Despre constipatie, aceasta reprezinta o activitate intestinala inceata ce ingreuneaza procesul de evacuare a intestinului gros. Poate fi denumita ca o stare patologica caracterizata prin eliminarea dificila a materiilor fecale.
Ce este constipatia?
Ce se intampla mai exact in organism? In intestinul subtire, alimentele sunt in stare semilichida. Atunci cand acestea trec prin colon, colonul absoarbe apa pana la formarea scaunului. In acelasi timp, colonul se contracta si impinge deseurile spre rect, unde scaunul ajunge in faza solida. Uneori, constipatia rezulta in urma unui blocaj in intestinul gros. In acest caz este necesara o asistenta medicala urgenta. Dar in cele mai multe cazuri este vorba despre lipsa de apa sau de fibre din organism.
In acest articol vom descoperi care sunt cauzele adevarate ce conduc la constipatiee, remediile pentru constipatie si cele mai eficiente metode de tratament.
Cum sa recunosti constipatia?
Fiecare persoana are o miscare intestinala diferita. Cel mai bun semnal de recunoastere a semnelor de constipatie este duritatea si consistenta scaunului. Activitatea intestinala este mai putin importanta. Constipatia apare atunci cand se elimina mai putin de trei scaune pe saptamana. Daca trec mai mult de trei zile fara evacuare intestinala, atunci consistenta scaunului creste foarte mult, iar aliminarea acestuia devine dificila sau chiar dureroasa. Constipatia este adeseori un simptom al unei boli nedepistate, precum cancerul de colon.
Tipuri de constipatie
Constipatie pe baza de alimentatie – provocata de aportul redus de fibre (fainoase, legume, fructe si cereale), consumul de lichide in cantitati mai mici decat cele necesare organismului, ingerarea unor diuretice sau suplimente (aluminiu, calciu, fier) care au drept efect intarirea materiilor fecale, precum si consumul in exces de pizza, prajeli, condimente, alcool, carne,orez, cafea etc. Constipatie atona – poate fi cauzata de boli neurologice, nivel scazut de potasiu in organism, administrarea unor medicamente, sedentarismul, intoxicatie cu plumb, etc.
Constipatie psihosomatica – apare pe fond nervos si este cauzata de schimbarea mediului, adaptarea la un stil de viata nou. Constipatie obstructiva – cauzata de blocarea colonului de un corp strain sau de prolapsul rectal (deplasarea mucoasei rectale sau a intregului perete rectal prin anus). Ingustarea colonului (stenoze) – poate aparea in urma unei interventii chirurgicale sau a unei tumori. Constipatia cronica – cauzata de anumite boli precum diabetul, cancerul la colon, hipotiroidismul, boala Parkinson, dementa, depresia, etc.
Constipatie, cele mai intalnite cauze
Cauzele constipatiei sunt multiple:
Problemele neurologice – scleroza multipla, Parkinson, accidentul vascular cerebral, leziunile maduvei spinarii.
Sarcina este o cauza foarte des intalnita in constipatie. Aproximativ 40% dintre femeile insarcinate experimenteaza constipatia din cauza modificarilor hormonale, schimbarilor stilului de viata si a alimentatiei, miscare fizica mai lenta si incetinirea activitatii intestinelor presate de uter. De asemenea, suplimentele de fier recomandate pe timpul sarcinii cauzeaza constipatie.
Imbatranirea – pe masura ce o persoana imbatraneste, metabolismul incetineste, iar activitatea intestinala scade. Conform unor studii de specialitate, aproximativ 33 din 100 de adulti cu varsta de peste 60 de ani prezinta simptome de constipatie. Modificarea programului zilnic – detasarile, vacantele, deplasarile provoaca adeseori modificari in organism si implicit constipatie.
Schimbarea orelor de masa, de somn si a altor obiceiuri cotidiene provoaca constipatie. Lipsa miscarii sau sedentarismul poate sa contribuie la declansarea constipatiei din cauza activitatii incetinite a colonului.
Deshidratarea – consumul a cel putin 2 litri de apa zilnic este obligatoriu pentru sanatatea organismului. Fluidele recomandate includ apa, sucuri naturale, supe de legume. Insa sunt si fluide care dauneaza si trebuiesc evitate, precum sucurile acidulate si bauturile alcoolice.
Administrarea unor medicamente in exces precum antidepresive, anumite anticonvulsivante, antiacide, diuretice si suplimentele de fier pot creste riscul de constipatie.
Sindromul de colon iritabil – este o tulburare gastro-intestinala pe termen lung care poate provoca disconfort persistent. Lipsa fibrelor – legumele, fructele, cerealele integrale, nucile, lintea, nautul favorizeaza miscarile regulate ale intestinului, mai ales in combinatie cu o hidratare adecvata.
Constipatie, simptome frecvente
Uneori, simptomele constipatiei se pot manifesta diferit de la adult la copil, sau chiar de la adult la adult in functie de mai multi factori. De exemplu, femeile sunt mai predispuse la constipatie din cauza sarcinii, schimbarilor hormonale si altor cauze mentionate mai sus.
Simptomele constipatiei la sugari
- stare de disconfort urmata de plansete scurte si continue,
- roseata instantanee a fetei in momentul eliminarii materiilor fecale,
- dureri abdominale,
- scaunul prea tare.
In cazul sugarilor, primul scaun solid apare in primele 48 de ore. In caz contrar poate fi diagnosticat cu boala Hirschprung (megacolonul congenital). Ceea ce inseamna lipsa unor anumite celule nervoase din intestinul gros. Sugarii alaptati la san nu prezinta de obicei constipatie. Poate trece si o saptamana fara scaun. In cazul sugarilor hraniti cu lapte praf, constipatia poate aparea atunci cand nu a fost respectata formula.
Constipatia poate aparea odata cu intarcarea sau cu diversificarea alimentatiei. Sau poate fi cauzata de deshidratare. In timpul verii, atunci cand este foarte cald, copilul are nevoie de un aport mai mare de lichide. Bebelusul poate fi alinat prin alaptare, hidratare, masaj usor al abdomenului prin miscari circulare in sensul acelor de ceasornic. De asemenea, pot fi incercate cateva exercitii usoare precum bicicleta cu piciorusele sau chiar si o baie calda (relaxeaza muschii intestinali).
In cazul constipatiei la sugari cu alimentatie diversificata este recomandata o cantitate foarte mica de suc de mere sau pere sau prune uscate. Daca sugarul este hranit doar cu lapte matern, atunci mama este cea care trebuie sa apeleze la o dieta adecvata. Iar daca modificarile dietetice nu ajuta, este recomandat sfatul medicului. Supozitoarele cu glicerina sau stimularea defecarii cu termometrul pot fi administrate doar la sfatul pediatrului pentru a nu cauza alte probleme. Simptomele constipatiei la copii
- scaune tari;
- iritabilitate;
- abdomen ferm/balonare;
- lipsa energiei;
- apetit redus;
- greata;
- urme de sange;
- dureri in timpul eliminarii.
Constipatia la copii este un fenomen rar, dar nu neobisnuit. Tranzitul intestinal difera foarte mult de la un copil la altul. Procesul de eliminare a materialelor fecale realizat de trei ori pe saptamana poate fi considerat normal. Constipatia la copii poate fi cauzata de stres atunci cand incepe antrenamentul la olita sau la baia adultilor. Sau chiar si atunci cand copilul este fortat sa manance ceea ce nu vrea, sau peste saturatie. Si inceputul cresei sau a gradinitei si adaptarea la un colectiv nou pot reprezenta factori de risc ai constipatiei.
Daca simptomele se agraveaza si episoadele de constipatie sunt insotite de febra, voma, pierdere in greutate sau aparitia fisurilor anale atunci este necesara asistenta medicala. Constipatia la copii poate fi tratata prin hidratare si alimentatie sanatoasa (legume, fructe proaspete, cereale si paine integrala, fasole uscata sau mazare, piersici, caise, spanac, iaurt, supe). De asemenea, este foarte importanta rutina mersului la toaleta.
Copiii tind sa amane momentul atunci cand sunt prinsi in joaca sau chiar sa ignore senzatia de defecare. De aceea este recomandat crearea unui obicei de a merge la toaleta intr-un anumit moment al zilei pe care sa-l respecte regulat, de exemplu dimineata.
Simptomele constipatiei la adulti
Simptomele usoare ale constipatiei la adulti se rezuma la balonare, crampe, durere de burta, dificultate in eliminarea materiilor fecale si stare de greata. Printre cele mai severe simptome ale constipatiei se numara:
- disconfort sever;
- indigestie;
- sange in scaun;
- dureri constante la nivelul abdomenului sau al spatelui;
- febra;
- varsaturi;
- scadere in greutate;
- scurgeri de materii fecale fara senzatia de defecatie.
Constipatia poate induce complicatii precum hemoroizii (favorizati de efortul de defecare) sau fisurile anorectale (favorizate de pasajul transsfincterian al materiilor fecale dure).
Constipatie, sfaturi pentru preventie
Un stil de viata sanatos definit prin hidratare (consum de apa cat mai mult), miscare (activitate fizica suplimentara) si consum de alimente naturale (consum de fibre, legume, fructe) previne cu usurinta constipatia. Exercitiile fizice stimuleaza muschii din partea inferioara a sistemului digestiv. O plimbare, un jogging rapid sau urcarea scarilor regulat incurajeaza miscarea intestinului.
Consumul de apa hidrateaza organismul si ajuta la o digestie regulata. Procesul de evacuare a intestinului gros nu trebuie grabit sau amanat. Acordarea timpului necesar, fara intrerupere, este o solutie de preventie a constipatiei. Respectarea unei anumite rutini de mers la baie evita fortarea scaunului in viitor si previne constipatia. Ridicarea genunchilor deasupra soldurilor simplifica procesul de eliminare.
O dieta sanatoasa si bine echilibrata ajuta de asemenea la prevenirea constipatiei. O astfel de dieta include un echilibru intre fructe, legume, cereale si fibre. La persoanele care au intoleranta la lactate se recomanda eliminarea temporara a lactatelor din dieta pentru prevenirea constipatiei.
Remedii naturale pentru constipatie
Printre cele mai simple si traditionale remedii naturale pentru constipatie se regasesc:
- O lingura de ulei de masline administrata dimineata pe stomacul gol. Grasimele din uleiul de masline netezesc interiorul intestinului si faciliteaza trecerea scaunului. Totodata ajuta scaunul sa pastreze mai multa apa si previne intarirea acestuia. Insa nu este recomandat si pentru copii.
- Consumul de prune uscate, sursa excelenta de fibre, incurajeaza miscarea intestinului.
- Fructele kiwi sunt bogate in fibre si reprezinta un laxativ natural.
- Cafeaua este cunoscuta in popor ca fiind un laxativ natural, ajuta digestia si are efect imediat prin stimularea muschilor intestinali.
- Uleiul de seminte de in in cantitate de 4 mililitri pe zi.
- Iaurtul si kefirul contin probiotice si ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinului si la inmuierea scaunului. Insa consumul in exces are efectul opus si duce la scaune libere.
- Sucul de spanac ajuta la curatarea si regenerarea tubului digestiv. Consumat in cantitate de 0,5 l pe zi vindeca cele mai grave constipatii.
- Un pahar de apa calda cu zeama de lamaie.
De retinut: Fibrele ajuta la formarea unui scaun moale. Printre acestea se numara fasolea, cerealele, fructele sau legume ca sparanghel, salata verde sau varza. De evitat inghetata, branza sau mancarea gata preparata, orezul in exces si faina alba.
- Semintele de floarea soarelui, migdale, in si susan faciliteaza tranzitul;
- Curmalele si smochinele ajuta la reglarea digestiei;
- Portocalele ajuta la buna functionare a colonului si curata intestinele;
- Lichidele si alimentele calde sunt in general mai usor de digerat;
- Broccoli contine sulforafan, o substanta ce protejeaza intestinul si previne constipatia.
Dintre fructe, merele si perele sunt cele mai eficiente. Contin fibre, sorbitol si fructoza, dar si multa apa si ajuta astfel la usurarea digestiei. Strugurii de asemenea sunt bogati in apa si in fibre. Ghimbirul si piperul cayenne actioneaza ca laxative naturale, stimuleaza digestia si favorizeaza tranzitul intestinal. Rosiile au proprietati laxative renumite. Contin si fibre, dar si vitaminele A, C si K, precum si antioxidantul licopen care ofera protectie impotriva cancerului de colon. Daca nicio metoda dintre aceste remedii naturiste nu functioneaza, este necesar sfatul medicului. Constipatia netratata poate duce la aparitia complicatiilor, precum hemoroizilor sau a fisurilor anale.
-
Assista ProctoRapid x 10 supozitoare
Disponibil la
Tratament constipatie cronica
In cazul in care simptomele constipatiei persista chiar si dupa respectarea tuturor metodelor de preventie si folosirea remediilor naturiste atunci este recomandat sfatul specialistilor. Mai ales daca dureaza de cel putin trei saptamani. In cazul constipatiei cronice, medicii pot recomanda tratament cu laxative sau clisme. Laxativele pentru adulti pot fi sub forma de lichid, tablete, guma, pudra si granule. Tratamentul cu laxative repara abilitatea normala de contractie a colonului. De asemenea, medicul specialist poate efectua teste necesare de diagnosticare.
Astfel, pe langa examenele de rutina, de sange, de urina si de scaun se va efectua endoscopia digestiva inferioara, respectiv rectosigmoidoscopia sau colonoscopia totala (in functie de gravitatea simptomatologiei, durata manifestarilor, natura complicatiilor, varsta pacientului sau existenta bolilor asociate). Conform specialistilor, constipatia cronica mai poate fi tratata prin reflexoterapie, acupunctura si remedii homeopate. In ultima instanta se poate apela si la tratament psihologic sau psihoterapie. Insa, cel mai sigur mod de a scapa de constipatie este schimbarea stilului de viata.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: