O denumire alternativa pentru termenul de „respiratie suieratoare” este wheezing, facand referire la un sunet strident care se produce atunci cand in interiorul cailor respiratorii se creeaza un obstacol care ingreuneaza circulatia aerului in momentul inspiratiei si expiratiei. Asadar, despre respiratie suieratoare putem vorbi atunci cand caile respiratorii se ingusteaza sau sunt obturate partial, iar aerul nu mai poate circula normal din interiorul organismului spre exterior si invers.
Sunetul specific asociat cu respiratia suieratoare variaza ca intensitate de la caz la caz, uneori putand fi perceput daca stai pur si simplu aproape de o persoana cu o astfel de problema, alteori fiind perceptibil doar la ascultare, cu ajutorul unui stetoscop.
In general, respiratia suieratoare tradeaza o problema la nivelul cailor respiratorii, insa in cazul nou-nascutilor poate fi doar o consecinta a faptului ca acestia nu au caile respiratorii suficient dezvoltate.
Respiratie suieratoare: ce este si cum o recunosti?
Termenul de respiratie suieratoare poate fi definit ca un sunet specific de intensitate variabila care se produce in timpul respiratiei, fie la momentul expiratiei fie la cel al inspiratiei. Acele sunete asociate cu respiratia suieratoare se numesc raluri pulmonare si se datoreaza obturarii cailor respiratorii, care determina perturbarea circulatiei normale a aerului din si catre plamani. Exista mai multe tipuri de respiratie suieratoare care se diferentiaza atat prin intensitatea ralurilor pulmonare, cat si prin tonalitatea acestora, care ofera medicilor indicii importante despre zona in care este localizata problema.
In functie de intensitatea ralurilor pulmonare un pacient cu respiratie suieratoare isi poate percepe singur sunetele respective iar uneori acestea pot fi auzite si de cei din preajma sa. Alteori, respiratia suieratoare este imperceptibila chiar si de catre pacient, iar ralurile pulmonare pot fi detectate doar cu ajutorul stetoscopului prin auscultatie pulmonara.
Respiratie suieratoare: cauze si factori de risc
Principala cauza care determina respiratia suieratoare este obturarea cailor respiratorii fie prin ingustarea acestora, fie prin acumularea de secretii, patrunderea unui corp strain sau dezvoltarea unui proces inflamator ori a unor mase tumorale. Obturarea cailor respiratorii este asociata cu unele afectiuni considerate factori de risc pentru respiratia suieratoare, insa exista si alte cauze care pot genera acest simptom
Infectiile respiratorii
Sunt afectiuni cauzate cel mai adesea de virusuri si bacterii care patrund in caile respiratori si incep sa se inmulteasca. Astfel se declanseaza raspunsul imun al organismului in cadrul caruia creste secretia de mucus si apare inflamatia in zona afectata de infectie. Atat mucusul in exces cat si procesul inflamator obtureaza caile respiratorii, generand astfel respiratie suieratoare. Aceasta poate aparea atat in formele mai grave de infecti respiratorii, asa cum sunt bronsitele sau pneumoniile, cat si in gripe sau raceli, considerate infectii mai usoare.
Disponibil la
Reactiile alergice
Persoanele cu alergii respiratorii pot manifesta respiratie suieratoare pe fondul reactiilor adverse ce apar in urma contactului cu alergenii. Este vorba de polen, praf, par de animale, spori de mucegai si acarieni, care sunt prezenti in aer si sunt aspirati in caile aeriene prin respiratie. In cazul persoanelor cu astfel de alergii sistemul imunitar percepe in mod eronat aceste elemente inofensive ca fiind agenti patogeni si activeaza mecanismul de aparare impotriva acestora. In mod similar infectiilor respiratorii cauzate de agenti patogeni reali, creste secretia de mucus si se declanseaza procesul inflamator ce cauzeaza respiratie suieratoare prin obstructia cailor respiratorii.
Afectiunile pulmonare cronice
Exista o serie de boli din aceasta categorie care obstructioneaza intr-un fel sau altul caile respiratorii iar din acest motiv respiratia suieratoare este un simptom comun. Astmul este una din cele mai frecvente afectiuni pulmonare cronice, costand in ingustarea cailor respiratorii. Acelasi lucru se intampla si in cazul bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), iar alte afectiuni cronice pulmonare care pot cauza respiratie suieratoare sunt tuberculoza, fibroza chistica si cancerul pulmonar.
De asemenea, si unele probleme cardiace pot cauza acumularea de lichid in plamani implicit obturarea cailor respiratorii.
Atacurile de panica
In astfel de situatii, respiratia suieratoare este o consecinta a ingustarii temporare a cailor respiratorii sub efectul unei senzatii exagerate de frica sau anxietate ce genereaza secretia unor hormoni meniti sa ajute organismul sa faca fata unei situatii perceput ca pericol iminent.
Fumatul
Substantele chimice din fumul de tigara determina in timp ingustarea cailor respiratorii si este unul din principalii factori determinanti ai unor boli cronice de plamani sau de inima despre ale caror efecte am vorbit mai devreme.
Expunerea la substante iritante
Gradul ridicat de poluare si activitatile ce presupun expunerea la substante volatile iritante constituie un alt factor de risc pentru ca astfel de substante sunt inhalate si au un efect nociv asupra cailor respiratorii, favorizand aparitia unor probleme ce pot cauza si respiratie suieratoare.
Cand este nevoie de consult de specialitate?
Atunci cand este usor perceptibila pentru persoanele din jur, respiratia suieratoare constituie deja un semnal de alarma intrucat aceasta inseamna ca obstructia cailor respiratorii este una destul de severa. Chiar daca e vorba de o simpla raceala, respiratia suieratoare usor perceptibila este un motiv intemeiat pentru a merge la medic.
De asemenea, daca respiratia suieratoare persista pe o perioada mai lunga sau daca devine din ce in ce mai evidenta se impune un control medical. In acelasi timp, senzatia de sufocare sau dificultatile de respiratie care insotesc acest simptom sunt motive de ingrijorare, precum si oboseala excesiva, febra, durerile in piept sau modificarea aspectului tegumentelor – care este un semn al oxigenarii insuficiente.
Nu in ultimul rand, pacientilor cu boli cronice de natura pulmonara sau cardiovasculara le este recomandat sa se adreseze fara intarziere medicului imediat ce constata ca au respiratie suieratoare.
Sfaturi importante pentru preventie
Respiratia suieratoare in sine nu prezinta niciun pericol pentru sanatate insa cauzele care stau la baza sa pot genera complicatii severe si de aceea este bine sa fie prevenite.
Intarirea imunitatii prin consumul de alimente cu un continut bogat de vitamine, minerale si antioxidanti, miscare si odihna suficienta reduce riscul de infectii respiratori severe. La fel de importanta in acest sens este respectarea regulilor de igiena precum si evitarea contactului cu persoane care prezinta semne evidente de infectie respiratorie.
Persoanele cu alergii respiratorii trebuie sa evite cat de mult posibil contactul cu alergenii care le provoaca reactiile adverse, iar masurile de prevenire difera in functie de tipul de alergen la care sunt sensibile.
Renuntarea la fumat este o alta masura importanta de preventie care te scuteste si de numeroase alte probleme de sanatate. Chiar daca nu fumezi, trebuie sa te protejezi de fumatul pasiv, adica de inhalarea fumului de tigara provenit de la un fumator, pentru ca efectele nocive sunt aceleasi.
Pe cat posibil, evita mediile poluate iar daca in activitatile tale intri in contact cu substante volatile iritante precum lacurile, vopselele sau diferite alte substante chimice, foloseste echipament de protectie a cailor respiratorii.
Autor: Catalin Tantareanu
Data publicarii: 28.11.2024
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: