in sange indica un risc mai scazut cu referire la afectiunile enumerate mai sus. Cu toate acestea, si valorile foarte scazute pot sugera anumite probleme insa testul de sange nu este concludent, fiind necesare alte investigatii. Spre exemplu, valorile foarte scazute ale lipazei pot indica o afectiune a pancreasului ce ii afecteaza capacitatea de a mai produce aceasta enzima, insa de obicei astfel de rezultate nu au nicio semnificatie clinica.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: