fbpx

Fosfoserina – ce este si care sunt beneficiile administrarii?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Exista o gama larga si variata de substante de care organismul are nevoie pentru a putea sa functioneze normal, pe unele avand capacitatea sa si le produca singur, iar de altele avand nevoie din surse externe. Printre aceste substante se numara si fosfoserina, pe care organismul o poate sintetiza, insa in anumite conditii cantitatile produse nu satisfac necesarul, fiind astfel nevoie de o suplimentare.

Despre fosfoserina se vorbeste mai putin decat despre alte substante mai cunoscute insa aceasta nu inseamna ca are o importanta mai redusa. Din contra, fosfoserina este un element vital pentru sanatatea creierului si derularea proceselor cognitive iar de aceea ne-am decis sa ii acordam toata atentia cuvenita prin intermediul acestui articol.

Din cuprinsul sau vei afla ce este fosfoserina, ce roluri indeplineste in organism, cum se administreaza si care sunt precautiile de care trebuie sa tii cont in privinta sa.

Ce este fosfoserina?

Fosfoserina face parte din categoria aminoacizilor, care sunt molecule organice complexe ce stau la baza formarii proteinelor. Asadar si fosfoserina este o astfel de molecula complexa, formata dintr-un alt aminoacid numit serina, la care se adauga o molecula de acid fosforic. Fosfoserina nu contribuie in mod direct la formarea proteinelor, fiind un aminoacid care se adauga la o proteina deja existenta, in urma unui proces numit fosforilare. Mai exact, un grup fosfat se ataseaza de serina care exista deja in structura unei proteine si astfel se formeaza fosfoserina, ce ramane atasata de proteina respectiva atat cat este nevoie.

Prin urmare, proteinele nu au permanent in structura lor fosfoserina, fiind fosforilate si defosforilate in mod constant in functie de necesitatile organismului. De aceea si cantitatea de fosfoserina prezenta in organism nu este una constanta, aceasta crescand sau scazand dupa cum este nevoie.

Importanta fosfoserinei in organism

Fosfoserina face parte dintr-un mecanism complex prin care celulele corpului uman regleaza activitatea proteinelor pentru a controla diferite functii. Astfel, prin fosfoserina sunt activate sau dezactivate anumite proteine si tot prin intermediul acestui aminoacid li se modifica functionalitatea.

Fosfoserina este specifica in mod special proteinelor care formeaza membrana ce inconjoara neuronii, astfel ca cele mai multe dintre rolurile sale sunt legate de functionarea creierului si a sistemului nervos. Mai precis, fosfoserina este implicata in protectia neuronilor prin intermediul acelei membrane si totodata joaca un rol important in realizarea sinapselor si transmiterea impulsurilor nervoase dinspre si catre creier. Nu in ultimul rand, fosfoserina contribuie la formarea de noi sinapse neuronale, implicit la dezvoltarea creierului  si a sistemului nervos.

Cand si cum se administreaza fosfoserina?

Asa cum spuneam, organismul uman are capacitatea de a produce fosfoserina, insa in anumite situatii este nevoie de o cantitate mai mare care depaseste aceasta capacitate. Cel mai adesea se intampla in conditii de stres, in perioadele de efort intelectual intens, pe fondul unei alimentatii dezechilibrate, al inaintarii in varsta sau al unor conditii medicale deosebite. Atunci poate fi necesara administrarea de fosfoserina prin intermediul unor suplimente alimentare, insa indiferent de cauze, aceste suplimente nu se iau din proprie initiativa si la voia intamplarii.

Nevoia de fosfoserina se resimte prin probleme de memorie, dificultati de concentrare, reducerea capacitatii de asimilare a informatiilor noi, oboseala, stari de anxietate sau depresie. In astfel de situatii trebuie sa te adresezi in primul rand unui medic iar daca este cazul, acesta iti va recomanda administrarea unor suplimente cu fosfoserina in anumite doze si pentru o anumita perioada. Momentul administrarii nu este atat de important, suplimentele putand fi luate oricand pe parcursul zilei, inainte sau dupa masa.

Fosfoserina si beneficiile administrarii ei

Administrarea de fosfoserina are rolul de a face sa dispara problemele enumerate mai sus si totodata de a imbunatati capacitatile cognitive atunci cand este nevoie de acest lucru. De aceea se recomanda elevilor si studentilor in perioada examenelor, persoanelor supuse in mod constant stresului la locul de munca sau in viata de zi cu zi, celor care desfasoara activitati intelectuale dar si persoanelor varstnice, expuse unui risc mai mare de afectiuni neurodegenerative.

Beneficiile unui astfel de tratament facut conform recomandarilor medicului sunt urmatoarele:

Imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare

Atunci cand creierul este asaltat cu un volum mare de informatii, asa cum se intampla cand vrei sa inveti pe ultima suta de metri materia de pe un semestru intreg sau vrei sa te pregatesti pentru o prezentare cu multe date precise se intampla sa nu retii mare lucru. Se intampla pentru ca volumul de informatii depaseste capacitatea de asimilare a creierului, cauzata si de o cantitate insuficienta de fosfoserina. Administrarea acesteia sub forma de suplimente imbunatateste sinapsele, implicit comunicarea dintre celulele creierului, care va putea astfel sa sintetizeze mai usor informatiile si sa le retina pe termen lung.

De asemenea, acest beneficiu functioneaza si in cazul persoanelor care incep sa aiba pierderi de memorie, fie pe fondul inaintarii in varsta, fie in urma unor traumatisme cranio-cerebrale.

Cresterea capacitatii de concentrare

Procesul de invatare sau alte activitati pot fi afectate si de scaderea capacitatii de concentrare, care face ca pentru a rezolva diferite probleme simple si banale sa  ai nevoie de mai mult timp si nici in astfel de conditii rezultatul nu e unul garantat. Lipsa de concentrare si diminuarea atentiei apar ca urmare a epuizarii psihice sau fizice, pe fondul unei nevoi crescute de fosfoserina pe care organismul nu o mai poate satisface.

In aceste conditii, suplimentele reduc oboseala psihica si readuc creierul la capacitatea normala, imbunatatind astfel puterea de concentrare si atentia la detalii.

Prevenirea sau incetinirea proceselor neurodegenerative

Fosfoserina are si rol protector, protejand celulele nervoase de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi si de alti factori ce le-ar putea perturba buna functionare. Toti acestia contribuie la aparitia proceselor neurodegenerative odata cu inaintarea in varsta, constand in distrugerea celulelor nervoase fara ca acestea sa fie inlocuite de altele noi. Datorita protectiei pe care o ofera neuronilor, administrarea de fosfoserina previne acest proces iar in cazul persoanelor care sufera deja de boli  neurodegenerative incetineste progresia acestora.

Reducerea nivelului de stres

Administrarea de fosfoserina este recomandata si persoanelor expuse stresului cronic, ce poate avea o serie de consecinte negative atat  pe plan psihic cat si fizic. In acest caz, fosfoserina poate regla secretia de cortizol numit si „hormonul stresului”, care genereaza o serie de reactii de aparare la nivelul intregului organism. In conditii care genereaza stres acut de mai scurta durata, aceste reactii sunt benefice, insa daca stresul este cronic si se manifesta pe termen lung apar o serie de consecinte negative. Prin controlul nivelului de cortizol, suplimentele cu fosfoserina reduc stresul cronic si previn astfel aceste consecinte nedorite, precum tulburarile de anxietate sau depresia.

Fosfoserina, efecte secundare si precautii

Suplimentele cu fosfoserina sunt in general bine tolerate de organism, fiind vorba de o substanta pe care o produce si corpul uman. Asadar, pana in prezent nu au fost semnalate efecte secundare semnificative asociate cu administrarea acestora. Se recomanda insa precautie pentru ca fiecare organism poate reactiona in mod diferit, iar din acest motiv administrarea trebuie sa se faca doar dupa consultarea unui medic si respectand strict dozele recomandate de acesta.

Precautie se recomanda in cazul pacientilor cu diferite alergii, care pot dezvolta reactii specifice datorate uneia sau mai multor substante din aceste suplimente, precum si celor care urmeaza un tratament medicamentos ce ar putea fi influentat de acelasi suplimente.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa evite administrarea de fosfoserina nu pentru ca aceasta ar pune in pericol sanatatea lor sau a copilului, ci pentru ca nu exista suficiente studii cu privire la efectele suplimentelor respective in astfel de situatii si nu e recomandat sa isi asume un risc, oricat de mic ar fi.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: