Simptomul de gat inflamat este unul destul de frecvent intalnit in sezonul rece pentru ca cel mai adesea este asociat cu infectiile respiratorii a caror incidenta creste in aceasta perioada. De asemenea, in perioada de primavara-toamna persoanele cu alergii respiratorii au adesea gatul inflamat in special ca urmarea a contactului cu polenul din aer si a reactiei anormale a organismului, prin sistemul imunitar. De asemenea, exista si alti factori pentru simptomul de gat inflamat asupra carora vom reveni pe parcursul acestui material.
Indiferent de cauze, gatul inflamat constituie o problema de sanatate cel putin inconfortabila, cauzand pe langa durere si usturime dificultati in ceea ce priveste deglutitia si respiratia. Totodata o serie de complicatii severe por avea la baza un gat inflamat, mai ales daca problema este ignorata in prima faza.
In cele ce urmeaza iti vom arata care sunt principalele cauze pentru un gat infamat si cum poate fi revenita o astfel de problema, implicit disconfortul si riscurile pe care le presupune.
Gat inflamat, cauze frecvente
Un gat inflamat este rezultatul unei reactii firesti a organismului, care face parte din mecanismul natural de aparare impotriva unor factori ce exercita o actiune agresiva.
Cand vorbim de gat inflamat actiunea agresiva are loc la nivelul cailor respiratorii superioare si poate avea la origine agenti patogeni, anumite substante iritante, alergeni sau leziuni. Toate acestea declanseaza mecanismul de aparare a organismului din care face parte si procesul inflamator.
Mai intai, din zona afectata se elibereaza substante chimice care semnaleaza pericolul, dupa care organismul trimite celule imunitare si dilata vasele sanguine pentru a permite trecerea unui flux mai mare de sange. Afluxul crescut de celule imunitare, sange si alte substante chimice eliberate in timpul acestui proces genereaza inflamatia iar in cazul nostru, gatul inflamat.
Principalii factori care duc la declansarea mecanismului descris mai sus sunt urmatorii:
Infectiile virale
Cele mai cunoscute din aceasta categorie sunt raceala si gripa, doua afectiuni comune specifice sezonului rece, cauzate de virusuri ce se localizeaza la nivelul cailor respiratorii superioare. Virusurile gripale si rinovirusurile sunt cel mai frecvent implicate in aparitia acestor infectii respiratorii.
Se transmit peronderent pe cale aeriana si se fixeaza in caile respiratorii superioare unde incep sa se inmulteasca, declansand infectia. Sistemul imunitar reactioneaza in consecinta si astfel apare si procesul inflamator. Avand in vedere zona in care este localizata infectia, simptomul de gat inflamat este unul caracteristic acestor afectiuni de sezon.
Infectiile bacteriene
In afara de virusuri, in caile respiratorii superioare pot patrunde si bacterii, care sunt o alta categorie de agenti patogeni ce provoaca infectii. Acestea se transmit pe cale aeriana, prin intermediul alimentelor contaminate sau al mainilor murdare si declanseaza acelasi raspuns imunitar ca in cazul infectiilor virale. Asadar, simptomul de gat inflamat este unul specific si infectiilor bacteriene localizate in caile respiratorii superioare, acestea necesitand un tratament mai complex decat cele virale, care se vindeca de la sine.
Factorii de mediu
Si factorii de mediu pot fi o cauza pentru gatul inflamat, mai ales avand in vedere gradul de poluare din marile orase, din zonele aflate in apropierea unor cai importante de comunicatie ori a unor unitati industriale. Aerul poluat este incarcat cu numeroase substante chimice care ajung in caile respiratorii putand sa provoace iritatii la nivelul gatului. Aceste iritatii sunt percepute tot ca un factor de agresiune care declanseaza mecanismul de aparare iar una dintre consecinte este gatul inflamat.
De asemenea, persoanele care petrec mult timp in spatii in care se folosesc substante iritante sunt expuse unui risc mai ridicat dea avea gat infamat, prin prisma expunerii prelungite.
Alergiile
Asa cum spuneam, multe persoane cu alergii respiratorii se confrunta frecvent cu simptomul de gat inflamat, de aceasta data fiind vorba de o reactie anormala a organismului. Mai exact, sistemul imunitar percepe in mod eronat niste elemente inofensive ca fiind potentiali agenti patogeni si declanseaza acel mecanism de aparare, ce in acest caz nu este justificat.
Astfel apar reactiile alergice, printre care se numara si gatul inflamat. Factorii declansatori ai alergiilor se numesc alergeni, iar cei asociati cu gatul inflamat sunt in general cei prezenti in atmosfera. Este vorba de polen, praf, firele de par din blana animalelor, acarienii, sporii de mucegai.
De asemenea, gatul inflamat poate fi si o reactie la anumiti alergeni prezenti in alimente.
Refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian apare atunci cand continutul acid din stomac refuleaza in partea inferioara a esofagului, uneori urcand pana la nivelul gatului. Se poate intampla ocazional sau poate fi asociat cu o afectiune numita chiar boala de reflux gastroesofagian. Mucoasa esofagului si cea de la nivelul gatului nu sunt adaptate pentru a face fata actiunii acide a continutului gastric, astfel ca in contact cu acesta se irita. Iritatia care apare in urma refluxului gastroesofagian cauzeaza la randul sau gat inflamat prin acel mecanism de aparare pe care deja l-am explicat.
Gat inflamat, sfaturi privind preventia
Gatul inflamat este insotit de o serie de simptome neplacute precum durerea la inghitire, usturimea persistenta, senzatia de uscaciune, tusea si senzatia de corp strain blocat in gat. Pentru a preveni disconfortul generat de aceste simptome dar si eventualele complicatii ce pot surveni, exista cateva masuri simple pe care ti le prezentam in continuare.
Intarirea imunitatii
Un sistem imunitar puternic protejeaza eficient organismul de agentii patogeni care cauzeaza infectii respiratorii asociate cu gatul inflamat. Pentru aceasta trebuie sa ai o alimentatie bogata in vitamine si minerale, mai ales in sezonul rece, si sa te odihnesti suficient pentru a-i da ocazia organismului sa se refaca in mod eficient. Alimentele recomandate pentru o imunitate crescuta sunt fructele si legumele, cerealele integrale, carnea slaba, lactatele degresate, nucile si semintele.
Respectarea regulilor de igiena
Virusurile si bacteriile care provoaca infectiile de care am amintit pot ajunge in organism prin intermediul alimentelor contaminate sau de pe mainile murdare intrate in contact cu o persoana sau o suprafata contaminata. De aceea, pentru a preveni aceste infectii, implicit gatul inflamat, este recomandata sa speli bine fructele si legumele inainte de a le consuma si sa te speli pe maini inainte de a te aseza la masa.
De asemenea, evita contactul cu persoanele care prezinta semne de raceala sau gripa si spala-te pe maini sau foloseste un dezinfectant de fiecare data cand atingi suprafete comune care pot fi contaminate cu virusuri sau bacterii.
Evitarea alimentelor si bauturilor fierbinti
Gatul inflamat poate fi cauzat si de consumul de alimente sau bauturi fierbinti care produc arsuri usoare si astfel declanseaza procesul inflamator. De aceea este recomandat sa nu bei ceaiul sau cafeaua imediat ce le-ai luat de foc si totodata sa lasi mancarea putin sa se raceasca inainte de a o savura.
Renuntarea la fumat
Fumul de tigara irita gatul iar in timp afecteaza tesuturile si mucoasele din cauza numeroaselor substante chimice pe care le contine. Din acest motiv fumatorii au frecvent gatul inflamat iar frecventa acestor episoade s-ar reduce considerabil daca ar renunta la viciul lor.
E important de mentionat ca aceleasi efecte nocive le poate avea si fumatul pasiv, adica inhalarea fumului de tigara provenit de la o persoana care fumeaza. Asadar, daca nu te numeri printre fumatori, sfatul nostru este sa eviti spatiile in care se fumeaza, pentru a preveni astfel problemele pe care le poti avea din cauza fumului de tigara.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: