fbpx

Scai-vanat – informatii despre beneficii si proprietati medicinale

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

De buna seama ca de multe ori ai trecut cu nepasare  langa maracinii de pe marginea drumurilor sau de pe camp, fara a banui ca li se spune scai-vanat si ca sunt niste plante medicinale cu reale beneficii pentru sanatate. Denumirea de scai-vanat se datoreaza culorii specifice a florilor de maracine, care mai este numit in limbajul popular si „buruiana zmeului” sau „buruiana de cartite”. Contrar impresiei generale, plantele de scai-vanat nu sunt doar niste simple buruieni daunatoare ci si niste valoroase buruieni de leac folosite de sute de ani in tratarea unor probleme frecvente de sanatate.

Despre acest subiect ne-am propus sa vorbim pe larg in cele ce urmeaza, aratandu-ti cum sa utilizezi scai-vanat ca remediu naturist, ce proprietati terapeutice are si ce beneficii aduce pentru sanatate.

Scai-vanat: ce este, utilizari

Cand vorbim de scai-vanat ne referim o planta erbacee perena din familia Apiaceae, usor de recunoscut datorita florilor violet si frunzelor alungite, cu tepi ascutiti in varf. Din aceeasi familie fac parte si plante mai cunoscute precum mararul, morcovul, pastarnacul, telina, chimenul sau coriandrul.

Tulpina atinge 50-60 de centimetri inaltime iar florile de scai-vanat apar vara, in perioada iulie-august. Scaiul-vanat nu este o planta pretentioasa, asa ca se dezvolta fara probleme pe orice tip de sol, putand fi gasita in toata tara pe terenuri necultivate sau la marginea culturilor agricole, pe fanete, pasuni, la marginea drumurilor si in gradini.

Data viitoare cand gasesti scai-vanat in gradina sau oriunde altundeva iti recomandam ca in loc sa-l inlaturi ca pe orice buruiana sa-i recoltezi tulpina cu frunze si flori, avand grija sa-ti protejezi mainile impotriva spinilor ascutiti.

Spunem aceasta pentru ca partile aeriene ale plantei se pun la uscat si se folosesc pentru a prepara ceai si tinctura de scai-vanat, ce aduc o serie de beneficii despre care pot ti afla in capitolul urmator.

Scai-vanat: beneficii pentru sanatate

Remediile naturiste de pe baza de scai-vanat sunt cunoscute in mod special ca fiind eficiente impotriva afectiunilor respiratorii, in general, si  a tusei convulsive, in special. Inca de pe vremea in care nu aveau acces la medicamentele disponibile in prezent, oamenii foloseau frecvent scai-vanat pentru a trata astfel de afectiuni, datorita eficientei sale si a faptului ca putea fi gasit efectiv „pe toate drumurile” fara niciun cost. Cu timpul, au descoperit ca acesta are si alte proptirati terapeutice din care reies urmatoarele beneficii:

Ameliorarea tusei productive

Remediile pe baza de scai-vanat sunt folosite indeosebi impotriva tusei productive, cauzata de acumularea secretiilor de mucus in caile respiratorii. Aceste secretii sunt determinate de patrunderea agentilor patogeni in caile respiratori si fac parte din raspunsul imun al organismului, care incearca astfel sa impiedice aceste microorganisme sa avanseze mai in profunzime. In acelasi timp, mucusul in exces declanseaza reflexul tusiv prin care organismul incearca sa desfunde caile respiratorii si astfel apare tusea productiva numita astfel pentru ca este insotita de expectoratie.

Remediile pe baza de scai-vanat fluidifica mucusul din caile respiratorii si astfel favorizeaza decongestionarea acestora implicit ameliorarea tusei.

Calmarea durerilor dentare

Scaiul-vanat actioneaza ca analgezic si antiinflamator, ceea ce il face un bun remediu impotriva durerilor dentare cauzate de inflamatiile gingivale. Totodata actioneaza si impotriva bacteriilor care cauzeaza aceste inflamatii, avand si efect antimicrobian ce contribuie la mentinerea sanatatii orale.

Tratarea durerilor articulare

Pacientii cu diferite forme de artrita pot sa foloseasca remedii cu scai-vanat pentru ameliorarea durerilor specifice afectiunilor de care sufera. Durerile sunt cauzate de inflamarea articulatiilor generata de diversi factori specifici fiecarei forme de artrita, fiind insotite de rigiditate articulara si ingreunarea mobilitatii.

Datorita efectului antiinflamator, remediile cu scai-vanat reduc inflamatiile articulare specifice artritei si astfel amelioreaza durerea, imbunatatind totodata mobilitatea articulara.

Reducerea retentiei de apa

Ceaiul de scai-vanat are un bun efect diuretic datorita caruia stimuleaza producerea de urina in rinichi  si eliminarea acesteia din organism. Datorita acestei calitati este un bun remediu impotriva retentiei de apa, care apare atunci cand organismul retine mai mult lichid decat ar avea nevoie in mod normal. Apa in exces se acumuleaza in tesuturi si duce la aparitia de edeme si totodata determina cresterea volumului de sange care favorizeaza hipertensiunea arteriala

Scai-vanat: proprietati medicinale

Asa cum spuneam, de la scai-vanat se folosesc partile aeriene, care se recolteaza in perioada de inflorire a plantei si se pun la uscat. Dupa ce sunt bine uscate se macina si se folosesc pentru a prepara ceai, tinctura sau cataplasme cu scai-vanat. In continuare iti prezentam ce proprietati are fiecare din aceste trei remedii.

Proprietatile medicinale ale infuziei de scai-vanat

Infuzia de ceai-vanat  nu este altceva decat ceaiul preparat din partile uscate ale plantei, care se pun la infuzat in apa fierbinte,  tinand vasul acoperit timp de 10-15 minute.

Are efect expectorant prin care fluidifica mucusul din caile respiratorii si calmeaza tusea productiva, dupa cum am explicat mai sus. Totodata, am amintit si de efectul diuretic ce favorizeaza eliminarea apei in exces din organism si odata cu ea a toxinelor, prin intermediul urinei.

Mai trebuie amintite proprietatile antiinflamatoare  si cele antiseptice datorita carora ceaiul de scai-vanat are efect analgezic si totodata contribuie la neutralizarea bacteriilor si altor agenti patogeni.  

 Proprietatile medicinale ale tincturii de scai-vanat

Tinctura de scai-vanat intruneste calitati similare cu cele ale infuziei, fiind obtinuta din aceleasi ingrediente. Totusi in acest caz vorbim de o solutie concentrata, care se administreaza in cantitati mai mici. Tincturase obtine prin macerarea in alcool a frunzelor si florilor de scai-vanat si se foloseste in special ca remediu in tratarea tusei cronice asociate cu afectiuni precum bronsita sau astmul. 

De asemenea, datorita efectului diuretic si antiseptic este eficienta in tratarea infectiilor urinare si a pietrelor la rinichi, iar daca e aplicata extern contribuie la vindecarea micozelor, eczemelor si a diferitelor forme de dermatita.

Cataplasmele cu scai-vanat

Cataplasmele sunt destinate exclusiv uzului extern si se folosesc in special pentru tratarea durerilor articulare asociate cu artrita, precum si a problemelor cutanate. Aplicate pe articulatiile dureroase, cataplasmele cu scai-vanat reduc inflamatia si durerea, iar in cazul problemelor cutanate dezinfecteaza leziunile, previn infectarea si reduc inflamatia.

Scai-vanat: efecte secundare si contraindicatii

Principalele masuri de precautie se refera la ceaiul de scai-vanat, care trebuie consumat cu moderatie, fara a depasi 2-3 cesti pe zi. O cantitate prea mare poate cauza tulburari digestive precum diaree, greturi si varsaturi. De asemenea, efectul diuretic creste frecventa urinarilor iar ceaiul consumat in mod constant si in cantitati mari poate cauza deshidratare usoara, mai ales daca apar si tulburarile digestive de care am amintit.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa se consulte cu medicul in privinta oportunitatii administrarii de remedii cu scai-vanat, aceeasi recomandare fiind adresata si pacientilor aflati sub tratament medicamentos, avand in vedere ca unele substante specifice acestei plante pot interactiona cu substantele active din medicamente. 

Nu in ultimul rand, persoanele alergice la plante din familia Apiaceae trebuie sa manifeste in ceea ce priveste utilizarea de scai-vanat intructat exista riscul ca acesta sa le cauzeze reactii nedorite.  

Asadar scaiul vanat nu este doar o simpla buruiana, ci un remediu naturist cu proprietati expectorante, diuretice, analgezice, antiinflamatoare si antiseptice. Se foloseste cel mai adesea sub forma de ceai,  insa din partile sale aeriene se poate prepara si tinctura precum si cataplasme. De asemenea, in farmacii si magazinele naturiste pot fi gasite si suplimente alimentare cu scai-vanat ce nu trebuie sa inlocuiasca o dieta sanatoasa si echilibrata, ci doar sa vina in completarea acesteia.  

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: