fbpx

Schisandra – beneficii si proprietati terapeutice

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Schisandra se numara printre cele mai vechi si cele mai des utilizate ingrediente naturale din medicina traditionala chinezeasca, fiind cunoscuta si sub denumirea de „fructul cu cinci arome”. Asadar, Schisandra este un fruct cu origini asiatice intalnita in China, Coreea si estul Rusiei.

Vorbim de o planta cataratoare de la care se folosesc fructele de dimensiunea unor boabe de piper, care au o savoare unica ce combina gustul dulce cu cel amar, sarat, acru si intepator. Schisandra este cunoscuta datorita acestei  caracteristici a fructelor, insa acestea au si numeroase proprietati care fac din ea un important remediu terapeutic.

Mai multe despre ce proprietati are Schisandra, care sunt beneficiile utilizarii sale si sub ce forme poate fi folosita, poti afla din acest articol.

 Ce este Schisandra chinensis?

Denumirea stiintifica a acestei plante este Schisandra chinensis, evident facand referire la zona de provenienta dar si la faptul ca este vorba de un remediu specific medicinei traditionale chinezesti. Schisandra este incadrata in categoria fructelor de padure, crescand in zonele salbatice din zona Asiei.

Asa cum spuneam, este o planta cataratoare cu tulpina lemnoasa care poate ajunge la o lungime de 8-10 metri, insa ceea ce atrage in mod special atentia asupra aspectului sunt fructele mici, de culoare rosie sau purpurie, grupate sub forma de ciorchine. In ciuda dimensiuni similare cu cea a unui bob de piper, fructele de Schisandra chinensis au un gust foarte pronuntat, imbinand acea combinatiei unica de spre care am amintit.

Mai trebuie precizat ca Schisandra chinensis este o planta autofertila, asadar pentru a produce fructele nu are nevoie de polenizare.

Ce proprietati terapeutice are Schisandra?

Principalul motiv pentru care sunt apreciate fructele de Schisandra este reprezentat de proprietatile sale adaptogene. Mai exact, aceasta inseamna ca au capacitatea de a ajuta organismul sa se adapteze in diferite situatii de stres fizic mental sau emotional. Consumul fructelor de Schisandra are un efect tonic datorita caruia organismul trece mai usor prin situatiile generatoare de stres.

In acelasi timp, Schisandra are si alte proprietati terapeutice datorate continutului de lignani, acizi fenolici, flavonoide, polizaharide si uleiuri esentiale. Se remarca in primul rand continutul de schisandrina A, B, C, acestea fiind cele trei tipuri de lignani principali care se gasesc in fructele de Schisandra si le confera proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antivirale. De asemenea, remediile pe baza de Schisandra mai sunt cunoscute datorita efectului hepatoprotector si neuroprotector.

Valorile nutritionale pentru 100 de grame de fructe de Schisandra indica 90 de calorii date de 22 de grame de carbohidrati, 1,6 grame de proteine si 0,6 grame de grasimi. De asemenea, mai contin 3 grame de fibre la suta de grame, iar ca nutrienti esentiali se remarca vitamina C in cantitate de 40 de miligrame si fierul in cantitate de 1,7 miligrame.

Ce beneficii are Schisandra?

Sunt mii de ani de cand Schisandra este utilizata in medicina traditionala chineza iar longevitatea sa ca remediu natural a adus-o si in atentia cercetatorilor din epoca moderna. Studiile au relevat prezenta substantelor despre care am amintit mai sus, iar in privinta utilizarii plantei au confirmat  o serie de beneficii care deja erau cunoscute de secole. Iata care sunt acestea:

Adaptarea la stres

Schisandra este cunoscuta in special ca un adaptogen natural, fapt pentru care se utilizeaza in mod frecvent in scopul gestionarii stresului si al evitarii tulburarilor de anxietate ce pot surveni pe acest fond. Compusii din fructele de Schisandra actioneaza asupra glandelor suprarenale diminuand productia de cortizol, care este supranumit „hormonul stresului”.

Astfel, in conditii de stres prelungit, consumul de Schisandra atenueaza considerabil efectele negative pe care le are o cantitate prea mare de cortizol in sange. Astfel se imbunatateste capacitatea de concentrare, creste nivelul de energie si tonusul muscular. Nu in ultimul rand, se imbunatateste si starea de spirit, ceea ce reduce riscul de anxietate si depresie – tulburari asociate deseori cu stresul cronic.

Prevenirea stresului oxidativ

Datorita lignanilor, vitaminei C si flavonoidelor pe care le contin, fructele de Schisandra au un puternic efect antioxidant, protejand astfel organismul de o serie de probleme de sanatate ce pot fi generate de stresul oxidativ. Acesta este cauzat de niste compusi instabili numiti radicali liberi, care se formeaza in organism in urma reactiilor metabolice dar pot patrunde si din exterior.

Radicalii liberi au un numar impar de electroni, iar din aceasta cauza reactioneaza cu celulele si alte molecule din organism carora le cedeaza sau le preiau un electron pentru a-si echilibra sarcina electrica. In cazul celulelor structura acestora se modifica, la fel si functionalitatea, iar procesul poarta denumirea de stres oxidativ fiind cauza multor boli cronice. Antioxidantii din fructele de Schisandra previn acest stres oxidativ neutralizand radicalii liberi inainte ca acestia sa reactioneze cu celulele.

Intarirea imunitatii

Prin efectul sau antioxidant, Schisandra aduce un sprijin important si sistemului imunitar, caruia ii revine sarcina de a mentine in mod natural un nivel scazut al radicalilor liberi in organism. Astfel, sistemul imunitar se poate concentra mai mult in alte directii intarind bariera de aparare impotriva agentilor patogeni. Totodata, vitamina C pe care o contin fructele de  Schisandra contribuie la formarea celulelor imunitare si in acelasi timp la modularea raspunsului imun al organismului.

Protectia ficatului

Spuneam mai devreme ca Schisandra are si efect hepatoprotector, ceea ce inseamna ca este benefica pentru ficat. Este stiut faptul ca acesta are capacitatea de a se regenera si s-a constatat ca substantele naturale pe care le contine aceasta planta stimuleaza acest proces. Mai mult de atat, lignanii ajuta ficatul in procesul de filtrare a toxinelor din sange, facilitand eliminarea acestor substante din organism.

Prevenirea afectiunilor cardiovasculare

Depunerea colesterolului rau (LDL) in interiorul vaselor sanguine are loc tot sub influenta stresului oxidativ, dupa ce radicalii liberi reactioneaza cu moleculele grasime din sange. Astfel apare hipertensiunea arteriala pe fondul ingustarii vaselor de sange iar aceasta constituie cea mai frecventa cauza determinanta a majoritatii bolilor cardiovasculare. Asadar, astfel de boli pot fi prevenite tot datorita efectului antioxidant asociat cu consumul de Schisandra.

Forme sub care se foloseste planta de Schisandra chinensis

De la Schisandra chinensis se folosesc cu precadere fructele, care pot fi consumate in forma proaspata sau se pot folosi pentru a prepara diferite remedii. Din fructele proaspete se prepara sucuri naturale si smoothie-uri dar pot fi adaugate si in salate. Gustul lor este insa foarte pronuntat astfel ca de obicei sunt folosite in forma uscata. Din fructele uscate se pot prepara urmatoarele remedii:

Ceaiuri

Se prepara prin infuzarea unei lingurite de fructe uscate in 250 de mililitri de apa fierbinte si se recomanda in curele pentru detoxifiere sau ca remediu impotriva stresului.

Tinctura

Tinctura de Schisandra se obtine prin macerarea fructelor in alcool, fiind o solutie concentrata care se absoarbe mai usor in organism. Se consuma in doze mici, de cateva picaturi, pentru a obtine rapid un boost de energie si pentru celelalte beneficii enumerate in capitolul anterior.

Pulbere

Fructele uscate pot fi macinate, obtinand astfel o pulbere care se absoarbe mai usor si se adauga in sucuri naturale, iaurt, cereale cu lapte sau ca ingredient in diferite deserturi carora le confera un gust aparte.

Suplimente alimentare

Schisandra este folosita isi in industria farmaceutica pe post de ingredient principal in diferite suplimente alimentare disponibile sub forma de capsule, tablete sau pulbere.

 Atentionari privind consumul

Pentru ca este asociata cu cresterea nivelului de energie si reducerea oboselii, este de preferat sa nu consumi Schisandra seara, daca vrei sa ai un somn odihnitor. De asemenea, daca te confrunti cu insomnia sau alte tulburari de somn, Schisandra nu este cel mai bun remediu la care sa apelezi, pentru ca iti poate agrava aceste probleme. Chiar daca nu ai probleme cu somnul si consumi Schisandra pe timpul zilei, e recomandat sa nu exagerezi in privinta cantitatii pentru ca efectul energizant se poate prelungi pana tarziu, dupa ora de culcare.

Un alt motiv pentru care trebuie evitat excesul il reprezinta posibilele tulburari digestive ce pot aparea, manifestate prin diaree, arsuri gastrice greata sau varsaturi. In cazul femeilor insarcinate consumul de Schisandra este contraindicat pentru ca poate stimula contractiile uterine declansand nasterea prematura, iar recomandarea de a evita aceasta planta se mentine si pentru perioada de alaptare.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: