Cu siguranta ai auzit, fie si in treacat, de impresionantele calitati ale galbenelelor in general, si de multiplele utilizari pe care le are aceasta planta-minune. Pe langa faptul ca arata frumos si decoreaza locul in care cresc, ele nu sunt deloc pretentioase, dezvoltandu-se armonios in locuri mai putin prietenoase, cum sunt terenurile necultivate, marginea drumurilor sau zonele montane. Aceste plante iubesc soarele, se deschid de dimineata, la rasarit, inchizandu-si corola spre seara. Galbenelele sunt si un bun vestitor al ploii, deoarece atunci cand ele nu isi deschid florile dimineata, poti stii sigur ca in acea zi va ploua.
Descriere
Galbenelele fac parte dintr-o specie de plante de cultura anuala, avand denumirea stiintifica de Calendula officinalis. Ele cresc inalte de 40-80 cm, sunt bogat ramificate, acoperite de peri fini si mici, ca un puf si au un miros balsamic puternic. Dupa cum am mai mentionat, acestea pot fi cultivate oriunde in tara noastre, neavand preferinte legate de sol sau de clima. Radacina are in jur de 20 cm si este groasa de pana la un centimetru. Tulpina este dreapta si poate avea pana la 25 de ramificatii dispuse sub forma unor lame subtiri.
Frunzele sunt asezate pe de o parte si alta a tulpinii, la niveluri diferite, fixate direct pe aceasta, de culoare verde-viu si lipsite de perisori pe suprafata. Frunzele inferioare sunt intoarse invers, mult mai mici, de forma unei lance, rotunjite la varf si lungi de pana la 16 cm, iar cele superioare sunt ingustate si vizibil mai mici. Florile sunt de culoare galben-portocalie, batute, grupate in 20-50 inflorescente cu petale lunguiete si dese, in vreme ce fructele acestor plante sunt curbate in forma de secera, cu mici tepi pe suprafata.
Galbenele – compozitie
Galbenelele contin numerosi compusi chimici miraculosi si recunoscuti pentru calitatile sale si efectele benefice asupra organismului uman, printre care mentionam flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri volatile, substante amare cu o structura nedefinita, acid malic, substante proteice, saponine triterpenice, rasini si mucilagii.
Galbenele – indicatii terapeutice
Datorita actiunii antiinflamatoare, antiseptice, decongestive, cicatrizante si antimicrobiene, florile de galbenele sunt indicate in ulceratii si eczeme, ajutand la grabirea vindecarii si la regenerarea rapida a tesuturilor, prin aplicatii locale. Pe de alta parte, acestea actioneaza ca un remediu in ulcerul gastric si duodenal, inflamatii ale colonului, colecistita, boli hepato-biliare, hemoroizi, micoze, vaginite, infectii urinare, cistite si cancer.
De asemenea, galbenelele sunt cunoscute ca un calmant de efect pentru durerile abdominale, favorizand eliminarea gazelor intestinale, regland simultan si functia biliara datorita principiilor amare pe care le detine. In plus, sunt un aliat de incredere in combaterea dismenoreei si a dereglarilor menstruale, deoarece prezinta actiuni similare cu estrogenul, hormon principal feminin.
Modalitati de consum
Galbenelele pot fi folosite atat intern cat si extern, avand mai multe modalitati de consum. Fiind cunoscute in intreaga lume si utilizate la scara larga, remediile cu galbenele fac parte atat din medicina complementara, cat si din cea alternativa. Cel mai des intalnite utilizari externe sunt cele pentru arsuri, eruptii cutanate, taieturi, varicoza si dermatita, iar la nivel intern, galbenelele sunt un excelent remediu natural pentru afectiuni hepato-biliare si tulburari menstruale.
Ele si-au dovedit eficacitatea si in tratamentul pentru pielea uscata, ulcerele piciorului, avand un efect linistitor si antiinflamator si in cazul intepaturilor de albina. Uleiul esential de galbenele trateaza ranile eficient iar difuzat, acesta ajuta la destinderea sistemului nervos. Mai jos, am descris cele mai cunoscute si frecvente modalitati de consum.
Infuzia sau ceaiul de galbenele
Atunci cand preparam ceai, este indicat sa folosim flori uscate intregi si nu pliculete cu praf, pentru a profita din plin de proprietatile acestor plante. Se fierbe apa, dupa care se adauga cam 2 lingurite de floare uscata la o cana de apa fiarta, acoperind vasul timp de 15 minute, strecurand apoi ceaiul. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, inainte de masa – in cazul in care ne confruntam cu probleme ale sistemului digestiv, ficatului, rinichilor si cu simptome ale gastritei si ale arsurilor gastrice sau ale indigestiei.
In acest sens, ceaiul ajuta prin efectele detoxifiante si antiinflamatoare, un alt beneficiu al infuziei fiind reglarea ciclului menstrual si calmarea durerilor menstruale. Aceasta infuzie este recomandata si in cazul femeilor adulte care acuza crampe abdominale moderate, dar si in cazul celor care au trecut la menopauza, acesta calmand bufeurile si transpiratia excesiva.
Ceaiul de galbenele este si un bun stimulator pentru imunitate datorita continutului sau de betacaroten, vitamina C si flavonoizi, dar si un bun calmant al starii de spirit. Alte indicatii cunoscute ale infuziei de galbenele sunt: calmarea inflamatiei gingivale, durerilor in gat (prin gargara), cat si tratarea eruptiilor cutanate si iritatiilor de scutec, la nou-nascuti, dar si alergiile locale pe piele si in zona oculara.
Pe langa utilizarea sa pentru ameliorarea simptomelor ulcerului gastric, ceaiul de galbenele se foloseste si ca dezinfectant si antiinflamator in numeroase afectiuni ale pielii, fie ca vorbim despre iritatii, taieturi, arsuri sau muscaturi de insecte. Acesta este un bun adjuvant si in cazul acneei si reduce inflamatiile rezultate in urma epilarii, pensatului sau chiar expunerii la soare.
Tinctura de galbenele
Daca dorim sa preparam o tinctura de galbenele proaspata, cu utilizari in reglarea ciclului menstrual sau in tratarea ulcerului, vom proceda astfel: florile proaspete de galbenele se vor pune intr-o sticla peste care se va turna alcool de 60 de grade, lasandu-se la macerat doua saptamani. Dupa ce acest interval s-a implinit, strecuram lichidul si il depozitam in recipiente inchise la culoare si inchise ermetic. Se administreaza cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi.
Pe de alta parte, tinctura de galbenele are efect bacteriostatic, previne supuratia si aparitia puroiului, ajutand rana sa se vindece curat.
Ca recomandari pentru utilizare externa, aceasta tinctura ajuta la refacerea si mentinerea sanatatii mucoasei cavitatii bucale si faringiene. Ea sustine integritatea pielii si a mucoaselor, in cazul traumatismelor diverse de la nivelul pielii, aplicandu-se in pansamente locale repetate, dupa ce au fost adaugate 10-15 picaturi de tinctura de galbenele in 100 ml de apa fiarta si racita.
Tinctura de galbenele este eficienta si in afectiunile de la nivelul aparatului genital, tratand eficient candidoza vaginala, prin spalaturi locale cu apa cu tinctura de galbenele.
Aceasta tinctura de galbenele ajuta si in cresterea imunitatii in sezonul rece, prevenind starile mai putin energice specifice acestuia, pe care le resimtim in lipsa soarelui si a activitatilor fizice mai frecvente.
Decoctul de galbenele
Acesta are utilizari atat interne, pentru cazurile in care ne avem probleme mentionate anterior, dar si recomandari externe, pentru gargara (stomatite, afte, farigite sau gingivite), spalaturi sau bai de sezut (afectiuni genitale sau digestive) si in comprese pentru diverse rani si escare, ulcere, abcese sau pustule. Decoctul de galbenele se prepara din doua linguri de planta uscata la 1 litru de apa, acestea lasandu-se la macerat in apa rece timp de 24 de ore, apoi se strecoara si maceratul se mai fierbe o data intr-un litru de apa, timp de 10 minute, dupa care se strecoara si se amesteca cele doua solutii obtinute si se administreaza in functie de afectiune.
Pulberea de planta
Pulberea de galbenele se obtine prin macinarea fina a florilor foarte bine uscate. Aceasta se va pastra in borcane inchise ermetic, in loc racoros si intunecat, vreme de cel mult 14 zile. Se poate administra ca atare persoanelor care sufera de cancer, cate 4 lingurite pe zi, intr-o cura de 60 de zile, cu o pauza de 10-14 zile, dupa care cura se va relua. De asemenea, este de mare ajutor in cazul colitei de putrefactie si fermentatie, caz in care se administreaza un amestec de pulbere de galbenele si de sunatoare in proportii egale, timp de 21 de zile, cu o pauza de 7 zile si apoi cura se reia.
In caz de dismenoree, femeile vor lua cate 4 lingurite de pulbere de galbenele pe zi, in decurs de 90 de zile. Pulberea de planta se recomanda si in crampele abdominale si se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere inainte si dupa masa.
Galbenelele in cosmetica
Cele mai multe utilizari ale galbenelelor in cosmetica sunt in general cicatrizante, iar acestea vin sub forma de diverse produse cosmetice, creme si unguente.
In caz de contact cu substante chimice sau cu radiatii, crema de galbenele ce se va aplica de doua ori pe zi pe piele, va ajuta la recapatarea pigmentatiei normale. Aceasta actioneaza si ca emolient pentru pielea foarte uscata din zona coatelor, calcaielor sau acolo unde pielea este ingrosata. Uleiul de galbenele se utilizeaza in arsurile solare, grabind vindecarea si reducand senzatia de usturime si durere. Cu efectul cicatrizant bine cunoscut, compresele cu tinctura de galbenele diluata in apa in proportie de 1 la 3 sau 1 la 5 vor ajuta, de asemenea, in caz de arsuri de gravitate mica sau medie.
Acum ca ai aflat de utilizarile ei deosebite in procesele de vindecare ale numeroaselor afectiuni cu care te-ai putea confrunta, alege sa te bucuri de beneficiile galbenelelor pentru mentinerea sanatatii tale!
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: