fbpx

Mierea poliflora, sprijin pentru sanatatea sistemului respirator

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Consumul de miere poliflora este asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate datorita continutului bogat de vitamine si minerale din acest aliment si numeroaselor proprietati terapeutice. Aceste beneficii se rasfrang si asupra sistemului respirator, mierea poliflora fiind deja recunoscuta ca un eficient remediu naturist impotriva celor mai comune afectiuni specifice acestuia. Ne referim la infectiile respiratorii specifice sezonului rece, in cazul carora consumul de miere poliflora creste rezistenta organismului impotriva agentilor patogeni si il ajuta sa lupte impotriva acestora, contribuind in acelasi timp la ameliorarea simptomelor suparatoare.

Pentru ca ne aflam in plin sezon rece iar riscul de a dezvolta probleme respiratorii este mai crescut decat in restul anului, iti vom arata in acest material cum te poate ajuta consumul de miere poliflora sa previi si sa tratezi aceste probleme.

Ce este mierea poliflora?

Exista mai multe tipuri de miere care se clasifica in functie de plantele din polenul carora este produsa, iar pe baza acestui criteriu putem vorbi de doua categorii principale, respectiv miere monoflora si miere poliflora. Mierea monoflora este produsa din polenul unei singure specii de plante, iar cele mai cunoscute sortimente sunt mierea de salcam si cea de tei, in timp ce mierea poliflora este produsa de albine din polenul mai multor plante.

De obicei, mierea poliflora este mai inchisa la culoare iar in functie de plantele de la care albinele au recoltat polenul si de sezonul recoltarii poate avea o nuanta rosiatica, portocalie sau galbena. E bine de stiut ca sortimentele de miere poliflora produse primavara si la inceputul verii au o nuanta deschisa iar cele produse toamna sunt mai inchise la culoare.

Mierea poliflora este considerata de o calitate superioara celei monoflore intrucat are o compozitie complexa ce reuneste o gama mai numeroasa si mai variata de substante benefice, specifice fiecarei plante de la care provine polenul.  

Mierea poliflora, compozitie nutritiva

Pentru ca tocmai am amintit mai sus de substantele benefice pe care le contine mierea poliflora nu putem trece atat de usor peste subiect, asa ca ii alocam un capitol apare intrucat sunt detalii importante de mentionat.

Astfel, din punctul de vedere al compozitiei nutritive, mierea poliflora este considerata un aliment complet intrucat contine cantitati importante de vitamine, minerale si alte substante necesare organismului. Mai exact,  in compozitia mierii poliflore se gasesc vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina C si vitamina K, iar din categoria mineralelor putem mentiona fierul, magneziul, calciul si borul. Acestor nutrienti esentialii li se adauga o serie de enzime, hormoni, acizi organici, antioxidanti, glucoza si fructoza, care alcatuiesc acel aliment complet despre care aminteam. Evident, concentratiile de elemente nutritive pot varia in functie de tipul de miere poliflora, insa fiecare sortiment este foarte generos din acest punct de vedere.

Daca ne referim si la valorile nutritionale, 100 de grame de miere poliflora contin 315 calorii furnizate de 78,6 grame de carbohidrati si de 0,3 grame de proteine, la care se mai adauga 0,2 grame de fibre. Dupa cum observi, mierea poliflora nu contine deloc grasimi.

Gustul dulce este unul natural si se datoreaza continutului de fructoza si glucoza care fac ca mierea poliflora sa se cristalizeze usor. Procesul de cristalizare nu afecteaza cu nimic proprietatile mierii si totodata este un indicator de calitate. O miere poliflora care nu se cristalizeaza contine zahar adaugat, ceea ce ii afecteaza calitatea.

Beneficii pentru sanatatea sistemului respirator

Dincolo de a fi un aliment complet, dupa cum tocmai am aratat mai devreme, mierea poliflora este si un adevarat medicament natural recomandata ca tratament adjuvant pentru multe probleme de sanatate. Printre acestea se numara si cele ale sistemului respirator,  iar aici ne referim in special la infectiile respiratorii cauzate de diferite virusuri si bacterii care-si intensifica circulatia in sezonul rece. Printre multe alte calitati, mierea poliflora are proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare, fiind totodata si un bun aliat al sistemului imunitar. Datorita acestor calitati, consumul de miere poliflora aduce o serie de beneficii sistemului respirator, pe care ti le prezentam in continuare.

Prevenirea si combaterea infectiilor respiratorii

Datorita continutului de vitamina C, antioxidanti si compusi naturali cu prioritati antimicrobiene, consumul de miere poliflora intareste imunitatea si astfel ajuta organismul sa se protejeze mai eficient impotriva agentilor patogeni care cauzeaza infectiile respiratorii.

Astfel, vitamina C contribuie la producerea de celule imunitare si la reglarea functiilor acestora, astfel incat agentii patogeni care patrund in caile respiratorii sa fie mai usor si mai rapid localizati, identificati si neutralizati. Celulele imunitare primesc un sprijin important si din partea compusilor cu proprietati antimicrobiene din mierea poliflora, care la randul lor neutralizeaza acesti agenti patogeni din caile respiratorii.

Astfel, consumul de miere poliflora intareste imunitatea si reduce riscul contractarii unor infectii respiratorii, fiind totodata eficient  si in combaterea acestora si grabind vindecarea.

Ameliorarea tusei si durerilor in gat

Tusea este un simptom asociat cel mai adesea cu problemele respiratorii si face parte din mecanismul de autoaparare al organismului. Este generata de un reflex ce se declanseaza atunci cand are loc o obstructionare la nivelul cailor reparatorii. Scopul sau este acela de a elibera caile respiratorii si a elimina prin expectoratie factorii care au cauzat acea obstructionare. In cazul infectiilor respiratorii tusea este declansata de acumularea de mucus in caile respiratorii sau de inflamarea acestora, care sunt la randul lor reactii de aparare ale organismului impotriva agentilor patogeni. Tusea este insotita deseori de usturime sau durere in gat, cauzata de inflamarea sau iritarea cailor respiratorii.

Aceste simptome neplacute pot fi ameliorate prin consumul de miere poliflora, care are un efect calmant asupra gatului, reducand inflamatia iritatia. In acelasi timp, mierea poliflora distruge si agentii patogeni localizati in caile respiratorii, care sunt cauza generatoare a secretiei excesive de mucus si a inflamatiei, implicit a tusei pe care aceste reactii imunitare o provoaca.

Decongestionarea cailor respiratorii

In afara de tuse si dureri in gat, secretiile excesive de mucus si procesul inflamator ingreuneaza si respiratia. Este de inteles acest fapt, avand in vedere ca se produce o congestie a cailor respiratorii. Cel mai adesea, mucusul acumulat in caile respiratorii superioare este responsabil de respiratia ingreunata iar acest simptom poate fi ameliorat tot cu ajutorul consumului de miere poliflora. Aceasta fluidizeaza mucusul si decongestioneaza astfel caile respiratorii, permitand astfel patrunderea unei cantitati optime de aer in plamani.  

Cum sa folosesti mierea poliflora pentru sanatatea respiratorie

Asadar, consumul de miere poliflora este benefic atat in tratarea afectiunilor respiratorii, cat si in prevenirea acestora prin faptul ca intareste imunitatea. Cu toate acestea, mierea poliflora se foloseste doar ca tratament adjuvant si nu trebuie  sa inlocuiasca niciodata tratamentul medicamentos prescris de medic, in cazul afectiunilor care necesita o astfel de terapie. Iata in continuare cateva sugestii legate de consumul de miere poliflora:

Retete cu miere poliflora: ceaiuri si siropuri

Mierea poliflora poate fi consumata ca atare, insa daca doresti sa adaugi un plus de nutrienti esentiali si alte substante benefice pentru organism o poti folosi ca indulcitor pentru diferite ceaiuri si siropuri. In plus, folosind miere poliflora ca indulcitor elimini zaharul din alimentatie, stiut fiind faptul ca acesta nu se numara printre cele mai recomandate ingrediente.

Mierea poliflora se potriveste foarte bine cu ceaiul de tei, ceaiul de menta, ceaiul de musetel sau ceaiul de ghimbir, care constituie la randul lor remedii eficiente in tratarea infectiilor respiratorii.

O combinatie recomandata este si cea dintre miere poliflora si lamaie, care poate fi folosita atat in ceaiuri cat si in sucuri naturale. Un exemplu in acest sens este limonada indulcita cu miere poliflora, care poate fi completata cu cateva frunze de menta proaspata si putin ghimbir. De asemenea, nimic nu te impiedica sa adaugi miere poliflora in orice fel de sucuri sau smoothie-uri de fructe.

Doza zilnica recomandata si sfaturi de administrare

Cu toate beneficiile sale, mierea poliflora are un aport caloric destul de ridicat, astfel ca nu se recomanda consumul in exces, atat pentru a evita acumularea de kilograme in plus cat si cresterea glicemiei. Cantitatea ideala este de 3-5 lingurite de miere poliflora pe zi, consumata ca atare sau adaugata ca indulcitor in bauturi sau alimente. Este de preferat ca mierea sa fie consumata la micul dejun sau macar in prima parte a zilei pentru ca organismul sa aiba timp sa arda caloriile pe care aceasta le contine. Nu se recomanda sa fie consumata seara pentru ca in timpul somnului organismul  are nevoie de mai putina energie, iar caloriile consumate inainte de culcare se pot transforma in grasime, care se depune sub forma de tesut adipos.

Contraindicatii

Indiferent de varsta si starea de sanatate, este contraindicat consumul in exces intrucat in afara de acumularea kilogramelor in plus si cresterea glicemiei – efecte asociate cu un risc sporit de diabet zaharat de tip 2 – prea multa miere poliflora poate genera si alte neplaceri. Mai exact, pe termen scurt poate cauza crampe, balonare si diaree iar cantitatea mare de fructoza poate sa afecteze temporar absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului subtire, „la pachet” cu simptomele enuntate mai sus.

Pe termen lung, consumul excesiv de miere poate favoriza aparitia cariilor, a diabetului si a malabsorbtiei la nivelul sistemului digestiv.

De asemenea, consumul de miere de orice fel este contraindicat copiilor sub un an intrucat aceasta poate contine o bacterie ce favorizeaza aparitia botulismului pe fondul unui sistem imunitar insuficient dezvoltat.

Exisa si persoane cu alergie la produsele apicole, carora consumul de miere poliflora le poate cauza reactii adverse. Totodata, probleme simulare pot aparea si in cazul unor persoane cu alergie la polen.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: