Senzatia de usturime in gat nu este straina multora dintre noi intrucat constituie un simptom comun, cu mai multe cauze si factori de risc la care suntem expusi frecvent. Din acest motiv, se intampla de multe ori ca usturimea in gat sa nu fie luata in serios inca de la primele manifestari si totodata sa treaca de la sine in 2-3 zile.
Pe de alta parte, usturimea in gat poate fi si foarte suparatoare, cauzand dificultati de inghitire si de vorbire si persistand vreme indelungata in lipsa unui tratament.
In acest articol iti vom vorbi despre principalele cauze care genereaza usturime in gat precum si despre cele mai eficiente masuri de prevenire.
Cele mai intalnite cauze pentru usturime in gat
Gatul face parte din structura sistemului digestiv si a sistemului respirator fiind principala poarta de intrare in organism. Pe aici ajung in esofag si stomac alimentele din cavitatea bucala si tot pe aici aerul inspirat prin caile nazale ajunge in plamani.
Faringele laringele, traheea si esofagul sunt principalele structuri de la nivelul gatului iar o serie de probleme la nivelul acestor structuri pot cauza, printre altele, si usturime in gat. In continuare vom vorbi pe larg despre aceste probleme, destul de frecvente, de altfel.
Afectiuni la nivelul gatului
Infectiile respiratorii sunt afectiunile asociate cel mai des cu usturime in gat, avand in vedere ca agentii patogeni care le cauzeaza patrund in organism prin aceasta poarta. Mai exact, virusurile respiratorii se transmit preponderent pe cale aeriana, fiind aspirate prin caile nazale in timpul respiratiei. De multe ori, virusurile respiratorii se localizeaza la nivelul gatului, despre care spuneam ca este principala poarta de intrare in organism.
In consecinta, este protejat de o mucoasa al carei scop este sa retina acesti agenti patogeni si sa impiedice patrunderea lor mai profund in caile respiratorii. Virusurile respiratorii localizate la nivelul gatului incep sa se inmulteasca declansand raspunsul imunitar al organismului. Astfel creste secretia de mucus care la randul sau cauzeaza tuse productiva si apare inflamatia. Totodata, apare iritatia din cauza infectiei si a tusei si astfel se explica usturimea in gat asociata cu infectiile respiratorii.
De asemenea, infectiile respiratorii pot declansa amigdalita – afectiune caracterizata de inflamarea amigdalelor, care cauzeaza in majoritatea cazurilor usturime in gat.
Faringita si laringita sunt alte afectiuni specifice care cauzeaza usturime in gat pe fondul inflamarii faringelui sau laringelui.
In afara de infectiile virale, usturimea in gat poate fi cauzata si de infectiile streptococice, in cazul carora agentii patogeni sunt streptococii din grupa A, mai exact, o anumita specie de bacterii.
Factori iritanti
Infectiile de care tocmai am vorbit se numara printre acesti factori iritanti insa aceasta categorie include si alte cauze asociate cu usturimea in gat. Iata care sunt acestea:
- Aerul uscat – nivelul scazut de umiditate din aer usuca mucoasele cailor respiratorii, care se irita usor. Folosirea instalatiilor sau dispozitivelor de incalzire a locuintei precum si aerul conditionat usuca aerul din interior si favorizeaza iritarea cailor respiratorii care cauzeaza usturime in gat.
- Poluarea – aerul poluat contine o serie de substante si particule in suspensie care ajung in caile respiratorii si produc iritatii.
- Alergenii – reactiile alergice se manifesta si prin usturime in gat, care se explica prin iritarea mucoaselor in urma contactului cu alergenii. Li se intampla cel mai adesea persoanelor cu alergii respiratorii precum alergia la polen, la praf sau la spori de mucegai, care inhaleaza alergenii din aer, insa usturimea in gat poate fi cauzata si de alergiile alimentare.
- Alimentele picante – alimentele foarte iuti irita usor mucoasele si astfel se explica usturimea in gat ce apare dupa consumul unor astfel de preparate.
- Deshidratarea – in lipsa unei cantitati suficiente de apa in organism, mucoasele care in mod normal trebuie sa fie permanent umede devin uscate si se irita, cauzand disconfort la inghitire si usturime in gat.
- Fumatul si consumul excesiv de alcool – sunt doua vicii care afecteaza in mod direct mucoasa de la nivelul gatului ce se deterioreaza progresiv si devine usor iritabila.
Reflux gastroesofagian
Poate fi o problema ocazionala cauzata de diversi factori sau poate fi un simptom frecvent asociat o afectiune numita „boala de reflux gastroesofagian”. In ambele situatii, refluxul gastroesofagian poate cauza usturime in gat printr-un mecanism pe care il vom explica imediat.
Refluxul gastroesofagian se produce atunci cand continutul acid al stomacului refuleaza prin partea superioara in esofag, iritand mucoasa esofagiana care nu este adaptata unui mediu acid, asa cu este mucoasa gastrica. Aceasta refulare se produce atunci cand sfincterul de la nivelul orificiului gastroesofagian ramane relaxat sau nu se inchide suficient, permitand continutului gastric sa „urce pe esofag”, cauzand arsuri gastrice insotite deseori si de usturime in gat.
Uscaciunea gatului
Am aratat mai devreme ca uscaciunea gatului determina iritarea mucoaselor, implicit usturime in gat. Pe langa aerul uscat si deshidratare, alte cauze ale uscaciunii gatului pot fi poluarea, fumatul, afectiunile respiratorii, diabetul si administrarea anumitor medicamente.
De asemenea, persoanele care vorbesc mult si cele care obisnuiesc sa respire pe gura au frecvent gatul uscat, ceea ce poate cauza usturime.
Sfaturi pentru preventie
Pentru ca usturimea in gat este asociata cel mai adesea cu infectiile respiratorii, masurile de precautie se axeaza pe prevenirea afectiunilor din aceasta categorie. Exista totusi si alte recomandari pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza.
Evitarea infectiilor respiratorii
Infectiile respiratorii sunt specifice sezonului rece intrucat schimbarile de temperatura intensifica circulatia virusurilor si totodata scad imunitatea iar organismul devine astfel mai vulnerabil. Fiind vorba si de boli foarte contagioase, se recomanda evitarea contactului cu persoanele care prezinta simptome de infectii respiratorii precum si evitarea zonelor foarte aglomerate, mai ales in spatiile inchise.
Protejarea nasului si a gurii cu un fular, o esarfa sau o masca chirurgicala scade riscul contractarii infectiilor respiratorii in spatiile aglomerate. De asemenea, respectarea regulilor de igiena cu accent pe spalarea mainilor si folosirea de solutii dezinfectante cand nu ai aceasta posibilitate este o alta masura importanta de prevenire.
Accentul trebuie pus si pe intarirea imunitatii prin consumul sporit de fructe si legume, care contin vitamine si minerale necesare sistemului imunitar, odihna suficienta si cel putin 30 de minute de activitati fizice intense pe zi.
Folosirea umidificatoarelor de camera
Tot in sezonul rece se folosesc intens instalatiile termice sau diverse dispozitive de incalzire a locuintelor, care isi fac treaba insa usuca aerul din interior. Astfel, pentru a evita usturimea in gat cauzata de aerul uscat, este recomandata folosirea unui umidificator de camera al carui rol este acela de a mentine un nivel optim de umiditate in interior.
Evitarea poluarii
Incearca sa eviti cat mai mult mediile poluate iar daca simti uneori ca aerul din atmosfera este greu de respirat, se recomanda si in acest caz sa iti protejezi nasul si gura pentru a reduce cumva cantitatea de noxe si substante iritante inhalate.
Protectia impotriva alergenilor
In cazul persoanelor alergice se recomanda evitarea contactului cu alergenii, iar in situatiile in care acest contact se produce si genereaza reactii specifice, trebuie sa se administreze cat mai curand tratament cu antihistaminice pentru ameliorarea simptomelor.
Prevenirea refluxului gastroesofagian
Evitarea excesului de alimente picante sau cu aciditate crescuta reduce considerabil riscul de reflux gastroesofagian despre care am precizat mai devreme ca genereaza arsuri gastrice si usturime in gat. De asemenea, nu este recomandat sa mananci seara inainte de culcare si nici sa te intinzi in pat imediat dupa masa, pentru ca ai stomacul plin iar pozitia orizontala favorizeaza refularea continutului gastric in esofag.
Nu in ultimul rand, evita excesul de alcool, renunta la fumat si hidrateaza-te suficient pentru a evita alti factori de risc asociati cu usturimea in gat.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: