fbpx

Capilare sparte – ghid complet pentru tratament si preventie

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Pentru unele persoane care se confrunta cu problema aparitiei de capilare sparte constituie, in cel mai rau caz, un inconvenient de natura estetica, in timp ce pentru multi nu creeaza niciun fel de disconfort sau motiv de ingrijorare. Este firesc sa se intample asa, intrucat aceste capilare sparte nu reprezinta o problema serioasa de sanatate, iar cu exceptia disconfortului estetic de care am amintit anterior nu exista motive intemeiate pentru a te alarma.

Te vei convinge de acest lucru pe parcursul materialului de fata, pentru ca-ti vom spune tot ce trebuie sa  stii despre inesteticele capilare sparte si despre metodele prin care le poti preveni.

Informatii despre capilare

Capilarele sunt cele mai mici vase de sange din corpul uman, avand dimensiuni microscopice, de ordinul micronilor. In ciuda dimensiunilor reduse, capilarele indeplinesc un rol esential in sistemul circulator, fiind vasele la nivelul carora se realizeaza schimbul de gaze si substante la nivelul celulelor din tesuturi.

Mai exact, sangele oxigenat este pompat de inima catre tesuturi prin artere, care se ramifica in vase mai mici pana la nivelul arteriolelor, ce fac legatura cu capilarele care distribuie sangele cu oxigen la celule. Apoi, sangele incarcat cu dioxid de carbon este preluat din celule de alte capilare aflate in legatura cu vase putin mai mari numite venule, care se unesc formand venele, prin care sangele este transportat catre plamani, pentru a reveni apoi la inima dupa ce este din nou oxigenat.

Disponibil la

Asadar, capilarele sunt vasele terminale aflate la capetele arterelor si venelor, prin care sangele oxigenat ajunge la celule si totodata cel cu dioxid de carbon este trimis catre plamani.

Capilare sparte – cauze si factori de risc

Pentru a realiza schimbul de care am vorbit mai devreme aceste vase microscopice au pereti foarte subtiri si permeabili, formati dintr-un singur strat de celule. Evident ca acesti pereti se rup foarte usor si astfel ajungem sa vorbim de capilare sparte.

In termeni medicali, capilarele sparte sunt denumite „telangiectazii” iar pacientii le mai numesc frecvent „vene in panza de paianjen”, tinand cont de aspectul pe care il au la suprafata pielii.

In majoritatea cazurilor, capilarele sparte apar in urmatoarele imprejurari:

  • Traumatisme – vasele subtiri de sange se pot rupe usor din cauza socului provocat chiar si de lovituri usoare;
  • Slabirea peretilor vaselor sanguine – este un fenomen natural ce are loc odata cu inaintarea in varsta, de aceea capilarele sparte sunt o problema comuna in randul varstnicilor.
  • Presiunea crescuta in vasele de sange – este  o cauza frecventa pentru capilarele sparte in cazul femeilor insarcinate, al persoanelor care petrec mult timp stand in picioare sau in pozitie sezand, ce creste presiunea la nivelul vaselor de la picioare. De asemenea persoanele obeze se mai confrunta cu capilare sparte din aceeasi cauza.
  • Temperaturile extreme – expunerea la temperaturi ridicate  determina dilatarea vaselor sanguine in timp ce temperaturile scazute le contracta, iar aceste variatii pot la randul lor sa constituie o cauza pentru capilarele sparte.
  • Modificarile hormonale – pot genera dezechilibre care duc la slabirea peretilor vaselor de sange si ruperea acestora.

Din cauzele mentionate mai sus se desprind si principalii factori de risc pentru unele capilare sparte, care pot fi varsta inaintata, perioada sarcinii, excesul ponderal, anumite activitati ce presupun statul in picioare sau in pozitie sezand si dereglarile hormonale pe fondul unor afectiuni sau a unor modificari naturale ce au loc in organism. De asemenea, mai putem vorbi si de o predispozitie genetica, caz  in care capilarele sparte pot aparea si fara vreunul din motivele enuntate mai sus.

Capilare sparte – manifestari clinice

Asa cum spuneam, capilarele sparte nu provoaca niciun fel de simptom care sa genereze durere sau orice alt tip de disconfort, iar daca apar intr-o zona mai putin vizibila pot trece neobservate mult timp. Principala manifestare consta in aparitia sub piele a unor linii subtiri rosiatice, violet sau albastrui. Uneori aceste linii sunt singulare, alteori  formeaza ramificatii care le fac sa semene cu o panza de paianjen sau o ramura de copac.

Cel mai adesea, capilarele sparte apar la nivelul picioarelor dar si la nivelul fetei, nasului sau gatului si pot varia ca dimensiune, unele fiind aproape imperceptibile, iar altele iesind usor in evidenta.

In rest, persoanele cu capilare sparte nu simt durere, mancarimi furnicaturi sau orice alt simptom, iar singura problema pe care si-o pot face in acesta privinta este natura estetica.

Capilare sparte – metode de tratament

Reluand ideea cu care am incheiat capitolul anterior, considerentul estetic este cel care ii determina pe cei mai multi pacienti cu capilare sparte sa apeleze la tratament, iar in acest sens sunt disponibile o serie de optiuni terapeutice.

  • Tratamentul cu laser – se recomanda in cazul pacientilor cu capilare sparte de dimensiuni mici si vizeaza distrugerea cu un fascicul laser a vaselor afectate, care vor disparea la scurt timp dupa tratament.
  • Lumina intens pulsata – este oarecum similara terapiei cu laser, numai ca de aceasta data se foloseste o lumina intensa care pulseaza pe zona afectata, facand capilarele sparte sa dispara datorita caldurii la care sunt expuse.
  • Crioterapia – presupune aplicarea de azot lichid sau gheata carbonica pe vasele de sange rupte, care sunt distruse prin inghetare, pentru a disparea ulterior.
  • Scleroterapia – in acest caz, pacientilor  li se injecteaza in vena o substanta speciala, care face ca peretii acesteia sa se lipeasca intre ei, facand ca vasul sa se cicatrizeze si sa dispara impreuna cu capilarele sparte ce ii sunt asociate. O varianta de mai mare finete este microscleroterapia, in cazul careia substanta respectiva este injectata doar in aceste capilare sparte.
  • Microflebectomia – este o procedura ce presupune extragerea capilarelor deteriorate cu ajutorul unor mici carlige, fie prin incizii milimetrice la nivelul pielii, fie prin punctii cu facute cu un ac special.

Capilare sparte – riscuri asociate si complicatii

Sunt extrem de rare cazurile in care capilarele sparte genereaza complicatii, insa nici acestea nu sunt foarte grave. De exemplu pot aparea uneori mici sangerari care fac ca semnele specifice de pe piele sa devina mai vizibile  si mai deranjantei din punct de vedere estetic. In acelasi timp, exista un risc minim de infectare, caz in care zona afectata se inroseste si devine inflamata, fiind posibila si aparitia durerii.

Sfaturi pentru preventie

Nu exista solutii 100% eficiente pentru a preveni capilarele sparte dar anumite masuri simple pot reduce considerabil riscul aparitiei unor astfel de probleme. In sezonul cald trebuie evitata expunerea prelungita la soare, iar atunci cand mergi la plaja este recomandat sa folosesti crema cu factor de protectie ridicat. De asemenea, la fel de important este sa te hidratezi corespunzator iar recomandarea nu e valabila doar in perioada verii.

Este foarte important sa iti mentii greutatea optima atat printr-o alimentatie echilibrata, cat si prin miscare, ce are si darul de a imbunatati circulatia sanguina, evitand si pe aceasta cale aparitia capilarelor sparte. Evita sa stai mult timp in picioare sau in pozitie sezand iar daca ai un job ce presupune adoptarea acestor pozitii, fa pauze scurte la fiecare ora, in care sa te misti pentru a stimula circulatia sanguina si pentru a scapa de aceste inestetice capilare sparte.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: