fbpx

Curcumin: 7 beneficii ale ingredientului secret din Turmeric

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cunoscutul curcumin (curcuma sau turmeric) este un condiment care are o istorie lunga in spate. Exista date ale utilizarii lui inca de acum 4000 de ani, in special pe teritoriul Indiei. Acesta se obtine din rizomii plantei tropicale perene Curcuma longa, originara din sud-estul Asiei. Este si motivul pentru care i se mai spune adesea si curcuma.

La noi, pudra de turmeric este cunoscuta mai ales ca parte a celebrului amestec de mirodenii curry, caruia ii asigura minunata culoare galbena vibranta. Acesta nu este insa nici pe de parte singura sa calitate. Pudra de turmeric este si un aliat de nadejde al sanatatii, datorita principalei sale substante active, numita curcumin. Avem tot mai multe dovezi in acest sens.

Despre curcumin

Pe scurt, este un veritabil cadou al naturii. Acest pigment polifenolic face parte din familia curcuminoidelor. Vorbim de componentele cele mai active din punct de vedere biologic din turmeric, iar curcuminul este cel mai puternic dintre acestea. Dar si cel mai abundent.

Desi reprezinta intre 2-8% din compozitia pudrei de turmeric, constituie circa 77% din ponderea curcuminoidelor. Este si motivul pentru care a atras in mod constant atentia cercetatorilor de-a lungul timpului.

De altfel, pana acum au fost publicate peste 10.000 de studii si articole stiintifice care au vizat aceasta substanta extraordinara. Majoritatea lor i-au pus in evidenta potentialul terapeutic in cazul unui numar considerabil de afectiuni.

Efectele pe care le are curcuminul asupra sanatatii

Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de curcumin este interventia acestei molecule in diviziunea celulara. Concret, curcuminul ajuta la mentinerea structurii normale a ADN-ului, precum si la controlul ratei de diviziune.

Un alt mare atu al acestei substante este actiunea sa antioxidanta iesita din comun. Datorita acesteia, pudra de turmeric se situeaza pe locul 5 in topul celor mai puternici antioxidanti, din peste 1000 de ingrediente naturale analizate.

Astfel, consumul de curcumin asigura o super protectie impotriva stresului oxidativ. Pe de o parte neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, limitand degradarea membranelor celulare, iar pe de alta parte creste activitatea enzimelor antioxidante. Altfel spus, stimuleaza propriile sisteme de aparare antioxidante ale corpului.

O alta actiune de baza a curcuminului este cea antiinflamatoare. Prin mecanisme complexe, acest compus mentine un nivel normal al factorului nuclear NK-kB si al altor structuri implicate in procesul inflamator. Or, se stie, inflamatia cronica este o sursa importanta de boala.

Sustine sanatatea cardiovasculara

Mai multe studii clinice au concluzionat ca administrarea de curcumin poate reduce probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare. S-a demonstrat ca acesta mentine integritatea si functia membranei endoteliale care acopera interiorul inimii si al vaselor de sange. Aceasta are un rol cheie in reglarea tensiunii arteriale.

Cercetatorii au comparat la un moment dat efectele unui program de exercitii aerobice cu cele ale consumului de curcumin, in ceea ce priveste imbunatatirea functiei endoteliale la femeile aflate in postmenopauza. Rezultatele au aratat îmbunătățiri semnificative, aproape similare, atat in cazul celor care s-au antrenat, cat si in randul celor care au luat suplimentul.

Ba mai mult, s-a constat ca aportul de curcumin poate ameliora la fel de eficient functia endoteliala la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ca atorvastatina, un medicament prescris frecvent pentru a reduce riscul de atac de cord și accident vascular. Este o descoperire extrem de valoroasa, avand in vedere ca boala cardiaca este o comorbiditate obișnuita a diabetului de tip 2.

Sperante substantiale ofera si persoanelor care sufera deja de o afectiune cardiaca, asa cum lasa sa se inteleaga un studiu randomizat, care a implicat 121 de persoane supuse unei interventii chirurgicale de by-pass coronarian. Acestea au primit fie un placebo, fie 4 g de curcumin pe zi, cu cateva zile inainte și dupa operatie. Rezultatele au aratat ca grupul care a luat curcumin si-a scazut cu 65% riscul de a suferi un atac de cord pe parcursul internarii in spital.

Un alt mare avantaj adus de acest ingredient activ din turmeric sistemului cardiovascular are legatura cu efectul pe care-l are asupra profilului lipidic. Testele realizate pe subiecti tineri si sanatosi a aratat ca administrarea de 500 mg de curcumin pe zi a condus la scaderea nivelului de trigliceride cu aproximativ 47%. In medie, de la 110 +/- 21 mg / dL la 58 +/- 9mg / dL.

Ne ferește de ravagiile bolii Alzheimer

Consumul de turmeric are rol protector pentru creier. Activeaza un important mecanism neuroprotector, stimuland productia unei molecule numite factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), intr-o zona cerebrala asociata cu invatarea si memoria.

Din acest punct de vedere, consumul de curcumin poate contribui la intarzierea sau chiar inversarea multor procese degenerative, asociate cu inaintarea in varsta. Se dovedeste eficient si in ceea ce priveste prevenirea si combaterea maladiei Alzheimer. Curcuminul traverseaza bariera hematoencefalica si, pe de o parte, reduce inflamatia, daunele oxidative si pierderea markerului synaptic.

Pe de alta parte, inhiba formarea placilor de beta-amiloid. Acestea sunt principalele mecanisme implicate in fiziopatologia temutei boli.

Totodata, studiile care au vizat beneficiile curcuminului asupra sistemului nervos mentioneaza si capacitatea sa de a pastra continutul de acid docosahexaenoic (DHA) la nivelul tesutului cerebral. Acesta este unul dintre acizii grasi polinesaturati Omega-3, considerati esentiali pentru buna functionare a creierului.

Acesta reprezinta un element component important atat al celulei retiniene, cat si al invelisului fibrelor nervoase (mielina) si al cortextului cerebral. Practic, 30% lipidele creierului sunt reprezentate de DHA, motiv pentru care acesta poarta și numele și de acid cervonic.

Curcumin – amelioreaza suferinta articulara

Artrita este o afectiune cronica raspandita in tarile occidentale. Exista mai multe forme artrita, iar majoritatea lor sunt caracterizate de inflamatii la nivelul articulatiilor. Intr-un studiu efectuat pe pacienti cu poliartrita reumatoida, suplimentele cu curcumin au diminuat semnificativ simptomatologia, actionand chiar mai eficient decat medicatia antiinflamatoare.

Nici nu-i de mirare, deoarece curcuminul este un puternic antiinflamator natural. Blocheaza molecula NF-kB, cea care se deplaseaza in nucleele celulelor și activeaza gene legate de inflamatie. Fara a intra in detalii (mecanismele inflamatiei sunt extrem de complicate), ceea ce trebuie sa retinem este ca prin consumul de curcumin putem calma durerile articulare. Si asta pentru ca aceasta substanta bioactiva combate inflamatia la nivel molecular.

Imbunatateste metabolismul glucozei

Capacitatea curcuminului de a reduce nivelul zaharului din sange este una dintre primele calitati descoperite de oamenii de știinta in anii 1970. Studiile au aratat ca pana si o concentratie foarte mica de curcumin poate stimula sinteza de proteina kinaza activata cu adenozina monofosfat (AMPK). Pe cale de consecinta, scade nivelul de zahar din sange. Alte studii pe cobai suferind de sindrom metabolic si diabet au sos la iveala inclusiv o imbunatatire apreciabila a rezistentei la insulina.

Curcumin – protejeaza ficatul

Fiind un foarte puternic antioxidant, curcuminul contribuie la scaderea hepatoxicitatii. Din acest punct de vedere, este indicat mai ales persoanelor care iau tratamente agresive si de lunga durata. Hepatotoxicitatea reprezinta circa 5-10% din reactiile adverse la medicamente.

Curcuminul ofera ajutor in lupta cu kilogramele in plus

Suplimentele cu curcumin sunt adesea recomandate persoanelor care vor sa slabeasca, pe motiv ca ar promova arderea grasimilor. Ei bine, oamenii de știinta au confirmat aceasta ipoteza. Un experiment pe cobai cu obezitate a aratat ca aportul zilnic de curcumin, intr-o doza reprezentand aproximativ 3% din aportul zilnic de alimente, a condus la reducerea tesutului adipos. De asemenea, dupa patru saptamani, s-a observat in cazul lor si o scadere brusca a inflamatiei de la nivelul adipocitelor, prin evaluarea anumitor biomarkeri ai inflamatiei.

Favorizeaza longevitatea

Conform unor observatii stiintifice, consumul de curcumin pare sa induca autofagia, procesul fundamental de biologie celulara. Prin intermediul acestuia, organismul se curata si isi regenereaza tesuturile, prevenind imbatranirea prematura.

De asemenea, tine si cancerul la distanta, indepartand la timp celulele malformate. De altfel, exista destule studii care valorizeaza sub o forma sau alta rolul curcuminului in protectia impotriva mai multor tipuri de cancer, printre care si cel mamar, de prostata, pancreatic, colorectal si pulmonar.

Turmeric – modalitati de consum

Desi intr-o masura mai mica, te poti bucura de efectele benefice ale curcuminului, fie si prin simplul consum al pudrei de turmeric. Aceasta poate fi adaugata cu succes in retetele favorite, fie ca vorbim de supe, preparate cu orez sau legume.

De asemenea, poate fi adaugata in smoothieuri, precum si in sucurile de fructe sau legume. O poti folosi pentru a-ti face o limonada delicioasa si colorata. O alta modalitate de a integra pudra de turmeric in meniul zilnic este consumul asa-zisului lapte auriu (Golden Milk). Este vorba de o bautura calda, condimentata, tranditionala in India, la prepararea careia se folosesc lapte (de preferat vegetal) turmeric, scortisoara, ghimbir, miere, ulei de cocos si piper negru.

Curcumin capsule

Pentru a beneficia insa cu adevarat de proprietatile curative ale curcuminului, acesta trebuie consumat sub forma de supliment alimentar. In general, doza recomandata de curcumin in scop profilactic este de 1000 mg pe zi. Uneori insa, aceasta poate creste pana 3 g sau chiar mai mult, in functie de gravitatea problemei. Pentru efecte scontate, curcuminul se ia in cure prelungite, de 2 pana la 8 luni.

Suplimentul se ia, de preferat, in timpul meselor. In timpul digestiei, odata cu productia de bila, nutrientii liposolubili, asa cum este si curcuminul, se absorb mult mai bine. Apropo de absorbtie, s-a demonstrat ca piperina, substanța responsabila de gustul iute al piperului, creste biodisponibilitatea curcuminului. Aceasta poate imbunatati absorbtia intestinala a curcuminului de pana la 20 de ori.

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: