Apa este un lichid vital pentru organism, insa daca incepe sa se acumuleze in corp poate genera probleme de sanatate precum aparitia edemelor si cresterea tensiunii arteriale. Eliminarea apei din organism se face in mod natural prin procese fiziologice asa cum sunt transpiratia sau urinarea, insa exista situatii in care corpul retine mai multa apa decat este necesar.
In astfel de cazuri sunt necesare solutii ajutatoare pentru eliminarea apei din organism, iar asupra acestui subiect ne vom concentra atentia in randurile ce urmeaza. Din cuprinsul lor vei afla cand si de ce este necesara eliminarea apei din organism si cum poti face acest lucru pentru a restabili echilibrul hidric din corp.
Cand e necesara eliminarea apei din organism
Apa indeplineste numeroase functii vitale in organism, astfel ca fluidul ajuns in sange este transportat la fiecare celula din tesuturi. La nivelul tesuturilor, lichidul in exces este drenat printr-o serie de canale apartinand sistemului limfatic, ce asigura eliminarea apei din organism pe cale naturala.
In anumite conditii, acest proces natural este obstructionat iar apa in exces nu mai este eliminata complet si astfel ajunge sa se acumuleze in tesuturi. In acest mod apare retentia de apa, caracterizata de aparitia edemelor, adica a unor umflaturi la nivelul tesuturilor datorate acumularii de lichid. In general, edemele apar la maini si picioare, in zona gleznelor, dar pot fi si generalizate. In astfel de situatii se impun masuri imediate pentru eliminarea apei din organism, iar in capitolul urmator vei afla care sunt motivele.
De ce se impune eliminarea apei din organism
Retentia de apa genereaza o serie de probleme, de la cele de ordin estetic pana la cele de ordin medical, ceea ce ofera suficiente motivatii pentru eliminarea apei din organism. In astfel de situatii creste greutatea corporala iar hainele devin tot mai greu de imbracat si de purtat din cauza edemelor care le fac sa para stramte. In acelasi timp, edemele confera un aspect estetic neplacut tintind cont ca incheieturile se umfla iar pielea devine intinsa si lucioasa. Totodata, se instaleaza oboseala persistenta si apar durerile articulare iar acestea sunt cele mai evidente motive pentru eliminarea apei din organism.
Retentia de apa actioneaza insa si in mod „tacut” determinand cresterea volumului de sange, implicit a presiunii cu care acesta circula prin vasele sanguine. Apare astfel hipertensiunea arteriala care, la randul sau, poate cauza o serie de probleme cardiovasculare. Retentia de apa poate sta totodata la baza unor probleme renale sau respiratorii, care la inceput sunt asimptomatice si se agraveaza pe masura ce acumularea de lichid creste.
De aceea eliminarea apei din organism este foarte necesara inca inainte de aparitia acestor complicatii.
Solutii eficiente pentru eliminarea apei din organism
Inainte de a lua masuri pentru eliminarea apei din organism este important sa se identifice cauza retentiei de lichid iar in acest sens este recomandat sa mergi la medic, pentru ca poate fi vorba de o problema serioasa de sanatate.
Revenind la solutiile pentru eliminarea apei din organism, cele care s-au dovedit cele eficiente sunt urmatoarele:
Consumul de lichide
Pare paradoxal, dar un consum sporit de lichide poate ajuta in anumite conditii la eliminarea apei din organism. Deshidratarea este una din cauzele retentiei de apa si se explica prin faptul ca organismul incepe sa retina lichide pe care le stocheaza ca rezerve in tesuturi. In astfel de situatii consumul apa sau alte lichide restabileste echilibrul hidric iar organismul nu mai are nevoie de acele rezerve. Asadar, in conditii de deshidratare insusi consumul de apa este cea mai buna solutie pentru eliminarea apei din organism.
Evitarea alimentelor sarate
Retentia de apa este determinata si de prezenta unei cantitati prea mari de sodiu in organism, care determina corpul sa retina mai mult lichid fata de cat are nevoie.
Sodiul provine din alimentele sarate, dat fiind faptul ca acestea contin clorura de sodiu – sare, mai pe intelesul tuturor. Astfel, reducerea aportului de sare contribuie la eliminarea apei din organism prin faptul ca scade cantitatea de sodiu, implicit elementul care determina retinerea lichidelor in tesuturi.
Consumul de alimente bogate in potasiu
Sodiul si potasiul sunt doua minerale care asigura echilibrul hidric in corp, primul determinand retinerea lichidelor – dupa cum am aratat mai devreme – iar celalalt contribuind la eliminarea apei din organism. Astfel, organismul beneficiaza de cantitatea strict necesara de apa, pe care o retine cu ajutorul sodiului, eliminand excesul cu ajutorul potasiului.
Asadar, pentru a stimula eliminarea apei din organism cand aceasta se acumuleaza in tesuturi este necesara cresterea aportului de potasiu, in paralel cu reducerea cantitatii de sodiu. Astfel, pe langa faptul ca trebuie sa reduci cantitatea de sare din alimentatie, se recomanda sa consumi mai mule alimente care contin potasiu. Mai exact, alimente precum leguminoasele, spanacul, bananele, cartofii ciupercile, avocado, pepenele rosu au un rol important in eliminarea apei din organism prin prisma aportului sporit de potasiu.
Miscarea
Sedentarismul este asociat deseori cu retentia de apa si aparitia edemelor intrucat lipsa de miscare si presiunea asupra canalelor limfatice in timpul intervalelor prelungite de repaus in fotoliu sau pe canapea favorizeaza acumularea de lichid in tesuturi. In cazul persoanelor sedentare cu o astfel de problema miscarea este prima solutie recomandata pentru eliminarea apei din organism.
Miscarea stimuleaza circulatia limfatica imbunatatind astfel drenajul lichidelor din tesuturi si totodata genereaza transpiratie prin care se elimina din organism apa dar si o cantitate importanta de toxine. Pentru a obtine rezultatele dorite este recomandat un program zilnic de 30 de minute de miscare constand in exercitii fizice, alergare, mers cu bicicleta, practicarea unor sporturi sau cel putin plimbari intr-un ritm putin mai alert.
Diureticele naturale
Exista si o serie de remedii naturale care ajuta la eliminarea apei din organism si la care poti sa apelezi daca ai o astfel de problema. Urzicile, usturoiul si feniculul au un puternic efect diuretic, astfel ca includerea lor in dieta daca te confrunti cu retentia de apa este o idee cat se poate de inspirata. De asemenea, exista si multe plante medicinale cu efect diuretic, din care poti prepara ceaiuri pentru eliminarea apei din organism. Cele mai bune exemple sunt ceaiul de papadie, cel de paducel, de matase de porumb, de coada calului, de ienupar sau de patrunjel.
In acelasi timp, plantele cu efect diuretic pot fi administrate si sub forma de suplimente alimentare.
Daca retentia de apa este asociata cu probleme mai grave de sanatate cum ar fi afectiunile hepatice, renale sau cardiovasculare, eliminarea excesului de lichide nu rezolva problema de fond. In astfel de situatii este necesara o abordare mai complexa pentru tratarea cauzelor care stau la baza retentiei de apa, ce presupune administrarea anumitor tratamente, respectarea unui anumit regim alimentar si alte solutii terapeutice in functie de fiecare caz in parte.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: