fbpx

Stari de agitatie si nervozitate: cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

De ani buni, stresul a devenit o caracteristica definitorie a stilului de viata modern, iar acest lucru explica in buna masura si unele stari de agitatie de nervozitate la care suntem din ce in ce mai des martori pe strada, in trafic, la birou, in mijloacele de transport sau in alte locuri publice.

In cele mai multe cazuri oamenii reactioneaza astfel pe fondul stresului, dar starile de agitatie si nervozitate pot avea si alte cauze asupra carora ne-am propus sa staruim in cele ce urmeaza. De asemenea, pentru ca vorbim de o problema tot mai frecventa de la an la an, vom aborda si despre cele mai eficiente moduri prin care starile de agitatie si nervozitate pot fi controlate si prevenite.  

Stari de agitatie si nervozitate? Cauze si factori de risc

Desi spuneam ca asistam din ce in ce mai des la astfel de episoade iar uneori se intampla sa fim chiar noi protagonisti, unele stari de agitatie si nervozitate nu trebuie privite ca un comportament normal cu toate ca uneori par a fi cat se poate de justificate.

Cauze si afectiuni asociate in caz de stari de agitatie si nervozitate

Cel mai adesea,  starile de agitatie si nervozitate au cauze de natura psihica dar pot fi si o consecinta a unor probleme neurologice sau a unor afectiuni de alta natura. In continuare, iata cele mai frecvente cauze asociate cu starile de agitatie si nervozitate:

Stresul

Stresul a ajuns sa fie prezent la tot pasul in viata de zi cu zi, astfel ca cele mai multe stari de agitatie si nervozitate i se datoreaza. Se intampla cel mai adesea in cazul persoanelor supuse stresului prelungit, care ajung astfel sa sufere de stres cronic iar starile de agitatie si nervozitate constituie una din simptomele caracteristice acestei afectiuni.

Anxietatea

Se caracterizeaza printr-o senzatie persistenta de frica sau neliniste nejustificata sau exagerata fata de un pericol existent, dar perceput la proportii mult mai mari decat cele reale. Aceste temeri genereaza reactii fizice precum transpiratia abundenta, tulburarile de ritm cardiac,  dificultatile de respiratie, starile de slabiciune sau chiar lesin, dar si tulburari comportamentale. Printre aceste tulburari se numara si starile de agitatie si nervozitate insotite uneori de atacuri de panica, fobie sociala sau irascibilitate.

Depresia

Este o alta tulburare psihica ce se caracterizeaza de aceasta data printr-o tristete profunda si persistenta, sentimentul de inutilitate si pierderea interesului pentru activitati alta data atractive. Persoanele depresive tind sa se izoleze, au dificultati de concentrare si pe acest fond devin deseori si irascibile. Astfel apar aceste stari de agitatie si nervozitate care izbucnesc din cele mai banale motive.

Diferite afectiuni

Asa cum spuneam, starile de agitatie si nervozitate pot fi asociate si cu afectiuni de natura fizica. Daca ne referim la problemele neurologice tumorile cerebrale, traumatismele cranio-cerebrale sau bolile neurodegenerative cauzeaza deseori si stari de agitatie si nervozitate. Acestea mai pot fi generate si de durerile cronice caracteristice altor afectiuni, de bolile pulmonare, cardiovasculare sau afectiunile tiroidiene.

Factori de risc in caz de stari de agitatie

Exista de asemenea si o serie de factori de risc ce pot favoriza aparitia acestor stari de agitatie si nervozitate. Traumele suferite in copilire sau mai tarziu pe parcursul vietii pot lasa urme adanci asupra psihicului iar anumiti factori ce readuc in memorie acele amintiri traumatizante cauzeaza adesea stari de agitatie si nervozitate.

Un program zilnic foarte incarcat sau un job foarte solicitant constituie factori generatori de stres iar la un moment dat  tensiune acumulata poate rabufni sub forma unor stari de agitatie si nervozitate.

Insomniile, lipsa de odihna sau oboseala cronica isi pun de asemenea amprenta asupra psihicului,  favorizand aparitia stresului, a tulburarilor de anxietate si chiar a depresiei. Vorbim astfel de alti factori de risc pentru starile de agitatie si nervozitate.

Nu in ultimul rand, in cazul unor persoane cu un psihic mai sensibil exista o predispozitie pentru stari de anxietate sau depresie, acestea fiind expuse unui risc mai mare de a se confrunta la un moment dat cu stari de agitatie si nervozitate.

Remedii pentru starile de agitatie si nervozitate

Starile de agitatie si nervozitate pot fi ameliorate si chiar prevenite prin diferite metode la indemana oricui, fara a fi neaparat nevoie de ajutorul unui specialist. Este important sa constientizezi ca ai o astfel de problema si sa iti doresti sa o rezolvi inainte de a-ti afecta considerabil relatiile cu cei apropiati si ceilalti oameni cu care interactionezi zilnic. Iata care sunt cele mai accesibile remedii pentru a trata starile de agitatie si nervozitate:

Activitatile fizice

Miscarea este un mijloc eficient pentru a te elibera de stres si de starile psihice negative, dat fiind faptul ca efortul fizic determina eliberarea de endorfine in creier, care sunt denumite si „hormonul fericirii”. Acestea genereaza  o stare de bine usor euforica pentru a ajuta organismul sa faca fata solicitarii fizice, imbunatatind astfel starea de spirit. Efectul este cu atat mai puternic daca alegi sa faci miscare in aer liber, de preferat undeva in mijlocul naturii, departe de agitatia cotidiana.

Exercitiile de respiratie

In situatii de stres, anxietate sau accese de furie, o alta metoda eficienta pentru at e calma o constituie exercitiile de respiratie. Nu trebuie decat sa inspiri adanc timp de 3 secunde mentinand apoi aerul in plamani pentru 5 secunde, dupa care sa expiri pe nas in intervalul de 3 secunde. Repeta acest exercitiu simplu de 8-10 ori iar la final vei constata ca starea de agitatie sau de nervozitate s-a atenuat sau chiar a disparut.

Masajul

Masajul de relaxare constituie o alta metoda garantata pentru a scapa de stres si de tensiune si totodata de starile de agitatie si nervozitate pe care acestea le genereaza.

In majoritatea, cazurilor aceste stari sunt insotite de tensionarea unor anumite grupe de muschi iar  in cadrul sedintelor de masaj este recomandat sa se insiste pe aceste zone. De asemenea, atunci cand te confrunti cu starile de agitatie si nervozitate maseaza usor muschii tensionati iar in acest mod vei reusi sa te calmezi mai usor.

Exercitiile de imaginatie pentru combaterea acestor stari de agitatie si nervozitate

De multe ori propria imaginatie te poate ajuta sa te relaxezi si sa scapi de starile de agitatie si nervozitate. In acest caz este suficient sa inchizi ochii cateva minute si sa te gandesti la ceva care iti face placere. De exemplu, poti vizualiza in minte un peisaj care te-a lasat fara suflare, plaja pe care iti place sa-ti petreci concediul sau poti rememora momente placute din viata. Creierul se va concentra pe aceste lucruri placute si ca urmare va secreta hormoni specifici starilor de beatitudine contracarand astfel efectul cortizolului, care este tot un hormon dar specific stresului.

Daca totusi aceste stari de agitatie si nervozitate persista si devin tot mai frecvente, rezolvarea ar putea veni in urma catorva sedinte de consiliere psihologica sau, daca este cazul, a administrarii unui tratament prescris de medicul psihiatru.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: