fbpx

Cele mai importante beneficii ale administrarii de Omega-3 la copii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Acizi grasi Omega-3 sunt grasimi polinesaturate de care organismul uman are nevoie inca din viata intrauterina si ulterior pe tot parcursul vietii. Acestia sunt implicati in formarea si dezvoltarea creierului fatului, iar dupa nastere contribuie la dezvoltarea sistemului nervos, cardiovascular si imunitar. Organismul nu are insa capacitatea de a-si produce singur acizi grasi Omega-3, astfel ca acestia trebuie sa ii fie furnizati din surse externe, prin intermediul alimentelor care ii contin si al suplimentelor alimentare.

Astfel, administrarea de Omega-3 la copii dar si in cazul adultilor nu doar ca este necesara, dar atrage si o serie de beneficii pe multiple planuri. Despre acestea vom vorbi pe larg in materialul de fata, dar pana sa ajungem la ele te vom pune in tema cu ceea ce inseamna acizii grasi Omega-3.

Ce sunt acizii grasi Omega-3

Acizii grasi Omega-3 fac parte din categoria grasimilor considerate sanatoase pentru ca aduc mai multe beneficii organismului dar in primul rand sunt necesare bunei functionari a acestuia. Sunt grasimi esentiale ceea ce inseamna ca nu pot fi sintetizate de organism insa ii sunt indispensabile, astfel ca este nevoie sa fie aprovizionat in mod constant cu Omega-3 din surse externe. In mod natural administrarea de acizi grasi Omega-3 se face prin alimentatie, iar atunci cand este nevoie de o doza mai mare se apeleaza la suplimente alimentare.

Exista 11 tipuri de acizi grasi Omega-3 insa cele mai importante beneficii sunt asociate cu doar 3 dintre acestea. Este vorba de  acidul alfa-linolenic (ALA), acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA).

Care sunt sursele de Omega-3

Asa cum spuneam, organismul are nevoie de acizi grasi Omega-3 din surse externe, iar principalele astfel de surse sunt alimentele care contin in mod natural aceste grasimi. Primul pe lista este pestele gras, care este asociat cu cele mai multe beneficii datorate acizilor grasi Omega-3, intrucat contine din abundenta DHA si EPA. Cand vorbim de peste gras ne referim la somon, macrou, ton, hering, pastrav si sardine, insa si celelalte specii de peste cu carnea ceva mai slaba contin acizi grasi Omega-3, mai ales in ficat. Urmeaza fructele de mare, care nu sunt la fel de bogate in Omega-3 precum pestele gras, dar constituie le randul lor o sursa de DHA si EPA.

In ceea ce priveste sursele vegetale, acestea contin ALA, pe care organismul uman nu il utilizeaza ca atare, ci il transforma in DHA si EPA . Din aceasta categorie se remarca nucile si semintele impreuna cu uleiurile vegetale, iar cantitati mai mici de Omega-3 de tip ALA se mai gasesc in leguminoase, spanac, broccoli, fructele de avocado si banane.

Care sunt dozele de Omega-3 recomandate in cazul copiilor

Pentru a-si pune  in valoare beneficiile cu care sunt asociati, acizii grasi  Omega-3 trebuie administrati in anumite doze, atat in cazul copiilor cat si al adultilor. Doza zilnica recomandata se stabileste in functie de varsta si sex iar cantitatile necesare sunt urmatoarele:

  • Copii intre 0 si 12 luni – 0,5 grame/zi;
  • Copii intre 1 si 3 ani – 0,7 grame/zi;
  • Copii intre 3 si 8 ani – 0,9 grame/zi;
  • Fete intre 8 si 13 ani – 1,0 grame/zi;
  • Baieti intre 8 si 13 ani – 1,2 grame/zi;
  • Fete intre 13 si 18 ani – 1,1 grame/zi;
  • Baieti intre 13 si 18 ani – 1,6 grame/zi.

Aceleasi doze de 1,1 respectiv 1,6 grame pe zi sunt recomandate si in cazul femeilor si barbatilor la varsta adulta, inclusiv varstnicilor trecuti de 65 de ani.

Ce beneficii atrag acizii grasi  Omega-3 in cazul copiilor

Administrati in dozele mentionate mai sus, acizii grasi Omega-3 contribuie la dezvoltarea copiilor atat pe plan fizic cat si psihic, aducand si o serie de alte beneficii pe care le poti gasi in lista de mai jos.

Reducerea riscului de alergii

S-a constatat ca administrarea de Omega-3 in timpul sarcinii scade riscul aparitiei alergiilor in primele luni de viata, prin faptul ca se modifica anumiti markeri care influenteaza sistemul imunitar. Mai exact, acizii grasi Omega-3 faciliteaza „reglajul” acestor markeri si astfel, dupa nastere, substantele inofensive nu mai sunt percepute eronat de catre sistemul imunitar ca fiind agenti patogeni.

Astfel, copiii care beneficiaza de un aport optim de Omega-3 in viata intrauterina sunt mai putin predispusi sa dezvolte alergii in primele luni dupa nastere. Riscul de alergii ramane redus si daca se continua administrarea de Omega-3 dupa nastere, aceste grasimi prevenind chiar si aparitia astmului.

Dezvoltarea creierului si a sistemului nervos

Creierul uman se dezvolta cel mai mult in primi doi ani de viata, grasimile nesaturate jucand un rol important in acest sens. Este de inteles, dat fiind faptul ca aproximativ 15% din grasimile ce alcatuiesc creierul sunt acizi grasi Omega-3 de tip DHA. Asadar, este foarte important ca cei mici sa aiba parte de un aport optim de Omega-3 in primii ani de viata, intrucat de aceste grasimi depinde dezvoltarea creierului si a intregului sistem nervos, implicit a functiilor senzoriale, motorii  si cognitive.

Imbunatatirea acuitati vizuale

Moleculele de Omega-3 de tip DHA sunt prezente si in structura retinei – un element esential de care depinde simtul vazului. Aceasta se afla in interiorul globilor oculari avand rolul de a capta lumina care patrunde in cristalin si a o transforma in impulsuri electrice pe care nervul optic le preia si le transmite catre creier unde sunt transpuse in imagini. Acizii DHA contribuie la formarea retinei si la mentinerea structurii acesteia ceea ce asigura o buna acuitate vizuala.

Prevenirea obezitatii

Desi pana nu demult era considerata o afectiune specifica adultilor, obezitatea inregistreaza o incidenta tot mai crescuta in randul copiilor, pe fondul unei alimentatii nesanatoase si a lipsei de miscare. Spre deosebire de grasimile saturate si grasimile trans, acizii grasi Omega-3 sunt grasimi sanatoase care nu contribuie la formarea tesutului adipos, ba din contra, favorizeaza subtierea acestuia.

Mai exact, stimuleaza procesul de ardere a caloriilor  si a grasimii acumulate, contribuind astfel la reducerea excesului ponderal si la prevenirea obezitatii la copii. Este nevoie  insa si de  o alimentatie echilibrata precum si de mai multa miscare pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Imbunatatirea capacitatilor cognitive

Spuneam mai devreme ca acizii grasi Omega-3 fac parte din structura creierului si asigura dezvoltarea acestuia, implicit a functiilor cognitive. Este foarte important acest detaliu  in cazul copiilor, intrucat acestia se afla la varsta la care acumuleaza un volum mare de informatii.

Le-ar fi mai dificil sa faca acest lucru fara un aport optim de Omega-3 pentru ca aceste grasimi care ajung in creier imbunatatesc capacitatea de concentrare si de memorare si totodata abilitatile de calcul si de citire precum si capacitatea de a face conexiuni logice. In lipsa unui aport optim de astfel de grasimi in primi ani de viata, pot aparea lacune in ceea ce priveste cunostintele elementare si abilitatile mentionate mai sus, greu de recuperat pe parcurs.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: