fbpx

Cum arata si cum combati muscatura de furnica

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Furnicile sunt niste insecte pasnice si inofensive insa atunci cand sunt deranjate sau chiar se simt amenintate e normal sa reactioneze in consecinta. In astfel de imprejurari te poti alege cu o muscatura de furnica, ce pare la fel de inofensiva ca insecta care a provocat-o dar poate genera un oarecare grad de disconfort.

De obicei, muscatura de furnica nu prezinta riscuri serioase in privinta complicatiilor, cel mai mare pericol fiind infectarea plagii minuscule sau o reactie alergica in cazul persoanelor cu o sensibilitate aparte. In acelasi timp muscatura de furnica poate fi mai mult sau mai putin dureroasa in functie de specie, iar la noi, cea mai „agresiva” este furnica de foc, ce nu ezita sa atace in primul moment in care simte ca ea sau colonia sunt amenintate.

Prin intermediul acestui material vrem sa te ajutam sa recunosti o muscatura de furnica si sa te invatam cu sa actionezi daca tu sau cineva apropiat sufera un astfel de „accident”.

Cum arata muscatura de furnica?

Muscatura de furnica se simte din primul moment printr-o senzatie ascutita de arsura insotita de durere, ambele mai puternice decat ai putea crede la prima vedere raportandu-te la dimensiunea insectei si de modul pasnic in care se comporta daca este lasata in pace.

La scurt timp, pe locul muscaturii apare un mic punct rosiatic iar pielea devine usor infamata. Desi durerea initiala scade in intensitate, muscatura de furnica poate ramane dureroasa timp de 24-48 de ore insa durerea este una suportabila iar uneori se manifesta doar la palpare.

O alta caracteristica reprezentativa pentru muscatura de furnica este formarea la scurt timp a unei mici pustule cu lichid, insotita de mancarime. Din cauza dimensiunii reduse a pustulei aceasta trece de multe ori neobservata si se sparge cu usurinta in momentul in care pacientul se scarpina. In acest caz, pe locul pustulei se formeaza o coaja care nu ar trebui sa mai fie rupta pentru ca muscatura de furnica sa se vindece mai usor.

De asemenea, trebuie sa retii faptul ca de obicei nu vorbim de o singura muscatura de furnica, ci de mai multe, pentru ca insecta nu se rezuma la un singur atac, iar in multe cazuri acesta vine din partea mai multor insecte. Astfel, muscatura de furnica se poate recunoaste usor datorita formatiunilor de pete mici, rosii, usor inflamate, care formeaza pustule cu lichid. Senzatia de arsura si durerea sunt alte simptome comune pentru muscatura de furnica, iar acestea se transforma treptat in mancarime.

Cum actionezi dupa o muscatura de furnica?

In primul rand, daca esti in apropierea unui musuroi sau a unei colonii de furnici, trebuie sa te indepartezi imediat ce ai simtit arsura specifica muscaturii pentru ca acestea ataca in grup si risti sa te trezesti pe tine cu cateva sute chiar mii de insecte.

Indeparteaza apoi cu blandete furnicile de pe corp, dupa care spala bine locul muscaturii, pentru a preveni infectarea. Daca este cazul, pentru a reduce inflamatia si durerea asociate cu muscatura de furnica poti aplica pe zona afectata o compresa cu apa rece sau un cub de gheata.

Aceste reactii sunt date de veninul injectat de insecte, insa este o idee cat se poate de proasta sa incerci sa storci sau sa zgarii zona respectiva pentru a stoarce veninul. Muscatura de furnica trebuie lasata sa se vindece de la sine, monitorizand doar zona afectata pentru a depista primele semne de infectie sau alte probleme ce pot aparea.

In mod normal, muscatura de furnica se vindeca in cateva zile fara sa genereze complicatii sau sa lase urme, insa daca observi ca durerea persista, zona devine tot mai rosie si mai inflamata, iar in pustule s-a format puroi, e recomandat sa te adresezi unui medic.

Cum combati si previi muscatura de furnica?

Cea mai singura cale de a preveni muscatura de furnica este sa eviti interactiunea directa cu aceste insecte. Orice contact mai mult sau mai putin intentionat este perceput de ele ca o amenintare mai ales daca este vorba de musuroi, iar de aceea ar trebui sa eviti in special coloniile, pentru a preveni un atac masiv din partea lor. Ce faci insa daca insectele iti invadeaza ele spatiul si te alegi cu muscaturi de furnica in timp ce iti vezi de trebuiri prin curte sau te relaxezi pe terasa? In acest caz, singura solutie este sa apelezi la insecticide care nu neaparat omoara insectele, dar le pot tine la distanta de casa si gradina ta, astfel incat sa evitati sa va deranjati reciproc.  

De asemenea, pentru a preveni muscatura de furnica trebuie sa ai in vedere ca aceste insecte sunt atrase de firimituri si alte resturi alimentare, pe care nu trebuie sa le lasi la voia intamplarii pe mese sau prin alte locuri accesibile. Cel mai bine este ca alimentele sa fie pastrate in recipiente etans, la fel si deseurile alimentare care ajung la gunoi.

Nu in ultimul rand, atunci cand lucrezi in gradina sau frecventezi zone in care s-ar putea afla colonii de furnici poarta haine lungi care sa iti acopere picioarele si bratele.

Sfaturi de prim ajutor

In marea majoritate a cazurilor, muscatura de furnica nu este periculoasa si nu necesita vreun tratament anume insa pot exista si exceptii cand se impune acordarea primului ajutor. Se intampla de obicei in cazul persoanelor alergice la veninul acestor insecte, care sunt mai sensibile la muscatura de furnica si pot dezvolta reactii mai grave.

Forma cea mai severa a acestor reactii este socul anafilactic, care se manifesta prin umflarea fetei si a gatului, dificultati de respiratie, ameteli, greturi si varsaturi, eruptii cutanate, stare de confuzie si chiar pierderea cunostintei. Astfel de situatii sunt urgente medicale, astfel ca trebuie sa suni imediat la numarul de urgente pentru ajutor specializat.

Pana la sosirea salvatorilor este important sa asezi victima in pozitie culcat pe spate cu picioarele putin ridicate pentru a imbunatati fluxul de sange catre creier. Daca victima este inconstienta, trebuie pozitionata pe o parte pentru a evita sa se inece cu propria voma in cazul in care varsa.

Pentru a facilita respiratia, desfa cravata, nasturii, de la camasa, cureaua si orice alt obiect vestimentar ar impiedica victima sa respire normal, si mentine-i caile aeriene deschise, avand grija sa nu isi inghita limba. Daca victima are asupra sa o seringa cu adrenalina sau daca aceasta este disponibila intr-o trusa deprim ajutor administreaza-i o injectie inca de la debutul simptomelor. In caz contrar, nu incerca sa administrezi alte medicamente si nici sa extragi veninul injectat in muscatura de furnica, pentru ca in acest mod risti sa agravezi si mai rau situatia pacientului.

Daca acesta intra in stop cardiorespirator este vital sa incepi imediat manevrele de resuscitare prin masaj cardiac si respiratie artificiala.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: