Oboseala la copii este un simptom usor de observat si cu atat mai mult nu trebuie ignorata pentru ca poate sa constituie semnul unor probleme de sanatate sau poate sa contribuie la aparitia acestora. Exista mai multe cauze care pot determina oboseala la copii, care tin fie de programul zilnic al celor mici fie de alimentatie, starea psihica sau starea de sanatate.
Atunci cand apare ocazional din cauze cunoscute si dispare dupa cateva ore bune de somn oboseala la copii este fireasca si nu constituie motiv de ingrijorare, insa daca aceasta persista si aparent nu are vreo explicatie trebuie luata in serios de parinti.
In cele ce urmeaza iti vom arata care sunt posibilele cauze pentru oboseala la copii, cum se manifesta si ce masuri trebuie sa fie luate in astfel de situatii pentru a evita complicatiile.
Cat de comuna este oboseala la copii?
Se intampla destul de des ca oboseala la copii sa apara ocazional, dupa o zi mai incarnata, dupa o noapte agitata sau cu mai putine ore de somn, in perioadele mai solicitante de pe parcursul anului scolar sau la inceperea acestuia, cand copiii sunt inca obisnuisi cu programul de vacanta. In astfel de situatii putem spune ca oboseala la copii constituie o problema comuna, insa dupa cum am mentionat mai devreme nu este cazul ca parintii sa isi faca griji in priinta sa, pentru ca se poate rezolva usor cu un program de odihna adecvat. De aceea oboseala la copii este uneori ignorata in prima faza atunci cand are la baza cauze mai serioase.
Oboseala la copii poate imbraca si forme cronice iar acest lucru se intampla mai frecvent dupa vrasta de 10 ani, cu o prevalenta mai ridicata in randul fetelor, mai ales dupa 13 ani.
Oboseala la copii in forma cronica este destul de rara avand o prevalenta de cel mult 4%, insa trebuie spus ca exista si unele cazuri ce raman nediagnosticate.
Cand devine oboseala la copii motiv de ingrijorare?
Oboseala la copii devine o problema serioasa atunci cand se manifesta in forma cronica, ceea ce inseamna ca are o durata de cel putin trei luni, spre deosebire de oboseala cronica la adulti in cazul carora simptomele trebuie sa persiste cel putin 6 luni. Dincolo de persistenta in timp, oboseala la copii devine ingrijoratoare atunci cand este insotita de alte simptome si cand ajunge sa afecteze activitatile zilnice obisnuite. De asemenea, parintii ar trebui sa isi faca griji si atunci cand oboseala la copii se agraveaza in timp, iar consecintele negative devin din ce in ce mai evidente.
Toate aceste semnale indica o forma de oboseala cronica si trebuie tratate cu seriozitate inca din primele momente.
Ce cauze are oboseala la copii?
Exista o multitudine de factori care pot induce oboseala la copii, de la cei mai banali cum ar fi odihna insuficienta, pana la cauze mai complexe care tin de alimentatie, psihic sau starea de sanatate. In continuare vom face o trecere in revista a principalilor factori care pot fi responsabili de oboseala la copii.
Lipsa somnului
Este prima cauza asociata cu oboseala la copii, care este firesc sa apara daca cei mici nu au dormit suficient dar si daca au avut un somn agitat, cu treziri reperate. Pana la varsta de 3 ani, copiii trebuie sa doarma intre 12 si 14 ore pe zi, apoi pana la 6 ani programul de odihna include 10-12 ore de somn pe zi iar intre 6 si 12 ani, 10-11 ore. Cei peste 12 ani au nevoie de 8-9 ore de somn pe zi iar respectarea acestui program de odihna reduce riscul de oboseala la copii.
Dupa cum spuneam, conteaza si calitatea somnului, care poate fi afectata de temperatura prea ridicata din incapere, gradul de umiditate, nivelul de zgomot sau unele afectiuni despre care vom vorbi intr-un paragraf separat.
Suprasolicitarea si suprastimularea
Un program prea incarcat poate induce oboseala la copii intrucat le epuizeaza rezervele de energie si uneori creeaza si presiune psihica asupra acestora, despre care vei vedea ca are la randul sau o contributie importanta in acest sens. In acelasi timp suprastimularea senzoriala si emotionala necesita la randul sau un consum mare de energie si poate cauza oboseala la copii. Se intampla cand acestia traiesc experiente noi sau se confrunta cu emotii ori senzatii intense care ii secatuiesc de energie.
Stresul si starile psihice negative
Stresul prelungit, anxietatea si depresia genereaza adesea tulburari de somn si determina astfel oboseala copii. O alta explicatie consta in faptul ca organismul intra intr-o stare numita „lupta sau fugi”, menita sa il ajute sa faca fata unor situatii percepute ca pericol iminent, iar mecanismele care declanseaza si mentin aceasta stare consuma o cantitate mare de energie.
Deficientele nutritionale
Organismul are nevoie de nutrienti pentru a produce energia necesara functionarii normale, iar aceste resurse provin din alimentele consumate. Daca in dieta nu sunt incluse cantitati suficiente de nutrienti, apar carente nutritionale care se manifesta printre altele si prin oboseala, datorata lipsei de energie.
De asemenea, oboseala la copii poate fi determinata si de consumul exagerat de dulciuri, care initial confera un boost de energie datorita cresterii nivelului de glucoza, insa acesta este urmat de o stare de apatie si epuizare.
Anumite probleme de sanatate
Asa cum aminteam mai devreme, exista o serie de probleme de sanatate care afecteaza calitatea somnului si astfel pot induce obosea la copii. Apneea in somn, sindromul picioarelor nelinistite, colicile sau durerile de crestere sunt cele mai frecvente dintre ele.
De asemenea problemele digestive sunt adesea asociate cu oboseala la copii atat prin prisma simptomelor suparatoare, cat si a faptului ca afecteaza absorbtia nutrientilor necesari producerii de energie in celule. Alergiile si intolerantele alimentare sunt alte cauze pentru oboseala la copii, care apare si in conditii de deshidratare.
Care sunt simptomele asociate oboselii la copii?
Oboseala la copii este usor de recunoscut inca de la primele semne intrucat manifestarile specifice sunt evidente pentru orice parinte responsabil. Iata care sunt acestea:
Somn agitat sau prea profund
Primele simptome de oboseala la copii tin de calitatea somnului, care poate fi agitat, cu treziri dese in timpul noptii sau poate fi profund – caz in care cei mici se trezesc greu dimineata. De asemenea, nevoia de a dormi mai mult decat de obicei este un alt semne de oboseala la copii.
Irascibilitate
Oboseala influenteaza in mod negativ si comportamentul copiilor, care devin irascibili, plang mai des si sunt tot mai greu de multumit. Totodata pot aparea si alte tulburari de comportament, in functie de fiecare caz in parte.
Dificultati de concentrare
Oboseala la copii determina si o scadere a randamentului in ceea ce priveste activitatile scolare, intrucat clor mici le este tot mai greu sa se concentreze asupra temelor, apare deficitul de atentie si scade capacitatea de memorare. Copii au nevoie de mai mult timp pentru a-si face temele, pe care de multe ori le rezolva gresit iar acest fapt se reflecta si in notele sau calificativele de la scoala.
Reducerea capacitatii de efort
Copii care sufera de oboseala sunt din ce in ce mai putin activi, au tendinte sedentare si evita activitatile care presupun efort fizic. In cazul in care se implica in astfel de activitati obosesc mai usor decat de obicei, din cauza lipsei de energie.
Scadere brusca in greutate
Oboseala cronica duce si la o scadere a poftei de mancare, iar aceasta la randul sau la randul sau determina o pierdere rapida in greutate.
Cum sa combati oboseala la copii? Solutii si recomandari
In primul rand, dupa primele semne persistente de oboseala la copii este recomandat un consult la medicul pediatru, pentru a stabili cauza problemei si odata cu ea solutiile de tratament. Dincolo de recomandarile medicului, care trebuie respectate cu strictete, exista si cateva solutii prin care o astfel de problema poate fi ameliorata.
Respectarea programului de somn
Asigura-te ca cel mic doarme suficient, respectand numarul de ore de somn recomandate in functie de segmentul de varsta. Stabileste-i un program fix de odihna, cu ore de culcare si trezire respectate zilnic si asigura-te ca are parte de tot confortul in camera de dormit.
Alimentatia adecvata
Si mesele zilnice e bine sa fie servite la ore fixe si sa includa alimente bogate in vitamine, minerale, fibre si carbohidrati complecsi care confera organismului energia necesara si asigura o digestie sanatoasa.
Evitarea stresului
Menajeaza-ti cat mai mult copiii pentru a-i feri de stres, implicit de un factor important care le poate tulbura programul de odihna si poate accentua senzatia de oboseala. De asemenea, e important sa ai grija la abordarea experientelor noi si a situatiilor cu un puternic impact emotional, care pot influenta psihicul copiilor cauzand printre altele si oboseala excesiva.
Rolul parintilor si cadrelor didactice in identificarea oboselii la copii
Principala responsabilitate privind sanatatea copiilor revine parintilor care si in acest caz sunt primii ce trebuie sa constate primele semne asociate cu oboseala la copii. Monitorizarea programului de somn, a comportamentului copiilor, a programului zilnic si a evolutiei acestora sunt preocupari carora orice parinte responsabil le acorda importanta cuvenita si care ajuta la identificarea timpurie a oboselii cronice precum si a altor probleme de sanatate.
Pentru ca oboseala la copii se oglindeste si in randamentul pe care acestia il au la scoala, si cadrele didactice joaca un rol important in identificarea primelor semne ca ceva nu este in regula. Astfel, disparitia interesului pentru anumite activitati care inainte il atrageau pe copil, comportamentul in relatiile cu colegii de clasa sau de grupa precum si gradul de implicare in activitatile de la orele de sport sunt indicii care tradeaza o problema legata de oboseala. Totodata, o astfel de problema se reflecta si in rezultatele la invatatura, iar un cadru didactic cu minima experienta isi poate da usor seama de acest lucru.
Astfel de situatii trebuie sa fie comunicate fara intarziere parintilor, pentru ca acestia sa ia in continuare masurile ce se impun.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: