Lipsa de vitamina D3 este una din carentele nutritionale cel mai usor de prevenit insa in acelasi timp poate fi cauza unor probleme serioase de sanatate daca nu este tratata la timp. Este suficient sa te expui timp de cel putin 15 minute la soare de 2-3 ori pe saptamana pentru a preveni lipsa de vitamina D3 dat fiind faptul ca aceasta este singura vitamina pe care organismul o poate sintetiza sub actiunea razelor ultraviolete asupra pielii.
In acelasi timp, lipsa de vitamina D3 poate fi combatuta in fazele usoare tot prin simpla expunere la soare, in timp ce lipsa prelungita a expunerii favorizeaza aparitia unor probleme grave de sanatate despre care vom vorbi pe parcursul acestui material.
De ce apare lipsa de vitamina D3
Spre deosebire de celelalte vitamine pe care organismul le absoarbe prin sistemul digestiv din alimentele consumate, vitamina D3 este produsa in principal la nivelul pielii sub actiunea directa a razelor ultraviolete de tip B, provenite de la soare. Atunci cand pielea este expusa la soare, o substanta din compozitia sa, numita dehidrocolesterol, se transforma intr-o forma inactiva de vitamina D3. Aceasta este transportata la ficat unde este activata si apoi eliberata in sange pentru a-si indeplini rolurile specifice.
Totodata, cantitati mici de vitamina D3 se gasesc si in produsele alimentare de origine animala, insa principala sursa o constituie razele soarelui.
Asadar, lipsa de vitamina D3 este in general rezultatul unei expuneri insuficiente la soare. Persoanele cu pielea sensibila, care evita actiunea directa a razelor solare, cele sedentare, care petrec mult timp in casa, precum si copiii care nu sunt lasati sa se joace mult afara prezinta un risc sporit de a dezvolta lipsa de vitamina D3. In acelasi timp, persoanele imobilizate la pat pentru perioade lungi pot dezvolta lipsa de vitamina D3 din cauza expunerii reduse la soare.
Totodata, lipsa de vitamina D3 poate aparea in sezonul rece, cand soarele este mai scump la vedere iar pielea e mai putin expusa din cauza hainelor groase. Lipsa de vitamina D3 este influentata si de criterii geografice, dat fiind faptul ca persoanele care traiesc in zone cu un climat racoros si au parte de mai putin soare se confrunta mai frecvent cu aceasta problema.
Nu in ultimul rand, lipsa de vitamina D3 poate aparea pe fondul unor afectiuni sau ca urmare a administrarii unor tratamente.
Cum se manifesta lipsa de vitamina D3
Vitamina D3 indeplineste o serie de functii in organism iar printre cele mai importante dintre ele se numara intermedierea absorbtiei calciului si sustinerea sistemului imunitar. Asadar, lipsa de vitamina D3 nu trece neobservata generand simptome ce nu pot fi ignorate. Prin urmare, principalele manifestari sunt:
- Slabiciune musculara;
- Oboseala;
- Dureri musculare;
- Dureri osoase;
- Crampe musculare;
- Paloare;
- Scaderea apetitului;
- Varsaturi;
- Tulburari de somn;
- Fragilitatea firelor de par.
In formele severe, lipsa de vitamina D3 cauzeaza deformari ale oaselor si articulatiilor, convulsii, scaderea tonusului muscular, imunitare scazuta si intarzieri in dezvoltarea psiho-motorie.
Ce afectiuni poate cauza lipsa de vitamina D3
Este important ca lipsa de vitamina D3 sa fie prevenita sau cel putin tratata inca de la primele semne pentru ca pe masura ce deficitul se accentueaza sporesc riscurile de a declansa o serie de boli pe care le prezentam pe categorii in cele ce urmeaza.
Afectiuni osoase
Spuneam despre vitamina D3 ca intermediaza absorbtia calciului din sistemul digestiv in sange si apoi in oase. Dat fiind faptul ca 99% din calciul existent in organismul uman se afla in sistemul osos, este evident ca aceasta vitamina joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea oaselor.
Avand in vedere acest aspect, lipsa de vitamina D3 in cazul copiilor, uneori inca din viata intrauterina, afecteaza formarea oaselor si dezvoltarea normala a sistemului osos, ducand astfel la aparitia rahitismului.
La adulti, lipsa de vitamina D3 poate cauza osteomalacie, care este o afectiune echivalenta rahitismului la copii, caracterizata prin dureri osoase, slabiciune musculara, oboseala si deformari ale oaselor sau articulatiilor.
Din cauza aportului redus de calciul, lipsa de vitamina D3 favorizeaza si reducerea densitatii osoase care duce la aparitia osteoporozei, cu precadere in cazul varstnicilor.
Afectiuni legate de imunitate
Vitamina D3 este totodata si un nutrient de baza pentru sistemul imunitar, jucand un rol important atat in dezvoltarea imunitatii innascute, cat si a imunitatii specifice, care se dobandeste dupa nastere.
In aceste conditii, lipsa de vitamina D3 are un impact negativ major si asupra sistemului natural de aparare al organismului, ducand la slabirea imunitatii si aparitia de infectii frecvente.
Totodata, aceasta carenta creste riscul aparitiei unor boli autoimune, caracterizate de faptul ca organismul isi ataca propriile celule pe care sistemul imunitar le percepe ca agenti patogeni.
Boli cardiovasculare
Si functionarea sistemului cardiovascular depinde in oarecare masura de vitamina D3, care contribuie la relaxarea muschilor netezi din peretii vaselor sanguine, mentinandu-le astfel elasticitatea si o presiune normala a sangelui. Totodata, aceasta vitamina regleaza nivelurile de calciu din sange si previne astfel calcifierea arterelor.
Avand in vedere acestea, lipsa de vitamina D3 favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale, care este principala cauza pentru majoritatea bolilor cardiovasculare. De asemenea, aceasta carenta este asociata cu un risc crescut de infarct miocardic si insuficienta cardiaca.
Conditii medicale care pot favoriza lipsa de vitamina D3
Lipsa de vitamina D3 poate fi la randul sau cauzata de alte probleme de sanatate chiar si in conditiile unei expuneri suficiente la soare. Iata care sunt acestea:
Afectiuni renale si hepatice
Vitamina D3 este activata in ficat iar rinichii ii confera o alta forma biologica activa ce faciliteaza absorbtia calciului si fosforului. Aceste procese au loc datorita unor enzime produse in ficat si rinichi iar in cazul unor afectiuni hepatice sau renale secretia acestor enzime are de suferit. Prin urmare, cele doua organe nu mai genereaza cantitati suficiente de vitamina D3 in forma activa si astfel apare deficitul.
Obezitatea
Obezitatea este o afectiune caracterizata de acumularea in exces de tesut adipos, care prezinta o serie de riscuri pentru sanatate, printre care si lipsa de vitamina D3. In acest caz, forma inactiva a vitaminei nu mai ajunge la ficat in cantitati suficiente pentru ca o buna parte ramane izolata in tesutul adipos. La nivelul pielii se produce o cantitate suficienta de vitamina D3 in forma inactiva insa doar o mica parte ajunge in ficat pentru a fi activata in timp ce restul ramane in stratul gros de grasime si nu poate fi utilizata.
In ceea ce priveste tratamentul lipsei de vitamina D3, acesta se bazeaza pe administrarea de suplimente alimentare care contin acest nutrient, in paralel cu adoptarea unei diete bazate pe alimente care contin vitamina D3. Este vorba de peste, gras, lactate, carne slaba si oua, mai exact produse de origine animala. De asemenea, persoanele cu deficit de vitamina D3 trebuie sa petreaca mai mult timp in aer liber pentru o mai buna expunere la soare, care stimuleaza producerea acestei vitamine la nivelul pielii.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: