fbpx

Durerea de picioare de la genunchi in jos – cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Durerea de picioare de la genunchi in jos este o problema foarte des  intalnita, care se manifesta uneori sporadic iar in alte cazuri se instaleaza permanent, generand disconfort si putand duce chiar la afectarea mobilitatii si a activitatilor zilnice. Multi dintre cei care se confrunta cu o astfel de problema s-au obisnuit deja cu durerea de picioare de la genunchi in jos si o considera ceva firesc, insa aceasta nu trebuie ignorata pentru ca poate fi un simptom al unor probleme serioase de sanatate.

Pentru a te face sa intelegi mai usor acest lucru, iti prezentam in cele ce urmeaza cele mai frecvente cauze care provoaca durerea de picioare de la genunchi in jos precum si cele mai eficiente remedii impotriva lor.

Durerea de picioare de la genunchi in jos – posibile cauze si factori de risc

Durerea de picioare de la genunchi in jos poate avea cauze medicale sau poate fi o consecinta a suprasolicitarii sau a purtarii de incaltaminte neadecvata. Astfel, dupa un efort prelungit care a solicitat intens muschii si articulatiile membrelor inferioare este normal sa resimti o astfel de durere, asociata cel mai adesea cu febra musculara. O drumetie la munte, o plimbare prelungita, o tura mai lunga de alergare prin parc sau pur si simplu cateva ore de stat in picioare pot genera o durere de picioare de la genunchi in jos, mai ales in cazul persoanelor care nu sunt obisnuite cu efortul fizic.

De asemenea, purtarea pantofilor cu tocuri inalte sau a incaltarilor nepotrivite este o alta cauza frecventa pentru durerile de picioare de la genunchi  in jos, din cauza faptului ca ingreuneaza circulatia periferica si creeaza presiune asupra articulatiilor.

Traumatismele si leziunile pot cauza la randul lor durere de picioare de la genunchi in jos, la fel si accidentari la nivelul muschilor gambelor sau articulatiilor gleznei. Putem mentiona in acest sens intinderile, contracturile si rupturile musculare sau luxatiile, entorsele ori fracturile.

Nu in ultimul rand, persoanele care sufera de platfus se confrunta frecvent cu durere de picioare de la genunchi in jos. Din cauza ca aceste persoane au piciorul plat, greutatea corporala este distribuita anormal pe membrele inferioare, generand presiune inegala, instabilitate articulara si suprasolicitarea muschilor – toate acestea ducand la aparitia durerilor.

Durerea de picioare de la genunchi in jos – afectiuni asociate

O alta cauza frecventa pentru durerea de picioare de la genunchi in jos este reprezentata de o serie de afectiuni de natura vasculara, reumatica sau neurologica, pe care ti le vom prezenta succint in cele ce urmeaza.

Afectiuni vasculare

Aparitia varicelor este asociata deseori cu durerea de picioare de la genunchi in jos, fiind vorba de o afectiune care se manifesta preponderent la nivelul gambelor, prin dilatarea venelor. In acest caz, durerea se explica prin circulatia sanguina deficitara care afecteaza si oxigenarea tesuturilor precum si prin faptul ca varicele formate prin dilatarea venelor pot comprima nervii. Astfel, durerea de picioare de la genunchi in jos se manifesta sub forma de crampe asociate cu o senzatie de greutate la nivelul gambelor.

Din aceeasi categorie mai putem mentiona tromboza venoasa profunda, cauzata de blocarea partiala sau totala a circulatiei prin venele profunde de la nivelul membrelor inferioare in urma formarii unor cheaguri de sange.

De asemenea, boala arteriala periferica determina ingustarea arterelor care alimenteaza cu sange zonele periferice de la nivelul membrelor superioare si inferioare. Printre simptomele specifice acestei boli se numara si durerea de picioare de la genunchi in jos, datorata reducerii aportului de sange oxigenat.

Afectiuni reumatice

Artrita reumatoida si osteoartrita sunt cele mai frecvente boli din aceasta categorie, ambele afectand si articulatiile membrelor inferioare. In cazul artritei reumatoide este vorba de o inflamare a articulatiilor, in timp ce osteoartrita apare ca urmare a uzurii cartilajelor ce protejeaza articulatiile. In ambele cazuri una dintre consecintele negative este durerea de picioare de la genunchi in jos, daca sunt afectate articulatii ale membrelor inferioare.   

Afectiuni neurologice

Neuropatia diabetica este o complicatie a diabetului, care afecteaza preponderent nervii periferici ai membrelor inferioare ducand la aparitia piciorului diabetic. Lezarea nervilor periferici si aparitia ulceratiilor care se vindeca greu sunt in acest caz principalele cauze pentru durerea de picioare de la genunchi in jos. 

Totodata unii pacienti care sufera de sciatica se confrunta frecvent cu astfel de dureri care coboara de-a lungul piciorului.

Durerea de picioare de la genunchi in jos – remedii si tratament

Pentru ca durerea de picioare de la genunchi in jos sa poata fi tratata eficient este necesara in primul rand stabilirea cauzei exacte, intrucat nu exista un remediu universal valabil pentru astfel de problema. In cazurile usoare datorate suprasolicitarii, principalul remediu este odihna, pentru a da muschilor si articulatiilor posibilitatea de se reface dupa efort. Daca este vorba de o cauza mai serioasa reprezentata de o accidentare la nivelul gambei sau al articulatiei gleznei, aplicarea de comprese cu gheata, creme sau unguente antiinflamatoare si analgezice sunt cele mai la indemana remedii.

Durerea de picioare de la genunchi in jos cauzata de varice poate fi ameliorata prin purtarea de ciorapi de compresie in timp ce tromboza venoasa profunda necesita tratament cu anticoagulante si uneori chiar interventie chirurgicala.

Durerea asociata cu afectiunile reumatice se trateaza cu analgezice si antiinflamatoare, insa doar dupa consultarea prealabila a unui medic. O vizita la medic este necesara si in cazul pacientilor cu afectiuni neurologice, tratamentul in acest caz fiind unul mult mai complex si vizand in mod special cauza, care constituie o problema serioasa de sanatate.

Posibile complicatii

Spuneam mai devreme cu durerea de picioare de la genunchi in jos trebuie abordata cu toata seriozitatea pentru ca in spatele sau poate sta o problema de sanatate cu consecinte mult mai grave. In astfel de situatii durerea este un simptom ce prevesteste eventuale complicatii ce nu vor intarzia sa para daca nu se stabileste cat mai curand cauza si nu se intervine cu tratament adecvat dupa cum am aratat mai sus.

Astfel, in cazul durerii asociate cu varicele principala complicatie este aparitia ulcerului varicos in urma ruperii venelor afectate din cauza presiunii generate de sangele acumulat in interior. Riscurile sunt mult mai mari in cazul trombozei venoase profunde, intrucat cheagurile formate pot bloca circulatia la nivelul membrelor inferioare, ducand la necrozarea tesuturilor si aparitia cangrenei. De asemenea, fragmente din cheagurile formate se pot desprinde, fiind purtate de fluxul sanguin pana in plamani, unde cauzeaza embolie pulmonara care este de multe ori fatala.

Neuropatia diabetica si piciorul diabetic sunt ele insele niste complicatii ale diabetului, putand duce la amputarea membrelor afectate din cauza distrugerii nervilor si vaselor sanguine, ce duce la moartea tesuturilor.

Nu in ultimul rand, durerea de picioare de la genunchi in jos lasata netratata poate crea dificultati serioase in ceea ce priveste mobilitatea, ajungandu-se pana la imposibilitatea pacientului de a se deplasa singur.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: