Vitamina D3 este cea mai importanta forma a vitaminei D, sintetizata in mod natural de organismul uman sub influenta razelor soare si disponibila totodata in produsele de origine animala precum si diferite suplimente alimentare. Este cunoscuta datorita faptului ca, spre deosebire de celelalte vitamine, nu provine preponderent din alimentatie ci se formeaza in urma simplei expuneri la soare. In aceste conditii intrebarea „cat timp se administreaza vitamina D3?” pare oarecum nejustificata, insa exista si situatii in care organismul nu produce cantitatea suficienta din acest nutrient si are nevoie de o suplimentare din surse externe.
Nu exista un raspuns universal valabil la intrebarea „cat timp se administreaza vitamina D3?” intrucat fiecare caz in parte are particularitatile sale despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Cat timp se administreaza vitamina D3 in mod natural?
Principala sursa de vitamina D3 o constituie razele ultraviolete care in contact cu pielea declanseaza un proces complex in urma caruia rezulta acest nutrient. Mai exact, razele solare actioneaza asupra unei substante prezente in piele numita dehidrocolesterol. Aceasta se transforma in vitamina D3, care este apoi absorbita in organism si procesata la nivelul ficatului. Se poate spune astfel ca administrarea de vitamina D3 in mod natural se face prin expunere la soare, insa tinand cont si de faptul ca razele ultraviolete pot sa fie si nocive pentru piele.
In aceasta situatie intrebarea „cat timp se administreaza vitamina D3?” capata sens, si se refera la perioada optima de expunere la soare. Si de aceasta data raspunsul variaza in functie de momentul anului, zona geografica si particularitatile pielii, in functie de acesti factori fiind nevoie de o expunere mai mult sau mai putin prelungita.
In general, cand li se adreseaza intrebarea „cat timp se administreaza vitamina D3?” medicii recomanda o expunere la soare la orele pranzului de 2-3 ori pe saptamana, nu mai mult de 20-30 de minute. E de preferat ca suprafata pielii expuse sa fie cat mai extinsa si sa nu se utilizeze creme de protectie intrucat acestea resping razele ultraviolete.
Cat timp se administreaza vitamina D3 in curele cu suplimente?
Intrebarea „cat timp se administreaza vitamina D3?” este pusa preponderent atunci cand este nevoie de o suplimentare din alte surse, intrucat organismul nu produce o cantitate suficienta in conditiile descrise mai sus. Spre exemplu, in sezonul rece se reduce expunerea la soare precum si intensitatea razelor ultraviolete, iar in unele zone de pe glob o astfel de situatie nu se rezuma doar la lunile de toamna-iarna.
Si persoanele care ies rar din casa sau evita soarele pentru ca au pielea sensibila pot ajunge la un moment dat sa puna intrebarea „cat timp se administreaza vitamina D3?” pe fondul deficientelor ce pot aparea din cauza expunerii insuficiente la razele ultraviolete. De asemenea, suplimentarea cu vitamina D3 mai poate fi necesara in cazul copiilor in perioada de crestere si al varstnicilor precum si al pacientilor imobilizati la pat pentru o perioada mai lunga.
Nici in astfel de situatii nu se poate spune exact cat timp se administreaza vitamina D3, insa in continuare iti prezentam principalele aspecte in functie de care se stabileste perioada necesara.
Nivelul deficitului nutritional
Suplimentarea cu vitamina D3 se recomanda cel mai adesea atunci cand apare un deficit la nivelul organismului, din diferite cauze. Se considera ca un nivel optim al vitaminei D3 in sange se situeaza intre valorile de 30 si 55,5 nanograme pe mililitru (ng/mL), ceea ce inseamna ca organismul isi produce singur cantitatea necesara si nu are nevoie de suplimente. Intre 21 si 29 ng/mL se considera ca vitamina D3 este la un nivel insuficient, iar daca acesta coboara sub 20 ng/mL putem vorbi de carenta nutritionala.
Cazurile de insuficienta pot necesita o administrare de suplimente cu vitamina D3 pe o perioada mai scurta, pana se revine la nivelul optim, in timp ce carentele au nevoie de un tratament mai indelungat pentru a se redresa.
Expunerea la soare
In cazul persoanelor cu insuficienta sau carenta de vitamina D3 care au posibilitatea de a se expune la soare, aceasta este principala recomandare de care trebuie sa tina cont in paralel cu administrarea suplimentelor prescrise de medic. Perioada optima de expunere este cea mentionata in capitolul anterior, fiind important sa nu se depaseasca in ideea ca astfel se produce o cantitate mai mare de vitamina D3 iar deficitul se recupereaza mai usor. Dupa cum spuneam, expunerea prelungita fara protectie poate dauna pielii si de aceea trebuie respectata perioada optima.
Evident ca in cazul pacientilor cu deficit care se expun la soare frecvent administrarea de suplimente cu vitamina D3 va fi necesara pe o perioada mai scurta, in comparatie cu cei care nu au aceasta posibilitate fie pentru ca traiesc in zone in care soarele este mai scump la vedere, fie din diferite alte motive.
Particularitatile pielii
Persoanele cu pielea inchisa la culoare precum si cele cu pielea foarte alba si sensibila la soare pot avea nevoie de o cura mai lunga cu suplimente pe baza de vitamina D3 intrucat in cazul lor organismul sintetizeaza o cantitate mai mica din acest nutrient.
Nuanta mai inchisa a pielii se datoreaza unei cantitati mai mari de melanina – acel pigment care confera culoare pielii, ochilor si firelor de par. Melanina blocheaza in oarecare masura razele ultraviolete si de aceea persoanele cu pielea inchisa la culoare sintetizeaza o cantitate mai mica de vitamina D3 pe fondul expunerii la soare.
De cealalta parte, persoanele cu pielea sensibila nu se pot expune la soare fara protectie, intrucat risca sa se aleaga cu arsuri, iritatii si chiar probleme mai grave. Si in cazul lor sinteza naturala de vitamina D3 este ingreunata in lipsa expunerii la soare, astfel ca o cura cu suplimente poate avea o durata mai lunga.
Varsta
Odata cu inaintarea in varsta, capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D3 scade progresiv, ceea ce duce de multe ori la necesitatea administrarii unor suplimente. De aceea, curele de vitamina D3 in cazul varstnicilor se deruleaza pe termen mai lung, uneori pana la sfarsitul vietii.
Starea de sanatate
Capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D3 este afectata si de anumite afectiuni precum obezitatea, boala Crohn, intoleranta la gluten, bolile autoimune sau bolile renale cronice. Pacientii cu astfel de probleme necesita de obicei cure mai lungi de vitamina D3, comparativ cu persoanele sanatoase care au dezvoltat deficit pe fondul unei expuneri insuficiente la razele solare.
Asadar, un raspuns exact la intrebarea „cat timp se administreaza vitamina D3?” depinde de nivelul deficitului, gradul de expunere la soare, varsta si starea de sanatate a pacientului precum si de particularitatile pielii. Cel mai in masura sa ofere un astfel de raspuns este medicul, care trebuie consultat inainte de a incepe o cura cu vitamina D3.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: