fbpx

Dureri de stomac in capul pieptului – cauze si solutii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Atunci cand vorbim de dureri de stomac in capul pieptului ne referim la un simptom care nu se manifesta neaparat doar prin durere propriu-zisa, ci poate fi perceput si ca o senzatie de arsura, presiune sau intepatura. Indiferent de modul de manifestare, durerile de stomac in capul pieptului sunt foarte neplacute si cel mai probabil multi dintre cei care cititi acum acest articol stiti asta din proprie experienta.

Spunem aceasta pentru ca multi oameni se confrunta cu dureri de stomac in capul pieptului chiar daca nu sufera de probleme grave de sanatate. In plus, tocmai am iesit dintr-un nou sezon al Sarbatorilor de Iarna cu festinurile culinare aferente si de aceea suntem convinsi ca nu putini au avut o astfel de problema destul de recent.

Asadar, astfel de dureri de stomac in capul pieptului pot aparea dupa o masa copioasa sau dupa consumul unor anumite alimente insa exista si cauze mai serioase, de natura medicala.

Care sunt aceste cauze precum si care sunt solutiile pentru a scapa de durerile de stomac in capul pieptului, poti afla din randurile urmatoare.

Dureri de stomac in capul pieptului: cauze comune

Este firesc sa te alegi cu dureri de stomac in capul pieptului dupa ce mananci foarte mult la o singura masa sau dupa ce manaci pe graba si inghiti pe nemestecate, pentru ca astfel de obiceiuri suprasolicita stomacul si ingreuneaza digestia.

De asemenea, daca manaci picant, consumi mancaruri grase, bei sucuri acidulate si multa cafea sau alte bauturi care contin cofeina, nu trebuie sa te surprinda ca pe parcursul zilei sau seara vei avea dureri de stomac in capul pieptului, dat fiindca aceste alimente irita mucoasa gastrica. 

Totodata, si obiceiul de a face efort imediat dupa masa sau, din contra, de a merge la culcare dupa ce ai mancat, poate atrage dupa sine dureri de stomac in capul pieptului. Se poate intampla oricui insa important este sa eviti cat mai mult astfel de situatii pentru ca pot duce la aparitia unor probleme medicale  iar atunci durerile de stomac in capul pieptului devin un simptom, nu doar o simpla tulburare trecatoare.

In continuare iti prezenrtam principalele afectiuni asociate cu durerile de stomac in capul pieptului.

Afectiuni digestive

Stomacul este parte a sistemului digestiv si de aceea simptomul despre care vorbim este generat preponderent de afectiuni din aceasta gama.

Refluxul gastroesofagian

Se datoreaza refularii continutului acid din interiorul stomacului in partea inferioara a esofagului, adica a tubului prin care bolul alimentar ajunge din cavitatea bucala in stomac. Cele doua structuri anatomice comunica printr-un orificiu controlat de un sfincter care se deschide pentru a permite trecerea bolului alimentar din esofag in stomac apoi se inchide pentru opri continutul gastric sa patrunda in esofag.

In anumite conditii acest sfincter nu se inchide suficient sau este fortat de presiunea din stomac si astfel continutul gastric acid refuleaza in esofag si cauzeaza arsuri resimtite sub forma de dureri de stomac in capul pieptului.

Refluxul gastroesofagian se produce ocazional  si este influentat de diversi factori insa atunci cand orificiul dintre stomac si esofag ramane deschis permanent din cauza unei disfunctii a sfincterului vorbim de boala de reflux gastroesofagian. Pacientii cu un astfel de diagnostic se confrunta mai des cu dureri de stomac in capul pieptului cauzate de refluxul gastroesofagian.

Gastrita

Este caracterizata de inflamarea mucoasei gastrice, adica a acelei membrane care captuseste stomacul la interior si secreta acid gastric impreuna cu diferite enzime necesare in procesul de digestie. Cauzele inflamatiei care duc la aparitia gastritei sunt infectia cu bacteria Helicobacter pylori, administrarea pe cale orala de antiinflamatoare nesteroidiene, stresul, consumul excesiv de alcool si alimente foarte picante. In mod normal, mucoasa gastrica, rezista mediului acid specific stomacului insa atunci cand este inflamata devine vulnerabila. Astfel, acidul din stomac irita mucoasa gastrica si asa se explica durerea de stomac in capul pieptului asociata cu gastrita.

Ulcerul gastric sau doudenal

In cele mai multe cazuri evolueaza dintr-o forma de gastrita neglijata si netratata corespunzator. Daca actiunea acida a sucului gastric asupra mucoasei inflamate continua, aceasta duce in final la aparitia unor rani deschise care „sapa” in tesutul mucoasei. E de la sine inteles ca aceste rani deschise cauzeaza durere de stomac in capul pieptului a caror intensitate se reduce dupa masa dar creste ulterior.

Probleme ale sistemului cardiovascular

In cazul problemelor cardiovasculare nu putem vorbi de dureri de stomac in capul pieptului in adevaratul sens al cuvantului, intrucat durerea se simte in zona respectiva dar sursa nu este stomacul. Asadar, perceptia durerilor de natura cardiovasculara este similara cu cele de natura gastrica dar de aceasta data problema este in alta parte. Ce mai adesea, dureri asemanatoare cu durerile de stomac in capul pieptului sunt generate de angina pectorala, pe fondul reducerii cantitatii de sange care iriga muschiul inimii.

Totodata, infarctul miocardic ce se produce pe fondul necrozarii unei portiuni din muschiul inimii care nu mai primeste sange suficient se manifesta prin dureri asemanatoare cu durerile de stomac in capul pieptului.

O alta afectiune cardiaca manifestata, printre altele, si prin dureri in piept este boala arterelor coronariene, care se ingusteaza din cauza depunerilor de colesterol si astfel se reduce fluxul sanguin catre inima.

Alte afectiuni

Pancreatita, care este o afectiune caracterizata  de inflamarea pancreasului, cauzeaza dureri in partea stanga a abdomenului superior asemanatoare unor dureri de stomac in capul pieptului. Aceleasi simptome sunt specifice si litiazei biliare, afectiune ce consta in formarea unor calculi in vezica biliara, numiti in limbaj comun „pietre la fiere”.

Solutii pentru dureri de stomac in capul pieptului

Daca te confrunti frecvent cu dureri de stomac in capul pieptului si daca acestea apar fara vreunul din motivele explicabile pe care le-am enumerat mai devreme, acestea trebuie sa fie un semnal de alarma si un motiv intemeiat de a face fara intarziere o vizita la medicul gastroenterolog. In functie de diagnostic, acesta iti va prescrie tratamentul potrivit si totodata iti va face recomandari in privinta regimului alimentar dar si a unor schimbari pe care sa le faci in stilul de viata.

In general, pentru tratarea afectiunilor digestive care cauzeaza dureri de stomac in capul pieptului se prescriu medicamente pentru reducerea aciditatii, care actioneaza fie prin neutralizarea acidului clorhidric din sucul gastric, fie prin reducerea secretiei de suc gastric din stomac. De asemenea, pot fi recomandate si analgezice pentru ameliorarea durerii iar in cazul gastritei cauzate de infectia cu Helicobacter pylori se prescrie tratament cu antibiotic.

Daca este vorba de afectiuni mai grave pot fi necesare o serie de investigatii si chiar interventii chirurgicale.

In privinta regimului alimentar, se recomanda consumul de cereale integrale, carne slaba, fructe si legume cu aciditate scazuta, peste gras, alimente bogate in probiotice, nuci si seminte.  De cealalta parte, sunt de evitat mancarurile grase, prajelile, lactatele nedegresate, citricele si tomatele, alimentele cu conservanti si aditivi, condimentele picante, cafeaua alcoolul si bauturile acidulate.

Nu in ultimul rand, managementul stresului joaca un rol important in controlul afectiunilor asociate cu durerile de stomac in capul pieptului intrucat intre sistemul nervos si cel digestiv exista o stransa legatura iar stresul cronic are o influenta negativa asupra procesului de digestie.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: