fbpx

Caderea parului: de ce pica parul mai mult toamna

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Te piepteni si iti cade parul. Sau il gasesti pe perna cand te trezesti, apoi pe haine. Sau iti infunda scurgerea la baie. Se intampla tot timpul anului dar parca uneori parul se incapataneaza sa cada si mai tare. British Journal of Dermatology a publicat un studiu privind caderea parului in anumite anotimpuri, folosind si date de la Google Trends din opt tari diferite.

S-a constatat ca vara si toamna sunt cele doua anotimpuri in care parul cade cel mai mult. Ce masuri trebuie sa luam atunci cand caderea parului nu este doar sezoniera si ne temem ca se poate agrava?

Ajutor, imi cade parul!

Rezultatele studiului respectiv arata ca exista, intr-adevar, un ciclu propriu parului, care se deruleaza pe tot parcursul anului. Datele epidemiologice colectate cu ajutorul Google Trends in cadrul studiului susamintit arata ca vara si toamna sunt anotimpurile in care caderea parului este cea mai abundenta, fara diferente geografice intre cele doua emisfere.

Prin urmare, vara, cantitatea de par care se pierde in cateva saptamani este foarte mare, in timp ce iarna scade, semn ca parul ramane asa o perioada. Pe de alta parte, in celelalte anotimpuri, parul creste cu aproximativ un centimetru pe luna iar primavara numarul de fire de par atinge pragul maxim. Tot atunci firul de par se si ingroasa.

Acesta este ciclul NORMAL de cadere si regenerare a parului. Daca in ultimele luni ti-a ramas in perie mai mult par decat de obicei si acest lucru te ingrijoreaza, discuta cu medicul de familie pentru ca s-ar putea sa fie o alta cauza decat cea legata de caderea sezoniera a parului.

Caderea parului – cauze externe

Iata cateva dintre cauzele externe care compromit sanatatea parului:

  • Alimentatia dezechilibrata. Acest lucru duce la un deficit de vitamine continuu, cu toate consecintele.
  • Factorii nocivi ai mediului – apa dura sau poluata, praful din aer, sarurile metalele grele care se acumuleaza in unghii si par si le distrug.
  • Stresul puternic sau pe perioade indelungate, depresia – aceste afectiuni psihosomatice sunt capabile sa afecteze grav hormonii si chiar sa provoace boli cronice.
  • Medicatia – in special antibioticele, care scad sever protectia imunitara si afecteaza functia ficatului si a rinichilor.
  • Influenta substantelor toxice, inclusiv a citostaticelor – dezechilibreaza functionarea intregului organism, iar parul si unghiile sunt printre primele care sufera.
  • Leziunile si bolile pielii – deoarece radacinile parului se gasesc in piele, bolile acesteia pot provoca disfunctii la nivelul scalpului si chiar moartea foliculilor.

Caderea parului – cauze interne

Cele mai importante cauze interne sunt legate de modificarile hormonale sau bolile cronice.

De fapt, tulburarile tiroidiene cauzeaza deficit de tiroxina, tulburarile hipofizare determina o crestere a nivelului de prolactina etc. Persoanele care sufera de boli oncologice sau infectioase sau persoanele care iau anumite medicamente observa o cadere violenta a parului.

Important! La femei, cauzele interne sunt, de asemenea: sarcina, alaptarea si menopauza in timpul carora au loc modificari hormonale.

Ce sa facem?

Trebuie, intr-adevar, sa luptam impotriva caderii parului. Merita sa descoperim mai intai cauza, altfel chiar si cel mai eficient remediu este inutil. Daca am facut deja tot posibilul sa eliminam cauzele externe si parul nostru continua sa cada, ar trebui sa mergem la specialist.

Cui ne adresam in cazul caderii severe a parului?

Problemele cu caderea parului apartin unei ramuri a dermatologiei, respectiv tricologia. Este necesar sa contactam medicul tricolog mai ales in doua cazuri: cand parul incepe sa cada brusc sau daca nu putem sa stopam singuri caderea parului. Tricologul dispune de instrumente specifice pentru examinarea scalpului si identificarea cantitatii de foliculi de par activi.

Este bine daca se constata ca majoritatea foliculilor de par sunt in stare latenta, pentru ca exista multe modalitati de a-i activa. Daca foliculii sunt morti, doar transplantul de par ne mai poate ajuta. Celelalte metode nu functioneaza in acest caz.

Care medic mai diagnosticheaza cauzele caderii grave a parului?

Urmatorul specialist la care ar trebui sa mergem este endocrinologul. Pe baza analizelor facute, el verifica starea sistemului endocrin si, daca este necesar, prescrie medicamente hormonale.

Nu iti fie frica de ele, deoarece, cu aportul corect si controlat de hormoni, se rezolva multe probleme si nu doar pentru par.

S-ar putea sa fie utila si o vizita la dermatolog, mai ales daca in timpul caderii parului te confrunti si cu mancarime sau roseata a pielii.

Daca este necesar, medicul iti va prescrie medicamente antiinflamatorii sau unguente anti-fungice pentru uz extern, medicamente cu minoxidil sau medicamente antibacteriene. Atentie, perioada de tratament este limitata!

Vitaminele sunt, de asemenea, utile pentru tratamentul si prevenirea caderii parului. Ar fi bine sa avem un aport suficient de vitamine din grupa B, vitaminele A, C, E, zinc, seleniu, magneziu, calciu si fier.

Vitaminele sau acidul nicotinic pot fi, de asemenea, folosite pentru imbogatirea mastilor de par.

Alimentatia corecta in cazul caderii parului

Alimentatia echilibrata joaca un rol important, deoarece vitaminele si mineralele sunt cel mai bine absorbite daca provin din alimente si nu din suplimente. In plus, celuloza obtinuta din legume curata intestinul de murdarie si de toxinele care se acumuleaza continuu.

Cel putin unele dintre urmatoarele alimente ar trebui consumate in fiecare zi:

  • Fructe si legume proaspete;
  • Paine si paste din grau dur;
  • Orez brun, fulgi de ovaz;
  • Produse lactate fermentate, branzeturi tari;
  • Fructe uscate;
  • Carne slaba;
  • Peste si fructe de mare;
  • Ierburi si condimente;
  • Uleiuri vegetale naturale.

Trebuie sa evitam sau cel putin sa limitam consumul de grasimi, bauturi carbogazoase dulci, bauturi alcoolice, dulciuri, chipsuri, sucuri cumparate, alimente semipreparate etc. De asemenea, sa bem cel putin 1,5-2 litri de apa in fiecare zi si sa evitam sarea.

Astfel, nutritia nu numai ca ne ajuta la combaterea caderii parului, ci si la pierderea catorva kilograme.

Caderea parului – tratament estetic

Tratamentele estetice sunt ajutoare bune in lupta impotriva caderii parului. Poti face ionoforeza sau masaj capilar acasa.

Masajul capilar se face cu varful degetelor sau cu dispozitive speciale care se gasesc in farmacii sau pe internet. Pentru intensificarea efectului, poti aplica pe scalp ulei de brusture, ricin, catina, germeni de grau, masline sau poti pregati un amestec dintr-o lingura de ulei si 3-5 picaturi de cateva uleiuri esentiale (ylang-ylang, rozmarin, eucalipt, portocala, conifere, garoafe, scortisoara etc.).

Proceduri pentru regenerarea activa a parului

Pentru ionoforeza ai nevoie de un aparat special care nu este mare si nu costa mult. Are adaptorul in forma de perie cu care este foarte usor sa faci tratamentul. In scop curativ, tratamentele se pot face in fiecare zi, iar in scop preventiv – de 1-2 ori pe saptamana. In prospect gasesti informatii privind utilizarea aparatului. Ionoforeza este contraindicata in timpul sarcinii si alaptarii.

Esteticienii iti pot sugera ce trebuie facut daca parul cade din abundenta. Au aparatura diversa pentru a diferite tipuri de tratamente, cum ar fi:

  • Mezoterapia – este un tratament estetic care consta in aplicarea micro-injectiilor fine in zona superficiala a scalpului pentru inserarea unui produs care contine o combinatie de aminoacizi, vitamine, oligoelemente si vasodilatatoare care opresc procesul de cadere a parului si activeaza toate componentele care permit cresterea acestuia.
  • Crioterapia – este o tehnica estetica de stimulare a regenerarii parului care consta in racirea scalpului pentru o perioada foarte scurta de timp.
  • Stimularea cu laser – incalzeste pielea imbunatatind astfel circulatia sangelui si activand foliculii latenti.
  • Terapia cu ultrasunete – utilizeaza unde sonore cu frecventa inalta pentru stimularea tesutului. De obicei se face o cura de 10-15 tratamente dupa care se face pauza o luna. Daca este necesar, tratamentul poate fi repetat. Dar daca dupa aceasta nu apare niciun rezultat, trebuie efectuate examinari si tratamente specifice.

Caderea parului: este la fel la barbati si la femei?

In multe cazuri, da: carentele alimentare, caderea sezoniera a parului, anumite boli sau aportul anumitor medicamente sutn cauze comune atat la femei cat si la barbati.

Dar, daca analizam cele mai frecvente cauze sau modul in care are loc caderea parului, descoperim mari diferente intre barbati si femei.

Cea mai frecventa cauza in randul barbatilor este asa-numita alopecie andro-genetica, sau chelie precoce, care afecteaza aproximativ 50% dintre barbatii sub 50 de ani; alti 30% dintre barbati sunt afectati incepand cu varsta de 50 de ani, aducand totalul barbatilor alopecici la 80%. Aceasta forma de cadere, care afecteaza in special unele zone ale capului, se agraveaza progresiv si este ireversibila: poate totusi sa fie incetinita.

La femei, insa, cele mai multe forme de cadere a parului sunt reversibile, si iau forma unei subtieri omogene a intregului par. Cele mai frecvente cauze sunt legate de modificarile hormonale bruste (dupa nastere), in special dietele drastice de slabire, momentele de stres psihofizic acut. Exista, de asemenea, o forma de alopecie andro-genetica, asemanatoare cu cea a barbatilor, care apare dupa menopauza sau ca urmare a unor dezechilibre hormonale patologice severe.

Matreata sau excesul de sebum pot provoca caderea parului?

Aceste doua fenomene insotesc adesea caderea parului si cu siguranta constituie factori agravanti, deoarece produc o stare de microinflamare a scalpului care accelereaza intarirea fibrelor de colagen care inconjoara radacina, sufocand-o. Cele mai bune tratamente anti-cadere, de fapt, contin si ingrediente active care normalizeaza sebumul si previn aparitia matretii.

Caderea parului – concluzii si recomandari suplimentare

Este util sa efectuam un tratament atunci cand caderea parului este doar episodica sau sezoniera?

Chiar daca aceasta forma de cadere este reversibila, un tratament anti-cadere este, cu siguranta, util. Mai mult, avand in vedere ca numarul mare de fire de par care cad corespunde aceluiasi numar de fire noi care se pregatesc sa apara, un tratament adecvat poate ajuta radacinile sa produca par nou, mai puternic, de calitate mai buna, cu o speranta de viata mai mare.

Chiar si in cazul unui fenomen sezonier fiziologic, este important sa solicitam sfatul unui dermatolog cu privire la modul de limitare a problemei.

In cazurile in care pierderea parului nu este legata de boli specifice, poate fi util sa luam suplimente cu aminoacizi de siliciu si sulf care reprezinta elementele constitutive ale keratinei, adica substanta care formeaza structura firului de par.

De asemenea, este esential sa ii oferim organismului:

  • Magneziu, deoarece accelereaza procesele metabolismului celular
  • Seleniu, care ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si a parului
  • Zinc, deoarece protejeaza pielea si parul si ajuta la repararea celulelor.

Un alt obicei bun ar fi sa nu exageram cu placile de indreptat si uscatorul de par, care nu trebuie sa fie niciodata prea aproape de scalp, si sa folosim sampoane potrivite pentru caracteristicile specifice ale parului si ale pielii.

In concluzie, putem spune ca prevenirea joaca un rol important in caderea parului, motiv pentru care este important sa respectam o serie de reguli de igiena, sa evitam lampile de bronzat sau expunerea prelungita la soare, sa nu fumam, sa evitam fumatul pasiv si sa urmam o dieta sanatoasa.

Mituri despre par:

1. Tunderea parului ajuta la intarirea acestuia

Fals – Parul creste din foliculul de par situat in pielea scalpului, prin urmare taierea varfurilor (parti care si-au epuizat activitatea vitala) nu afecteaza ciclul de crestere si, prin urmare, nu serveste la stoparea caderii parului.

2. Ouale sunt nu sunt bune pentru par.

Fals – intr-adevar, ouale contin proteine esentiale pentru intarirea si stralucirea parului.

3. Masca cu ulei de masline serveste la intarirea parului.

Fals – Mai bine introducem uleiul de masline in dieta: este un ingredient pretios care este bun si pentru par, dar numai daca este ingerat.

4. Fumatul este dusmanul sanatatii parului.

Adevarat – Pe langa imbatranirea pielii, previne absorbtia unor substante care sunt valoroase pentru sanatatea scalpului, cum ar fi mineralele si vitaminele.

5. Excesul de bauturi alcoolice dauneaza parului.

Adevarat – Acest lucru se datoreaza faptului ca aportul sistematic de alcool dauneaza vaselor de sange capilare care hranesc bulbul parului.

6. Uscatorul de par slabeste parul.

Adevarat – Cand uscam parul, trebuie sa tinem uscatorul de par la cel putin 15 centimetri distanta de cap, folosind jetul de aer cald. De fapt, caldura excesiva poate arde radacina parului sau ii poate slabi structura.

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: